39 нобелівських лауреатів закликали світових лідерів не визнавати Путіна законно обраним президентом.

У відкритому листі проти режиму Владіміра Путіна науковці, економісти та письменники закликали світових лідерів збільшити підтримку України в її протистоянні російському вторгненню, захистити політв'язнів у Росії, а також не визнавати Путіна законно обраним президентом.

 

 

Два роки тому Владімір Путін розпочав неспровоковану повномасштабну воєнну агресію проти України, що призвело до небачених з часів Другої світової війни смертей та руйнувань. Війна проти України збіглася зі зростаючим і жорстким придушенням політичного інакомислення та свободи слова всередині Росії. Останнім часом світ сколихнула смерть Алєксєя Навального, головного політичного супротивника Путіна. До ув’язнення, де його катували і вбивали, Навальний пережив спонсороване державою отруєння хімічною зброєю. Незважаючи на цей жахливий досвід, він зухвало вирішив повернутися до Росії, продемонструвавши справжній акт патріотизму.

 

Війна в Україні та вбивство Алєксєя Навального стосуються не лише Росії та України. Режим Путіна показав, що він становить явну і неминучу загрозу людству. З моменту приходу до влади у 2000 році Путін систематично демонтував пострадянські демократичні інститути та розпалював конфлікти в країнах колишнього СРСР. Повномасштабна агресія проти України та вбивство Алєксєя Навального ілюструють ескалацію загрози на новий рівень, оскільки режим В. Путіна вже не визнає жодних обмежень щодо порушення прав людини та міжнародних норм.

 

Жахи світових воєн ХХ століття підкреслили, що людство може уникнути самознищення лише дотримуючись принципів демократії та міжнародних законів прав людини. Однак путінський режим цинічно зневажає ці принципи. Трагедії тоталітаризму ХХ століття вимагають відданості свободам і гідності особистості. Путін відверто їх порушує. Він перетворив Росію на сильно мілітаризовану поліцейську державу, озброєну найбільшим ядерним арсеналом, який становить екзистенційну загрозу для світу. Ці небезпеки були сформульовані Алєксєєм Навальним та іншими лідерами російської опозиції, повторюючи спадщину їхнього великого попередника та лауреата Нобелівської премії миру 1975 року академіка Андрія Сахарова.

 

Ми, вчені з усього світу, закликаємо світових лідерів енергійно виступати за мир, прогрес і права людини. Як члени міжнародної академічної спільноти ми глибоко стурбовані тим, що науковий прогрес опиняється під загрозою, коли диктатори підривають інтелектуальну свободу, особливо в часи, коли глобальна співпраця важливіша, ніж будь-коли, у тіні всесвітніх пандемій, зміни клімату та екзистенційної загрози зброї масового знищення.

 

Ми закликаємо світових лідерів і всіх людей доброї волі позбутися будь-яких ілюзій щодо Путіна і його злочинного режиму. Історія вчить нас, що умиротворення агресора означає заохочення подальших злочинів проти людяності. Жодні тимчасові пільги не можуть цього виправдати. Ми сповнені рішучості не повторювати Мюнхен-1938!

 

Ми закликаємо світових лідерів:

 

• Різко збільшити допомогу Україні. Україна має перемогти, а не просто «не програти». Своєчасна допомога зменшить людські втрати та допоможе вигнати агресора з української землі. Програш Путіна в акті військової агресії буде розглядатися як моральна перемога мільйонів росіян, що підбадьорить їхні надії на демократичне майбутнє та мобілізує їхній антивоєнний рух. 

 

• Відстоювати права людини та підтримувати демократичну опозицію в Росії. Світова спільнота має об’єднатися, щоб захистити політичних в’язнів, які зараз зазнають тортур у Росії. Життя лідерів опозиції Володимира Кара-Мурзи, Іллі Яшина, Лілії Чанишевої та багатьох інших перебувають у безпосередній небезпеці. 

 

• Посилити підтримку громадян Росії, яким загрожують репресії через свої демократичні та антивоєнні політичні переконання та які потребують притулку.

 

• Підтримати російські демократичні антипутінські організації, що включає підтримку незалежних російських ЗМІ, чия роль у стимулюванні зміни режиму є критично важливою.

 

• Делегітимізувати незаконне утримання Путіним влади в Росії. Незважаючи на свою пропаганду, режим Путіна відчайдушно прагне визнання світової спільноти. Відмова визнати переобрання Путіна світовими лідерами надішле потужний сигнал про те, що світ більше не може вважати його «партнером».

 

Ми закликаємо людей доброї волі та їхні організації використовувати всі наявні ресурси для активного заохочення своїх політичних лідерів до протидії російській агресії та підтримки України. Ми віддаємо належне найвищій жертовності Алєксія Навального та наголошуємо на важливості просування демократії та верховенства права для інтеграції Росії в спільноту демократичних країн. Завдяки спільним діям ми можемо зробити свій внесок у встановлення миру в Європі та запобігання глобальній катастрофі.

 

1. Svetlana Alexievich, 2015 Nobel Laureate in Literature

2. Harvey J. Alter, 2020 Nobel Laureate in Physiology or Medicine

3. Francoise Barre-Sinoussi, 2008 Nobel Laureate in Physiology or Medicine

4. Thomas R. Cech, 1989 Nobel Laureate in Chemistry

5. Elias James Corey, 1990 Nobel Laureate in Chemistry

6. Shirin Ebadi, 2003 Laureate of Nobel Peace Prize

7. Sheldon Lee Glashow, 1979 Nobel Laureate in Physics

8. Carol W. Greider, 2009 Nobel Laureate in Physiology or Medicine

9. Roald Hoffmann, 1981 Nobel Laureate in Chemistry

10. Louis J. Ignarro, 1998 Nobel Laureate in Physiology or Medicine

11. Elfriede Jelinek, 2004 Nobel Laureate in Literature

12. Takaaki Kajita, 2015 Nobel Laureate in Physics

13. Roger D Kornberg, 2006 Nobel Laureate in Chemistry

14. Ferenc Krausz, 2023 Nobel Laureate in Physics

15. Brian K. Kobilka, 2012 Nobel Laureate in Chemistry

16. Roderick MacKinnon, 2003 Nobel Laureate in Chemistry

17. Barry J. Marshall, 2005 Nobel Laureate in Physiology or Medicine

18. John C. Mather, 2006 Nobel Laureate in Physics

19. Michel Mayor, 2019 Nobel Laureate in Physics

20. May-Britt Moser, 2014 Nobel Laureate in Physiology or Medicine

21. Edvard Ingjald Moser, 2014 Nobel Laureate in Physiology or Medicine

22. Herta Müller, 2009 Nobel Laureate in Literature

23. Paul Nurse, 2001 Nobel Laureate in Physiology or Medicine

24. James Peebles, 2019 Nobel Laureate in Physics

25. William D. Phillips, 1997 Nobel Laureate in Physics

26. H. David Politzer, 2004 Nobel Laureate in Physics

27. Charles M. Rice, 2020 Nobel Laureate in Physiology or Medicine

28. Sir Richard J. Roberts, 1993 Nobel Laureate in Physiology or Medicine

29. Bert Sakmann, 1991 Nobel Laureate in Physiology or Medicine

30. Randy W. Schekman, 2013 Nobel Laureate in Physiology or Medicine

31. Gregg L. Semenza, 2019 Nobel Laureate in Physiology or Medicine

32. Vernon L Smith, 2002 Nobel Laureate in Economics

33. Wole Soyinka, 1986 Nobel Laureate in Literature

34. Gerardus ‘t Hooft, 1999 Nobel Laureate in Physics

35. Jack W. Szostak, 2009 Nobel Laureate in Physiology or Medicine

36. Drew Weissman, 2023 Nobel Laureate in Physiology or Medicine

37. Eric F. Wieschaus, 1995 Nobel Laureate in Physiology or Medicine

38. Jody Williams, 1997 Laureate of Nobel Peace Prize

39. Oleksandra Matviichuk, Head of the Center for Civil Liberties, 2022 Laureate of Nobel Peace Prize

 

 

27.03.2024