Львівська опера: набуток сезону

Львівська національна опера: прем’єри, події та досягнення сезону 2023/2024

 

 

Сезон 2023/2024 став для Львівської національної опери багатим на вагомі події, прем’єри, попри те, що це вже другий сезон поспіль, що відбувся в умовах повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Театр не припиняє свою роботу, даруючи глядачам розраду та cпівпереживання, а також важливу й цінну можливість відпочити емоційно, поповнити свої сили, щоб справлятися із складним щоденням.

 

Упродовж сезону колективу вдалося презентувати одразу декілька знакових вистав оперного та балетного репертуару, значно розширити географію гастролей та здобути визнання міжнародної мистецької спільноти, потрапивши в шортліст престижної міжнародної премії International Opera Awards-2023 у номінації «Світова прем’єра року».

 

Про низку прем’єр, мистецьких ініціатив, культурних інновацій, міжнародну співпрацю – далі у підсумках сезону.

 

1. Перша прем’єра сезону – балет “Даремна обережність” П. Гертеля

 

Щира та романтична історія із французьким колоритом. 23 та 24 вересня 2023 року Львівська національна опера презентувала першу прем’єру нового театрального сезону – балет «La fille mal gardée, або Даремна обережність» Петера Гертеля на лібрето Жана Доберваля у редакції Василя Вовкуна та Сергія Бондура.

 

«Даремна обережність» – це світла французька історія, в якій перемагає кохання. Це класика жанру та водночас – найдавніший зразок жанру, який і до сьогодні з великим успіхом іде у провідних театрах світу.

 

Диригентом-постановником балету став Юрій Бервецький, балетмейстером-постановником – Сергій Бондур (м. Київ), художником-постановником – Тадей Риндзак, художницею костюмів – Жанна Малецька, художником світла – Олександр Мезенцев.

 

Твір було доповнено невідомими раніше автентичними фрагментами завдяки співпраці з паризьким театром «Опера Ґарньє», а також вставними номерами на музику Адольфа Адана та Фердинанда Герольда.

 

2. Прем’єра театралізованого музичного дійства для хору та оркестру «Псальми війни»

 

Говорити, щоб не забувати... Зазирнути у вічі болю, щоб завжди пам’ятати ціну волі... Цінувати та бути вдячними захисникам за кожен світанок!

 

14 та 15 жовтня Львівська національна опера представила монументальну прем'єру – театралізоване музичне дійство для хору і оркестру Євгена Станковича «Псальми війни». Це перший монументальний музичний твір на тему війни, яку росія розпочала проти України. Композиція на музику Євгена Станковича та лібрето Василя Вовкуна стала спробою максимально наблизитись до реальних подій, які ми переживаємо сьогодні, під час небаченої, жорстокої та цинічної рашистської війни в Україні.

 

Це твір-заклик до боротьби, спротиву та захисту України, а також – пересторога для світу, щоб якнайшвидше допомогти зупинити зло та припинити жахливі злочини і геноцид українського народу.

 

Театралізоване дійство прозвучало у виконанні хору та оркестру Львівської опери під орудою маестро Івана Чередніченка. Також у команді постановників: режисер та лібретист – Василь Вовкун, хормейстер – Вадим Яценко, медіахудожник – Олег Кіндратів, художники світла – Олександр Мезенцев, Андрій Гоць.

 

3. Презентація альбому сценографічних полотен «Євген Лисик. Сценографія Львівської опери»

 

У листопаді у Львівській національній опері відбулася презентація ексклюзивного альбому сценографічних робіт Євгена Лисика – легендарного митця, сценографа, багаторічного головного художника Львівської національної опери.

 

Це безумовно визначна подія для мистецького життя Львова і всієї країни, адже Євген Лисик відіграв вагому роль у розвитку українського сценографічного мистецтва та українського модернізму. Впродовж презентації родина митця та колеги розповіли детальніше про те, ким був Євген Лисик для культурного середовища України, про його непересічний талант й індивідуальність мислення.

 

Після презентації масштабні творчі роботи Євгена Лисика «ожили» завдяки вражаючій цифровій анімації та світловим ефектам. Глядачам представили мистецьке дійство «Гармонія сфер»: унікальне поєднання симфонічної музики та художніх полотен Євгена Лисика у виконанні оркестру театру під орудою маестро Мирона Юсиповича.

 

4. Грандіозна прем’єра сезону: балет «Тіні забутих предків» Івана Небесного

 

 

Найграндіозніша подія сезону! 2 та 3 грудня у Львівській національній опері відбулася світова  ремʼєра балету «Тіні забутих предків» Івана Небесного на лібрето Василя Вовкуна у постановці Артема Шошина.

 

Історія про кохання земне та небесне за легендарною повістю Михайла Коцюбинського постала перед глядачами у неокласичній хореографії відомого українського балетмейстера Артема Шошина.

 

Видовищна сценографія литовського митця Арвідаса Буйнаускаса перенесла героїв у сучасний постмодерністський світ та є філософським переосмисленням місця людини серед природи. Художні образи персонажів балету довершили костюми Наталії Міщенко, що пересотворили гуцульське вбрання від автентики до модерних зразків. Колоритна музика Івана Небесного, що увібрала силу гуцульської автентики, прозвучала у виконанні оркестру Львівської опери під орудою диригента Юрія Бервецького.

 

Усі квитки на премʼєрні покази вистави було продано. Загалом від продажу квитків, добровільних внесків та тихого аукціону театр спільними із партнерами зусиллями зібрав 4 млн 228 тисяч гривень. Ці кошти в повному обсязі будуть розподілені між 80 Бригадою ОДШБР, 125 Бригадою ТРО, 103 Бригадою ТРО та Бригадою НГУ «Азов».

 

Проєкт реалізовано за підтримки Львівської обласної військової адміністрації.  Генеральним партнером події стала група компаній «ШУВАР», офіційним партнером – Kozytskyi Charity Foundation.

 

 

5. Концерт “Незламній Україні присвячується” під орудою Кері-Лінн Вілсон

 

16 грудня у Львівській національній опері відбулася виняткова мистецька подія – концерт «Незламній Україні присвячується», що стала знаковою, об’єднавши не лише прихильників театру, а й також надійних міжнародних партнерів у сфері підтримки української культури під час війни, які продовжують здійснювати спільні дієві кроки для захисту культурних цінностей. 

 

Під батутою знаної диригентки, канадійки українського походження, Кері-Лінн Вілсон, у виконанні солістів, хору та оркестру Львівської національної опери, прозвучали премʼєра твору української композиторки Вікторії Польової «Nova. Присвята мужності України» та знаменита Девʼята симфонія Людвіга ван Бетховена. Зокрема, її фінал – «Ода до радості», більш відомий як гімн Євросоюзу, виконали у перекладі українською.

 

Подію у Львівській національній опері відвідали почесні гості – амбасадори української культури у світі: Перша Леді України Олена Зеленська, генеральний директор Метрополітен-опери Пітер Гелб, голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, міський голова Львова Андрій Садовий, Перший віцепрем'єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко, дружина Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля Катерина Шмигаль.

 

Особливою подією став візит генерального директора легендарної Метрополітен-опери Пітера Гелба. Його присутність засвідчила вияв солідарності та підтримки України, української культури під час цинічної  рашистської війни.

 

Це був перший візит генерального директора одного з провідних оперних театрів світу в Україну та Львівську національну оперу зокрема. Окрім участі у події «Незламній Україні присвячується», Пітер Гелб також переглянув оперу Євгена Станковича «Страшна помста», що увійшла до шортлиста кращих світових оперних премʼєр за версією престижної премії Internaional Opera Awards-2023.

 

 

Подію 16 грудня у Львівській національній опері також відвідала Перша Леді України Олена Зеленська. Саме під патронатом Олени Зеленської та за ініціативи диригентки Кері-Лінн Вілсон, спільно з польським Національним театром у співпраці з Міністерством закордонних справ, Міністерством культури та інформаційної політики України та за підтримки Офісу Президента влітку 2022 року відбувся тур Українського оркестру свободи (Ukrainian Freedom Orchestra) Європою та США. Другий тур Європою під патронатом Першої Леді відбувся цьогоріч улітку.

 

Для культурної дипломатії такі спільні мистецькі проєкти мають надважливе значення, адже вони утверджують роль української культури у світовому контексті, формують імідж країни, поглиблюють відчуття національної приналежності, та є передумовами для подолання ворожої російської  культурної експансії.

 

6. Львівська національна опера в шортлісті престижної міжнародної премії International Opera Awards 2023

 

Резонансна прем’єра минулого сезону 2022/2023 – опера «Страшна помста» Євгена Станковича – увійшла до шортліста вистав у номінації «Світова прем’єра року». Разом із Львівською національною оперою за перемогу в номінації змагалися світові лідери індустрії: Нідерландська опера, Метрополітен-опера, Великий оперний театр «Лісеу» (Барселона, Іспанія), Уельська опера та інші.

 

Прем’єра опери «Страшна помста» Євгена Станковича в постановці одного з найвідоміших інтерпретаторів його музики – знаного диригента Володимира Сіренка і запрошених німецьких митців – режисера Андреаса Вайріха та сценографки Анни Шеттль, – стала однією з найвизначніших подій минулого театрального сезону. Її висвітлили провідні світові медіа, серед яких «The Guardian», «IOCO» «Kultur Austausch», «Opera Magazine» та ін.

 

Нагадаємо, International Opera Awards заснував британський підприємець Гаррі Хайман у 2012 році. Премію вручають щорічно, аби підвищити авторитет опери як виду мистецтва, визнавати та  винагороджувати успіхи в опері та збирати кошти для надання стипендій талантам-початківцям в опері з усього світу.

 

7. Гастролі балету у Тайвань, Фінляндію, Естонію та Болгарію

 

Балетне мистецтво об’єднує континенти! У сезоні 2023/24 балетна трупа Львівської національної опери завершила успішні гастролі Тайванем, Фінляндією, Естонією та Болгарією.

 

Впродовж січня 2024 року балетна трупа Львівської національної опери вперше гастролювала Тайванем – країною, яка хоч і далека за культурою та традиціями, відмінна за своєю історією, втім дуже близька Україні за духом.

 

Гастролі тривали три тижні та охопили дев’ять виступів у найбільших містах Тайваню з населенням понад 2 мільйони осіб: столицю – Тайбей, а також Гаосюн і Тайчжун. Виступала балетна трупа Львівської національної опери із одним з найвідоміших зразків класичного репертуару – балетом «Жізель» Адольфа Адана. Його сюжет розповідає про щиру історію кохання, сповнену пристрасті, зради, містики та милосердя.

 

 

Впродовж трьох тижнів, з 8 до 22 лютого, балетна трупа Львівської національної опери виступала на найвизначніших сценах Естонії та Фінляндії.

 

Це були перші зустрічі із публікою обох країн, якій артисти балету презентували колоритний та запальний балет «Дон Кіхот» Л. Мінкуса у постановці Львівської національної опери. Географія туру охопила найбільші та найвизначніші сцени аж чотирнадцяти міст!

 

У червні артисти балету театру виступили у містах Болгарії, також презентуючи місцевій публіці балет «Дон Кіхот» Л. Мінкуса.

 

8. Другий всеукраїнський фестиваль камерної музики «Дзеркало»

 

Впродовж 9- 19 травня у Дзеркальній залі Львівської опери вже вдруге відбувся Всеукраїнський фестиваль камерної музики «Дзеркало». Цьогоріч фестиваль мав підназву «Ілюмінації».

 

Завдяки підтримці міжнародних партнерів, фестиваль знову запросив різноманітні музичні колективи з Києва, Луганська та Львова, а також здійснив міжнародне висвітлення подій за їхньої участі – онлайн-концерти у режимі реального часу.

 

Особливістю кожної з девʼяти програм Фестивалю стало виконання новітньої української музики. На головних оркестрових подіях — Відкритті (9 травня) та Закритті фестивалю (19 травня) можна було почути твір нашого сучасника Олександра Родіна, і відповідно музику шістдесятників та їхніх молодших сучасників Валентина Сильвестрова, Ганни Гаврилець, Віталія Губаренка, Юрія Шевченка, Олександра Козаренка, Володимира Зубицького та Золтана Алмаші.

 

Крім цього, 15 травня Академічний симфонічний оркестр Луганської обласної філармонії виконав музику Святослава Луньова, Олега Безбородька, Євгена Петриченка, Богдани Фроляк. Також серед центральних акцентів Фестивалю – знаменита музика Бориса Лятошинського та Євгена Станковича.

 

 

9. Уперше в історії: опера «Украдене щастя» Ю. Мейтуса під орудою іноземної диригентки Кері-Лінн Вілсон

 

26 травня у Львівській національній опері відбулася справді історична подія: одна з найвідоміших українських опер – «Украдене щастя» Юлія Мейтуса – вперше звучала під батутою Кері-Лінн Вілсон – канадської диригенти українського походження. Саме під її орудою у 2022 та 2023 роках відбувся світовий тур «Ukrainian Freedom Orchestra» / «Українського оркестру свободи», під час якого українські музиканти виступили у найбільших містах Європи та Америки.

 

 

Написана на замовлення Львівської національної опери, ще із дня прем’єри у 1960 році, опера «Украдене щастя» стало одним з найбільш виконуваних оперних зразків ХХ століття та має неабияку популярність серед публіки.

 

«Украдене щастя» – неповторний зразок лірико-психологічної драми. Написана опера на лібрето Максима Рильського за однойменною п’єсою Івана Франка. Як першоджерело, відомий твір Франка був обраний не випадково, адже ім’я українського поета на той час увінчувало назву Львівського академічного театру опери та балету, для якого і була написана опера Мейтуса.

 

10. Вперше в Україні: прем’єра опери «Діалоги кармеліток» Ф. Пуленка

 

Віра, жертовність та відданість своїм переконанням навіть у найтемніші часи... На завершення сезону, 15 та 16 червня Львівська національна опера представила унікальну подію – прем’єру опери «Діалоги кармеліток» французького композитора Франсіса Пуленка, яка є одним з найбільш популярних та найбільш відомих зразків цього жанру ХХ століття.

 

Нова постановка театру стала справді історичною, адже «Діалоги кармеліток» прозвучали вперше не лише у Львові, а й на українській оперній сцені загалом.

 

 

Історія про молоду аристократку Бланш, яка, переживаючи складні події та обставини у часи Французької революції, перемагає власні страхи, сумніви та безпорадність, постала у режисерській візії Василя Вовкуна.

 

Неокласична музика Франсіса Пуленка прозвучала під орудою музичного керівника театру та диригента-постановника вистави Івана Чередніченка. Також серед постановників вистави були знані українські митці: хормейстер-постановник – Вадим Яценко, художник-постановник – Микола Молчан, художниця костюмів – Оксана Караванська, художник світла – Олександр Мезенцев.

 

 

11. Львівська національна опера на шпальтах престижних міжнародних виданнь

 

Впродовж сезону 2023/24 постановки та діяльність Львівської національної опери неодноразово висвітлювались на шпальтах всесвітньо відомих видань, серед яких Opera Magazine, The Guardian, Opera Now, The Financial Times.

 

Зокрема, вперше в історії українського оперного театру вистава Львівської національної опери «Украдене щастя» Ю. Мейтуса на перших шпальтах та обкладинці престижного британського видання «Opera Magazine»!

 

26 травня відомий музикознавець, критик та головний редактор Opera Magazine Джон Еллісон відвідав оперу «Украдене щастя» за участі знаної диригентки зі світовим ім'ям Кері-Лінн Вілсон. Своїми враженнями фахівець поділився у розлогій рецензії: «...Попри очевидні зміни...прекрасний Львівський оперний театр, як ніколи раніше, є місцем, куди глядачі йдуть, щоб радіти життю».

 

Актуально про постановку опери «Травіата» Дж. Верді написала у своєму матеріалі Сьюзен Ніколс, шотландська музична журналістка та критикиня, на сторінках авторитетного британського видання «Opera now».

 

Зокрема, критики професійного видання «Opera Now» обирали вистави, виконання яких, на їхню думку, стали найбільш знаковими у 2023 році. Сьюзен Ніколс відзначила виставу у постановці Львівської національної опери, яку колектив театру виконує у складних умовах воєнного часу.

 

Львівська національна опера потрапила також і на сторінки престижного світового видання «The Financial Times». Журналістка Олівія Джіоветті у розгорнутому матеріалі розповіла читачам про діяльність театру під час війни, підготовку до премʼєри опери «Діалоги кармеліток» Ф. Пуленка та поділилася враженнями від переглянутих у театрі вистав: «Набукко» Дж. Верді та «Украдене щастя» Ю. Мейтуса.

 

Наступний сезон стане для Львівської національної опери вже 125-м!

 

У сезоні 2024/2025 театр планує представити публіці чимало масштабних проєктів та прем’єр, серед яких нове прочитання всіма улюбленої оперети «Летюча миша» Й. Штрауса, балет «Солярис» О. Родіна, опера «Золотий обруч» Б. Лятошинського (за сприяння Lyatoshynskyy Foundation). Також готуються до друку видання про історію та архітектуру Львівської національної опери.

 

Фото: Руслан Литвин, Євген Кравс

07.07.2024