608-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:51 Республіканець Том Еммер відкликав свою кандидатуру із претендентів на посаду спікера Палати представників. Йому не вдалося схилити на свій бік парламентарів правого крила Республіканської партії, котрі затялися на тому, що хочуть інакшого кандидата. Перед тим фігуру Еммера гостро розкритикував Дональд Трамп.

 

 

21:33 Командування таврійського напрямку фіксує зниження інтенсивності штурмів в районі Авдіївки. "Кількість штурмів на цей момент стала дещо меншою. Можна сказати, навіть удвічі: якщо позавчора було 57 бойових зіткнень, то вчора було вдвічі менше майже - 28. І 80% із них - це саме авдіївський напрямок разом із Мар'їнкою", - повідомив речник пресцентру сил оборони таврійського напрямку Олександр Штупун в етері телемаратону. Командування пов'язує цей спад із втратами окупантів в особовому складі та в техніці. "Це не дивно, оскільки за останні п'ять діб ворог утратив на Донеччині в операційній зоні ОСУВ "Таврія" близько 2400 осіб мертвими й пораненими. Крім того, понад 150 одиниць бронетехніки знищили наші військові, з них 54 танки", - додав Штупун.

 

 

20:48 Після п'яти раундів голосувань на зборах Республіканської партії в Конґресі кандидатом у спікери Палати представників висунули конгресмена Тома Еммера. Проєкт "Республіканці за Україну", котрий відстежує ставлення партійців до українців, давав Еммеру найвищий бал за підтримку України, повідомляє "Голос Америки". За номінацію у спікери змагалося дев'ятеро кандидатів. З кожним раундом голосування кандидат, який набирав найменше голосів, вибував із перегонів; деякі конкуренти самі знімали кандидатури.

 

 

20:21 Національне бюро розслідувань Фінляндії висновує, що газогін Balticconnector на дні Балтійського моря, найімовірніше, був пошкоджений судном Newnew Polar Bear під прапором Гонконгу. На дні моря виявили довгий слід від якоря. А предмет, схожий на якір, підняли на поверхню раніше у вівторок. У момент проходження судна над газопроводом Balticconnector 8 жовтня зареєстрували гучний шум. 9 жовтня Newnew Polar Bear сфотографували пришвартованим у Санкт-Петербурзі; ця знимка накликала на себе підозри, бо якірні ланцюги вели до причалу.

 

 

 

19:55 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 54 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 5 ракетних та 33 авіаційні удари, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Леонівка Чернігівської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Грем’яч, Леонівка Чернігівської області; Степок, Грабовське, Попівка Сумської області; Плетенівка, Козача Лопань, Чугунівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії за підтримки авіації в районах Синьківки та Іванівка Харківської області. Тут Силами оборони відбито 8 атак загарбників. Також російські окупанти завдали авіаційного удару в районі населеного пункту Піщане Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Петропавлівка, Синьківка, Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили всі атаки ворога біля Надії та Макіївки Луганської області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Невського, Серебрянського лісництва Луганської області; Сіверська та Виїмки Донецької області. У той же час, від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне, Сіверськ, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 5 атак противника в районах населених пунктів Богданівка, Кліщіївка, Андріївка Донецької області. Авіаційного удару зазнала Диліївка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Маркове, Богданівка, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії за підтримки авіації поблизу Степового, Авдіївки, Сєверного та Невельського Донецької області, де силами оборони відбито 6 атак ворога. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Олександропіль, Керамік, Степове, Авдіївка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії за підтримки авіації в районах Мар’їнки та Побєди Донецької області, де силами оборони відбито близько 20 атак ворога. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилось близько 10 населених пунктів, зокрема Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Костянтинівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії за підтримки авіації в районі Старомайорського. Українські воїни відбили всі атаки ворога в районах Новомихайлівки, Пречистівки, південніше Золотої Ниви Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Вугледар, Золота Нива, Урожайне, Благодатне Донецької області.

На Запорізькому напрямку українські воїни відбили атаку противника південно-східніше Малої Токмачки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Гуляйпільське, Білогір’я, Роботине, Мала Токмачка, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Зміївка, Берислав, Козацьке, Микільське Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнала Зеленівка Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж усієї лінії фронту.

Протягом доби авіація сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та 3 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ знищено 12 артилерійських засобів та логістичний хаб противника.

 

 

19:19 Німеччина готує зимовий пакет допомоги Україні на 1,4 мільярда євро, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, звітуючи про підсумки 6-го німецько-українського економічного форуму у Берліні. У цьому пакеті, зокрема, будуть системи ППО. Сам Шольц заявив у виступі, що основним завданням зимового пакета буде створення "захисного щита" з огляду на очевидні плани РФ продовжувати атакувати енергетичну та іншу інфраструктуру, "використовувати холод як зброю проти цивільного населення". До пакета мають увійти, зокрема, системи ППО Patriot, Iris-T6, Gepard тощо. "Ми підтримуватимемо Україну так довго, як буде потрібно... Україна може покластися на Німеччину", – запевнив Шольц.

 

 

18:41 Водія львівського автобуса, який проігнорував на зупинці військовослужбовця з інвалідністю, вирішили покарати доганою, а не звільненням, бо він не побачив ветерана, повідомила Львівська міська рада. "Він не бачив чоловіка на зупинці. Він почав рух, і лише після цього люди в салоні почали кричати, аби він став, бо на зупинці – людина без кінцівки. Та водій уже почав маневр і створював аварійність на дорозі – перед ним стояло кілька інших автобусів", – заявив керівник міського управління транспорту Орест Олеськів і пояснив, що слова шофера підтверджуються відео з камер спостереження. Олеськів додав, що водій мав би вчинити інакше та спокійно пояснити пасажирам свої дії, тому наразі його й покарали доганою.

 

 

18:28 "Російський військовий флот більше не здатен оперувати в західній частині Чорного моря та поступово тікає з Криму", – заявив Президент України Володимир Зеленський у зверненні до учасників парламентського саміту учасників "Кримської платформи". Голова держави наголосив, що тепер для росіян "немає жодної безпечної бази та жодного цілком надійного логістичного маршруту в Криму та на окупованих частинах Чорноморського й Азовського узбереж". "Станом на зараз ми ще не досягли повного вогневого контролю над Кримом і прилеглими водами. Але це буде. Це питання часу", – запевнив Зеленський. Президент наголосив, що Україна "змогла повернути Чорному морю роль безпекової артерії, від якої залежить глобальна продовольча стабільність".

 

 

18:05 СБУ викрила очільника одного з ТЦК Харкова та голову військово-лікарської комісії на підробці документів про непридатність до військової служби, на основі котрих військовозобов’язані чоловіки отримували посвідчення, що дозволяли безперешкодно перетинати кордон. Згідно з інформацією СБУ, підробити документи коштувало 8 тис. доларів; схемою скористалося понад 200 осіб.

 

 

17:57 Радник керівника ОП Михайло Подоляк розкритикував заяву Ілона Маска про те, що Захід мусить подарувати Росії частину території України для уникнення світової війни. "Маск вважає, що «здача України» під ніж обов'язкового масштабного російського геноциду приведе нас до кінця війни та «вічного миру». Це катастрофічна помилка. Відмова від підтримки України точно не припинить війну, але неминуче призведе до різкого примноження конфліктів у всьому світі, кінця епохи міжнародного права, краху міжнародної економіки і тріумфу сил зла. Правил більше не буде. Передбачуваність і договороспроможність остаточно помруть. Апетити агресорів зростатимуть, терористичні угруповання отримуватимуть дедалі більше інвестицій у межах Осі зла. Все це закінчиться великою війною на різних континентах, у якій, імовірно, в такому разі вже доведеться брати участь і громадянам Америки", – відреагував Подоляк.

 

 

17:37 Служба розвідки та безпеки Молдови заборонила доступ до 22 російських пропагандистських сайтів: RT, "Звєзда", НТВ, ВҐТРК, Рен-ТВ, РТР тощо.

 

 

17:19 В Іспанії закидали пляшками з запалювальною сумішшю маєток проросійського пропагандиста Анатолія Шарія. Як пише іспанське видання elDiario, підпал відбувся вночі на 24 жовтня в Рода-де-Бера (Таррагона). В Іспанії Шарій намагається видавати себе за політичного втікача, який переховується від українського уряду. elDiario пише, що напад відбувся після “розслідування” Шарія про наркобізнес в Україні та що раніше скандальний блогер отримував погрози.

 

 

 

16:52 Шевченківський суд міста Києва залишив під вартою Ігоря Коломойського. Під час засідання адвокати клопотали про зміну запобіжного заходу для олігарха на цілодобовий домашній арешт, при тому вони покликалися на погіршення здоровʼя підзахисного. Сам Коломойський розповів, що вісім років потерпає від панкреатиту й діабету, а в СІЗО упродовж місяця не приймав необхідного препарату, тому в нього загострилися хронічні захворювання. Суд зобов'язав забезпечити Коломойському медичну допомогу та лікування, інформує hromadske.

 

 

16:35 У Китаї звільнили міністра оборони Лі Шанфу, якого з серпня не бачили на публіці, повідомляє Reuters, покликаючись на місцеві медії. Рішення про звільнення Шанфу затвердив постійний комітет Всекитайських зборів народних представників.

 

 

16:08 Президент України Володимир Зеленський підписав закон про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України, який вилучає із законодавства термін "село міського типу".

 

#дослівно

 

Стаття 1. Населені пункти та поселення

(...)

3. Місто є населеним пунктом з переважно компактною забудовою, загальна чисельність жителів якого становить не менш як 10 тисяч.

4. Селище є населеним пунктом з переважно садибною забудовою, загальна чисельність жителів якого становить не менш як 5 тисяч.

5. Село є населеним пунктом із садибною забудовою, загальна чисельність жителів якого становить менше 5 тисяч.

(...)

7. Поселення є компактним місцем проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення та не віднесено до категорії населеного пункту.

 

(Закон про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України)

 

 

16:00 Маршрути шахедів під час нічної атаки (візуалізація texty.org.ua)

 

 

 

15:41 У вівторок у місті Газа внаслідок ракетного обстрілу загинуло двоє дітей – громадян України. Про це повідомляє "Суспільне", покликаючись на керівника відділення посольства України при Палестинській національній адміністрації Максима Тьокіна і представника української громади, який перебуває у Секторі Гази. Двоє загиблих дітей – брат і сестра. Їхня мати – українка родом із Харкова, вона вижила.

 

 

15:18 Виконувача обов'язків голови представництва Росії при ЄС Кіріла Лоґвінова підозрюють у шпигунстві. Німецьке видання Spiegel у журналістському розслідуванні, написаному в співавторстві кількома європейськими медіями, зазначає, що бельгійська розвідувальна служба VSSE трактує росіянина як аґента Служби зовнішньої розвідки. 48-річний Кіріл Лоґвінов акредитований як дипломат при постійному представництві РФ у Брюсселі з 2018 року. Після того, як посол РФ при Євроунії торік покинув посаду, Лоґвінов узявся виконувати обов'язки голови представництва.

 

 

14:57 У справі про контрабанду "скіфського золота" в Мадриді затримали п'ять осіб, зокрема представника УПЦ МП з України, повідомила Служба безпеки України. Під час слідчих дій у зловмисників вилучили 11 викрадених золотих предметів культурної спадщини на суму понад 60 млн євро. Йдеться про дорогоцінні предмети, датовані VIII–IV століттями до нашої ери, у тому числі золоті сережки, кулон, чокери та пектораль. За даними слідства, фігуранти нелегально вивезли артефакти з України до ЄС у період 2014–2020 років і намагалися "легалізувати" викрадені артефакти під виглядом їх придбання іноземними колекціонерами, щоб далі збути на "чорному ринку". На вилучені старожитності наклали арешт; експерти підтвердили, що вони належать до культурної спадщини України.

 

 

 

 

14:36 Росіяни обстріляли Запоріжжя. "Зафіксовано влучання по території промислового майданчика. Внаслідок дії вибухової хвилі в одному із закладів освіти було ушкоджено вікна", – повідомив секретар міської ради Анатолій Куртєв.

 

 

14:20 Згідно з останньою щорічною доповіддю Пентагону про китайську армію, Китай нарощує сили для нападу на Тайвань, що може статися в найближчі роки, пише The Washington Times.

В доповіді розглядається чотири варіанти агресії:

– повітряна і морська блокада, покликана перекрити життєво важливий імпорт на Тайвань з масштабними ракетними ударами та захопленням прибережних островів Тайваню;

– обмежене застосування сили або варіанти примусу, в тім числі руйнівні або смертоносні військові атаки в рамках дрібномасштабної операції з диверсійними нападами на інфраструктуру або об'єкти управління; ця операція буде підкріплена відкритими і таємними економічними й політичними операціями, спрямованими на формування глобальних поглядів і підрив легітимності влади Тайваню;

– завдання авіаційних і ракетних ударів по ключових цілях, таких як урядові та радіолокаційні об'єкти, авіабази тощо;

– десантне вторгнення відповідно до принципів, викладених у попередніх військових документах.

 

 

13:57 Україна разом із німецьким оборонним концерном Rheinmetall утворили спільне підприємство,котре обслуговуватиме й ремонтуватиме іноземну техніку. Також на цьому підприємстві здійснять локалізацію виробництва провідних зразків техніки Rheinmetall AG. ТОВ «Рейнметал – Українська оборонна промисловість» зареєстрували 18 жовтня, повідомив Денис Шмигаль.

 

 

13:40 Ізраїль дипломатичними каналами надіслав попередження Росії через реакцію Москви на атаку ХАМАС, яку російські z-пропагандисти підтримали відкрито, а чиновники – завуальовано, засуджуючи дії ізраїльської армії в Секторі Гази, повідомила ізраїльська корпорація телерадіомовлення Kan. У посланні йдеться, що "постава Росії і зокрема заяви із засудженням Ізраїлю не відповідають серйозності ситуації, в якій перебуває Ізраїль, – а саме стану війни", воно було надіслано кілька днів тому – незабаром після того, як член правлячої партії Ізраїлю "Лікуд" Амір Вейтман пообіцяв Кремлю "розплату" за підтримку ХАМАС, яке західні країни одностайно визнали терористичним.

 

 

13:25 Росіяни не полишають спроб оточити Авдіївку, активно застосовують авіацію, але наші воїни непохитно тримають оборону і завдають ворогу значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника в районах Кераміки, Степового, Авдіївки і Тоненького – відбито понад 10 атак ворога, повідомили в Об'єднаному пресцентрі Сил оборони таврійського напрямку.

На Мар'їнському напрямку окупанти вели безуспішні штурмові дії в районах Мар'їнки та Побєди – українські воїни відбили біля 15 атак російських загарбників. Також на Шахтарському і Запорізькому напрямках відбито всі атаки ворога біля Новомихайлівки Донецької області та на південний схід від Малої Токмачки.

Загалом ворог завдав 21 авіаційного удару, провів 28 бойових зіткнень, здійснив 923 артобстріли. Своєю чергою підрозділи ракетних військ та артилерії зі складу ОСУВ "Таврія" протягом доби виконали 1336 вогневих завдань.

Загальні втрати ворога становлять 406 осіб, 6 окупантів здалися в полон. Знищено 35 одиниць військової техніки противника, зокрема 3 танки, 3 ББМ, 3 артсистеми, одну РСЗВ, 7 БПЛА, 12 одиниць автомобільної та 4 спеціальної техніки. Знищено 2 склади боєприпасів ворога.

 

 

12:20 У Вінницькій області зафіксовано спалах вірусного гепатиту "А", з підтвердженим діагнозом госпіталізовано 60 осіб, ще 14 пацієнтів перебувають під контролем і очікують підтвердження діагнозу. Наразі не встановлено джерела інфікування для цих випадків.

 

 

12:05 В аварійний ремонт виведено блок на тепловій електростанції та блок на теплоелектроцентралі. Попри це, електроенергії, виробленої українськими електростанціями, достатньо для забезпечення потреб всіх побутових і юридичних споживачів. Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 440 населених пунктів у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Харківській, Херсонській, Сумській, Чернігівській областях. Через обстріли на Донеччині знеструмлювався 21 населений пункт, на Дніпропетровщині – 3 населені пункти. Також без світла залишається частина споживачів у Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, повідомили в Міненерго.

 

 

12:00 Вчора, 23 жовтня, споживання електроенергії у період вечірнього максимуму на 4,4% менше, ніж у попередній робочий день 20 жовтня, повідомили в Укренерго.

 

 

11:50 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Росія значною мірою продовжує покладатися на спеціально визначені підрозділи «Шторм-Z» для локальних наступальних операцій в Україні. Ці групи розміром з роту, ймовірно, були вперше розгорнуті у 2022 році. Існує реальна можливість, що Росія спочатку розглядала їх як відносно елітні організації, здатні перехопити тактичну ініціативу.

• Проте принаймні з весни 2023 року «Шторм-Z» фактично перетворилися на штрафні батальйони, укомплектовані зеками та притягнутими до дисциплінарної відповідальності військовослужбовцями регулярних військ. Численні свідчення вказують на те, що цим підрозділам надається найнижчий пріоритет у матеріально-технічному та медичному забезпеченні, при цьому вони неодноразово отримували накази наступати.

• Російські війська часто вели ефективну оборону. Однак існування "Штурму-Z" підкреслює надзвичайні труднощі, з якими стикається Росія у створенні бойової піхоти, здатної проводити ефективні наступальні операції.

 

 

11:38 Контррозвідка СБУ нейтралізувала на Донеччині аґентурну групу ФСБ, учасники котрої розвідували місця дислокації та пересування підрозділів ЗСУ на Авдіївському напрямку. До складу російської агентури входило двоє мешканців Покровського району, які діяли окремо, але мали спільного "зв’язкового". Зокрема ці аґенти намагалися виявити вогневі позиції української артилерії й маршрути руху важкої бронетехніки Сил оборони, у тому числі танків ABRAMS; також зливали кураторові локації українських блокпостів і фортифікаційних укріплень.

 

 

11:10 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 114 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 69 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

 

10:56 Від початку великої війни за програмою релокації у більш безпечні регіони переїхало 840 підприємств; із них 667 уже працюють на новому місці, свідчать дані Опендатабот. Найбільша частина бізнесів для нового місця роботи обрала Закарпатську та Львівську області – по 120 та 199 компаній відповідно. До числа найбільш затребуваних регіонів входять також Чернівецька область – 78 релокантів, та Івано-Франківщина – 70.

 

 

10:39 Колишній президент США, потенційний кандидат у президенти від республіканців Дональд Трамп назвав Віктора Орбана лідером Туреччини. "Цілий світ вибухає. Ви знаєте, для мене честь, що... Віктор Орбан, чи хтось чув про нього? Він, мабуть, найсильніший лідер на всьому світі. Правда ж? Він лідер Туреччини", – сказав Трамп під час виступу в місті Деррі.

 

 

10:15 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

149,4% танків (з них 3,6% за минулий тиждень),

  55,8% бойових броньованих машин (з них 1,4% за минулий тиждень),

157,5% автомобільної техніки (з них 2,4% за минулий тиждень),

229,8% артилерійських систем (з них 4,4% за минулий тиждень),

  74,3% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

  39,3% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,7% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  36,4% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

10:05 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — тривають стабілізаційні заходи біля Лиману Першого та Райгородки. Продовжуються бої біля Першотравневого та в Серебрянському лісництві.

• Бахмутський напрямок — росіяни мали частковий успіх біля траси Т-0504, атакувавши з Бахмута в бік Іванівського; якщо ворог продовжить тиск у даному напрямку, то це створить ряд проблем нашому головному ударному кулаку на відтинку.

 • Авдіївський відтинок — ворог має просування на захід від Красногорівки (А), впритул підійшовши до залізничного полотна. При цьому авангард росіян пробує закріпитися на західній стороні від залізниці. Бої тривають. Ворог перестав перти технікою і просто завалює нас живою силою, як радянська армія десь під Ржевом.

 • Бердянський відтинок — без змін.

 • Запорізький відтинок — росіяни посилюють наступальні дії на Роботине та в районі Новопрокопівки.

 • Таврійський відтинок — без змін. Варто чекати офіційних коментарів.

Вкрай важка ситуація біля Красногорівки (А). Росіяни продовжують тиск на захід. Терикон, найімовірніше, втрачений пару днів тому також, але варто дочекатися точнішої інформації. Ворог має достатньо резервів і буде надалі закидувати наші позиції живою силою. Незважаючи на чималі втрати, ворог не зупиняється і не шкодує свою піхоту.

 

 

 

09:55 Вранці над Кам'янським районом Дніпропетровщини українські сили ППО збили російську крилату ракетуповідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

 

 

09:35 Вночі росіяни атакували шістьома ударними БпЛА типу «шахед» з південного напрямку (Чауда, Крим). Усі шість ударних безпілотників було знищено силами та засобами протиповітряної оборони: винищувальною авіацією, зенітними ракетними підрозділами та мобільними вогневими групами в межах Хмельницької, Вінницької та Миколаївської областей.

 

 

 

 

 

09:30 Станом на 09:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких два носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 16 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:25 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Внутрішнє виробництво артилерійських снарядів у Росії, доповнене збільшенням імпорту боєприпасів із Північної Кореї, ймовірно, дозволить російським силам вести достатньо інтенсивний артилерійський вогонь в Україні 2024 року, хоча й на відносно нижчому рівні, ніж у 2022-му. Керівник Розвідувального центру Сил оборони Естонії полковник Антс Ківісельг заявив 20 жовтня, що у Росії залишилося близько чотирьох мільйонів артилерійських снарядів, які російські війська можуть використовувати для ведення війни "низької інтенсивності" протягом ще одного року. Ківісельг зазначив, що є повідомлення про те, що Північна Корея відправила до Росії до 1000 контейнерів з боєприпасами, кожен з яких містить від 300 до 500 одиниць артилерійських боєприпасів. За оцінками Ківісельга, таким чином Північна Корея, можливо, надала Росії від 300 до 500 тис. одиниць боєприпасів, яких може вистачити до одного місяця за нинішньої норми використання близько 10 тис. снарядів на день. Український військовий аналітик полковник Петро Черник повідомив вчора, що російські війська наразі випускають від 10 до 15 тис. снарядів на день, що значно менше рівня літа 2022 року, коли було 45–80 тис. снарядів щодня. [Однак західні джерела і супутникові знімки підтверджують, що північнокорейські поставки, які, ймовірно, переважно складаються з артилерійських снарядів, різко зросли після того, як російська і північнокорейська влада, як припускають, почали більш офіційну військово-технічну співпрацю у вересні, і Північна Корея, можливо, продовжить поставки]. Виходячи із західних оцінок російських артилерійських виробничих потужностей і продовження північнокорейського артилерійського експорту, Росія, ймовірно, зможе підтримувати загалом достатню інтенсивність стрільби в осяжному майбутньому. Хоча загальне зниження інтенсивності вогню може обмежити здатність російських військ проводити широкомасштабні наступальні операції, російські війська навряд чи зіткнуться з широкомасштабною нестачею, яка би хронічно підривала оборонні операції, а саме зниження інтенсивності вогню не забезпечить перевагу українським військам. Ступінь, до якого міжнародні партнери України підтримуватимуть здатність України підтримувати ефективну вогневу перевагу над російськими військами, буде ключовим фактором, що визначатиме відповідні спроможності у 2024 році.

• Російські війська провели наступальні операції під Авдіївкою та мали підтверджене просування на північний схід від Авдіївки.

• Російські джерела стверджували, що російські сили відкинули українські загони з деяких нещодавно захоплених позицій на східному (лівому) березі Херсонської області, але зазначили, що українські сили залишаються присутніми на східному березі.

• Російські війська в ніч з 22 на 23 жовтня завдали чергової серії ракетних і безпілотних ударів по Україні.

• Українські війська 23 жовтня просунулися на південь від Бахмута в умовах продовження контрнаступальних операцій поблизу міста та на заході Запорізької області. Геолокаційні кадри, опубліковані позавчора, вказують на те, що українські війська просунулися через залізничну лінію на північ від Кліщіївки, що підтверджує попередні заяви українського Генерального штабу та російських мілблогерів. Український Генеральний штаб повідомив, що українські війська продовжують наступальні операції на Мелітопольському напрямку.

• Схоже, що російський уряд у федеральному бюджеті на 2024 рік робить акцент на оборонних витратах, а не на соціальних програмах, незважаючи на протилежні повідомлення, покликані заспокоїти російське населення.

• 22 жовтня речник командування Повітряних сил України полковник Юрій Ігнат заявив, що перша група українських пілотів розпочне навчання з інструкторами на винищувачах F-16 "найближчим часом".

• Міністр оборони РФ Шойґу 23 жовтня провів зустріч зі спікером ради федерації РФ Матвієнко та комітетом федерації з оборони і безпеки.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 55 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 4 ракетні та 68 авіаційних ударів, здійснив 49 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки й інша цивільна інфраструктура. Крім того, сьогодні вночі російські окупанти завдали чергового авіаційного удару по Україні, застосувавши 6 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Протиповітряною обороною знищено всі ударні БпЛА.

Авіаційних ударів зазнали Синьківка, Петропавлівка Харківської області; Серебрянське лісництво Луганської області; Кліщіївка, Нью-Йорк, Авдіївка, Орлівка, Олександропіль, Мар’їнка, Новомихайлівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Новодарівка, Оріхів, Мала Токмачка, П’ятихатки Запорізької області; Зміївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Іванівка, Микільське, Садове, Придніпровське Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські воїни відбили близько 5 атак ворога в районі населеного пункту Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку наші воїни стійко тримають оборону, успішно відбили всі атаки ворога біля Надії Луганської області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили всі атаки противника в районах населених пунктів Богданівка, Хромове, Кліщіївка, Андріївка Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог не полишає спроб оточити Авдіївку, активно застосовує авіацію, але наші воїни стійко тримають оборону та завдають ворогу значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника в районах Кераміка, Степового, Авдіївки, Тоненького Донецької області, де Силами оборони відбито понад 10 атак ворога.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Побєди Донецької області. Тут українські воїни відбили близько 15 атак окупантів.

На Шахтарському та Запорізькому напрямках наші захисники відбили всі атаки ворога біля Новомихайлівки Донецької області та південно-східніше Малої Токмачки Запорізької області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, мали частковий успіх південніше Роботиного, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, завдають вогневе ураження по тилах противника.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та 3 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ уражено 8 артилерійських засобів, 4 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, станцію РЕБ, понтонно-мостову переправу противника, а також у двох районах здійснено дистанційне мінування місцевості.

24.10.2023