Діалоги кармеліток

Вперше в Україні: Львівська національна опера представить постановку опери “Діалоги кармеліток” Франсіса Пуленка

 

 

Віра, жертовність та відданість своїм переконанням навіть у найтемніші часи… 15 та 16 червня Львівська національна опера запрошує на унікальну подію – прем’єру опери “Діалоги кармеліток” французького композитора Франсіса Пуленка, яка є одним з найбільш популярних та найбільш відомих зразків цього жанру ХХ століття.


Нова постановка театру стане справді історичною, адже “Діалоги кармеліток”  прозвучать вперше не лише у Львові, а й на українській оперній сцені загалом.


 

Історія про молоду аристократку Бланш, яка, переживаючи складні події та обставини у часи Французької революції, перемагає власні страхи, сумніви та безпорадність, постане у режисерській візії Василя Вовкуна: “Україну, стверджує історик Ярослав Грицак, називають лабораторією модерності. Досвід 1914-1945 років, а тепер, на нашу думку, додається й період та досвід нинішньої війни, дає право вживати цю метафору в іншому сенсі: історія України дозволяє з лабораторною точністю вивчати насильство як елемент модерності – це значною мірою історія масових вбивств заради торжества розуму, стверджує Ярослав Грицак. Тож «Діалоги кармеліток» Пуленка, охоплюючи події Французької революції кінця вісімнадцятого століття, дзеркально відображаються й актуалізуються в сучасних українських реаліях”.

 


Неокласична музика Франсіса Пуленка прозвучить під орудою музичного керівника театру та диригента-постановника вистави Івана Чередніченка, який також наголошує на неабиякій актуальності “Діалогів кармеліток” для українського глядача: «Основною ідеєю опери я вважаю боротьбу особистості зі злом. Це насправді актуалізує виставу в сучасних реаліях. Людській душі складно пережити насильство та терор. Головна героїня дійсно зазнає надзвичайної трансформації в особистому протистоянні злу. Потрібно мати неймовірну силу духу, щоб побороти всеосяжний страх, яким сповнена партитура, та стати до нього обличчям».

 


Виняткове враження здійснюватимуть хорові епізоди, адже колективний образ монахинь кармеліток є важливою складовою опери, та саме він є тим постійним планом й водночас підтекстом, на фоні якого народжується і новий зміст, і нова розвʼязка твору. Особливе мистецьке значення хорів в “Діалогах кармеліток” відзначив хормейстер-постановник та головний хормейстер Львівської національної опери Вадим Яценко: “Франсіс Пуленк дуже тонко працює з хоровим полотном, бо, не дивлячись на західноєвропейську церковну традицію, в нього є багато опусів і циклів акапельних хорів. Деякі лейтмотиви з опери простежуються у його ранній хоровій творчості. Пуленк – великий майстер хорового письма, його композиторська техніка у цій царині ідеально відшліфована: в музичній тканині все дуже логічно і прозоро, а краса музики хорових епізодів “Діалогів кармеліток” вражає до сліз”.

 


Багатогранна та наповнена численними сенсами музична складова опери відобразиться на сцені у мінімалістичній сценографії Миколи Молчана, що буде сповненою містких символів головної християнської ідеї. Художницею костюмів стала топова українська дизайнерка Оксана Караванська. Виразних штрихів та деталей постановці надасть світлова партитура Олександра Мезенцева.

 

Покази опери “Діалоги кармеліток” відбудуться 15 та 16 червня.

Вистава на 3 дії триває 2 год 30 хв.

 

 

Постановники:
Диригент-постановник – Іван Чередніченко
Режисер-постановник – Василь Вовкун
Хормейстер-постановник – Вадим Яценко
Художник-постановник – Микола Молчан
Художниця костюмів – Оксана Караванська (Київ)
Художник світла – Олександр Мезенцев


Дійові особи та виконавці:
Бланш де ля Форс – Маріанна Цвєтінська / Олеся Бубела / Дарʼя Литовченко
Матінка Марія – Любов Качала / Софія Соловій / Марʼяна Мазур
Маркіз де ля Форс – Роман Страхов / Юрій Шевчук
Шевальє де ля Форс – Максим Ворочек / Олександр Черевик
Мадам де Круассі, настоятелька – Наталія Дацько / Анастасія Поліщук /
Олена Скіцько

Мадам Лідоан, нова настоятелька – Людмила Савчук / Катерина Миколайко /
Тетяна Оленич
Сестра Констанція – Анастасія Корнутяк / Ганна Носова / Наталія Сітарська
Матінка Жанна – Лілія Нікітчук / Ірина Чікель / Галина Гарбіт
Сестра Матільда – Анастасія Кулініч / Юлія Онишко
Капелан – Роман Трохимук / Василь Садовський
1-й комісар – Віталій Роздайгора / Вадим Коваль
2-й комісар – Юрій Трицецький / Назар Павленко
Тьєррі/Тюремник – Андрій Бенюк / Віталій Загорбенський / Микола Корнутяк /
Іван Борхес-Самко
Месьє Джавеліно, лікар – Дмитро Кокотко / Володимир Дутчак

 

Фото: Олена Храмова.

09.06.2024