Праві популісти лідирують на виборах у Нідерландах.

За даними екзитполів Партія свободи Ґерта Вілдерса здобуває 35 мандатів зі 150.

 

 

На позачергових парламентських виборах у Нідерландах, які відбулися в середу, 22 листопада, у лідери вийшла правопопулістська «Партія свободи» (Partij voor de Vrijheid – PVV) під головуванням ультраправого політика Ґерта Вілдерса (Geert Wilders). Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters із покликом на результати екзитполу, проведеного демоскопічним центром Ipsos.

 

За результатами опитувань виборців, що проголосували, праві популісти отримають у парламенті 35 зі 150 місць.

 

На другому місці – альянс зелених та лейбористів на чолі з єдиним лівим кандидатом Францом Тіммермансом (Frans Timmermans). Блок, згідно з опитуваннями, здобув 26 мандатів.

 

На третьому місці – правоцентристська «Народна партія за свободу та демократію» (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie – VVD) на чолі з чинною міністеркою юстиції та безпеки Ділан Єшілгґз-Зеґеріус (Dilan Yeşilgöz-Zegerius). За прогнозами, VVD отримає 23 місця у парламенті. Її ставлеником був прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.  

 

Центристська партія «Новий суспільний договір» (Nieuw Sociaal Contract – NSC) на чолі з Пітером Омціґтом (Pieter Omtzigt) отримує 20 місць.

 

Ґерт Вілдерс – антиєвропейський ультраправий популіст. Під час передвиборчих виступів він пообіцяв, прийшовши до влади, припинити імміграцію до Нідерландів. Вілдерс – шанувальник угорського прем’єра Віктора Орбана. Він відкрито виступає проти Євроунії, закликаючи Нідерланди контролювати кордони, значно скоротити свої виплати до бюджету ЄУ та блокувати входження будь-яких нових членів. Свого часу Вілдерс ініціював референдум у Нідерландах, аби перешкодити підписанню угоди про асоціацію між ЄУ та Україною.

 

Ґерт Вілдерс, згідно з нідерландським законодавством, першим отримає мандат на формування уряду. Проте жодна з партій-переможниць наразі не висловила бажання вступати з ним у коаліцію. Тож експерти прогнозують, що формування нового уряду країни буде тривалим процесом.

 

Нагадаємо, що в липні цього року прем'єр-міністр Марк Рютте оголосив про демісію уряду у зв'язку з розколом у його коаліції через питання міґрації. Це запустило механізм дострокових виборів. Рютте, який очолював нідерландський уряд рекордних 13 років, вирішив відмовитися від подальшої політичної кар‘єри.

23.11.2023