Марія Примаченко: «Заповідаю любов»

 

У вівторок, 13 серпня, о 16:00 у Національному музеї уЛьвові імені Андрея Шептицького на проспекті  Свободи, 20   відкриють виставку творчої спадщини всесвітньо відомої мисткині-наївістки Марії Примаченко.

 

Виставка триватиме до 24 вересня 2024 року.

Організатори мистецького проекту: Національний музей уЛьвові імені Андрея Шептицького,

родина Понамарчуків (м. Київ),

Благодійний фонд «Творча спадщина родини Марії Примаченко» (м. Київ).

 

Всесвітньо відома українська художниця, представниця “наївного мистецтва" Марія Примаченко сьогодні стала одним із символів українського опору в російсько-українській війні.

 

У перші дні повномасштабного російського вторгнення увагу міжнародної спільноти було прикуто до героїчного порятунку творів Марїі Оксентїівни із охопленої полум'ям будівлі історико-краєзнавчого музею в Іванкові. її мистецтво викликало нову хвилю зацікавлення міжнародної спільноти та з успіхом виставлялось у різних куточках світу: у Венеції' (2022), у Лондоні (2023), у Нью-Йорку (2023-2024), у Варшаві (2024).

 

Виставковий проект «“ЗАПОВІДАЮ ЛЮБОВ". МАРІЯ ПРИМАЧЕНКО»  —  це ще один погляд на творчість видатної художниці: багатогранну, філософську, фантазійну та воднораз глибинно традиційну. її роботи суголосні історичній добі, в якій жила і творила народна малярка, й водночас вони надзвичайно актуалізовані у нашому сьогоденні.

 

Марія Примаченко  —  майстриня жанру, який сама створила, у якому промовляла власною, їй лиш притаманною візуально-образною мовою. її спадщину можна класифікувати за кількома тематичними групами. Це  —  квіткові композиції, сюжетні твори, а також малюнки із зображеннями фантастичних звірів, чудовиськ чи реальних тварин.

 

На виставці презентовано понад 80 творів мисткині зі збірки родини Понамарчуків, Благодійного фонду «Творча спадщина родини Марії Примаченко» та Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького.

 

Експозиція об'єднує чотири тематичні розділи. Перший розділ  «Життя-буття»  розповідає про життєве середовище мисткині, працю, побут, святкові події в українському селі. У ньому переважають композиції у побутовому жанрі, до якого художниця звертається на зламі 1950-1960-х років.

 

Другий розділ торкається тематики війни і Чорнобильської трагедії, що особливо пронизливо зазвучала у роботах М.Примаченко 1980-х років. У третьому залі, у заквітчаному «Поліському саду», забуяє квіткове розмаїття у композиціях із барвистими чорнобривцями, жоржинами, майорами, галузками бузку, які художниця як дарунок присвячувала дорогим їй людям.

 

І, звісно ж, не оминути улюбленого всіма «Бестіарію» Марії Примаченко. У цьому експозиційному просторі зібрано фантазійні малюнки сміховинних, химерних, фантастичних звірів, які існують у мистецькому вимірі, що його створила уява їхньої авторки.

 

Завершальний розділ виставки  — «Сгудїі Марїі»  —  задуманий як майданчик творчих практик для усіх залюблених у мистецтво геніальної Марїі Примаченко. Також у цій експозиції представлено добірку дитячих книжечок, які проілюструвала художниця. їх доповнила низка нереалізованих проєктів ілюстрацій.

 

На окрему увагу заслуговують яскраві, колоритні, самобутні підписи Марїі Примаченко, що є невіддільним складником її візуальних композицій. Вони екзистують як своєрідний авторський шифр до розкриття глибинних, закодованих сенсів, які заклала у своїх творах геніальна малярка. У цих підписах вчувається сутий голос Марїі Оксентїівни, який збережено, аби максимально точно донести його звучання.

 

Також матимемо змогу не лише насолодитись творчістю художниці, а й поспілкуватись з нею крізь простір і час під час перегляду документальних стрічок за участю художниці та її сина, Федора Примаченка.

 

 

09.08.2024