«Буря»: Шекспір і ляльки

19, 21 травня Шекспірова «Буря» з елементами лялькового театру вперше з’явиться у репертуарі заньківчанської сцени Стрих у рік 460-річчя англійського драматурга.

 


Вистава «Буря» за останньою п’єсою-трагікомедією Вільяма Шекспіра з’явиться у репертуарі сцени Стрих 19 травня. Цю постановку ставитиме харківська режисерка
Оксана Дмітрієва, лауреатка цьогорічної премії «Woman in Arts» у номінації «Жінки у перформативному мистецтві». Це перша її співпраця з Національним театром імені
Марії Заньковецької.

 


Оксана Дмітрієва є головною режисеркою Харківського театру ляльок, тож елемент лялькового театру все ж присутній у виставі. Однак постановка «Бурі» – це казка для дорослих, за словами режисерки, «про те, що людство не може подорослішати, про манію величі та цей божевільний світ». Сценограф та автор дизайну костюмів Михайло Ніколаєв – театральний художник та живописець, член Міжнародної спілки діячів театрів ляльок UNIMA. Твори Ніколаєва є в музеях та приватних колекціях України, Європи та Америки.

 


Співпраця театрів – можливість творити мистецтво разом під час війни. У цій постановці об’єдналися митці із різних куточків України. Зокрема, головну роль у шекспірівській «Бурі» виконуватиме Олег Стефан – відомий актор театру і кіно, який багато років працював на сцені театру Леся Курбаса у Львові, а тепер – актор Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.

 


Оксана Дмітрієва – головна режисерка Харківського державного академічного театру ляльок імені В. Афанасьєва. Театр у прифронтовому Харкові зараз немає можливості ставити вистави на власній сцені, але проводить їх на різних безпечніших локаціях міста.


Першими після Львова побачать постановку «Бурі» за місяць в Івано-Франківську. Гастрольний виступ театру планується 19, 20 червня в межах Шекспірівського фестивалю на сцені Івано-Франківського академічного драматичного театру.
 

Фото: Христина Король

16.05.2024