Що я не робив цього літа

Опозиція, попри палкі заяви, не змогла скликати цього літа позачергової сесії. Таким чином, єврозакони відклалися на вересень. Однак в опозиції кажуть, що так навіть ліпше

 

Євросимпатикам в Україні доводиться покладатися на прислів’я про «довго запрягають, зате швидко їдуть», адже до знакового саміту у Вільнюсі залишається щораз менше часу. З боку Києва не видно поступу в напрямі виконання зобов’язань (принаймні, якщо не враховувати домовленостей без краваток і поза телекамерами)… Аби пришвидшити процес, опозиція іще в липні пропонувала скликати позачергову сесію Верховної Ради, котра б ухвалила належні законопроекти й позбулася «хвостів» із минулої, чергової, сесії.

 

«Після переговорів з європейськими партнерами стало ясно, що вересень – це крайній термін для виконання всіх вимог, – заявляв 9 липня голова найбільшої опозиційної фракції Арсеній Яценюк. – Знаючи, яким чином працює український уряд, можна припустити, що вони будуть дуже довго розгойдуватися в подачі законопроектів. Саме тому було б правильно провести позачергову сесію або наприкінці липня, або на початку серпня, а потім завершити процес у вересні».

 

«Ми будемо звертатися, щоб провести позачергове засідання, на якому ми зможемо прийняти євроінтеграційні закони, й, сподіваюся, що депутати зможуть попрацювати», – це вже заява лідера УДАРу Віталія Кличка від 5 липня.

 

Попри ці заяви, позачергову сесію так і не скликали, навіть не починали збирати потрібних для цього 150 підписів. Слабкість? Просторікування? Відсутність стратегії? Офіційна причина – сесію не збирали через саботаж з боку Партії регіонів. Втім і до нині, як вбачається в тому числі й зі слів співрозмовників «Z», між політичними таборами нема компромісу, приміром, щодо закону про прокуратуру; також невідомо, котрий із «прокурорських» проектів брати за основу. На доважок – лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок заявив, що навіть задля доброї справи євроінтеграції він не готовий до компромісів із Партією регіонів.

 

Утім, нема такого зла, щоб на добре не вийшло. Серпневі вибрики Росії змушують українських політиків і до квапливості, і до дисципліни, і до компромісів. Виглядає на те, що вересень буде сприятливішим періодом  для роботи, аніж майже збігле літо. Самі ж знаєте, коли курчат перелічують…

 

Поза тим, «Z» звернувся з питанням – «Чому опозиція так і не скликала позачергову сесію влітку?» – до народних депутатів: заступника голови парламентського комітету з питань євроінтеграції Олега Панькевича (ВО «Свобода») і члена комітету міжпарламентського співробітництва між Україною та ЄС Максима Бурбаки («Батьківщина»).

 

Максим БУРБАК:

 

ПРОГОЛОСУЄМО ЗА ВСЕ

 

 

– Опозиція одразу ж попереджала, що без згоди всіх фракцій неможливо провести позачергову сесію. Партія регіонів відмовилася йти на таку сесію. Одна річ – зібрати 150 підписів за скликання сесії, а для того, щоб було якесь рішення, потрібен кворум. Якби ми прийшли, а Партія регіонів і комуністи відмовилися б брати участь у голосуванні, то це були б просто депутатські збори. Про опозицію тоді казали б, що вона лише піариться на євроінтеграційній тематиці.

 

– Чи можливо ухвалити ці законопроекти у найближчому часі?

 

– Цілком можливо! Загалом ЄС має три вимоги: перша – припинення політичних переслідувань і звільнення Тимошенко; друга – виборче законодавство і призначення виборів у проблемних округах; вимога третя – реформа правоохоронних органів, зокрема, закон про прокуратуру.

 

– Якщо Партія регіонів ціле літо вагалася – чому вона має поспішати у вересні?

 

– Завдяки відчайдушним зусиллям нашого північного сусіда маємо більше шансів, що Партія регіонів проголосує за ці проекти – бачте, всі підтверджують курс на євроінтеграцію. Я особисто їм не довіряю, це все балачки. Але зараз ситуація так склалася, що угоду, найімовірніше, таки буде підписано. Звичайно, ми для цього все зробимо. І час є.

 

– Який законопроект із «європакету», на вашу думку, буде найбільш дискусійним?

 

– Найбільше дискусій, очевидно, спричинить проект про заборону дискримінації сексуальних меншин. У всіх без винятку фракціях недостатньо резервів для підтримки цього. Це вимога ЄС і вона прив’язана до полегшення візового режиму. Думаю, це одне з найбільш суперечливих питань.

 

Іще один – законопроект про реорганізацію прокуратури. Є законопроекти, які написані членами нашої фракції, приміром, проект Кожем’якіна, а є новий проект Портнова (радник президента – "Z").

 

– Влада підтримуватиме останній із варіантів?

 

– Звісно. Вони під приводом євроінтерації, із деклараціями про те, що треба прийняти проект про реорганізацію органів прокуратури, протягнуть проект, де реальної реорганізації, на жаль, не буде.

 

- Це та ситуація ситуація, коли змістом можна поступитися заради форми?

 

- Наше головне завдання – підписання угоди. Правильно? І тут будемо робити все.

 

Під час Національного круглого столу з питань євроінтеграції (на який, до речі, не прийшли представники Партії регіонів) ми наголосили, що задля підписання Угоди про асоціацію ми будемо підтримувати всі євроінтеграційні законопроекти, навіть якщо буде інша редакція… Головне – треба сідати, домовлятися. Бо ми бачимо, що зараз у Партії регіонів є 5 колона, котра вже висловлюється відкрито, що треба йти до Митного союзу… Тому буде цікаво. Але точно: депутати фракції «Батьківщина» зроблять усе, аби угоду було підписано.

 

 Олег ПАНЬКЕВИЧ:

 

ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА ЯНУКОВИЧА – ЛИЦЕМІРСТВО

 

 

– Я переконаний, що опозиція, зокрема фракція ВО «Свобода», могли в повному складі зібратися на позачергову сесію для ухвалення євроінтеграційних законопроектів. Висловлювалися думки щодо необхідності скликання позачергової сесії, однак опозиція наразі не ухвалила відповідного рішення з цього приводу.

 

Треба розуміти, що для успіху євроінтеграційних процесів важливо не стільки те, чи ініційовано скликання сесії, як результат – ухвалення якісних законів, яких від нас чекає ЄС. Контрольована більшість у складі Партії регіонів та комуністів не голосуватиме за законопроекти, які обмежили б можливості свавілля влади, перешкоджали корупції та зупиняли розкрадання державних коштів. Як би гарно не співала влада про свої євроінтеграційні пориви, більшість не голосуватиме за виборчий кодекс, який сприятиме демократичним виборам, і не скасує ухвалений закон про референдум, який насправді заперечує демократію.

 

Звичайно, час підтискає. Дуже важливо не тільки ухвалити до листопада, до проведення саміту у Вільнюсі, необхідні закони, а й продемонструвати ЄС прагнення України до змін.

 

Як це зробити на тлі заяви заступника голови фракції ПР Царьова про те, що Угода про асоціацію – антиконституційна – важко уявити. Як влада збирається переконувати Європу у тому, що обирає партнерство з ЄС, в той час, коли депутат Колесніченко реєструє законопроект, мета якого – «забезпечення стратегічного партнерства України з Митним Союзом Євразійського економічного співтовариства»? Законопроект пропонує скасувати деякі норми законів, які мають за мету набуття членства в Європейському союзі. У той час, як Янукович декларує необхідність підписання Угоди про асоціацію з ЄС, депутат від Партії регіонів реєструє законопроект, який унеможливлює євроінтеграцію! Зовнішня політика режиму Януковича є цілковитим лицемірством.

 

– «Свобода» справді відмовляється від компромісів із Партією регіонів?

 

– Щодо компромісу з Партією регіонів, то варто уточнити: про який саме компроміс йдеться? Якщо йдеться про ухвалення добрих законопроектів, то опозиція не чинитиме так, як це зараз робить більшість: блокує необхідні, життєво важливі для держави закони тільки тому, що їх подала опозиція. Ми голосуватимемо за корисні, позитивні ініціативи. Якщо ж так званий компроміс передбачає щось інше, ніж голосування в сесійній залі – підкилимні домовленості, поступки, розподіл впливів, – то такого компромісу не може бути.

 

30.08.2013