Покупки майбутнього: просто скажіть, чого бажаєте

Закінчилася зубна паста, шампунь чи затупилася бритва? Виходите з ванної кімнати і вигукуєте: «мені потрібен шампунь, зубна паста й бритви». Саме так можуть виглядати покупки завтра. Не кліком мишки, а голосовою командою. Інтернет-магазин «Amazon» недавно презентував новий пристрій. Він виглядає як невеликий пульт дистанційного керування, оснащений сканером штрихкодів та мікрофоном. Хто захоче замовити, для прикладу, новий баняк, просто повинен сказати назву товару в мікрофон, там її обробить програма розпізнавання мови, перетворить на текст і занесе до попереднього списку. І можна зовсім не виходити з будинку: його перетворить на торговий центр «Amazon Dash». Але на цьому розробники технологій не зупинилися.

 

 

 

«Amazon Dash» робить список покупок з того, що йому надиктовують.

 

 

«Amazon», «Apple», «Facebook» і «Google» сильно конкурують на рекламному ринку. Вони аналізують не тільки популярні товари та параметри пошуку, а й аудіо файли. Проблема програмного забезпечення розпізнавання мови донині полягала в тому, що воно працювало неточно, до того ж його можна було встановити лише на одному пристрої. Проблемним було й адекватне розуміння мови, адже кожній властива своя швидкість, зокрема найшвидшими вважають японську (7, 84 складів за секуду), іспанську (7, 82 складів за секунду), французьку (7,18 складів в секунду). Інші – дещо повільніші: італійська (6,99 складів за секунду), англійська (6,19 складів за секунду), німецька (5, 97 складів за секунду), а середній темп української мови – близько 5 складів у секунду.

 

Але тепер консалтингова компанія «Forrester Watch» представила нову концепцію «Vox», у якій мікрофон відокремлений від апаратного блоку, отже може поєднуватися з кількома пристроями. Він оснащений аналоговим цифровим зчитувачем і технологією Bluetooth. Так, мікрофону в кімнаті буде достатньо, щоб передати голосову команду на різні прилади. «Перенісши вокальний контроль в інтерфейс з кількома пристроями «Vox», можемо створити з побутових приладів постійного особистого компаньйона, доступного всюди, де перебуватиме користувач», – йдеться в концепції. Мікрофон буде скрізь. І завжди прислуховуватиметься.

 

«“Vox” наразі – тільки концепція, – каже Джеймс Макквайві, автор проекту. – Але всі її частини вже існують, для прикладу “Siri” від “Apple” чи “Amazon Dash”». Інтернет-гігант «Amazon» міг би забезпечити ресурси та ноу-хау такої складної системи в виробництві. І, ймовірно, зацікавлений у цьому. Адже той, хто знає, про що люди спілкуються вдома, може розуміти їхню поведінку, й користатися з цього.

 

«“Vox” може інтерпретувати специфічні команди, зокрема «надіслати повідомлення X». Зараз провайдер працює над тим, щоб технологія опрацьовувала якомога більше доручень. Вона здатна розпізнати не тільки голоси членів сім'ї, а й їх душевний стан. Чи користувачі веселі, чи здорові? Програмне забезпечення замінить лікаря. Пацієнтові достатньо буде лише описати симптоми, й оснащена медичними алгоритмами програма зможе поставити діагноз і тут же замовити відповідні медикаменти. Дуже практично.

 

Але зручність має свою ціну: розплачуватися доведеться особистою інформацією. Питання в тому, що відбуватиметься з нею. «Apple» зберігає дані, отримані «Siri», впродовж 2 років – достатнього часу для детального їхнього аналізу. Коли йдеться про голоси, то як і з відбитками пальців, мають на увазі біометричні дані. Кожен голос – унікальний, і з нього можна вивести особистісні риси. «“Vox” піднімає юридичні питання приватності, які ще навіть не починали обговорювати, – констатує Макквайві. – Що буде, якщо система знатиме, що ви хворі або ж пізно після роботи запросили до себе колегу? Чи захочете, щоб програма використовувала цю інформацію, аби пізніше запропонувати найкраще рішення, відправивши повідомлення на кшталт: «Ви впевнені, що ще один келих вина з цією привабливою дівчиною буде доречним? Ваша дружина приїде приблизно за 30 хвилин».

 

Машина як моральний авторитет. Одна така думка тривожить. «Amazon» в майбутньому може знати про людину більше, ніж рідна дружина. Інтелектуальна система «Vox» матиме доступ до календаря, інформації про місцезнаходження і про те, хто перебуває у будинку. Така система може зайти дуже далеко. «Я не кажу, що “Vox” – це добре чи погано для приватного життя, – пояснює Макквайві. – Я просто кажу, що “Vox” вийде в світ, і краще буде, якщо ми до нього підготуємося».

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Оригінал за посиланням http://www.welt.de

06.06.2014