Sound of Ukraine — вільному світу

 

Львівська національна філармонія у партнерстві з OPEN MUSIC PROJECT проводить велике концертне турне цьогоріч. 13 грудня у Берлінській філармонії виступить її колектив, Академічний симфонічний оркестр філармонії на чолі з Теодором Кухаром.

 

На меті музикантів — представити звучання одного із найстаріших симфонічних колективів України (оркестру — 121 рік!) та познайомити публіку з особливою програмою: поєднанням сучасної української музики з видатними творами європейського романтизму. Диригуватиме Теодор Кухар, головний диригент оркестру, знаний українсько-американський музикант.

 

Володимир Сивохіп, генеральний директор Львівської національної філармонії, дав ексклюзивний коментар нашому виданню: 

 

“Цей концерт стане презентацією Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика, її Академічного симфонічного оркестру, але й України загалом. Ми виконаємо твір сучасного автора Євгена Станковича, світову класику… Також готуємо спеціальну акцію: в Німеччині прозвучить нова версія славетного “Щедрика” українського класика Миколи Леонтовича. Це різдвяний дарунок, який виконають спільно відома німецька письменниця Мала Емде, німецька співачка Корнеліа Ланц. У рамках цього проєкту ми готуємо й фантазію-присвяту композитору: на сцені у виконанні солістки філармонії, піаністки Віоліни Петриченко пролунає сучасне аранжування міжнародного гімну Різдва “Carol of the Bells” українського композитора Сергія Юшкевича (власне під цією назвою твір Леонтовича здобув світове визнання). Крім того, на слухачів чекає виняткова гра української скрипальки Богдани Півненко, що зіграє Концерт Яна Сібеліуса.

 

Для нас символічно, що понад сто років тому “Щедрик” вперше лунав на німецькій сцені, адже в 1920 році легендарна хорова капела Олександра Кошиця виконала премʼєру твору Леонтовича. Цього ж грудня у Берлінській філармонії під патронатом двох Міністрів культури України і Німеччини, а також Українського посольства у Німеччині відбудеться не просто концерт, а й презентація творчості цього непересічного композитора, знищеного тодішньою радянською владою, і станеться це в день його народження — 13 грудня».

 

 

Тим часом головний диригент Академічного симфонічного оркестру Теодор Кухар відзначив: «Я надзвичайно вдячний, що у цей вкрай складний час ми маємо можливість висловитися: розповісти про нашу місію, говорити від душі оркестру та від всіх українців — та дякувати німецьким партнерам за підтримку».

 

Анонсуючи благодійний концерт "ЗВУК УКРАЇНИ —  вільному світові" у Берлінській філармонії, прессекретарка німецького видання vitsche.org Кріста-Марія, зауваживши присутність у програмі виступи піаністки Віоліни Петриченко та скрипальки Богдани Півненко, зазначила : "Цього разу оркестр надає голос українським жінкам, які з 24 лютого 2022 року перетворили своє повсякденне життя на акт супротиву проти варварства та знищення власної культури". 

 

У програмі слухачам пропонується оркестрова сюїта з фолк-опери видатного сучасника Євгена Станковича. Його твір за мотивами давнього ритуалу пошуку чарівної квітки на свято Івана Купала має назву «Так цвіте папороть». Він відзначився складною долею: у 1978 році під час генеральної репетиції вистави її було заборонено радянською владою, а декорації та костюми до постановки знищені. Яскраво самобутній твір з новаторськими звучаннями та народними мотивами тепер живе і в оркестровій версії. 

 

Концерт для скрипки з оркестром Яна Сібеліуса виконає відома українська солістка — Богдана Півненко. Протягом багатьох років Півненко активно пропагує новітню українську музику в Україні та закордоном, зокрема в таких залах як, Berliner Philharmonie, Weill Hall Carnegie Hall, Palau de la Musica Catalana та інших. Цього разу вона зіграє музику, сповнену світлих почуттів, піднесеного й трепетного поривання. Однак не позбавлену моментів драматизму, що втаємничить слухача у всесвіт глибоких особистісних переживань ліричного героя.

 

Останнім твором програми стане Симфонія № 9 мі мінор Антоніна Дворжака. Вона має підзаголовок “З Нового Світу”. Створюючи у кінці ХІХ століття цей твір, чеський композитор зафіксував у партитурі свої враження від американського континенту, від його музики та фольклору. У той час Америка була для європейців тим новим, незвіданим світом, який викликав неабиякий інтерес та захоплення. Тепер же тим Новим світом для усіх стала Україна та її народ, який мужньо протистоїть агресору, оберігаючи та захищаючи найважливіше — Незалежність.

 

Партнерами проєкту є Посольство України в Німеччині, Видавництво Елізабет Сандманн, Львівська обласна адміністрація, Valfair Concert, Віче, Міністерство культури та інформаційної політики України за підтримки фонду "UA-Renaissance".

07.12.2023