Опозиція запропонувала свій варіант розв'язання ситуації з Юлією Тимошенко. Екс-прем'єра пропонують помилувати або амністувати на базі рішення Європейського суду з прав людини — про це йдеться у законопроекті, зареєстрованому в четвер у Верховній Раді. Переймаючись за опонентів (які наполягають на тому, що для Тимошенко не треба робити якихось винятків), опозиціонери висунули універсальну формулу: право на помилування або амністію отримують усі особи, в процесах над якими міжнародні судові інстанції добачили застосування вибіркового правосуддя.

 

Прикінцеві положення цього законопроекту містять і персональну згадку про Тимошенко. Екс-прем'єра пропонують звільнити відразу після того, як закон набуде чинності. В проекті передбачено, що з Юлії Володимирівни також знімуть заборону балотуватися в президенти — фактично в силі залишиться лише та частина вироку Печерського суду, в якій йдеться про сплату 1,5 мільярда гривень матеріальної компенсації на користь «Нафтогазу». Втім наразі опозиціонери визнають, що вони тимчасово готові зрезиґнувати з права балотування — аби лиш Юлію Тимошенко звільнили.

 

Опозиційний законопроект — це вже третій проект «під Тимошенко», зареєстрований у Верховній Раді протягом тижня. А сам дискурс ініціював Віктор Янукович, коли заявив минулого тижня в Донецьку, що він готовий підписати закон про лікування екс-прем'єра за кордоном, якщо такий закон ухвалить Верховна Рада.

 

Ця заява, до речі, сколихнула і опозицію, і європейську спільноту: на початку цього тижня в президента екстрено побували Александр Кваснєвський з Патріком Коксом, а також міністри закордонних справ Польщі й Чехії Радослав Сікорський і Карл Більдт. Імовірно, Віктор Янукович дозволив собі сказати в Донецьку те, що не входило в пакет попередніх домовленостей з Євросоюзом. Бо, зрештою, навіть фіґуру, на якій зійшлися всі сторони — «лікування Тимошенко за кордоном» — по-різному тлумачать неґоціанти. У владі готові відпустити Тимошенко в лікарню, але — не на волю.

 

На питання «Z» відповідає Остап Семерак — учасник делеґацій української опозиції на переговорах з європейцями, радник Арсенія Яценюка, народний депутат кількох скликань.

 

Остап СЕМЕРАК:

 

ПЕРЕГОВОРИ ЩОДО ТИМОШЕНКО МАЮТЬ ЗАКІНЧИТИСЯ З РЕЗУЛЬТАТОМ  «WIN/WIN»

 

 

– На початку тижня представники «Батьківщини» говорили про те, що для вирішення проблеми Тимошенко не треба реєструвати нових законопроектів і справу можна вирішити в чинному правовому полі. Що спонукало подати такий проект?

 

– Протягом останніх двох років для вирішення проблеми вибіркового правосуддя і звільнення в тому числі Юлії Тимошенко пропонувалося багато різних сценаріїв. Ця справа виникла не сьогодні й не вчора — Євросоюз давно вимагає усунути наслідки застосування вибіркового правосуддя, але процес просувається, на жаль, дуже повільно, а влада іґнорує всі можливості. Зокрема, раніше пропонувалося вирішити проблему через декриміналізацію 364-ї і 365-ї статей Кримінального кодексу; виправлення помилок, на які звернув увагу Європейський суд з прав людини; захисники Юлії Тимошенко багаторазово вносили скарги на рішення судів, що давало можливість відновити справедливість у цій справі. Було запропоновано багато механізмів, як вирішити проблему, проте ними не скористалися.

 

Час вичерпується, ми підходимо до саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі. Вже очевидно, що без вирішення проблеми вибіркового правосуддя, в тому числі звільнення Юлії Тимошенко, рішення саміту буде неґативним. Вийти із ситуації однозначно треба ще перед Вільнюсом, аби Україна отримала шанс на цю угоду. Зважаючи на це, партія «Батьківщина» й долучилася до розробки законопроекту. Ми наполягаємо на механізмі, який би влаштував усі сторони, ми готові на компроміс.

 

– У Партії реґіонів не вважають зареєстрований проект компромісом. Навпаки, «реґіонали» стверджують, що опозиціонери зареєстрували завідомо непрохідний проект і працюють на зрив угоди про асоціацію… На який компроміс іде «Батьківщина»?

 

– Якщо ви мене питаєте, чи цей проект є формулою, яка нас влаштовує, то я однозначно відповім: «Ні». Але треба виходити із цієї ситуації, мусимо домовлятися і шукати компроміс. Це не закінчення нашої боротьби за реформування країни, за зміну правил гри. Ми продовжимо боротися. Але сьогодні розуміємо, що треба робити все можливе, аби Юлія Тимошенко отримала належне медичне забезпечення, бо перебування в ув'язненні становить загрозу для її життя. А ми повинні зробити хоча б мінімальний крок, аби почати рух України до Євросоюзу.

 

– Чим саме цей проект повною мірою не задовольняє опозицію? Тим, що він фактично зберігає за Юлією Володимирівною потребу сплатити штраф у 1,5 мільярда гривень?

 

– На жаль, ми змушені рухатися вперед невеличкими кроками. Ще більший жаль, що Віктор Янукович не усвідомлює ситуації: це проблема не персональна, а проблема в принципах. Порушено принцип правосуддя — застосовано вибіркове правосуддя. Європейський Союз виставляє вимогу побороти вибіркове правосуддя. Цей закон фактично вирішує одну маленьку складову. Мусимо зробити все можливе, щоби Юлія Володимирівна дістала шанс бути вільною і отримала медичне забезпечення. Крім того, що Ви сказали, може залишитися проблема політичних прав Юлії Тимошенко (можливості обіймати державні посади. — «Z»). Якщо хтось думає, що партія «Батьківщина» зупинитися і заплющить очі на те, що Тимошенко засуджено незаконно, несправедливо, лише на догоду Вікторові Януковичу, — то вони помиляються. Ми продовжимо рухатися далі, а те, що ми робимо сьогодні, — просто перший крок.

 

Між іншим, для укладення угоди не досить вирішити проблему вибіркового правосуддя і звільнити Юлію Тимошенко. Є ще купа інших законів, які парламент має ухвалити. Але їх нема у порядку денному, їх досі не вносить Кабінет Міністрів.

 

– Цього тижня європейські політики перейшли на іншу риторику у спілкуванні з Віктором Януковичем, і навіть можна сказати, що вийшли за межі дипломатичної мови. Радослав Сікорський заявив у Києві, що «часу на блеф уже нема», а Європа не має наміру чекати Україну «ще 300 років». У Брюсселі було оголошено перелік країн, які точно не підтримають угоду про асоціацію, коли ув'язнено Тимошенко, і одна з країн, Швеція, делеґувала на переговори з Віктором Януковичем свого міністра , який, очевидно, про це прямо і сказав. З чим це пов'язано?

 

– Це повєязано з тим, що Віктор Янукович сам грає в недипломатичну гру і поводиться не так, як належить президентові великої європейської країни. Європейські партнери дозволили собі розмовляти з ним його ж таки мовою, аби президент чітко зрозумів те, про що йдеться, і збагнув, що випробовувати терпіння перемовників не варто. Це раз.

 

Друге. В оточенні Януковича бояться говорити йому правду: бояться бути відвертими міністр закордонних справ, прем'єр-міністр, інші члени уряду. Якщо згадати про участь Януковича у саміті «Ялтинської стратегії», то саме там йому розплющили очі й пояснили на пальцях, що без вирішення проблеми бодай на мінімальному рівні навіть не можна розмовляти про підписання угоди про асоціацію. Він тоді був розчарований і навіть дозволив собі по-хамськи відповісти гості, президентові Литви (яка, крім того, що є головою держави, іще й жінка).

 

Доводиться «достукуватися» доволі жорсткою риторикою. Можливо, європейські політики зрозуміли, що є певні національні особливості, продиктовані певним молодіжним минулим президента, і розмовляють з ним його мовою. Хоча, звісно, я певен, що з наступним президентом європейські політики розмовлятимуть в іншій тональності, яка відповідатиме стандартам європейських традицій.

 

– Віктор Янукович запропонував відправити Юлію Тимошенко за кордон на лікування «з ґарантіями». В інформпросторі коментують, що йдеться про ґарантію повернення Тимошенко за ґрати після лікування та про наявність варти біля медичної палати. В опозиції  теж говорять про лікування в Німеччині, але заперечують імовірність вивезення Тимошенко в кайданках. Що, на ваш погляд, передбачає це поняття у випадку Тимошенко — «лікування за кордоном»?

 

– Складне питання. Насправді я не хотів би це коментувати, щоб не нашкодити перебігу подій. Вважаю, що ця гра має закінчитися з результатом, як кажуть англійською мовою, «win/win»: жодного переможця, жодного переможеного.

 

Давайте дочекаємося. Залишилося кілька днів — нехай процес іде і всі врешті будуть задоволені результатом процесу.

 

– Але вже очевидно, що опозиція та влада, декларуючи одне й те саме, по-різному оцінюють імовірне рішення. «Лікування за кордоном», «часткове помилування» — у переговорах ще треба визначитися з поняттями…

 

– На жаль (чи на щастя) я не є психоаналітиком для цих людей і не спілкуюся — мабуть, таки на щастя — з Віктором Януковичем: не можу говорити, хто що думає… Але даймо цьому процесові завершитися. І насправді не важливо, хто що має на увазі. Головне — вийти з ситуації. Головне — щоб цей процес завершився прийнятно і комфортно для всіх учасників. Якщо він завершиться некомфортно хоч би для одного учасника, то не матиме шансу для реалізації.

 

– Протягом останнього тижня, відколи Віктор Янукович виступив із заявою в Донецьку, події набрали стрімкого оберту. Віддалили вони перспективу укладення угоди чи, може, попри весь стрес ситуації, таки привідкрили шлях до асоціації?

 

– Я сподіваюся, що вони все-таки наблизили Україну до підписання угоди.

 

Розмовляв Володимир СЕМКІВ

25.10.2013