599-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:11 Найближчим часом почнеться примусова евакуація родин із дітьми з двох громад Донеччини – Торецької та Мар’їнської, повідомив виконувач обовʼязків начальника Донецької ОВА Ігор Мороз. З його слів, у Торецькій громаді нині перебувають майже 240 неповнолітніх, у Мар’їнській – 19. Дітей почнуть вивозити до безпечних місць, щойно в Міністерстві реінтеграції залагодять формальності з документами.

 

 

18:51 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 57 бойових зіткнень. Ворог завдав 7 ракетних та 54 авіаційні удари, здійснив 22 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Попівка, Шалигіне Сумської області; Уди, Вовчанські Хутори, Гатище, Бударки.

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили понад 15 атак ворога в районах Синьківки та Іванівки Харківської області. Крім того противник завдав авіаційного ударів біля Піщаного Харківської області та Надії Луганської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Кам’янка, Синьківка, Кучерівка, Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Дружелюбівка, Чернещина Харківської області; Білогорівка, Серебрянське лісництво, Новолюбівка Луганської області та Григорівка, Сіверськ, Спірне Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Роздолівка, Новосадове, Торське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 4 атаки ворога неподалік Кліщіївки та Андріївки. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Кліщіївки, Олександро-Шультиного, Білої Гори, Диліївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема Оріхово-Василівка, Іванівське, Васюківка, Кліщіївка, Курдюмівка Донецької області. 

На Авдіївському напрямку окупанти вели безуспішні штурмові дії за підтримки авіації в районах населених пунктів Авдіївка, Керамік, Степове, Тоненьке, Сєверне Донецької області. Загалом Сили оборони відбили тут понад 15 атак ворога. Загарбники завдали авіаційних ударів біля Очеретиного та Степового Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Очеретине, Ласточкине, Авдіївка, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби Сили оборони успішно відбили понад 15 атак ворога в районі Мар’їнки Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Красногорівка, Георгіївка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку українські воїни відбили  атаку ворога в районі північніше Приютного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Водяне, Вугледар, Пречистівка, Макарівка, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник 3 рази намагався відновити втрачене положення в районі Роботиного Запорізької області, успіху не мав. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема Гуляйполе, Мала Токмачка, Полтавка, Роботине, Степове Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Бургунка, Одрадокам’янка, Миколаївка, Ольгівка, Степанівка Херсонської області та Іванівка Миколаївської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Золота Балка, Херсон, Чорнобаївка Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту. 

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 1 удару по зенітно-ракетному комплексу противника. 

Підрозділи ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, радіолокаційну станцію та 4 артилерійські засоби противника.

 

 

17:47 У Баштанському районі Миколаївської області загинув 14-річний хлопець, підірвавшись у полі на міні. Його 12-річний товариш травмований. Раніше на цій території велися активні бойові дії.

 

 

16:13 Збройні Сили України прийняли нові зразки військової техніки – вертоліт ВО 105 Е-4 та мотоцикл KTM 450 ЕХС. Багатоцільовий гелікоптер німецького виробництва ВО 105 Е-4 використовується для спостереження, також на його борту можна транспортувати пасажирів і вантажі. Швидкісний мотоцикл KTM 450 ЕХС дозволяє транспортувати військовослужбовців і легке озброєння.

 

 

15:24 Президент Азербайджану Ільхам Алієв підняв державний прапор у Степанакерті, столиці невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки, узятої під контроль азербайджанською армією.

 

 

14:36 У перший рейс вирушив новий міжнародний поїзд до Варшави із хабової станції Рава-Руська. У Раві пасажири пересідають з поїзда української ширини колії (1520 мм) на поїзд польського перевізника SKPL європейської колії (1435 мм). За рейс в одному напрямку обидва поїзди можуть перевезти близько 200 пасажирів, вони мають місця 1-го та 2-го класу. Час у дорозі від Львова до Варшави становить близько 9 годин, вартість квитка – від 1188 гривень.

 

 

13:21 Українські дрони атакували об'єкти електроенергетики РФ у Білгородській області, в районі поселення Красная Яруга, котрі живлять військову інфраструктуру.

 

 

12:19 Китай заявив про стабілізацію відносин зі США і "припинення погіршення відносин" після переговорів державного секретаря Штатів Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ КНР Вана Ї щодо конфлікту на Близькому Сході. Пекін вважає розмову свідченням того, що США й Китай повернулися на шлях нормалізації відносин і що вони зобов'язані співпрацювати задля розв’язання міжнародних і регіональних конфліктів. Торкаючись теми ізраїльсько-палестинського конфлікту, МЗС Китаю висловило застереження, що забезпечення власної безпеки не може здійснюватися за рахунок страждань цивільного населення, і наголосило на тому, що подальша ескалація лише загострить конфлікт, заведе його у "порочне коло" і виведе з-під контролю. Пекін вважає, що конфлікт можна розв'язати "рішенням про дві держави" – створенні незалежної палестинської держави і мирного співіснування між Палестиною й Ізраїлем.

 

 

11:42 Румунія вдвічі збільшить транзитний коридор для експорту українського зерна – з двох до чотирьох мільйонів тонн, повідомив заступника керівника Офісу президента Ігор Жовква. Через Румунію йтиме до 70% українського аграрного експорту. "Румунія спокійно, не декларуючи жодних заяв, стає експортером українського зерна і стає справжнім стратегічним партнером України", – сказав заступник керівника ОП.

 

 

11:05 Російські війська з різницею в пів години завдали двох ударів із Су-34, попередньо двома керованими авіабомбами, у район об'єкта критичної інфраструктури в Херсоні, повідомив голова Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко. Внаслідок вибуху в Херсоні в частині районів міста зникла електрика й виникли перебої з водопостачанням.

 

 

10:29 Росіяни завдали удару авіабомбою по селу Дружелюбівка в Ізюмському районі. Зруйновано приватний будинок. Загинули двоє людей – 57-річний чоловік і 54-річна жінка. Ще в однієї жінки осколкове поранення, її шпиталізовано.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• Залізнична логістика залишається життєво важливим компонентом підтримки російського вторгнення. Росія використовує свої залізничні мережі для переміщення боєприпасів, бронетехніки, пального й особового складу в Україну.

• Залізнична мережа в окупованій Україні залишається переважно життєздатною, але вразливою до спорадичних обстрілів української артилерії, ракетних ударів із повітря та диверсій. У попередніх конфліктах руйнування залізничного сполучення вимагало цілеспрямованих, тривалих і багаторазових атак з боку повітряних і/або наземних сил.

• Росія майже напевно продовжує підтримувати і вдосконалювати свої залізничні шляхи сполучення в Україні і будує нову залізничну лінію до Маріуполя, яка скоротить час у дорозі для поставок на Запорізький фронт. Росія використовує цивільних підрядників і техніку для завершення цього проєкту, ймовірно, розраховуючи на те, що це ускладнить прицільне завдання ударів і збереже можливості військових залізничних військ для виконання нагальних завдань в інших місцях. Нова лінія потрапляє в умовний радіус дії українських високоточних ударних систем великої дальності.

 

 

09:45 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

144,8% танків (з них 3,7% за минулий тиждень),

  54,0% бойових броньованих машин (з них 1,4% за минулий тиждень),

154,2% автомобільної техніки (з них 2,3% за минулий тиждень),

222,8% артилерійських систем (з них 5,2% за минулий тиждень),

  73,0% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  38,9% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

  25,5% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Станом на 07:30 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр"попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Американські й українські посадовці 12 та 13 жовтня повідомили, що вони очікували російських наступальних операцій навколо Авдіївки, та висловили впевненість в українській обороні. Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі 13 жовтня повідомив, що нові російські наступальні операції поблизу Лимана та Авдіївки «не стали несподіванкою», і заявив, що США впевнені, що українські сили відіб’ють ці російські атаки. Кірбі також повідомив, що російські війська, схоже, використовують тактику людських хвиль, коли російські військові використовують маси погано навчених і екіпірованих російських солдатів, щоб спробувати просунутися – така ж практика, яку вони застосовували під час невдалого зимового наступу взимку 2023 року. ISW також спостерігав, що під час цих операцій російські сили використовують більшу, ніж зазвичай, кількість бронетехніки. Раніше, 12 жовтня, представник ГУР Андрій Юсов також повідомляв, що українські сили знали і готувалися до наступу Росії під Авдіївкою і що російські сили не сформували достатніх резервів для наступу по всій лінії фронту, а лише на окремих ділянках. Кілька російських мілблогерів стверджували, що українське мінування сповільнює просування росіян біля Авдіївки, це вказує на попередню підготовку українців до атаки.

• Російський інформаційний простір залишається розділеним щодо перспектив російських успіхів під Авдіївкою та поточних можливостей України. Геолокаційні кадри, опубліковані позавчора, показують, що російські війська незначно просунулися на північ від териконів на півночі Авдіївки. Додаткові геолокаційні кадри, опубліковані вчора, показують, що російські війська також просунулися на південь від Авдіївки. 13 і 14 жовтня деякі російські джерела стверджували, що українські оборонні укріплення становлять серйозну проблему для просування росіян навколо Авдіївки, і вказували, що проблеми Росії з медичним забезпеченням також перешкоджають просуванню Росії в районі Авдіївки. 12 жовтня одне російське джерело заявило, що в окупованій Горлівці та Донецьку біля Авдіївки не вистачає хірургів, і закликало російських лікарів їхати на фронт, щоб допомогти лікувати поранених російських солдатів. Так само 14 жовтня речник Таврійського угруповання військ України полковник Олександр Штупун заявив, що більшість втрат росіян на авдіївському напрямку спричинені неякісною медичною допомогою та заповненістю місцевих лікарень. Інші російські мілблогери продовжували хвалити російські наступальні зусилля 13 і 14 жовтня й повторювали бажаний наратив Кремля про те, що український контрнаступ закінчився.

• Українські війська 14 жовтня продовжили контрнаступальні дії на сході та півдні України та просунулися на захід від Донецька. Геолокаційні кадри, опубліковані вчора, показують, що українські сили просунулися на північ від Мар’їнки. Українські й російські джерела стверджували, що українські сили продовжували атакувати російські позиції на південному фланзі Бахмута. Російський мілблогер стверджував, що українські сили незначно просунулися на захід від Роботиного у напрямку села Рівного [на півдні від Копані] на заході Запорізької області.

• Чорноморський флот Росії залишить частину суден на своїй головній базі ВМС у Севастополі навіть на тлі українських ударів по російських кораблях, оскільки головний сухий док ВМФ РФ на Чорному морі знаходиться в Севастополі.

• Вірменія вчора, одразу після позавчорашніх спроб Путіна стверджувати, що російсько-вірменські відносини не погіршуються, ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, який зобов’язує Вірменію відповідно до невиконаного ордеру МКС заарештувати президента Росії Путіна, якщо він в’їде до Вірменії.

• Повідомляється, що наступного тижня українські війська розпочнуть навчання на винищувачах F-16 у США.

• Російські війська вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, на межі Донецької  та Запорізької області, на заході Запорізької області та на окремих ділянках просунулися вперед.

• Родичі російських мобілізованих і завербованих в'язнів продовжують скаржитися на те, що міноборони РФ і російське військове командування погано поводяться з військами на передовій – особливо на лінії Куп’янськ–Сватове.

• Російські чиновники й окупаційна влада продовжують запроваджувати програми патронажу між суб'єктами РФ та окупованими територіями з метою інтеграції окупованих територій до складу Росії.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує притаманну кремлю тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки військових, а в значній кількості цивільних об’єктів нашої держави.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося близько 60 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 2 ракетні та 43 авіаційні удари, здійснив 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Грем’ячка Чернігівської області; Голубівка, Куп'янськ, Петропавлівка, Подоли, Піщане Харківської області; Невське, Білогорівка, Серебрянське лісництво Луганської області; Спірне, Роздолівка, Кліщіївка, Олександро-Шультине, Керамік, Очеретине, Прогрес, Ласточкине, Авдіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Новодарівка та Новоданилівка Запорізької області; Берислав Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські воїни відбили 10 атак ворога в районах Синьківки та Іванівки Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ противника в районах Макіївки, Серебрянського лісництва Луганської області та Торського Донецької області. Тут наші захисники відбили 7 атак ворога.

На Бахмутському напрямку українські воїни продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку противник не полишає спроб прорвати нашу оборону, проте безуспішно. Наші захисники відбили 15 атак ворога в районах населених пунктів Авдіївка, Тоненьке та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом минулої доби Сили оборони відбили понад 10 атак ворога в районі Мар’їнки Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку окупанти 5 разів намагалися відновити втрачене положення в районах Роботиного та Вербового Запорізької області, успіху не мали.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади забезпечення й успішно вражають тили противника.

Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, ще 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили пункт управління, 2 артилерійські засоби та район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

15.10.2023