Іронія успіху

Кожен гравець дуже добре знає це відчуття: здавалося б, надійна ставка на коня в забігу чи на футбольну команду в чемпіонаті, не зіграла. Гроші – пропали, і спокуса повернути їх з нової спроби – велика: здається, що наступного разу шанси перемогти мають бути більшими, бо двічі програти складно. Ця фатальна помилка називається оманою гравця.

 

 

 

Той, хто виграв у грі вперше й удруге, той і надалі має найвищі шанси на тріумф. 

 

 

Науковці на чолі з Цзуемін Сю і Найджелом Гарві з Університетського коледжу Лондона знають: після поразки вперто продовжувати грати в азартні ігри – погана ідея. Учені проаналізували 370 тисяч спортивних ставок 400 британських гравців онлайн-платформи. Інформація відтворила історію вкладів кожного геймера впродовж року – кожен в середньому виграв 900 разів.

 

Дослідники виявили: успіх, як і провал, поодинці не ходить. Той, хто виграв у грі вперше й удруге, той і надалі має найвищі шанси на тріумф. У цьому випадку успіх різко росте: після п'яти вдалих ставок ймовірність того, що їх автор переможе знову дорівнює 0,75: у  трьох з чотирьох випадків цей же щасливчик зриває куш. Якщо гравці програють з першого разу, не таланить їм і в наступних іграх. Після п'яти програних ставок шанс перемогти з шостої спроби падає до 0,25.

 

Проте відповідає за чорну чи білу смугу не Фортуна, а сам азартний гравець. Учені встановили: щасливець упродовж «періоду виграшів» завжди діє згідно з раціональними порадами, адже боїться зазнати поразки в наступній грі. З іншого боку, гравці на етапі невдач не цураються ризикованих ставок, бо піддаються омані, що їм от-от мусить пощастити.

 

Результат іронічний: «Переможці переживають, що їм не вдасться приручити пані Фортуну, і тому віддають перевагу «безпечним» рішенням», – пишуть учені. Така обачність дає їм змогу не сісти в калошу. Невдахи (цілком з протилежних міркувань – щоб нарешті виграти в грі) самі творять власне невезіння. «Омана гравця створює серію чи то перемог, чи то поразок», – зауважують науковці.

 

Також припускали, що чемпіони можуть перемагати впродовж довгого часу,  бо краще розбираються у відповідному виді спорту. Але вчені спростували й цю гіпотезу. Впродовж цілого року гравці, які демонструвати виграші тривалий час, програють стільки ж грошей, скільки й геймери, що славляться своїми промахами. «Зрештою, більше грошей не виграють ні ті, ні інші», – підсміюються дослідники.

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Оригінал за посиланням http://www.sueddeutsche.de

 

20.05.2014