596-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:36 Уряд Естонії схвалив проєкт змін до правил використання заморожених підсанкційних активів, щоб відшкодувати збитки, яких завдала російська війна Україні, і скерував законодавчу ініативу до парламенту. "Ми маємо бути прикладом і стимулом для інших європейських країн у встановленні подібних правил. Росія має компенсувати Україні всю спричинену війною шкоду", – заявила прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас.

 

 

20:06 Парламентська асамблея Ради Європи визнала Голодомор злочином геноциду, наголосивши на тому, що тоталітарний режим мав намір знищити державу, її мову та культуру. Як повідомляє "Укрінформ", ПАРЄ у четвер ухвалила відразу дві резолюції на підтримку України у рамках дебатів "Роль Ради Європи у запобіганні конфліктам, відновленні довіри до міжнародних інституцій та сприянні глобальному миру" і "Забезпечення справедливого миру в Україні та тривалої безпеки в Європі". Асамблея, зокрема, підтримала створення реєстру збитків України та вимагає від Росії негайного й безумовного звільнення жертв насильницьких зникнень, ліквідації фільтраційних таборів і наполягає на покаранні винних.

 

 

19:45 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 55 бойових зіткнень. Ворог завдав 2 ракетні та 55 авіаційних ударів, здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаційних ударів біля Попівки та Середини Буди Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Блешня, Бучки Чернігівської області; Мефедівка, Середина-Буда, Фотовиж, Чуйківка, Степок Сумської області; Гатище, Вовчанськ, Ветеринарне Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили 4 атаки ворога в районі Синьківки та 8 атак біля Іванівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема Кам’янка, Дворічна, Іванівка, Синьківка Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Невське, Білогорівка, Новолюбівка, Серебрянське лісництво Луганської області та Спірне, Веселе, Сіверськ Донецької області. Сили оборони відбили 4 атаки ворога в районі Макіївки Луганської області та в районі Серебрянського лісництва Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка, Верхньокам’янське Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог завдав авіаційних ударів у районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Оріхово-Василівка, Іванівське, Кліщіївка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку наші захисники мужньо тримають оборону, відбили 7 атак ворога в районі Авдіївки та ще 7 атак неподалік Ласточкиного, Тоненького, Первомайського, Невельського Донецької області. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Новокалинове, Керамік, Степове, Авдіївка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новокалинове, Степове, Авдіївка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби Сили оборони успішно відбили близько 10 атак ворога в районах Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів перебувало близько 10 населених пунктів, зокрема Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів біля Новомихайлівки, Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Роботиного Запорізької області. Окупанти завдали авіаційного удару біля Новоданилівки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, зокрема Малинівка, Оріхів, Новоандріївка, П’ятихатки, Степове Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Антонівка, Херсон, Білозерка Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та ще 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили пункту управління та 9 артилерійських засобів противника.

  

 

19:19 Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук колишнього міського голову Одеси Олексія Костусєва у справі про заволодіння майном та доходами аеропорту "Одеса".

 

 

18:39 Президент України Володимр Зеленський скликав Ставку Верховного головнокомандувача. Учасники обговорили ситуацію на фронті, виробництво зброї та техніки, цифровізацію систем постачань для сил оборони, події на Близькому Сході.

 

 

18:16 Правоохоронці повідомили про підозру двом працівникам Тернопільського військкомату, які фігурували у відео з побиттям чоловіків у ТЦК. Як повідомляє Державне бюро розслідувань, підозру отримали командир та солдат-гранатометник відділу охорони. Встановлено, що 6 жовтня близько 22:00 працівники ТЦК зупинили місцевого жителя для перевірки документів. "Побачивши, що чоловік народився в російському Мурманську, хоч і є громадянином України, вони запропонували йому проїхати до військкомату. Після відмови тернополянина силоміць заштовхали до автомобіля, завдаючи при цьому ударів, та доправили до приміщення ТЦК", – ідеться у повідомленні. У будівлі військкомату чоловіка і ще одного мобілізованого продовжили бити. Слідство встановило, що у потерпілих був конфлікт із черговим ТЦК. Свідки стверджують, що чоловіки були напідпитку і намагалися побити чергового та забрати в нього зброю.

 

 

17:47 Росіяни націлилися на Авдіївку, бо вважають захоплення міста способом переломити хід війни, заявив речник пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун. "Авдіївку ворог розглядає як можливість отримати якусь знакову перемогу і переломити хід бойових дій. Якщо на момент початку повномасштабного вторгнення Авдіївка розглядалася ворогом як щось незначне, то сьогодні захоплення або оточення Авдіївки для нього чи не найбільше, чого він може досягти на цьому етапі", – сказав Штупун в етері телемаратону. Росіяни кинули в атаку величезну кількість піхоти та безліч бронетехніки. "Наші воїни активно знищують ворога та його техніку масово. Станом на зараз фіксується трохи менша кількість бронетехніки, але ворог намагається йти вперед піхотою", – поінформував Штупун.

 

 

17:31 Державний секретар США Ентоні Блінкен прибув до Ізраїлю і зустрівся з прем'єром Біньяміном Нетаньягу. Блінкен запевнив, що Ізраїль може розраховувати на допомогу США. Коментуючи удари по Сектору Гази, держсекретар закликав берегти життя цивільних. "Ми, демократичні країни, відрізняємося від терористів тим, що цінуємо людське життя", – прокоментував він.

 

 

17:01 Міжнародний олімпійський комітет призупинив членство олімпійського комітету Росії через включення до його складу представників із окупованих територій України – ОРДЛО та окупованих частин Запорізької і Херсонської областей. Підстава для такого рішення – порушення Олімпійської хартії у контексті територіальної цілісності. Водночас МОК наразі не ухвалив остаточного рішення щодо майбутнього спортсменів з Росії та Білорусі на Олімпійських іграх у Парижі.

 

 

16:25 Колишньому прем'єр-міністру Миколі Азарову оголосили нові підозри за трьома статтями Кримінального кодексузаклики до повалення влади, посягання на територіальну цілісність і виправдовування агресії Росії.

 

 

16:08 Росіяни обстріляли Чорнобаївку – загинув 71-річний чоловік, іще один мешканець зазнав поранень. Як повідомила Херсонська обласна адміністрація, внаслідок серії обстрілів у селищі пошкоджено десятки будинків. 

 

 

15:47 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про прогрес у питанні конфіскації російських активів за кордоном. "Уперше за останні тижні партнери дали публічні сигнали про згоду розглядати варіанти і використання з погляду відсотків за користування російськими активами, їх використання як заставу для страхування воєнних ризиків і їх конфіскації в майбутньому... Крига скресла", – повідомив Шмигаль на Київському міжнародному економічному форумі.

 

 

15:27 Паблік OSINT-аналітики GeoConfirmed припускає, що, "виходячи з кількості поширених кадрів із видимими втратами техніки, російська атака в Авдіївці та Макіївці може виявитися найдорожчою від початку війни". Дослідник із ніком Andrew Perpetua – вивчаючи лише оприлюднені кадри – встановив, що за дві доби росіяни втратили: 13 артилерійських знарядь, 15 танків, 33 панцеромобілі, 6 вантажівок і 14 автомобілів. "Це приблизно батальйонна тактична група", – коментує OSINTtechnical.

 

 

15:11 У ході нічної атаки по Україні один із російських безпілотників вибухнув на території Румунії. Як повідомило румунське міністерство оборони, вирву від вибуху виявили на правому березі Кілійського гирла приблизно за три кілометри на захід від Плауру, навпроти українського Ізмаїлу. "Міністерство оборони різко засуджує атаки, котрі здійснюються Російською Федерацією по окремих об'єктах та цивільній інфраструктурі в українських портах на Дунаї. Ці атаки є неприпустимими і порушують норми міжнародного гуманітарного права", – йдеться у заяві. 

 

 

14:49 Міністерство внутрішніх справ заявило про завершення ідентифікації тіл загиблих унаслідок ракетного удару по кафе на Харківщині. Загалом у селі Гроза загинуло 59 людей – усі були цивільними, повідомив міністр Ігор Клименко. Експертизи тривали шість діб. "Криміналісти поліції цілодобово відбирали зразки у родичів, виводили профілі та шукали співпадіння фрагментів. Одного із загиблих – 60-річного чоловіка – криміналісти встановили по 20 частинах тіла. Ще двох осіб вдалося ідентифікувати за допомогою особистих речей, вилучених з помешкань загиблих, оскільки в них не було родичів прямої лінії для порівняння ДНК-профілів", – поінформував Клименко. 

 

 

14:36 У Києві у Святошинському районі вранці у четвер військовослужбовець відкрив вогонь по автомобілю через відмову водія зупинитися. Шофера зачепило кулею; від госпіталізації він відмовився. "На вимогу одного з військових водій транспортного засобу не здійснив зупинку. Відтак військовий вистрелив у колеса автівки", – заявила речниця поліції Києва Юлія Гірдвіліс "Громадському". Правоохоронці працюють над правовою кваліфікацією інцидента.

 

 

14:14 Керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов заявив, що українській розвідці "чітко відомо", що росіяни передали трофейну українську зброю ХАМАСу. Також є інформація, що "щось заходило" і до Хезболли. В інтерв'ю "Українській правді" Буданов розповів, що в подіях на Близькому Сході простежується слід Росії. "Два цікаві факти. Перше: трошки більш ніж за тиждень до початку цих дій на території Лівану почала офіційно мовити російська станція "Супутник" арабською мовою. Це мовлення в абсолютно пропагандистському стилі з явними російськими наративами. Друге: 24 вересня російський космічний апарат, який здатен вести радіоелектронну розвідку та перехоплення супутникових сигналів, був переміщений на геостаціонарну орбіту Ізраїля", – заявив Буданов. 

 

 

13:59 Проросійській пропагандистці з медведчуківського пулу Діані Панченко оголосили підозру в державній зраді. Як інформує СБУ, Панченко виїхала до тимчасово окупованого Донецька і продовжує інформаційно-підривну діяльність. "Зокрема, фігурантка систематично виправдовує збройну агресію РФ проти України, підтримує та пропагує окупацію регіонів нашої держави, а також маніпулятивно висвітлює військово-політичну ситуацію в Україні й закликає наших співгромадян не чинити спротив окупантам", – інформує СБУ.

 

 

13:50 Маршрути шахедів під час нічної атаки (візуалізація texty.org.ua)

 

 

 

12:58 Міністерство закордонних справ України підтвердило загибель семи українців в Ізраїлі. Консули встановили особисті дані жертв, підтримують зв'язок із родичами та вживають заходів для репатріації тіл. Дев’ять громадян були поранені. Іще дев’ятьох українців вважають зниклими безвісти, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

 

 

12:33 Збройні Сили України знищили міст на дорозі між Горлівкою та Ясинуватою на окупованій території Донецької області.

 

 

 

12:07 Кількість загиблих унаслідок російського удару по кафе в селі Гроза зросла до 56 людей. Увечері в середу в реанімації померла 53-річна жінка. Трьох осіб вважають зниклими безвісти.

 

 

12:00 Вчора, у середу, добовий максимум споживання  електроенергії, попри потепління на 0,3 °C, підвищився на 1,5% у порівнянні з вівторком, повідомили в Укренерго. Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 487 населених пунктів.

 

 

11:40 Вчора патрульний корабель чорноморського флоту РФ "Павел Державин" отримав пошкодження в Чорному морі поблизу окупованого Севастополя, повідомив речник Військово-морських сил Збройних Сил України, капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук.

 

 

11:28 Вночі російська диверсійна група спробувала перетнути державний кордон на Сумщині, намагаючись пройти в напрямку об'єкта критичної інфраструктури. По росіянах відкрили вогонь – вони відступили. У групі було вісім солдатів, вона зазнала втрат.

 

 

11:13 Росіяни продовжують штурмувати позиції ЗСУ на авдіївському керунку й інтенсивно обстрілюють саму Авдіївку, констатує начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш. "Третю добу не вщухають бої навколо міста, обстріли як за позиціями, так і по самому місту", – сказав Барабаш в етері телемаратону. З його слів, вночі росіяни завдали авіаракетного удару по кварталу з державними установами; 11 жовтня зафіксовано близько 20 "прильотів" ракет. Унаслідок обстрілу на Авдіївському коксохімічному заводі спалахнула пожежа. "Це, мабуть, найбільший наступ за всю повномасштабну війну саме на Авдіївку. Всі витримали, всі позиції утримали, всі атаки відбили. Місцями (ЗСУ, – ред.) навіть намагалися контратакувати. Звичайно, це точково і не мало якогось системного характеру", – констатував керівник адміністрації.

 

 

11:05 Ситуація в Авдіївському районі оборони ЗСУ станом на вчорашній вечір за інформацією військового аналітика Костянтина Машовця:

- Красногорівка – Новокалинове: 114-та омсбр 1-го АК РФ успіху не мала;

- Красногорівка – Степове: 114-та омсбр 1-го АК РФ просунулася;

- Спартак – південна околиця Авдіївки: 1-ша омсбр 1-го АК РФ успіху не мала;

- Водяне – Північне: 9-та омсбр 1-го АК РФ просунулася;

- Піски – Первомайське: 9-та омсбр 1-го АК РФ просунулася;

- Олександрівка – Новомихайлівка: 33-й мсп 20-ї мсд РФ успіху не мав;

- Кам'янка – північна околиця Авдіївки: 114-та омсбр 1-го АК РФ успіху не мала;

- Крута Балка – східна околиця Авдіївки: 114-та омсбр 1-го АК РФ успіху не мала;

- Опитувальне – Північне: 1-ша омсбр 1-го АК РФ успіху не мала;

- Старомихайлівка – Красногорівка (нижн.): 5-та омсбр 1-го АК РФ  успіху не мала;

- Олександрівка – Перемога: 255-й мсп 20-ї мсд РФ  успіху не мав;

- Славне – Новомихайлівка: 39-та омсбр 68-го АК РФ просунулася;

- у північній і центральній частині Мар'їнки 5-та омсбр 1-го АК і 103-й мсп 150-ї мсд РФ  успіху не мали.

Очевидно, сенс цих дій противника – витіснення підрозділів ЗСУ з авдіївського району оборони під загрозою його оточення та створення передумов для аналогічних дій щодо Вугледарського плацдарму ЗСУ. Подальше нарощування його зусиль, вочевидь, відбуватиметься за тими напрямками, де йому вдалося досягти певного результату. Тобто північніше і південніше м. Авдіївка (9-та і 114-та омсбр), напрямки Водяне – Північне і Красногорівка – Степове. Для флангового забезпечення цих атак противник, вочевидь, продовжить активні наступальні дії і в напрямку на Первомайське, Новокалинове та Керамік. Артилерія противника зараз дуже активно працює по району Авдіївського коксохіму та загалом північній частині міста, а також здійснює регулярні масовані артнальоти по району с. Бердичі, і це доволі свідчить про його подальші наміри.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 180 населених пунктів на території 12 областей України, підтверджено ураження 180 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

 

10:40 Члени Палати представників США від Республіканської партії вчора обрали Стівена Скаліза (штат Луїзіана) кандидатом на посаду спікера, однак є сумніви, чи вистарчить йому голосів республіканців при голосуванні в Кон\ресі. Стівен Скаліз займає помірковано проукраїнську позицію: не заявляв про підтримку України, але голосував за проукраїнські ініціативи – в градації об’єднання "Республіканці за Україну" від "A" до "D".

 

 

10:25 У результаті російської нічної атаки "Шахедів" в Ізмаїльському районі на Одещині постраждала людина, а також пошкоджено припортову інфраструктуру і житлові будинки, повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

 

 

10:05 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

143,5% танків (з них 3,7% за минулий тиждень),

  53,4% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

152,8% автомобільної техніки (з них 2,6% за минулий тиждень),

219,5% артилерійських систем (з них 3,1% за минулий тиждень),

  72,8% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  38,8% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:00 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

•  Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки – без змін.

•  Сватівський відтинок – росіяни поновили штурмові дії з Лиману Першого.

•  Бахмутський напрямок – Сили оборони продовжують наступальні дії біля Кліщіївки та Андріївки. Біля каскаду ставків ворога було відкинуто.

•  Авдіївський відтинок – тривають бої за Авдіївку. Росіяни продовжують тиск із Водяного на Северне та з Красногорівки в бік Степового й терикону. Ворог має частковий успіх, але чи вдасться йому закріпитися – покаже час.

•  Бердянський відтинок – без змін.

•  Запорізький відтинок – ворог проводив спроби контратакувати у Новопрокопівці.

•  Таврійський відтинок – без змін.

 

 

09:45 Вночі росіяни атакували Україну ударними БпЛА типу «Shahed» з північного та південного напрямків (з Білгородської області РФ та із ТОТ Крим, з мису Чауда). Зафіксовано пуски 33 «шахедів», 28 з них (85%) знищено. Протиповітряна оборона працювала у щонайменше шести областях України, зокрема в Одеській (збито 10 БПЛА)  та Миколаївській (4 БПЛА).

 

 

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Поточні локалізовані російські наступальні операції поблизу Авдіївки, ймовірно, демонструють здатність російських військ вивчати та застосовувати тактичні уроки на полі бою в Україні. Ці адаптації й успіхи на тактичному рівні, однак, навряд чи обов’язково перетворяться на більш широкі оперативні та стратегічні переваги для російських сил. Російські війська розпочали локальні атаки в напрямку Авдіївки після інтенсивної артилерійської підготовки поля бою вранці 10 жовтня; і геолокаційні кадри за 10 та 11 жовтня підтверджують, що російські війська просунулися на південний захід від Авдіївки в районі Сєверного та на північний захід від Авдіївки в районі Степового та Красногорівки. Генеральний штаб України повідомив, що угруповання до трьох російських батальйонів за підтримки танків і бронетехніки активізувало наступальні дії в районі Авдіївки. Речник Генштабу Андрій Ковальов уточнив, що ці батальйони входять до складу трьох мотострілецьких бригад 8-ї загальновійськової армії південного військового округу. Російські джерела окреслили кілька адаптацій, які свідчать про те, що російські війська застосовують уроки, отримані під час операцій на півдні України, на інших ділянках фронту. Командир російського артилерійського батальйону, який, за повідомленнями, воює в цьому районі, стверджує, що російські війська приділяють значну увагу контрбатарейній боротьбі. Інше джерело, яке також стверджує, що воює в цьому районі, повідомило, що російські війська використовують системи радіоелектронної боротьби, проводять ретельну артилерійську підготовку поля бою і демонструють "чітку взаємодію" між командними штабами, штурмовими групами, повітряною розвідкою й артилерійськими підрозділами. Мілблогер зазначив, що російські війська не застосовують "м'ясні" атаки "людською хвилею", а кілька російських джерел посилили кадри, на яких видно, як російська бронетехніка проривається вздовж доріг до українських позицій, а за нею йдуть колони піхоти. Припущення про те, що російські війська ефективно застосовують засоби РЕБ, контрбатарейну боротьбу, артилерійську підготовку, повітряну розвідку та між- і внутрішньопідрозділовий зв'язок, заслуговує на увагу, оскільки російські джерела раніше підкреслювали ці тактичні адаптації як сильні сторони російської оборони проти українських контрнаступальних операцій на півдні України, особливо в червні та липні. Крім того, більшість російських військ, які зараз воюють у районі Авдіївки, ймовірно, є елементами 1-го армійського корпусу "ДНР", який переважно контролюється російською 8-ю загальновійськовою армією. За оцінками ISW, нинішні російські наступальні зусилля в районі Авдіївки, ймовірно, переважно складаються з сил "ДНР". Підрозділи "ДНР" страждають від поширених проблем, пов'язаних з жорстокою культурою командування, поганою дисципліною і мінімальною підготовкою; все це загострюється ширшими проблемами інтеграції більш іррегулярної структури сил "ДНР" до регулярних збройних сил Росії. Повідомлення російських мілблогерів про те, що підрозділи в цьому районі демонструють ефективний зв'язок, можуть свідчити про те, що сили "ДНР" дещо полегшили свою інтеграцію до регулярних російських військ і засвоїли уроки попередніх малорезультативних та невдалих атак у районі Авдіївки. Однак ці адаптації та успіхи на тактичному рівні навряд чи призведуть до ширших оперативних і стратегічних перемог російських військ. Геолокаційні кадри показують, що російські здобутки навколо Авдіївки зосереджені на південний захід від міста, російські війська не завершили оперативного оточення населеного пункту і, ймовірно, будуть намагатися зробити це – можливо, це і є їхнім наміром. Авдіївка є добре укріпленим і захищеним українським опорним пунктом, що, ймовірно, ускладнить російським силам можливість впритул наблизитися або повністю захопити населений пункт. Крім того, російські війська вже контролюють ділянки критично важливої траси Н20 Донецьк – Костянтинівка – Краматорськ – Слов'янськ та інші дороги, що проходять поблизу Авдіївки, тому гіпотетичне захоплення Авдіївки не відкриє нових шляхів для наступу на решту території Донецької області. Російські війська, ймовірно, мають намір атакувати в районі Авдіївки, щоб зв'язати українські сили і не дати їм можливості передислокуватися на інші ділянки фронту. Однак українські посадовці вже це визначили, і вони навряд чи будуть надмірно стягувати українські сили на цю ділянку фронту.

• Українські війська продовжували контрнаступальні операції поблизу Бахмута і на заході Запорізької області та вчора просунулися на обох ділянках фронту. Генеральний штаб України повідомив, що українські війська досягли успіху на схід від Кліщіївки й Андріївки під Бахмутом. Генеральний штаб України та командувач Таврійського угруповання бригадний генерал Олександр Тарнавський повідомили, що українські війська покращили свої тактичні позиції на захід від Роботиного.

• Велика кількість держав – членів НАТО нещодавно оголосили про пакети допомоги Україні на тлі вчорашнього 16-го засідання Контактної групи з питань оборони України в Брюсселі (Бельгія).

• Комітет ради федерації з оборони і безпеки РФ 10 жовтня проголосував за заміну сенатора Бондарева на сенатора Булавіна на посаді голови цього комітету. Якщо твердження російських інсайдерських джерел правдиві, то заміна Бондарєва на Булавіна може свідчити про те, що ФСБ збільшила свій вплив на комітет ради федерації з оборони та безпеки порівняно з міноборони Росії.

• Російське військове командування продовжує відзначати 810-ту окремо взяту морську піхотну бригаду (ЧФ) за службу в Україні, незважаючи на заяви про розгром бригади та її перекидання на херсонський напрямок.

• Вірменія продовжує видимо дистанціюватися від Росії після десятиліть відносин безпеки.  Вірменські сили не беруть участі в тижневих навчаннях ОДКБ у Киргизстані, які розпочалися 6 жовтня. 11 жовтня Пашинян також заявив, що російські миротворці мають повернутися до Росії замість російських баз у Вірменії, якщо вони покинуть Нагірний Карабах.

• Російські війська вчора вели наступальні операції на лінії Куп’янськ – Сватове – Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка – Донецьк, на заході Донецької області, у прикордонній зоні Донецької та Запорізької областей, на заході Запорізької області та на окремих ділянках просунулися.

• Російське опозиційне видання «Север реалии» 11 жовтня повідомило, що представники міністерства оборони Росії могли залучити понад тисячу засуджених для служби в афілійованій з міноборони Росії приватній військовій компанії «Редут».

• Російська окупаційна влада відчуває кадровий голод на Запорізькій атомній електростанції.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, обстрілюють не лише позиції українських військ, а й цивільну інфраструктуру населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося 95 бойових зіткнень. Крім того, внаслідок ракетного удару російських терористичних військ по гімназії в населеному пункті Нікополь Дніпропетровської області, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. Також у ніч на 12 жовтня російська федерація завдала чергового авіаційного удару по Україні, застосувавши БпЛА типу “Shahed-136/131”. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється. Загалом ворог завдав 2 ракетні та 72 авіаційні удари, здійснив 67 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Авіаційних ударів зазнали: Синьківка, Петропавлівка, Піщане Харківської області; Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області; Торське, Сіверськ, Спірне, Васюківка, Міньківка, Кіндратівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Кліщіївка, Андріївка, Диліївка, Керамік, Орлівка, Ласточкине, Авдіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Костянтинівка Донецької області; Нікополь Дніпропетровської області; Новорайськ, Зміївка, Козацьке, Одрадокам'янка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські воїни відбили понад 10 атак ворога в районах населених пунктів Синьківка та Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ противника в районах Макіївки Луганської області та Торського і Серебрянського лісництва Донецької області. Тут наші захисники відбили понад 15 атак ворога.

На Бахмутському напрямку українські оборонці відбили атаки противника в районі населеного пункту Андріївка Донецької області. В той же час, Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, мали успіх в районах східніше Кліщіївки та східніше Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку наші захисники мужньо тримають оборону, відбили понад 10 атак ворога в районі Авдіївки та ще 10 атак східніше Степового, південно-східніше Сєверного та південніше Первомайського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом минулої доби Сили оборони успішно відбили понад 10 атак ворога в районах Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районах південніше Золотої Ниви та південно-східніше Вугледара Донецької області.

На Запорізькому напрямку наші захисники стримують ворога в районі населеного пункту Вербове Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади та успішно уражають тили противника.

Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку. Покращили тактичне положення в районі західніше Роботиного Запорізької області. Наші воїни завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 9 артилерійських засобів, склад боєприпасів та радіолокаційну станцію противника.

 

 

12.10.2023