На неділю, 1 грудня у Києві запланована мобілізація всіх, хто готовий продовжувати вимагати від влади активних дій щодо інтеграції України у європейську спільноту. Таким чином робота центрального Євромайдану продовжується навіть після того, як не підписання Януковичем угоди про асоціацію з ЄС відбулося як доконаний факт. Протестуючі тепер вимагатимуть сатисфакції – щонайменше відставки уряду, але ще краще імпічменту президента. І Галичина у цьому процесі на передовій.

 

 

Місцеві Євромайдани однак тепер стають вторинними. Основне їх завдання – відрядити якомога більше людей до столиці. У Львові, тим часом, люди розходять не охоче і вже на завтра оголосили черговий загальний збір на площі перед пам’ятником Шевченку. В Франківську ж на вулицях залишилися лише найбільш витриваліші. Там, як і в Тернополі, Євромайдан фактично розійшовся по хатах. А з понеділка місцеве студентство планує йти вчитися.

 

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК: Романтика закінчилася. Залишились пригнічення та розчарування

 

Вічева площа у Франківську. 28 листопада

 

Студентський страйк у Івано-Франківську закінчився. Оргкомітет вважає, що основної цілі вони досягли – мобілізували студентів, Європа побачила прагнення молоді приєднатись до європейської родини. Згорнулось і наметове містечко. Частина активістів збирається на Київ, меншість продовжує стояти на франківському євромайдані.

 

Сьогодні з Вічевого майдану в Івано-Франківську зачитали резолюцію, в якій молодь вимагає відставки президента та уряду та закликає створювати страйкові комітети у вишах та приватних підприємствах, аби бути готовими мобілізуватись у найкоротший час, вирушати на Київ. А студентський страйк оголошено завершеним. В обласних центрах тепер робити нічого, переконані організатори.

 

Активісти студентського страйку, мешканці наметовго містечка виснажені та втомлені. Що далі? Поки що сказати важко. “Молодь про себе заявила. Але після того, як закінчився саміт у Вільнюсі, більше стояти тут, в обласних центрах, сенсу немає. Але молодь заряджена і багато хто налаштований їхати на Київ, – розповідає студентська активістка, комендант наметового містечка Христина Андрусяк. – Усі чекають на план дій з київського Євромайдану. Адже, всеукраїнський страйк триває”.

 

Триває він наразі й в Івано-Франківську. Щоправда ряди мітингуючих значно поріділи. Більша частина студентів роз’їхалась по домівках (усе ж таки сьогодні п’ятниця). Якщо під час студентського страйку мітингуючих налічувалось до десяти тисяч, то уже на вечірньому вічі було не більше трьох тисяч люду.

 

Як каже Христина, треба визнати що справді ідейної молоді є десь половина, а решті було просто весело походити, покричати, пари прогуляти. Романтика, одним словом – потім буде що згадати. Але романтика скінчилась і з понеділка студенти повертаються на пари. Дещо романтичною акцією студентський страйк і завершився – у повітря випустили велику червону повітряну кульку із надписом “Путін, давай до свіданія”. Організатори висловивли своє сподівання, що вітер подує у правильному напрямку і віднесе її адресату.

 

Ті, що достояли до вечірнього мітингу, чекають подальших дій. Можна сказати, що панує настрій пригнічення, розчарування, залишився неприємний осад і якесь обнадійливе відчуття, що це ще не кінець. Злість на владу, на те, що вона проігнорувала, а фактично “кинула” народ може тепер вилитись у будь-що. Очевидно, все залежить від подальших рішень київського євромайдану та, зокрема, від ймовірності розвитку там силового сценарію.

 

Водночас із згортанням студентського страйку в Івано-Франківську почав активізуватися так званий “Правий сектор”. Молодіжні організації на кшталт “Тризуба” оголосили про завершення страйку і початок національної революції. Наразі вони збирають своїх прихильників і налаштовані крайньо радикально. У своєму звернення до народу закликають формувати “націоналістичні колони, які мають переламати ситуацію на Майдані та примусити як політиків, так і громадських активістів висунути гасла Національної революції”.

 

Тим часом один із місцевих сайтів оприлюднив фото молодиків у спортивних костюмах, які надвечір зібрались у вестибюлі приміщення ОДА. Франківські “тітушки”?..

 

ЛЬВІВ: Боротьба мусить тривати

 

Львів. 29 листопада. Молодь співає "Ще не вмерла Україна"

 

Живий ланцюг не став кодою для львівського євромайдану. Його очільники вирішили продовжувати мирну акцію протесту, а поки що стратегічною метою залишається відставка уряду Миколи Азарова за провал процесу підписання угоди про асоціацію з ЄС.

 

Увечері 29 листопада очільники львівського майдану оприлюднили своє звернення, в якому наголошують, що не мають наміру закінчувати акцію протесту у Львові.

 

«Ми налаштовані рішуче: останнє слово залишається за нами! Заявляємо: ми готові до рішучих ненасильницьких дій. Насамперед це потрібно у Києві, тож ми готові їхати на Київ. Звертаємось до громадян усієї країни. Сьогодні ми не можемо дозволити собі відступати, ми прийняли рішення, але без спільної волі досягати результату наші зусилля будуть марними» – наголошено у заяві.

 

Група представників львівського майдану вирушила до Києва, аби забезпечити подальше проведення акції аж до повної відставки уряду Миколи Азарова.

 

Водночас голова студентського братства Львівщини Богдан Пошивак підтвердив виданню zaxid.net інформацію про те, що у Києві організатори мали намір сьогодні ж розпустити Євромайдан. На переконання студентського лідера, Євромайдан не має кінцевої дати і має тривати поки не зміниться уряд.

 

Політики однак висловлюють занепокоєння саме такою постановкою питання. Під час засідання Координаційної ради голова  Львівської обласної ради Петро Колодій висловив побоювання, що відставка уряду може мати в перспективі зовсім не ті наслідки, на які сподіваються студенти.

 

"Можна мирно блокувати будинок Уряду. Однак є інформація, що у пакеті документів з Росією передбачено, що Медведчук буде прем'єром. Якщо відставити уряд Азарова і отримати Медведчука це.. не зовсім те, чого ми очікували", – цитує galinfo.net слова голови Львівської обласної ради.

 

А тим часом львівський євро майдан вирішує, що робитиме далі.

 

У суботу (30 листопада) на 14.00 скликають мітинг, на який запрошені моральні авторитети Львова та громадські діячі. Саме у розмові з ними молодь має вирішити, як діяти далі.

 

Незрозумілим залишається питання, чи пустять на львівський євромайдан політиків. Учорашня заява координаторів, де містилося звернення про допомогу до старшого покоління, нібито свідчила про те, що молодь готова до діалогу та спільної роботи з політиками. Однак сьогоднішня заява чітко показує, що завтра порядок денний формуватимуть «моральні авторитети і громадські діячі».

 

Єдине, здається, залишається зрозумілим – львівський осередок громадського протесту житиме активним життям принаймні до неділі, 1 грудня. Річниця  референдуму за проголошення незалежності стане реальним рубіконом для молоді, яка зібралася у Львові біля пам’ятника Тарасові Шевченку.

 

ТЕРНОПІЛЬ: Плекаймо європейські цінності в самих собі

 

Тернопіль. 28 листопада

 

Євромайдан у Тернополі згорнувся у п’ятницю (29 листопада) по обіді. Згорнулось також і наметове містечко.

 

«Наметове містечко у Тернополі припиняє свою діяльність, проте надалі буде вестись робота організаційного комітету, який переформатовується у громадський рух», – каже один із організаторів євромайдану, молодіжний мер Тернополя Любомир Шимків. За його словами, такі дії узгоджені між багатьма Євромайданами України. Нині у Тернополі складають списки тих, хто поїде підтримати мітингуючих у Києві.

 

Інформацію про подальші дії оргкомітет Євромайдану в Тернополі виклав у вигляді письмової заяви, яку розмістив у соціальних мережах. Подаємо його текст повністю:

 

«Вперше за дев’ять років молодь спромоглась виступити проти влади — вийти на Євромайдан. Це показало, що ні політики, ні влада не можуть впливати на такі процеси та настрої у суспільстві.

Відчувши те, яку силу має за собою студентський рух, опозиція фізично не могла очолити процес змін, вона проявила свою слабкість.

Тернопіль переміг — нам вдалось мобілізувати студентів, які показали, куди потрібно рухатись у подальшому розвитку України, які довели, що вміють та хочуть діяти організовано та рішуче. Проте це не створило достатнього тиску на владу та умов, за яких угода про Асоціацію України та Європейського Союзу була б підписана. Нам потрібно перейти на інший рівень — ми закликаємо всіх студентів долучитись до створення дієвих страйкових комітетів у своїх вишах. Від ефективності їх діяльності на рівні міста залежить подальший розвиток процесу трансформування України у свідому європейську країну.

Організаційний комітет Євромайдану у Тернополі не припиняє своєї діяльності, ми і надалі будемо вести та координувати роботу страйкових комітетів, переформатувавшись у молодіжний громадський рух. Фактично Євромайдан у нашому місті завершився, проте ми закликаємо їхати у Київ, адже саме там розгортатиметься вся подальша боротьба, щоправда, вже на політичних, а не на громадських засадах.

Хоча угода у Вільнюсі не була підписана, це не завадить нам плекати європейське суспільство та цінності, навчити мислити по-європейськи. Переконайте всіх навколо себе, що лише від них залежить цей процес».

 

30.11.2013