Турист шукає за Львовом, який пахне сирником

Львів зібрався святкувати уродини зі старими та новими традиціями: урочиста сесія, музично-поетичні дійства, художні виставки, концерти, незвичний Шевченко… Поміж цим – довгоочікувані «Флюгери Львова» та перший «Музограф». Святкування має переросте в День Матері з його оригінальною атракцією «Потягом до мами».

Але втрутилась жорстка реальність....

Андрій Садовий: 

У зв'язку з подіями в країні, враховуючи питання безпеки ухвалено наступні рішення щодо Дня міста Львова:

 - скасовано урочисту ходу (в ній мали брати участь діти). 

 - скасовано всі концерти та масові заходи за участю дитячих колективів. 

- скасовано "Флюгери Львова".

 Слідкуємо за ситуацією. На ранок можливі додаткові зміни. 

 Дякую за розуміння.

 

Як воно було заплановано.

Перша стратегічна точка святкування – перенесення його з центру Львова на периферії. Мета такої децентралізації – спровокувати громаду «організувати свято самій собі». На жаль, запланований святковий парад, який цього року мав очолити не тільки король Данило Галицький в оточенні лицарів, але й королева, був відмінений через екстремальну ситуацію в Одесі. Натомість об 11-й ранку запланована міська хода «За єдність України». Маршрут: пл. Галицька (пам’ятник Адаму Міцкевичу) – пл. Ринок. Маршрут: пл. Галицька – просп. Свободи – вул. Памви Беринди – пл. Ринок. До ходи долучиться міський голова Львова Андрій Садовий. Об 11:30 відбудеться розміщення на фасаді Ратуші національного прапора, який був пошматований в Києві на Майдані під час акцій протесту. 

 

 

Друга «родзинка» уродин Львова – їх супроводжуватиме ювілей Тараса Шевченка. На вулиці Галицькій спільнота молодих плакатистів пропонуватиме перехожим виставку нетрадиційного плакату сучасного молодого Шевченка. Ще одним несподіваним «ознакуванням» міста стане виставка, розкинута просто посеред парку. Її експонати – портрети Шевченка і його сучасників.  

 

Заступник начальника управління культури ЛМР Ірина Магдиш: «Він жив тоді, коли й Анрі Нестле – засновник французької шоколадної фабрики, королева Вікторія, Алан Пінкертон – чоловік, який створив перше приватне детективне агентство, Семюел Кольт, який винайшов популярну зброю тощо. Коли ми запроваджуємо Шевченка в такий колектив, ми бачимо його велич в контексті світової історії. Ці сітки-портрети будуть натягнуті між деревами в Парку культури та відпочинку імені Б. Хмельницького. Це буде несподіванкою».

 

 

Третя успішна ідея – об’єднати для святкування Дня міста культуру, освіту і спорт. Цьому безперечно сприяє погода і благодатна пора року. Отож, аби долучити до свята юнацьку міць і азарт, на площі Міцкевича та на проспекті Свободи з 14-ої до 18-ої діятимуть спортивні острівці. Тим часом львівські школи приготували короткі вистави до 200-ліття Шевченка, які показуватимуть на сцені біля національного університету.  «Це нова філософія культури в місті – не пасивне споглядання, а творення її. Кожен найменший творчий порух – це культура. Кожен репер на Сихові, який танцює і співає реп в колективі трьох однолітків – це також культура і треба її побачити. Натомість кожній бабці, яка згадує, як вона за Польщі в той чи інший Народний дім «ходила на танці», треба надати змогу знову туди прийти, це правильно. Галереї і театри – то показова візитівка, а ми мусимо поза тим шукати культуру живу», – каже Ірина Магдиш.

 

Від ідей – до очікувань. Як і щороку, День міста сподівається зібрати чимало туристів. Сподіваються гостей і зі Сходу та Півдня України. «Люди набагато мудріші, ніж  телебачення чи політика. Вони вірять в гуманність, спокій, знають, що тут їх ніхто не скривдить. Тут, насправді, зараз найспокійніша частина України, і Львів має цим пишатися. Це не впало нам з неба, ми вибороли це право важкою кривавою боротьбою: в часи воєнні, міжвоєнні, в радянський період – ми вибороли право бути гостинними, дружніми, толерантними», – розмірковує Ірина Магдиш.  

 

 

«Справжні туристи приїжджають за автентикою».

На перспективу – Львів треба рятувати від надмірного «екшену». Адже справжні мандрівники їдуть в іншу країну, аби пізнати побут її населення. Тому іноземців все менше цікавитиме, як Львів фестивалить. Справжній турист шукатиме тут вулички і провулки, де би зберігався автентичний дух міста. «Від того, наскільки цікаве  і привабливе життя на периферіях, залежить успіх цілого міста. Зараз ми стоїмо перед проблемою, як зробити так, щоби люди не полишали центр Львова, як то сталося з багатьма європейськими мегаполісами. Історичний центр може стати театральною декорацією, а нам важливо не принизити зацікавлення туриста тільки до якогось екшену. Справжні туристи приїжджають за автентикою.  У Львові це можуть бути дуже різні речі: подушка, виставлена на вікні у літній період, коли вона вітриться, це дуже привабливе домашнє явище, яке вже не збереглося у великих мегаполісах. Або, коли з відкритого вікна сирником пахне, чи люди перемовляються через вікна... Було б добре із відремонтованої вулиці Лесі Українки не робити черговий фестивальний майданчик, а залишити її такою міщанською вулицею, на якій би зберігався дух самого міста», – вважає Ірина Магдиш.

 

 

Гуляння на Дні народженні Львова матимуть продовження 11 травня. На День Матері запрошує Левандівка. Минулоріч міське управління культури «спровокувало» громаду району організувати це свято у Народному домі. На цей раз жителі Левандівки взяли ініціативу на себе. То буде спроба влаштувати відпочинок за мінімальні ресурси з допомогою власних ідей та креативу. Так, у  Левандівському парку буде цікава атракція «Потягом до мами».

 

«Одне з наших ПТУ має в себе вісім діючих моделей залізниці великого розміру. Уявіть собі, це дорога, їде потяг, пухкає, гуде.  Вони це все винесуть  в парк. Приїжджайте з дітьми, буде на що подивитися! Далі запланували традиційні концерти за участі місцевих колективів. Під вечір хочемо зробити вуличний кінопоказ за допомогою нетрадиційного кіноапарату, який приводиться в рух з допомогою одного ровера. Згадаємо старі часи і проведемо годину за переглядом  легких сімейних короткометражок», – обіцяє Ірина Магдиш. 

02.05.2014