595-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:39 На засіданні "Рамштайну" Україна запевнення у постачанні озброєнь на 500 мільйонів доларів, заявив міністр оборони Рустем Умєров. "З того, що ще важливо, майже на пів мільярда отримали допомоги – більшість це ППО, боєприпаси, підготовка до зими і F-16", – поінформував Умеров.

 

 

21:37 Майже дві третини українців – 63,8% – негативно ставляться до проведення виборів в Україні до завершення війни, як президентських, так і парламентських. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова. Ідею з виборами в умовах воєнного стану схвалює лише 15,1% респондентів.

 

 

20:17 Рятувальники завершили розбір завалів у Нікопольській гімназії. Внаслідок російського удару загинуло чотири людини – 72-річний чоловік та три жінки 69, 67 та 60 років. Ще двоє осіб отримали травми.

 

 

19:35 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 72 бойові зіткнення. Ворог завдав 1 ракетного та 36 авіаційних ударів, здійснив понад 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок ракетного удару російських терористичних військ по гімназії в населеному пункті Нікополь Дніпропетровської області, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Тур’я, Блешня, Тимоновичі, Архипівка, Михальчина Слобода Чернігівської області; Середина-Буда, Фотовиж, Шалигине, Голишівське, Новодмитрівка та Порозок Сумської області.

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили 3 атаки ворога біля Синьківки та 5 атак неподалік Іванівки Харківської області. Противник завдав авіаційного удару в районі Синьківки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Кислівка та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник активно застосовував авіацію, завдав понад 10 ударів по позиціях наших військ в районі Серебрянського лісництва (південно-західніше Кремінної Луганської області) та біля населених пунктів Білогорівка Луганської області, Торське, Спірне, Васюківка Донецької області. Сили оборони відбили 8 атак ворога в районі Макіївки Луганської області та ще 4 – в районах Торського і Серебрянського лісництва Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка, Діброва Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші захисники відбили 3 атаки противника в районі Андріївки Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів поблизу Міньківки, Кіндратівки, Ступочок, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема Васюківка, Оріхово-Василівка, Іванівське, Кліщіївка, Біла Гора, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку наші захисники мужньо тримають оборону, відбили 10 атак ворога в районі населеного пункту Авдіївка та ще 8 атак в районах східніше Степового та південно-східніше Сєверного Донецької області. Окупанти завдали понад 10 авіаційних ударів в районі Авдіївки. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Керамік, Степове, Авдіївка, Опитне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби Сили оборони успішно відбили 8 атак ворога в районах Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Мар’їнка, Новомихайлівка, Костянтинівка Донецької області. Під вогнем окупантів перебувало близько 10 населених пунктів, зокрема, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Костянтинівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку наші захисники відбили атаки ворога в районі південніше Золотої Ниви та південно-східніше Вугледара Донецької області. Противник обстріляв з артилерії та мінометів близько 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку окупанти завдали авіаційного удару в районі Нікополя Дніпропетровської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 25 населених пунктів, зокрема Левадне, Малинівка, Чарівне, Оріхів, Новоандріївка, Степове Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Михайлівка, Іванівка, Антонівка, Херсон, Велетенське, Станіслав Херсонської області та Дмитрівка Миколаївської області.

Водночас Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 9 артилерійських засобів, склад боєприпасів та радіолокаційну станцію противника.

 

 

19:16 Міністерство оборони Литви оголосило, що передасть Україні дві системи ППО NASAMS. Литовці також закуплять артилерійські боєприпаси калібром 155 мм, електрогенератори, армійські розкладачки, одяг і продовжать реабілітацію українських військовиків.

 

 

18:54 Посольство України розпочало евакуацію громадян України з території Ізраїлю та Сектора Гази, повідомив посол Євген Корнійчук. На території Ізраїлю по допомогу звернулася приблизно тисяча осіб. Загалом на консульському обліку в Ізраїлі перебуває майже 15 тисяч громадян України. Перший евакуаційний рейс із 200 пасажирами вирушить до Румунії в суботу, на неділю планують іще один рейс. Щодо Сектора Гази, то у відділенні посольства в Палестині на консульському обліку перебуває приблизно тисяча осіб, із них майже 300 проживають у Секторі Гази. Наразі ініціативна група склала списки для евакуації для 160 осіб – вони виїжджатимуть через Єгипет. "Думаю, що за четвер-п'ятницю нам вдасться евакуювати максимальну кількість наших громадян із Сектора Гази", – сказав Корнійчук в етері телемаратону.

 

 

18:38 Уряд Великої Британії анонсував передачу Україні стаціонарних зенітних установок Terrahawk Paladin. Як пише портал "Мілітарний", ця установка працює автономно й має на оснащенні датчики та системи для пошуку, виявлення, захоплення та знищення повітряних, наземних та морських цілей на невеликій дальності. "Сполучене Королівство разом із нашими союзниками виконує цю обіцянку, підписавши нові контракти щодо забезпечення України критично важливими системами протиповітряної оборони для захисту цивільного населення від варварської кампанії бомбардувань Путіна", – прокоментував міністр оборони Грант Шаппс.

 

 

18:11 Росіяни обстріляли Нікополь – знищено гімназію; наразі відомо про двох загиблих. Як повідомила ДСНС, рятувальники продовжують розбирати завали, шукаючи людей. Постраждалі – працівники гімназії.

 

 

 

17:53 Російська армія другу добу штурмує Авдіївку; активність ворога свідчить про те, що почалася нова велика битва за місто, заявив начальник міської військової адміністрації Віталій Барабаш. "Вчора масовано вони пішли в наступ. Приблизно з 03:00 почались масовані обстріли позицій навколо міста. І з півночі, і з півдня, і саму "промку" також почали крити. Ближче десь до 05:00, 06:00 – вже почали бити по місту. Великими силами вони вчора штурмували – десятки одиниць броньованої техніки", – розповів Барабаш в етері телемаратону. Він констатував, що, "на жаль, вчора все не закінчилось": "Бої тривають вже другу добу безперестанку, і вночі тримали і з півночі, і з півдня міста. І по самому місту били також". Барабаш додав, що "від початку повномасштабної війни ніколи не було такого". Начальник адміністрації підтвердив інформацію про знищення понад 60 одиниць російської техніки.

 

 

17:34 Данія відправить Україні першу партію винищувачів F-16 навесні 2024 року, заявив міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен у Брюсселі на марґінесі засідання "Рамштайну". З його слів, постачання очікуються у березні-квітні. Водночас данський міністр наголосив, що Україні ще доведеться зробити багато роботи, зокрема налагодити обслуговування літаків і забезпечити захист від вірогідних російських атак.

 

 

17:14 Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Європейського Союзу Тьєррі Бретон закликав Ілона Маска зупинити поширення дезінформації у соцмережі X (колишній Twitter) через повінь фейків і насильницького контенту на тлі ескалації на Близькому Сході. Бретон наголосив, що X використовується для поширення незаконного контенту і дезінформації в Європейському Союзі – а це не відповідає новим правилам ЄС щодо контенту в інтернеті. Єврокомісар закликав мільярдера налагодити роботу мережі і дав добу для звіту про вжиті антикризові заходи, пише Reuters.

 

 

16:51 Президент Володимир Зеленський визнав, що існує ризик зменшення західної допомоги Україні. "Чи боюся я, що впаде підтримка? Є такі ризики… Але партнери знають пріоритети України, працюють над цим. Ми обговорювали питання щодо дуже напруженої ситуації в Ізраїлі та її впливу. Авжеж, партнери завіряють, що Україна все одно буде отримувати допомогу і ніхто не буде кидати Україну. Ми віримо нашим партнерам", – заявив Зеленський під час спільного брифінгу з прем’єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо. Президент вважає, що Росія сподівається на те, що увага партнерів розфокусується. "Усі бояться. Зокрема того, що будуть інші трагедії у світі. Адже обсяг військової допомоги, яку можуть запропонувати партнери, є сталий… Я думаю, що Росія також розраховує на це, на розподіл допомоги. І не лише Росія", – сказав Зеленський.

 

 

16:28 Лідер партії Smer-SD Роберт Фіцо підписав меморандум про формування коаліції з лівоцентристською партією "Голос" і консервативною проросійською Словацькою національною партією. У меморандумі зазначено, що коаліція підтримуватиме співпрацю з ЄС і НАТО, однак відстоюватиме національні інтереси й суверенітет.

 

 

16:05 У лікарні померли двоє постраждалих після аварії на нафтопроводі у селі Стримба на Івано-Франківщині, повідомила голова обласної адміністрації Світлана Онищук. "Сумні новини з Німеччини, куди було відправлено на лікування чотирьох постраждалих унаслідок пожежі у Надвірнянському районі, що сталася через витік нафтопродукту. Двоє дорослих – чоловік 35 років й жінка 39 років, за життя яких спершу боролись прикарпатські медики, а відтак провідні німецькі фахівці, не вижили. Цієї ночі їх не стало", – повідомила голова ОВА. Вона додала, що у Німеччині перебувають ще двоє хлопчиків з тяжкими опіковими травмами.

 

 

15:49 Очільник Пентагону Ллойд Остін запевнив Володимира Зеленського у сталому й безперервному постачанні зброї для України у ході зустрічі на марґінесі засідання Контактної групи з допомоги Україні у Брюсселі. Остін повідомив, що Штати мають для цього належні ресурси та можливості й залишаються сфокусованими на підтримці України. Зеленський наголосив на важливості посилення української протиповітряної оборони саме напередодні зимового періоду. "Зима – це велике випробування. Нам справді потрібна допомога партнерів для захисту критичної інфраструктури. ППО – це не лише військове питання. Від цього залежить нормальність життя, як працюватиме економіка, як платитимуться податки, які йдуть на забезпечення потреб армії, наш захист від російської агресії. Також від цього залежить, скільки людей повернеться до України з-за кордону", – зазначив голова держави.

 

 

15:33 Міністерство енергетики повідомило про завершення ремонту ще одного блоку АЕС – роботи на ньому завершили із випередженням графіка. Блок додасть до енергосистеми додаткові 415 МВт потужності. "Триває масштабна ремонтна кампанія на об’єктах генерації – теплової, гідро- та атомної. Енергетики продовжують готувати енергосистему до опалювального сезону, який буде відбуватися в умовах російських атак", – коментує Міненерго.

 

 

15:10 Президент України Володимир Зеленський заявив, що він готовий зрезиґнувати з участі в майбутніх виборах, якби війна завершилась. "Якби війна продовжувалася – так, якби війна закінчилася – ні", – сказав Зеленський в інтерв'ю DIGI24. Він додав, що не може втекти від війни. Відповідаючи на запитання румунських журналістів про те, скільки триватиме війна, Зеленський сказав: "Я не можу вам назвати точну дату... Я знаю, що ми йдемо в контрнаступ, що Росія піде з наших територій. Мені здається, я знаю, коли [піде], але я також не можу вам цього сказати. Це – остання частина війни. Це не середина. Перший період – вторгнення, потім зупинка наступу та перехоплення ініціативи. Я думаю, що ми в останній частині. У нас багато страхів з приводу грошей, зброї, але ми в останній частині – найважчій", – сказав Зеленський.

 

 

14:52 Усі країни – члени Організації Північноатлантичного договору солідарні в тому, що Україна стане членом НАТО у майбутньому, заявив генеральний секретар організації Єнс Столтенберґ на засіданні Контактної групи з питань оборони України у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. "Ми повинні привести у дію довгострокову програму, аби забезпечити, що історія не буде повторюватися. З цього приводу всі союзники погоджуються, що Україна стане членом НАТО", – наголосив Столтенберґ. Генеральний секретар нагадав, що на липневому саміті у Вільнюсі країни-члени усунули для України вимогу реалізації Плану дій щодо членства, а також започаткували Раду Україна-НАТО. Столтенберґ відзначив, що боротьба України – це боротьба НАТО, безпека України – це безпека НАТО, а цінності України – це цінності НАТО.

 

 

14:29 Росіяни завдали удару дроном по цвинтарю на Херсонщині, поранивши трьох працівників ритуальної служби, які перебували поблизу спецтранспорту.

 

 

14:01 У Харкові затримали диверсанта ҐРУ РФ, який займався підривом автозаправних станцій на замовлення Росії. Аґента схопили під час закладання вибухівки під бочку з газом на одній із харківських АЗС. Під час операції вибуховий пристрій, який складався з 2,5 кг пластиду та годинникового механізму з електродетонатором, знешкодили. "Згідно зі задумом російської воєнної розвідки, підриви резервуарів з пальним на АЗС мали призвести до численних жертв серед цивільного населення та поширення панічних настроїв у прикордонних регіонах", – прокоментувала СБУ. Диверсант власноручно виробляв вибухові пристрої на материній квартирі, а потім відвозив їх на зберігання у схрон на територію одного з лісових масивів Харківщини. Слідство диспонує інформацією про причетність чоловіка до серії інших диверсій на Харківщині, зокрема підриву колії на залізничній станції та вибухів на двох місцевих АЗС.

 

 

13:34 Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки ЗСУ заявив про провал російської атаки на авдіївському керунку: втрати ворога невиправдано вищі за територіальні здобутки. "Бліцкриг" провалився, ціною колосальних втрат росіяни лише частково покращили свої позиції. Москва гарячково намагається досягти успіху в Україні, поки увага світу прикута до Ізраїлю. В результаті ворог зазнає колосальних втрат у живій силі й техніці (востаннє такі були під час штурмів Бахмута й Вугледара). Злагоджена робота Сил оборони України дала результат. Навалу відбито, бойова робота з деокупації українських територій триває", – констатували у Страткомі.

 

 

13:20 Вчора, у вівторок 10 жовтня, коли середньодобова температура була на 7,3°C нижче, ніж у попередній вівторок 3 жовтня, найбільше споживання у вечірні години було на 12% більшим, ніж тоді, повідомили в Укренерго. У порівнянні з понеділком у вівторок, тобто вчора, при зменшенні температури на 0,3°C максимум споживання у вечірні години виріс на 2,3%.

 

 

13:08 Росіяни нарощують наступальну активність на Куп’янсько-Лиманському напрямку, повідомив начальник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш. "Основна мета – взяття Куп’янська, оскільки там залізниця і це важливий залізничний хаб на цьому напрямку. Та наступна мета – це пробиття наступного коридору та роз’єднання нашої компоненти у напрямку до річки Оскіл", – зазначив Євлаш. З його слів, наразі ворог акцентує увагу на ділянках поблизу населених пунктів Синьківка й Іванівка на Харківщині, а також поблизу Макіївки. Раніше росіяни намагалися наступати біля Нової Горівки, але, "отримавши добряче по зубах від ЗСУ", відмовились від атак на певний час.  "Але зараз, десь тиждень як почали відновлювати свої наступальні дії", – зауважив Євлаш, додавши, що ворог тисне на цю ділянку зокрема авіацією.

 

 

12:42 США оголосили новий пакет військової допомоги для України на суму $200 млн. Про це заявив очільник Пентагону Ллойд Остін на початку 16-го засідання Контактної групи з питань оборони України у Брюсселі. З його слів, пакет включає боєприпаси для систем ППО, ракетні й артилерійські боєприпаси, високоточні авіаційні боєприпаси, а також озброєння для протидії російським дронам. Остін резюмував, що загальна вартість американської військової допомоги для України від початку повномасштабного вторгнення РФ зросла до 43,9 млрд дол. Коаліція з близько 50 союзників уже надала Україні військової допомоги на більш ніж 33 млрд дол. При цьому деякі союзники надали Україні більше військової допомоги, ніж США, у перерахунку на ВВП країни.

 

 

12:26 Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія не здатна вести довгу війну, і демократія мусить скористатися цим шансом, "щоб нам не довелося шукати снаряди та постачати танки в інші країни Європи, Азії, Африки, які російський диктатор може спробувати перетворити на руїни або перетворити на свою божевільну імперію чи зону впливу", – сказав Зеленський, виступаючи в середу на засіданні групи "Рамштайн" у Брюсселі. "І хоча окупанти все ще намагаються штурмувати наші позиції, хоча наша оборона і контрнаступальні дії є дуже складними, саме наші солдати визначають перебіг подій, і Росія не зможе впоратися з цією війною сама", – заявив Президент.

 

 

12:02 Міністерство закордонних справ підтвердило загибель ще одного українця в Ізраїлі. Таким чином, наразі відомо про трьох загиблих. Дев'ять наших громадян поранені, шістьох вважають безвісти зниклими.

 

 

11:49 До 55 людей збільшилася кількість загиблих внаслідок удару РФ по кафе у селі Гроза: ідентифікували двох жінок, які були у списку зниклих безвісти, повідомив речник обласної прокуратури Дмитро Чубенко. Трьох людей досі вважають зниклими безвісти.

 

 

11:15 Бельгія в 2025 році передасть Україні винищувачі F-16 і запропонує обслуговувати весь парк літаків, які отримає Україна, а також продовжить підготовку українських пілотів, оголосила міністр оборони Бельгії Людовін Дедондер перед зустріччю міністрів оборони НАТО і засіданням контактної групи з постачання зброї в Україну.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 121 населений пункт на території 8 областей України, підтверджено ураження 107 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 Прокурор САП за участю детективів НАБУ повідомив про підозру в організації заволодіння майном держави (природним газом) на суму понад 2,1 млрд грн і легалізації незаконно одержаних прибутків народному депутатові Ярославу Дубневичу: "Під його контролем підприємства – власники Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ уклали низку угод про закупівлю в НАК "Нафтогаз України" природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових. Однак "пільговий" газ Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ отримали незаконно, не плануючи використовувати його для потреб населення. Натомість цей газ вони використовували у власній господарській діяльності для виробництва електрики, яку надалі реалізували ДП "Енергоринок" за тарифом, визначеним на підставі собівартості електроенергії, виробленої з газу, за ринковою ціною".

 

 

10:45 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• Російські військові стикаються з кризою психічного здоров'я. У грудні 2022 року російські психологи ідентифікували приблизно 100 тисяч військовослужбовців, які страждають на посттравматичний стресовий розлад. Зараз ця цифра майже напевно більша, оскільки російські військові не можуть забезпечити достатнє відновлення та ротацію з поля бою.

• На цю проблему звертали увагу численні командири, у тому числі колишній генерал-майор 58-ї загальновійськової армії Попов, якого було звільнено з командування в липні 2023 року.

• Є додаткові ознаки того, що лікарі в Росії відправляють на фронт непридатних для служби військових. Кількість скарг на російські військово-лікарські комісії у 2023 році зросла порівняно з 2022 роком, причому в багатьох випадках у задоволенні скарг було відмовлено або вони були залишені без розгляду.

• Через брак турботи про психічне здоров'я та боєздатність своїх солдатів боєздатність російської армії продовжує залишатися на неоптимальному рівні.

 

 

10:30 Під час суботнього нападу на Ізраїль бойовики ХАМАСу вбили чимало активістів, що боролися за права палестинців, і просто симпатиків Палестини, пише The New York Times: "На ізраїльському боці кордону з Газою розташована низка житлових колективів (кібуців), члени яких переважно залишаються лівоцентристськими, підтримують мирні ініціативи та права палестинців. Багато з цих жителів були серед зниклих безвісти або загиблих після нападу ХАМАСу в суботу".

Кількість виявлених загиблих у результаті атаки палестинського терористичного угруповання ХАМАС на Ізраїль продовжує зростати, на ранок середи це більше 1200, ще близько 3000 людей отримали поранення, а доля приблизно 150 людей, викрадених і вивезених до Сектора Гази, досі невідома.

 

 

10:25 Президент Володимир Зеленський прибув із неанонсованим візитом до Брюсселя, де нині відбудеться зустріч Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"), а також зустріч міністрів оборони країн НАТО і засідання Ради Україна–НАТО. Він анонсував:

"Візит до штаб-квартири НАТО, який матиме важливе значення для нашої стійкості цієї зими.

Проведу зустрічі з генеральним секретарем Альянсу Єнсом Столтенберґом, міністром оборони США Ллойдом Остіном.

Вперше офлайн візьму участь у засіданні формату «Рамштайн». Маю важливе звернення до всіх присутніх міністрів оборони країн – учасниць цієї потужної коаліції.

Вдруге з початку повномасштабної війни проведу переговори в Брюсселі з прем'єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо. Головне – наш спільний захист свободи та людей".

 

 

10:15 СБУ повідомила, що викрила зрадників, які навели російський «Іскандер» на кафе у селі Гроза на Харківщині 5 жовтня: це двоє місцевих жителів – 30-річний Володимир Мамон і його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації регіону перейшли на бік рашистів. Напередодні звільнення регіону обидва зрадники разом із родинами втекли до РФ, де продовжили працювати на користь країни-агресора і дистанційно розпочали формувати власну мережу інформаторів на підконтрольній Україні території. Під виглядом дружніх розмов і листувань у месенджері зрадники випитували у людей відомості про дислокацію Сил оборони та масові заходи на території регіону. Від початку жовтня цього року обидва фігуранти почали збирати інформацію про заплановане перепоховання загиблого українського захисника у селі Гроза, розуміючи, що внаслідок ворожої атаки обов'язково загинуть мирні мешканці – їхні знайомі з села Гроза, в тому числі й ті, хто надавав їм інформацію. Дізнавшись точну адресу та час проведення мирного заходу, Володимир Мамон передав ці дані російським окупантам. Отримані відомості рашисти використали для здійснення прицільного удару по українському селу із застосуванням оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер М». Тоді внаслідок повітряної атаки РФ загинули 53 мирні жителі, серед них – малолітня дитина.

 

 

10:05 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

142,3% танків (з них 3,1% за минулий тиждень),

  53,2% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

152,4% автомобільної техніки (з них 2,8% за минулий тиждень),

218,5% артилерійських систем (з них 2,9% за минулий тиждень),

  72,6% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  38,8% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — ворог проявляв активність біля Макіївки та в Серебрянському лісництві.

• Бахмутський напрямок — Сили оборони продовжують наступальні дії біля Кліщіївки й Андріївки.

• Авдіївський відтинок — ворог почав масований штурм на ділянці відразу в кількох місцях. Тривають бойові дії.

• Бердянський відтинок — без змін.

• Запорізький відтинок — тривають бої біля Вербового та Новопрокопівки, росіяни намагаються перехопити ініціативу.

• Таврійський відтинок — без змін.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська позавчора розпочали локальні наступальні операції в районі Авдіївки Донецької області та на південний захід від Оріхова на заході Запорізької області, які, ймовірно, мають на меті відтіснити українські сили від району Роботиного. Російські війська активізували наступальні операції на північний захід від Авдіївки біля Очеретиного, Тоненького та Бердичі, а також на південний захід від Авдіївки на лінії Водяне – Опитне. Російські війська також атакували на південний захід від Оріхова на лінії П'ятихатки – Жереб'янки, а російські мілблогери стверджували, що російські війська просунулися на два кілометри в цьому районі. Український Генеральний штаб підтвердив, що до трьох російських батальйонів провели атаку в напрямку Авдіївки, й ISW бачив кадри боїв у цьому районі, але на момент написання цієї статті ISW не виявила жодних підтверджень заяв про просування російських військ. Російські мілблогери здебільшого зображують операції в районі Авдіївки як значні наступальні зусилля, спрямовані на оточення українського угруповання в Авдіївці та захоплення міста. Успішне оточення Авдіївки, однієї з найбільш укріплених ділянок лінії фронту в Донецькій області, найімовірніше, потребуватиме більше сил, ніж Росія наразі виділила для операції на ділянці Авдіївка–Донецьк. Російські війська розгорнули вздовж цієї лінії фронту переважно нерегулярні сили, передусім елементи 1-го армійського корпусу "ДНР" та додаткові добровольчі формування, які значною мірою страждають від поганої та жорстокої культури командування і напруженості у відносинах з регулярними російськими частинами. ISW не спостерігав нещодавнього розгортання російських військ на цій ділянці фронту. Російські війська також проводили наступальні операції з відносно мінімальними територіальними здобутками поблизу Авдіївки протягом останніх півтора року війни. Російське військове командування, ймовірно, усвідомлює, що для захоплення Авдіївки знадобиться більше та якісніших підрозділів, ніж ті, що наразі розгорнуті в цьому районі. Активізація російських наступальних операцій в районі Авдіївки та Жереб'янки збігається з іншими локальними наступальними операціями в Луганській області та східній частині Запорізької області, які, ймовірно, спрямовані на те, щоб стягнути українські сили та перешкодити українському командуванню перекинути резерви на критичні ділянки фронту в західній частині Запорізької області.  За останні кілька тижнів українські офіційні особи зробили низку заяв з цього приводу, зокрема зазначаючи, що російські атаки вздовж лінії Авдіївка–Донецьк мають на меті перешкодити українцям перекинути сили в Запорізьку область.

• Українські сили продовжували контрнаступальні операції під Бахмутом та на заході Запорізької області, а також здійснили підтверджені просування на межі Донецької та Запорізької областей. Геолокаційні дані, опубліковані позавчора, вказують на те, що українські сили просунулися на північний схід від Микільського (3 км на південний схід від Вугледара і близько 30 км на південний схід від Великої Новосілки). Український Генеральний штаб повідомив, що українські сили досягли часткового успіху біля Андріївки (7 км на південний захід від Бахмута). Російський мілблогер стверджує, що українські сили просунулися на захід від Новофедорівки (15 км на північний схід від Роботиного і 6 км на північний схід від Вербового).

• Російське військове керівництво, можливо, вкотре змінило командувача 58-ї загальновійськової армії, що свідчить про те, що в західній частині Запорізької області тривають проблеми з російським командуванням і контролем.

• Президент України Володимир Зеленський оголосив про плани відкрити новий коридор через Молдову та Румунію для експорту українського зерна.

• 9 жовтня НАТО прийняло кілька резолюцій, спрямованих на збільшення допомоги Україні.  Парламентська асамблея НАТО ухвалила шість резолюцій щодо війни в Україні та закликала країни НАТО збільшити та прискорити політичну, військову, розвідувальну, фінансову, навчальну та гуманітарну підтримку Україні та "забезпечувати цю підтримку стільки, скільки буде потрібно для перемоги України". У резолюціях також закликали до збільшення та швидкого постачання в Україну військового обладнання, включаючи системи протиповітряної оборони, ракети та винищувачі.

• Російські війська вчора проводили наступальні операції вздовж лінії Куп'янськ–Сватове–Кремінна, під Бахмутом, вздовж лінії Авдіївка–Донецьк, на заході Донецької області, на межі Донецької та Запорізької областей, на заході Запорізької області.

• Центр «Український спротив» повідомив, що окупаційна влада Луганської області бореться з українськими підпільними комунікаційним мережами.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень і російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, обстрілюють не лише позиції українських військ, а й цивільну інфраструктуру населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося 108 бойових зіткнень. Також російська федерація завдала удару зенітною керованою ракетою С-300 по цивільним будинкам в населеному пункті Великий Бурлук Харківської області. Окрім цього, окупанти атакували південні регіони нашої держави ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”, більшу частину з яких знищено нашою протиповітряною обороною. Загалом ворог завдав 2 ракетні та 76 авіаційних ударів, здійснив 83 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, зокрема й діти. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Блешня Чернігівської області; Бачівськ та Попівка Сумської області; Басове, Гатище, Вовчанські Хутори, Синьківка, Кислівка, Піщане Харківської області; Серебрянське лісництво, Новолюбівка Луганської області; Спірне, Часів Яр, Кліщіївка, Андріївка, Бердичі, Авдіївка, Новомихайлівка, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка, Новоданилівка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські воїни відбили понад 30 атак ворога в районах населених пунктів Синьківка та Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ противника в районах Макіївки та Діброви Луганської області.

На Бахмутському напрямку наші захисники відбили атаки ворога в районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області. В той же час Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, мали успіх в районах східніше Кліщіївки та східніше Андріївки.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку противник силами до трьох батальйонів за підтримки танків та броньованих машин активізував наступальні дії в районах Авдіївки, Тоненького, Кераміка та Первомайського Донецької області. Наші захисники відбили усі атаки ворога та не допустили втрат рубежів і позицій.

На Мар’їнському напрямку протягом минулої доби Сили оборони успішно відбили понад 10 атак ворога в районах Мар’їнки та Красногорівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії біля Золотої Ниви та Володиного Донецької області.

На Запорізькому напрямку наші захисники стримують ворога в районах населених пунктів Інженерне та Вербове Запорізької області.

Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, покращили тактичне положення в районі західніше Роботиного Запорізької області. Наші воїни завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади забезпечення та успішно уражають тили противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 9 – по зенітно-ракетних комплексах противника. Також нашими захисниками було знищено російський винищувач Су-25 та 7 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ уразили пункт управління, склад боєприпасів, 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 7 артилерійських засобів та станцію РЕБ противника.

 

11.10.2023