Театр ім. Заньковецької у березні

Вистави березня у Національному театрі імені Марії Заньковецької: прем’єра за текстами Жадана та гастролі сенсаційної вистави «Зерносховище»

 

 

У березні в Національному театрі імені Марії Заньковецької зіграють 52 вистави на 4 сценах. Найцікавіші події – у  дайджесті: це прем’єра вистави за текстами Сергія Жадана, гастролі вистави «Зерносховище», що визнана найкращою українською драматичною виставою 2022-2023 року, «свіжі» прем’єри за творами Скрябіна та Орвелла, а також вистава «Катерина» за поемою Тараса Шевченка, яку нещодавно показували на гастролях театру у Празі.

 

 

Прем’єра: «Я буду твоїми очима» за текстами Жадана

 

6, 7, 13, 22 березня,  Сцена Стрих

 

В основі сюжету вистави «Я буду твоїми очима» – мікс поезії, текстів, слів до пісень Сергія Жадана, які наче пазл складаються в єдину історію. Режисер вистави, литовець Андріюс Дарела наголошує, що вважає окремі вірші «пророчими» та розповідає про постановку: «Головний герой – як збірний образ поета-пророка, провідника між пеклом і раєм, який може бачити майбутнє. Звичайно, це метафора, паралель з такими постатями як Данте, як Шевченко…». Герой стане нашим провідником у темряві, у чистилищі, в якому ми всі зараз перебуваємо, очікуючи розв’язки.

 

Литовський режисер  Андріюс Дарела.

 

Ролі виконують заслужені артисти України Юрій Хвостенко та Наталія Боймук, Оксана Козакевич, Олег Андрощук, Іван Білаш. У виставі задіяні музиканти оркестру театру. Сценографія та костюми – Юлія Заулична, аранжування – Сергій Рудей, художник зі світла – Руслан Березовий, дизайнерка афіші – Марія Білінська, яка раніше працювала над книжковими виданнями Сергія Жадана.

Проєкт реалізується за підтримки "мпульс. Трансформація. Платформа," Trust for Mutual Understanding та Movement Research у межах реалізації спеціальної програми "Фонд підтримки проєктів перформативного мистецтва в Україні 2023-2024", а також Литовської ради з питань культури.

 

«Зерносховище»

 5 березня,  Велика сцена

 

 

Колектив Рівненського музично-драматичного театру гастролюватиме у Львові зі сенсаційною виставою «Зерносховище». Вистава здобула перемогу української театральної премії-фестивалю «ГРА» 2022-2023 рр. одразу у чотирьох номінаціях: «Краща драматична вистава», «Краща режисерська робота (режисер Максим Голенко)», «Краща чоловіча роль (Марк Дробот за роль Книжника Мортка)», «Краще музичне рішення (гурт Веремія та Станіслав Лозовський)».

 

 

Події найстрашнішої трагедії усього українського народу ХХ ст., Голодомору, зображені у долях окремих людей, які кохають, заздрять, зраджують і просто хочуть бути щасливими. Це вистава, яка спонукає переосмислити не лише нашу історію, але й нашу реальність.

 

«Я, Побєда і Берлін»

3, 14,17, 28, 29, 30 березня, Сцена Стрих

 

 

Вистава-бестселер за творчістю Кузьми Скрябіна, яку не можна пропустити, а полювати на квитки потрібно за кілька місяців наперед.

 

Кузьма приймає авантюрну пропозицію подорожі до Берліна, щоб продати антикварну машину та манекенів на її «борту» і подивитися принади Західної Європи, потрапляючи під час поїздки у кумедні ситуації. Вистава сповнена іронії над собою, над 90-ми роками в Україні, пригодами українців закордоном. А улюблені пісні Скрябіна звучать наживо у виконанні акторів та акторок театру. 

 

 

У сценографії використаний справжній автомобіль «Побєда», і не питайте, як його вдалося затягнути на четвертий поверх театру.

 

«1984. Occupation»

22 березня, Велика сцена

 

 

Вперше у репертуарі театру з’явилася пластична драма: лише «мовою тіла» актори та актриси театру, а також професійні танцівники втілюють один із найвідоміших романів світової літератури – антиутопію «1984» Джорджа Орвелла. 

 

 

Вигадана країна Океанія, яка щоденно перебуває у стані війни, законсервована у своїх кордонах та в інформаційному просторі. Режисерка Влада Бєлозоренко та балетмейстер Олексій Бусько переосмислюють сюжет знаменитого роману крізь призму подій війни в Україні. Ця постановка нагадуватиме нам і світу, що на окупованих територіях щодня точиться інша війна – війна людини за свою людяність, за свою особистість, за свою волю.

 

«Катерина»

6, 9 березня, Камерна сцена

 

До 210 річниці з дня народження Тараса Шевченка у театрі покажуть виставу за його одним із найвідоміших творів.

 

 

«Катерина» у режисурі Богдана Ревкевича сповнена проникливим співом та зворушливим втіленням особистої трагедії. Етнодрама змушує занурюватись у світ власних переживань, де перед кожним постають вічні питання про життя, смерть та вибір власного шляху.

 

Восени минулого року трупа театру презентувала виставу на гастрольних виступах у празькому театрі «Divadlo U Hasičů» (Чехія).

 

 

 

 

 

 

01.03.2024