Труднощі перекладу, фінансові труднощі і труднощі загалом

Виявилося, що навіть у народних депутатів життя ще непередбачуваніше, ніж вони думали, а про непередбачуваний державний бюджет і говорити годі.

 

Опозиціонер тижня

 

Весь у чорному — це і є перспективний і харизматичний лідер

 

Історія з позбавленням через наш найгуманніший в світі суд мандату народного депутата Ігоря Маркова смішна навіть у найменших деталях. Як, наприклад, зреагувати, що на головній сторінці сайту поважного інформаційного аґентства з'являється фраза: «Ігоря Маркова навчать керувати "Батьківщиною" без депутатського мандату»? В голові пробігають думки про переворот в команді Юлії Тимошенко, про абсурдність всього, що є в цьому Всесвіті, а потім доходить — це ж просто недолугість випускового редактора, який за допомогою комп'ютерного перекладача перетворив марковську партію «Родина» (так вона пишеться російською) на тимошенківську «Батьківщину».

 

Та не це найвеселіше. За кілька діб упосліджений Ігор Олегович став новим опозиціонером, обклав негарними словами колишніх однодумців, яким прогнозує швидкий розкол, і навіть дочекався від самої Юлії Тимошенко такого компліменту: «12 вересня на Сході та Півдні України народився новий молодий, енергійний, харизматичний, ідеологічний лідер проросійськи налаштованих громадян України, який ґарантовано буде балотуватися в Президенти України, а це вже початок кінця самого Януковича». А тепер фраза від самого новоявленого опозиціонера Маркова: «Сьогодні вся фракція Партії реґіонів, за винятком декількох депутатів, які не бояться висловлювати свою позицію, тримається на страху. На страху позбавлення мандатів, безмежному, незаконному, так само, як і мене, когось шантажують, що заберуть бізнес. Це початок кінця нинішнього режиму. Я з сьогоднішнього дня переходжу в опозицію». Закрадається підозра, що тексти написав один і той самий недолугий редактор.

 

Радіація тижня

 

На волі Юлія Володимирівна могла подолати навіть радіацію

 

Саму ж Тимошенко на тижні щемили за допомогою радіації. Достеменно не відомо, кому спало на думку глузувати з жінки за ґратами аж в такий вульгарний спосіб, але прес-служба Державної пенітенціарної служби України повеселила інформацією про те, що «...У засудженої Тимошенко начебто знову виникло передчуття, що в лікарні може бути радіація. Про це вона сьогодні повідомила головному лікарю ЦКЛ "Укрзалізниці" М. Афанасьєву».

 

Пенітенціарники похихикали в кулак і провели навіть якісь дослідження, які показали, що рівень радіаційного випромінювання, а також температура, вологість і рух повітря, рівень електромагнітного поля, ультразвуку, штучного та природного освітлення, а також рівень шумових характеристик перебувають у межах визначених норм.

 

Потім Тимошенко-молодша виправдовувалася, що ніяких бздур про радіацію її мама не сплітала, але в пам'яті обивателя відкладеться інформація саме про те, що Юлія Володимирівна має, крім всіх своїх приваб і недоліків, ще й фобію на радіацію. І нема на то ради.

 

Документ тижня

 

Робота з грошима багатьом вартувала з'їджених зубів

 

До 15 вересня Кабінет Міністрів мусив подати на розгляд парламенту головний фінансовий документ країни на наступний рік. Спізнилися на день, а ще трохи раніше якийсь представник міністерства фінансів Сергій Віденко розповідав, як все буде слічно і тисьонцово. В сенсі, розумно і виважено. Сказав, що бюджет 2014 року буде економнішим у частині витрат, а наповнення прибуткової частини буде забезпечено посиленням фіскальної політики. Більше того, фіскальна політика цікавитиметься дуже і дуже серйозно великим бізнесом, а маленький і дрібний її не так непокоїтиме. На кредити від Міжнародного валютного фонду в Кабміні не сподіваються, тож будуть «виходити з того, що в нас є».

 

Опозиціонери, які були присутні на затвердженні документу Кабміном, розповіли, що наступного року заплановано приватизувати 159 об'єктів. І з тим також виникають труднощі, бо зовсім недавно сам президент Янукович сказав, що приватизувати в нашій країні вже нема що. Хтось, напевно, помилився, бо брехати такі солідні люди не можуть апріорі. Врешті в проекті закону України «Про державний бюджет України на 2014 рік», схваленому на засіданні Кабміну 11 вересня, передбачено на 2014 рік зростання ВВП на 3%, інфляцію на рівні 8,3 %, державний борг на рівні 32,4 % ВВП і дефіцит держбюджету на рівні 2,7 % ВВП. Бюджет занесли у Верховну Раду, звідки його негайно і винесли, бо до документа «виникло багато питань».

 

Зрештою, чого мордуватися з тим, що тільки буде. В сучасному державному бюджеті експерти нарахували «блох» на мільярди. Три авторитетні особи міркують геть песимістично. По-перше, згідно з прогнозом старшого радника «Альфа-Банку» (Україна), екс-віце-прем'єра з економічних питань Романа Шпека, через нереалістичність бюджетних прогнозів тільки за рахунок масштабу цифр держава недоотримає 30–35 млрд. грн. Як стверджує експерт, у 2013 році ВВП може збільшитися лише на 0,7 %. І це при тому, що бюджет-2013 формувався на базі прогнозного зростання в межах 3,4 %. По-друге, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник констатував, що, враховуючи поточну динаміку надходжень через сповільнення економіки, держава може недоотримати за підсумками року 40 млрд. грн. (з дохідної частини). По-третє, приблизно таку саму оцінку виконання бюджету (мінус 40–45 млрд. грн.) маємо від екс-в.о. голови Мінфіну Ігоря Уманського.


 

Подружжя тижня

 

І після розлучення Наталя далі нагинає Сергія

 

Адвокат і ображений судом екс-нардеп Сергій Власенко далі обстоює інтереси Юлії Тимошенко, а з нього далі роблять клоуна. Цього разу знову з допомогою колишньої дружини Сергія Володимировича Наталі Окунської. На початку місяця юрист сказав, що не буде наново балотуватися до Верховної Ради, звідки його «попросили» за те, що суміщав роботу в будинку під скляним дахом і адвокатську діяльність. Колишня дружина трохи згодом відреагувала, що то він її злякався, бо вона планує балотуватися на київському виборчому окрузі, куди «сватали» Власенка.

 

Історія стосунків між Сергієм і Наталією обіцяє бути тривалою, як собача пісня. Громадянам, що вечорами жують канапку і дивляться на дівчат в страшних капелюхах, таке подобається навіть більше, ніж справжня політика.

 

17.09.2013