Прем'єр Словаччини Фіцо пообіцяв не допустити членства України в НАТО.

Він опосередковано висловився проти військової допомоги Україні.

 

 

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив у неділю, шостого жовтня, що ніколи не погодиться на членство України в НАТО. «Поки я є головою словацького уряду я розпоряджатимуся, щоб члени парламенту, які перебувають під моїм контролем як голови правлячої партії  (Smer – ред.), ніколи не надали згоди на приєднання України до НАТО», – сказав він у інтерв'ю телеканалу STVR. Словацький прем'єр зазначив, що вступ України до НАТО нібито може спричинити Третю світову війну.

 

Щобільше, Фіцо опосередковано висловився проти військової допомоги Україні, заявивши, війна в Україні триває нібито лише тому, що її підтримує Захід, щоб «поставити росіян на коліна». «Існує воєнний конфлікт у країні, яка є сусідом Словаччини, де справді вбивають слов’ян, і де Європа суттєво підтримує це вбивство», – зазначив він.

 

Роберт Фіцо заявив також, що зробить усе, щоб відновити економічні та політичні відносини з Російською Федерацією, щойно війна закінчиться. Він навіть зізнався, що розглядає можливість приїхати до Москви у на 9 травня 2025 року на 80-ту річницю закінчення Другої світової війни в Європі. «За умови, що мене запросять» – зазначив він.

 

Водночас Фіцо заявив, що підтримує вступ України до Європейської Унії. Він запевнив, що уряд Словаччини також буде дуже зацікавлений у добрих відносинах з Україною. «І ми будемо дуже зацікавлені в нормальних дружніх стосунках з Україною, якій ми бажаємо, щоб це нещастя закінчилося, тому що це нещастя для всіх», – сказав словацький прем'єр.

 

Питання двосторонній відносин Фіцо має намір обговорити на зустрічі з українським колегою Денисом Шмигадем, яка відбудеться у понеділок сьомого жовтня, в Ухгороді.  

07.10.2024