Півтораста тисяч і ні на копійку більше?

Вже тиждень українці набувають практичного досвіду обов’язкових безготівкових розрахунків на суму понад 150 тисяч гривень – відповідна постанова НБУ, нагадаємо, набула чинності 1 вересня.

Найбільша проблема, яка хвилювала в цьому контексті майбутніх васників авто і нерухомості (бо що ще в націй країні коштує понад 20 тисяч доларів)  «засвітка» інофрмації про покупця та додаткові витрати на банківські комісії. На жаль, нічого особливо втішного з обох приводів сказати не можна.

 

Колаж Влодка Семківа

 

Правда, заступник голови НБУ Віра Ричаківська повідомила, що Національний банк півроку триматиме на контролі розмір комісій, які встановлюватимуть банки при здійсненні населенням операцій купівлі-продажу на суму понад 150 тисяч гривень. Оскільки банки є самостійними економічними одиницями, регулятор не може обмежувати розмір комісій, які вони встановлюють. Але через півроку після запровадження ліміту на готівкові розрахунки за результатами аналізу ситуації Національний банк обговорюватиме з комерційними банками придатний розмір комісій.

 

«Встановлювати на даному етапі якісь обмеження ми не бачимо необхідності. Якщо будуть нарікання, Нацбанк, особливо упродовж першого півріччя, триматиме цю ситуацію на контролі», - сказала Ричаківська і нагадала, що банки не зобов'язані звітувати перед податковою службою про проведення клієнтами-фізичними особами безготівкових операцій на суму понад 150 тисяч гривень і ніякої окремої звітності для даних операцій не передбачається.

 

Утім, вибір суми власне у 150 тисяч гривень свого часу і був обумовлений тим, що операції понад неї в будь-якому випадку потрапляють під фінансовий моніторинг відповідно до українського законодавства, а його суб'єктами є не тільки всі банки, але і нотаріальні контори, аудиторські компанії, суб'єкти господарювання.

 

Тож як відбуватиметься процес оплати товару або покупки на суму більше 150 тисяч грн?

 

Взагалі-то омеження суми готівкових розрахунків не передбачає обов'язкового відкриття банківського рахунку покупцем. «На початковому етапі покупець може внести готівкові кошти в банк, або на рахунок нотаріуса», - повідомила Ричаківська. А от у продавця повинен бути рахунок в банку і кошти він буде отримувати тільки у безготівковій формі.

 

Розрахунок за договорами, в яких бере участь нотаріус, можуть відбуватися:


   а) через переведення коштів з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця;

б) внесенням або переказом коштів на окремий поточний рахунок нотаріуса. У цьому випадку гроші знаходяться на цьому рахунку до завершення угоди і ніхто не має права використовувати їх у будб-яких інших цілях.

в) через відкриття депозиту на ім'я продавця. Умови отримання коштів з цього депозиту продавцем прописуються в договорі. Тобто продавець  може скористатися коштами з вкладу тільки за умови надання підписаного сторонами та нотаріально посвідченого договору купівлі -продажу;

г) застосуванням акредитивної форми розрахунків;

д) внесенням готівки на поточний рахунок фізичної особи-одержувача .

 

При цьому нотаріуси зможуть зареєструвати угоду купівлі-продажу на велику суму тільки після надання документів,  які підтверджують дотримання вимог про проведення розрахунків у безготівковій формі.

 

Дуже важливо знати, що обмеження у 150 тисяч поширюється на договори, які були укладені до набрання чинності цієї постанови, але дотепер не були оплачені.

 

Цікаво, що юристи у постанові НБУ щодо обмеження розрахунків у готівці вже наперед знайшли масу шпар, однак скористатися ними посполиті не зможуть – самі лише утаємничені, а точніше наближені до влади.

 

Однак, якщо постанову дуже хочеться обійти, то як це зробити розповів адвокат юридичної компанії «Алексеєв, Боярчуков і партнери» Єгор Штокалов.

 

За його словами способів є три:

 

1) Здійснити розтермінування платежу траншами не більшими за 149.99 грн. Але у цього способу є недолік – багатократні розрахунки збільшують ризик наразитися на грабіж.

 

2) Передати суму частинами кільком контрагентам протягом одного дня. Наприклад, купуєш автомобіль за 300 тисяч і платиш готівкою половину суми чоловіку (власнику авто) а половину дйого дружині (співвласниці авто).

 

3) Передати право вимоги. Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцю, який укладає з продавцем угоду про купівлю-продаж на суму більшу за 150 тисяч грн.. При цьому покупець може поступитися перед продавцем своїми правами на борг. В результаті покупець купує товар, а продавець отримує гроші частково від покупця і частково від боржника покупця.

 

05.09.2013