«Стан невагомості» Кшиштофа Томальського

У п'ятницю, 4 жовтня, Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького (Львів, просп. Свободи, 20) презентує виставку графіки Кшиштофа Томальского “Стан невагомості” у рамках ХІ едиції польсько-українського конкурсу графічних робіт “Індекс Маріуша Казани - 2024”.

 

 

Кшиштоф Томальский – відомий польський художник, мистецтвознавець, педагог, доктор мистецтва, професор Академії образотворчих мистецтв ім. Яна Матейка у Кракові. Член Об’єднання польських художників з пластичного мистецтва та Асоціації «Міжнародна трієнале з графіки» у Кракові; член Міжнародної асоціації академічної графіки у Пекіні (анг. IAPA - International Academic Printmaking Alliance in Central Academy of Fine Arts in Beijing, China). Від 2016 року він є учасником Асоціації засновників IAPA та від 2018 року - членом групи радників. Співзасновник Міжнародного інституту графіки в Пекіні (анг. IPI - International Printmaking Institute in Central Academy of Fine Arts in Beijing, China) та його продекан IPI (deputy dean) (з 2020). Автор понад пів сотні індивідуальних виставок та учасник більше 400 колективних виставок у 30 країнах. Його роботи зберігаються у збірках кількох десятків музеїв світу, майстерень гравюри, а також у приватних колекціях. Володар понад 20 нагород міжнародних конкурсів. Серед найповажніших нагород 2020-х рр.:

– Grand-Prix Х міжнародного бієнале графіки «Split Graphic» (Хорватія, 2021);

– Grand Award Міжнародного бієнале графіки (Guanlan, Китай, 2023);

– Special Jury Prize Taiwan International Print Biennial (Taichung, Taiwan R.O.C., 2024).

 

 

Назву проєкту «Стан невагомості» подав цикл графічних композицій, створених митцем впродовж 2024 року. Також до експозиції увійдуть роботи 2020-х рр. За твердженням художника, у цей період він розглядав різні теми, проте найчастіше звертався до екзистенційних уявлень та міркувань. У його власній світоглядній системі, життя – це “не до кінця контрольоване дрейфування між перепонами у вигляді обов'язків чи випадків; між почуттями приємності та виконанням небажаних обов’язків; від мрій до розчарувань. Такий ніби дрифо-політ зі снів чи сюрреалістичних конструктів - своєрідний вид надлюдської ініціації. Він розслаблює та захоплює, породжує надію, нагадуючи первинні принципи та цілі існування; відчуття, зацікавлення та уявлення, а в ньому логічні та інтуїтивні спроби зрозуміння механізмів та принципів конструкту існування, який ми знаємо. Він спрацьовує настільки геніально та піддається законам логічних і метафоричних уявлень, здивувань, що не слабшають. Певною мірою він спроможний заспокоїти глядача у філософічному плані”.

 

 

Роздуми митця торкаються царин сенсу, порядку та початку речей, фізичних та матеріальних таємниць світотворення та світобуття. Його мистецтвотворчість  –  це інтелектуальний імператив до розгляду незрозумілих явищ світоустрою, таємниць космогонії, спадщини міфотворення (філософія хаосу, Вавилонська вежа, Сади Семіраміди, Соляріс тощо). Художник наче веде світоглядний діалог сам із собою – у пошуку відповідей на універсальні питання.

 

 

Експозиція представить не тілький доробок відомого польського художника і педагога, професора Академії образотворчих мистецтв ім. Яна Матейка у Кракові Кшиштофа Томальского, адже святковий вернісаж стане нагодою для урочистого вручення нагород лауреатам цьогорічного конкурсу, в організації та проведенні якого взяли участь академії мистецтв Варшави, Вроцлава, Кракова та Львова.


Серед творчих тем, які насвітлили у своїх композиціях конкурсанти цьогоріч, домінує російсько-українська війна. Україна, що бореться за свою державність та політичну суб’єктність, надихає митців обох країн. Представлені композиції стали маніфестом підтримки українського народу, його стійкості та героїзму.

 

 

Щорічний конкурс графічного мистецтва «Індекс імені Маріуша Казани» було започатковано 2012 року. Конкурсу присвоєно ім’я польського державного діяча, дипломата, поціновувача мистецтва Маріуша Казани (1960–2010), який загинув в авіакатастрофі президентського літака під Смоленськом 10 квітня 2010 року.

 

Головна ідея проєкту – розвиток польсько-українського партнерства, промоція сучасної польської та української графіки, підтримка молодих українських художників. Учасники щорічного мистецького турніру – студенти та випускники Львівської національної академії мистецтв.

 

До участі в роботі журі запрошені професори мистецьких вишів з Польщі та України. Переможець конкурсу, окрім грошової винагороди, яку надає Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові, отримує запрошення на творче стажування в одній із мистецьких академій Польщі, які є партнерками проєкту.

 

Лауреатами конкурсу (2012–2023) стали: Оксана Йориш, Тетяна Цюпка, Катерина Садовщук, Андрій Лебедєв, Наталія Кащак, Євгенія Любчик, Оксана Федчишин, Марія Савко, Іван Савенок та Лідія Голоско.

 

Нагороди, які щорічно призначаються молодим українським графікам, відкривають перед ними нові можливості розвитку та реалізації творчих ідей.

 

Активна співпраця та обмін досвідом є основною мотивацією, рушієм подій, що відбуваються у межах конкурсу. У підсумку щороку представляється чимало яскравих творчих робіт видатних польських та українських митц

 

 

Організатори польсько-українського мистецького проєкту: Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові, Фонд ім. Маріуша Казани, Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького, Львівська національна академія мистецтв.

 

Партнери мистецького проєкту:  Академія образотворчих мистецтв ім. Яна Матейка (м. Краків), Академія образотворчих мистецтв у Варшаві, Академія мистецтв імені Євгеніуша Ґепперта (м. Вроцлав).

 

 

Виставка триватиме до 19 жовтня 2024 року.

 

 

03.10.2024