Львівська «Жізель» у Тайвані

 Балетна трупа Львівської національної опери завершила успішні гастролі Тайванем

 

 

Упродовж січня 2024 року балетна трупа Львівської національної опери вперше гастролювала Тайванем – країною, яка хоч і далека за культурою та традиціями, відмінна за своєю історією, втім дуже близька Україні за духом. Духом любові до своєї країни та готовності захищати її в разі потреби. Тому приїзд української балетної трупи викликав неабиякий ажіотаж серед жителів республіки.


Гастролі тривали три тижні та охопили дев’ять виступів у найбільших містах Тайваню з населенням понад 2 мільйони осіб: столицю – Тайбей, а також Гаосюн і Тайчжун. Виступала балетна трупа Львівської національної опери із одним з найвідоміших зразків класичного репертуару – балетом «Жізель» Адольфа Адана. Його сюжет розповідає про щиру історію кохання, сповнену пристрасті, зради, містики та милосердя.

 


Тур стартував зі столиці республіки – Тайванського Національного театру та концертного залу у Тайбеї, збудованого у 1987 році. Важливість цієї будівлі для республіки складно переоцінити, адже розташована вона на площі Свободи неподалік від Офісу Президента, Національної бібліотеки, Національного музею Тайваню та 228-го Меморіального парку миру. Цей театр є одним із двох перших великих об’єктів сучасного сценічного професійного мистецтва Тайваню. У Тайбеї балетна трупа представила 4 покази вистави “Жізель” впродовж 5-7 січня.
Знаково, що дебютний виступ українців особисто відвідав Міністр закордонних справ Тайваню Джошуа Ву (Joshua Wu). Міністра також супроводжували віцеміністр закордонних справ Ремус Чен Лі-куо (Remus Chen Li-kuo) та їхні дружини.


Згодом Міністерство закордонних справ Тайваню на своїй офіційній сторінці у Twitter опублікувало допис від його імені: “Українські артисти виконали балет “Жізель” у Тайвані. Ми зворушені виступом світового класу! І я мав честь привітати танцівників особисто, щоб стати свідком їх сильного духу. Show must go on, а ми всі маємо продовжувати підтримувати Україну!”

 


Наступною локацією стало місто Гаосюн, зокрема Національний центр мистецтв. Цей шедевр сучасної архітектури, відомий також як Вейвуїн, є найбільшим культурним об’єктом Тайваню, найбільшим у світі театром виконавського мистецтва під одним дахом і першою виставковою залою національного рівня на півдні Тайваню. Відкритий він був у 2018 році, а його загальна площа становить 3,3 гектара. Балетна трупа представила там два покази балету “Жізель”, які відбулися 14 січня.


Провідний соліст балету Львівської національної опери Арсен Марусенко, який виконував роль Альберта, в інтерв’ю тайванським журналістам зазначив: «Своєю творчістю ми хочемо висловити вдячність Збройним силам України та показати світу культурний розвиток і внесок України» (Focus Taiwan: Українська балетна трупа представить «Жізель» у Тайвані).


Також про реалії, в яких зараз живуть українці та як працює балет зокрема розповіла провідна солістка Анастасія Бондар, виконавиця ролі Жізель. Її пряму мову цитує видання “Taiwan Today”: “...Після початку російського вторгнення, в разі оголошення повітряної тривоги, артистам балету іноді доводилося репетирувати у бомбосховищі. Попри те, що ситуація в Україні й
досі залишається неспокійною та небезпечною, балетній трупі вдалося зберегти розпорядок репетицій та щотижневих вистав”.

 


Третім місцем, де виступила балетна трупа Львівської національної опери, був Тайчжунський національний театр. Він є сучасною театральною спорудою із трьома глядацькими залами, найбільший з яких розрахований на 2000 глядачів. Його загальна площа якого становить 58 тис. кв. м. Театр було офіційно відкрито у 2016 році, зараз він є одним з найбільших культурних осередків Тайваню. У цьому місті балетна трупа зі Львова представила три останні вистави впродовж 20 та 21 січня.


Виступи українців супроводжував Гімн України та підняття нашого Державного Прапора. Крім того, кожна подія за участі балету Львівської національної опери збирала тисячі охочих побачити “Жізель” у виконанні українців. Після кожного виступу вдячна публіка довго не відпускала артистів зі сцени, даруючи гучні овації.

 


Знаковим виявилося також те, наскільки значну увагу привернули ці гастролі. Про це свідчать десятки згадок у ЗМІ та соцмережах, таких як Facebook, YouTube, Instagram та Twitter. Водночас про виступи балетної трупи були опубліковані новини не лише у тайванських мас-медіа. Моніторинг та відстеження публікацій засвідчили те, що про гастролі балетної трупи Львівської національної опери писали видання В’єтнаму, Саудівської Аравії, Таїланду, Гонконгу, а також офіційні сторінки дипломатичних представництв інших держав, зокрема Посольство Тайваню при Святому Престолі (Ватикан).


Крім того, новина про приїзд балетної трупи Львівської національної опери у Тайвань зацікавила провідні видання республіки, а також великі новинні ЗМІ азійського регіону, що є надзвичайно цінним для популяризації українського балетного мистецтва у світі. Зокрема згадки про виступи українського балету опубліковані у Taiwan Today, Taiwan News, Formosa News, Focus Taiwan, FTVNews, New Tang Dynasty Television, China Times, New Tang Dynasty Television, BNN Breaking, Youth Daily News, Tramboline, Koha, Business Times (《工商時報》), Yahoo Taiwan, Today Line та ін.

 


Усі захоплено відзначили неабияку відвагу артистів балету з України, які, попри війну та численні загрози, продовжують займатися улюбленою справою. Також ЗМІ неодноразово висловлювали вдячність за візит балетної трупи Львівської національної опери у Тайвань. Ось лише декілька цитат з публікацій тайванської та азійської преси про гастролі Львівського національного балету у Тайвані:


Taiwan News У Тайбеї відбулася прем’єра балету «Жізель» у виконанні українського балету Львівська національна опера, відома як один із кращих театрів Східної Європи, після початку повномасштабного російського вторгнення знову відчинила свої двері для публіки вже у березні 2022 року, перед обличчям загроз, які не припиняються й досі. Попри те, що війна ускладнювала виступи, артисти балету все одно продовжували тренуватися, сподіваючись, що кожен зможе продовжити займатися улюбленою справою та мати змогу виступати у всьому світі, демонструючи українське хореографічне мистецтво. 

 

Formosa News: Нескорений війною. Балет України виступає у Тайбеї У п'ятницю ввечері українська балетна трупа дебютувала у Національному театрі Тайбея, виконавши класичний балет «Жізель» А. Адана. Попри війну, артисти балету Львівської національної опери залишилися відданими своєму мистецтву.


FTV News: Артисти українського балету виходять на сцену попри війну Представивши романтичний класичний балет «Жізель», балетна трупа з України вперше виступила у Національному театрі Тайбея. Хоч війна між росією та Україною не припиняється, артисти балету все одно наполегливо репетирують та виступають! 


New Tang Dynasty Television: На сцену виходить український балет. У п’ятницю (5 січня) українська балетна трупа зі Львова виконала класичний балет «Жізель» у Національному театрі в Тайбеї, показавши, що українці все ще витримують труднощі та попри все прагнуть мистецтва. 

 

Youth Daily News : Чудове свято виконання «Жізелі» українським балетом заспокоює серце. Перша міжнародна балетна група у Тайвані у 2024 році! 5 січня розпочалися гастролі української балетної трупи зі Львова з відомим балетом «Жізель». Останній присвячений темі вічного кохання, зради, смерті та милосердя. 



Після завершення успішних гастролей у Тайвані балетна трупа Львівської національної опери виступить на рідній львівській сцені вже 26 січня із балетом “Даремна обережність” П. Гертеля. Також незабаром у їхньому виконанні публіка зможе переглянути балет “Дон Кіхот” Л. Мінкуса (28 січня) та найграндіознішу балетну прем’єру сезону – “Тіні забутих предків” І. Небесного (2-3 лютого).
 

25.01.2024