593-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:06 Президент України Володимир Зеленський скликав нараду щодо ситуації на Близькому Сході з керівницитвом ГУР і Служби зовнішньої розвідки, а також дипломатами. "Це має принципове значення для нас – не лише для України, а для всієї Європи. За наявною інформацією – дуже чіткою – Росія зацікавлена в розпаленні війни на Близькому Сході, щоб нове джерело болю та страждань послабило світову єдність, додало розколів та суперечностей і цим допомогло Росії знищувати свободу у Європі", – прокоментував Зеленський.

 

 

22:19 Колишній командир львівського “Беркуту” Ростислав Пацеляк, котрого звинувачують у причетності до злочинів проти учасників Майдані, має російське громадянство. Це випливає із даних, оголошених на судовому засіданні. За даними джерел Watchers, 26 квітня 2002 року "беркутівець" отримав внутрішній російський паспорт, а 4 січня 2003 року – закордонний паспорт РФ. Пацеляк вчився та працював у системі МВС Росії: у 1998-2000 роках він навчався у Далекосхідному юридичному інституті МВС РФ, а в 2000-2003-х – проходив службу в УВС Хабаровського краю. У 2003-му Пацеляк переїхав в Україну і влаштувався на службу у міліцію, отримавши український паспорт. Ростислав Пацеляк перебуває під арештом; йому інкримінують перевищення службових повноважень, перешкоджання мирним мітингам, перешкоджання журналістській діяльності та насильство щодо державних і громадських діячів. Львіський батальйон “Беркуту” під командуванням Пацеляка брав участь в одному з найжорстокіших епізодів на Майдані – побоїщі 18 лютого 2014 року під час ходи протестувальників до Верховної Ради; тоді загинуло 23 учасники протестів.

 

 

19:47 Постійний представник Росії в ООН Васілій Нєбєнзя фактично визнав зацікавленість РФ у обстрілі села Гроза, де минулого тижня під ударом російської ракети загинуло 52 людини. "Як відомо, в момент удару там проходили похорони одного з високопоставлених українських націоналістів. Зрозуміло, в них брало участь безліч його поплічників-неонацистів. Не випадково на знімках, опублікованих в соцмережах відразу після удару, майже всі тіла на знімках належать чоловікам призовного віку", – заявив Нєбєнзя, згідно з УНІАН.

 

 

19:13 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 34 бойові зіткнення. Ворог завдав 1 ракетний та 39 авіаційних ударів, здійснив 23 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки й інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Галаганівка Чернігівської області; Дігтярне та Степне Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Сеньківка Чернігівської області; Степне Сумської області; Козача Лопань, Вовчанські Хутори, Охримівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку наші захисники відбили 5 атак ворога в районах населених пунктів Синьківка та Іванівка Харківської області. Противник завдав авіаційних ударів неподалік Кіндрашівки, Петропавлівки та Піщаного Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема Дворічна, Петропавлівка, Кислівка, Синьківка Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 7 атак ворога в районі Макіївки Луганської області. Противник завдав авіаційних ударів неподалік Білогорівки Луганської області та Сіверська, Спірного Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші захисники відбили 4 атаки противника біля Кліщіївки Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах Кліщіївки та Андріївки. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема, Міньківка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Керамік, Новокалинове та Авдіївка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Степове, Авдіївка, Опитне, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби Сили оборони успішно відбили 15 атак ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Також тут противник завдав авіаційних ударів. Під вогнем артилерійським окупантів перебувало близько 15 населених пунктів, зокрема, Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку наші захисники відбили атаку ворога в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Вугледар, Пречистівка, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили атаку ворога в районі Левадного Запорізької області. Окупанти завдали авіаційних ударів поблизу Малої Токмачки, Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 30 населених пунктів, зокрема Оріхів, Новоданилівка, Роботине, Малі Щербаки, П’ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Зміївки та Берислава Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Придніпровське, Херсон Херсонської області, Дмитрівка Миколаївської області.

Водночас Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили пункт управління, склад боєприпасів, 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та станцію РЕБ противника.

 

 

18:51 Слідчий суддя ВАКС відсторонив від посади міського голову Сум Олександра Лисенка, якому інкримінують одержання неправомірної вигоди розміром у 2,13 млн грн у змові з директором департаменту інфраструктури. Строк відсторонення – два місяці.

 

 

18:29 Міністр енергетики Герман Галущенко зустрівся з послом Азербайджану в Україні Сеймуром Мардалієвим. Співрозмовники обговорили допомогу енергетичному сектору України та поглиблення співпраці у нафтогазовій галузі. Від початку повномасштабного вторгнення РФ Україна отримала з Азербайджану 50 резервних електростанцій і 45 силових трансформаторів. До кінця 2023 року очікується надходження великої партії нового обладнання для відновлення розподільних мереж. Галущенко відзначив, що "інтенсифікація співпраці України й Азербайджану в цій сфері не тільки дозволить окремим державам позбутися залежності від російських енергоносіїв, а й посилить енергетичну безпеку всього регіону".

 

 

18:05 Події на Близькому Сході не можуть перешкодити наданню допомоги Європейського Союзу Україні, заявив офіційний представник Європейської комісії Ерік Мамер. "Не думаю, що щось зможе вплинути на підтримку, яку Європейський Союз зобов'язався надавати Україні. Я це заявляю ясно і без будь-яких сумнівів... Це зрозуміло, і немає причин у цьому сумніватися", – запевнив Мамер у понеділок на брифінгу у Брюсселі.

 

 

17:39 Третя штурмова взяла в полон командира батальйону "Алґа" 72-ї омсбр Росії. Пресова служба бригади оприлюднила фрагмент відео з полоненим офіцером, пообіцявши викласти відео боїв.

 

 

17:12 Нідерланди другий рік поспіль передають Львову велику кількість тюльпанів – як повідомила Львівська міська рада, місто отримає 100 тисяч тюльпанових цибулин. "Наступного року квіти будуть цвісти по цілому місту. Більшість локацій з тюльпанами залишаться ті самі, що й торік, але (...) обрали ще кілька нових місць", – розповіла Оксана Луцко, заступниця керівниці управління екології та природних ресурсів. Минулого року Нідерланди передали Львову 125 тисяч тюльпанів та додатково ще 100 тисяч цибулин окремо для Стрийського парку.

 

 

16:54 Головне управління розвідки Міноборони підтверджує інформацію про ракетний удар по силах та засобах збройних сил Росії в окупованому Джанкої.

 

 

16:31 Міністр оборони Рустем Умєров відбув телефонну розмову з міністеркою оборони Нідерландів Кайсою Оллонгрен. Сторони обговорили потреби України у системах ППО, ракетах великої дальності й артилерії. Умєров подякував Нідерландам за навчання пілотів на F-16, готовність надати літаки та плани створити центр підготовки пілотів.

 

 

16:08 Сили оборони України продовжують наступальні операції на мелітопольському напрямку; є частковий успіх західніше від Вербового, повідомив командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

 

 

15:49 ДБР повідомило підозру прикордоннику із Закарпаття, який виїхав з України і зізнався в роботі на російські спецслужби. "За оперативними даними, нещодавно він у складі групи ухилянтів незаконно перетнув кордон з Угорщиною. І вже за декілька днів в одному з російських пабліків з’явилася інформація про те, що утікач тривалий час працював агентом спецслужб РФ і зараз перебуває у Москві. Росіяни стверджували, що він вів підривну діяльність проти України й обіцяли згодом викласти велике інтерв’ю зі зрадником", – інформує ДБР. Цей чоловік родом із Луганська. Він прибув на службу на Закарпаття у червні 2022 року з Лисичанська. У серпні того ж року його призначили начальником групи кіберзахисту відділення зв’язку одного з підрозділів кордону. ДБР інформує, що він не мав доступу до державної таємниці. Наразі прикордонникові вручили підозру в дезертирстві, готують підозру в державній зраді. 

 

 

15:11 Президент України Володимир Зеленський звільнив Ігоря Танцюру з посади командувача Сил територіальної оборони ЗСУ і призначив на цю посаду Анатолія Баргилевича. Дотепер Баргилевич був командувачем територіальної оборони командування Сухопутних військ ЗСУ.

 

 

14:46 На війні з Росією загинув командир 206-го батальйону територіальної оборони Віталій Баранов. Як повідомила Димерська громада, причина смерті – зупинка серця. У вівторок тіло Баранова привезуть у село Катюжанка для поховання; мешканців громади закликають гідно зустріти захисника, створивши живий коридор. Зі слів народного депутата Володимира В'ятровича, командир помер на Донеччині. Віталій Баранов ("Біба") брав участь у боях за Донецьке летовище, в Опитному, Водяному та Пісках; був нагороджений двома орденами Богдана Хмельницького. У 2022 році став командиром 206-го батальйону, брав участь у звільненні Київщини, пізніше – у боях на півдні та сході.

 

 

 

 

14:19 Президент Володимир Зеленський заявив, що війна в Україні та Ізраїлі – це війни проти "однакового зла". "Ніхто і ніколи не зможе забути про те, що терористи зробили в Ізраїлі... Тисячі ракет проти мирних міст. Розстріли людей прямо в машинах на дорогах... Чоловіків і жінок, дітей... Нікого не жаліли. Вулиці, залиті кров'ю. Заручники..." – сказав Зеленський, виступаючи через відеозв'язок на сесії Парламентської асамблеї НАТО. "Самі ж ізраїльтяни – ізраїльські журналісти, які були в нас, в Україні, в Бучі, – кажуть тепер, що вони бачили таке саме зло там, куди прийшла Росія... Однакове зло, і тільки одна відмінність: там – терористична організація, яка вдарила по Ізраїлю, тут – терористична держава, яка вдарила по Україні. Наміри декларовано різні, але суть – одна", – констатував Зеленський. Президент нагадав про "шокуючу радість російських пропагандистів", які називають "трофеями" дітей, котрих зараз терористи утримують у заручниках у Газі.

 

 

13:51 ГУР Міноборони підтвердило факт зради з боку старшого лейтенанта Руслана Сирового, начальника відділу кібербезпеки Мукачівського прикордонного загону ДПСУ. Напередодні Сировий став героєм російської пропаганди – він вигулькнув у Москві, куди втік разом із сім'єю, і розповідає на камери, як роками займався підривною діяльністю та збором важливої для російських спецслужб інформації. Якщо вірити пропаганді РФ, то прикордонник вивідував дані про пересування 128-ї бригади, сприяв окупації українських територій. Головне управління розвідки в повідомленні, присвяченому підготовці антиукраїнської провокації з боку Росії і ХАМАСу, зазначає, що "...для переконливості російські спецслужби мають намір використати відповідні коментарі зрадника з української прикордонної служби старшого лейтенанта Руслана Сирового, який нещодавно втік до Москви".

 

 

 

13:36 Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом побиття чоловіка у будівлі Територіального центру комплектації у Чернівцях. Інформацію про кримінальну справу підтверджує і сам військкомат. "Керівництво Чернівецького обласного ТЦК та СП категорично засуджує будь-які прояви порушення чинного законодавства України і проводить рішучі заходи щодо недопущення правопорушень та злочинних дій серед військовослужбовців і працівників ТЦК та СП", – ідеться у коментарі центру. На відео з камер спостереження, опублікованому в соцмережах, видно, як чоловіка б'ють у будівлі ТЦК у присутності поліції.

 

 

13:11 Спецслужби Росії з ХАМАСом готують масштабну провокацію проти України та її союзників зі зброєю, захопленою на українській території. "Російське ГРУ вже передало терористам ХАМАСу захоплену під час бойових дій в Україні трофейну зброю, виготовлену в США та державах ЄС. Наступним, за планом росіян, кроком мають стати фейкові звинувачення українських військових у буцімто продажу західної зброї для терористів на регулярній основі. У межах кремлівської дезінформаційної кампанії ці фейки мають лягти в основу низки «викривальних публікацій» та «розслідувань» у західних ЗМІ", – ідеться у повідомленні Головного управління розвідки Міноборони України.

 

 

12:46 Вищий антикорупційний суд закрив справу "Роттердам+". Як повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура, колегія ВАКС ухвалила таке рішення, покликаючись на закінчення строку досудового розслідування. Прокурор САП не погодився з рішенням суду й оскаржить його в апеляційній інстанції. У березні цього року прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо шести осіб, причетних до запровадження так званої формули "Роттердам+". За оцінкою слідства, у 2016–2017 роках ця схема завдала споживачам електроенергії збитків на 19,357 млрд грн. Стільки ж прокуратура вимагала компенсувати.

 

 

12:35 Вчора, 8 жовтня, споживання електроенергії у вечірні години було на 8% більшим, ніж попередньої неділі, 1 жовтня, внаслідок сезонного похолодання споживання збільшилося, констатували в Укренерго. Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 411 населених пунктів. Сильний вітер і дощ завдали пошкоджень мережам обленерго. На ранок є відключені споживачі в Житомирській, Київській, Кіровоградській, Полтавській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Чернігівській областях. 

 

 

12:17 Цієї зими сили ППО зосередять свої зусилля на захисті енергетичного сектору, стратегічних об'єктів держави й об'єктів критичної інфраструктури, повідомив Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ. Ігнат додав, що таку ж тактику застосовували і минулої зими.

 

 

11:52 Українські дипломати провели успішну рятувальну операцію в Ізраїлі – вивезли з міста Сдерот українського хлопчика, пораненого під час нападу бойовиків. Дитина перебуває у безпечному місці під опікою посольства; хлопчику надали медичну та психологічну допомогу. Вдалося розшукати п'ятьох громадян, яких вважали зниклими на півдні Ізраїлю. Водночас з'явилася інформація про можливу загибель інших двох українців поблизу Сектора Гази, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

 

 

11:39 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що причиною "зернової кризи" у взаєминах із Польщею є недобросовісні експортери, і закликав не політизувати проблеми. "Першоджерелом цієї кризи є не влада Польщі чи України – а бізнеси, які завозили зерно на територію Польщі і замість того, щоб експортувати його далі, залишали його в країні. Далі там відбувалися певні маніпуляції, й на ринку зʼявлявся надлишок зерна. Потім вже ця проблема була політизована – і ми пожинаємо її врожай. Вона може і повинна бути якнайшвидше врегульована, без емоцій. Зараз абсолютно не той історичний момент, щоб з'ясовувати стосунки там, де можна домовлятися", – сказав Кулеба в інтерв'ю Forbes.

 

 

11:20 Встановленим Військово-морськими силами ЗСУ тимчасовим коридором для виходу з портів "Великої Одеси" скористалися ще два балкери сумарним дедвейтом понад 61,5 тис. тонн, повідомив керівник Моніторингової групи санкцій і свободи судноплавства Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

Вчора успішно дісталися територіальних вод Румунії два судна з українськими вантажами з тих, що прибули 1 жовтня 2023 року: Forza Doria під прапором Барбадосу (судновласник з Ліберії, дедвейт 32,8 тис. тонн) і New Legacy під прапором Белізу (судновласник з Маршаллових Островів, дедвейт 28,7 тис. тонн).

Загалом з 19 вересня 2023 року в порти "Великої Одеси" коридором ВМС ЗСУ пройшли 17 суден і успішно вийшли з вантажами 12, а з 16 серпня до 15 вересня 2023 року цим коридором пройшли п'ять суден, що були заблоковані від початку повномасштабної агресії РФ. На відміну від "зернового коридору", що діяв до цього, новим коридором ідуть судна не лише з агропродукцією, а й з іншими вантажами, зокрема з гірничо-металургійними або контейнерами.

 

 

11:05 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 77 населених пунктів на території 8 областей України, підтверджено ураження 54 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:45 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• Партнерство Росії з Іраном зміцнилося в останні роки, з високою ймовірністю прискорене вторгненням Росії в Україну. Міжнародна ізоляція змусила Москву переорієнтувати свої зовнішньополітичні зусилля на раніше менш бажані партнерства, щоб отримати дипломатичну, економічну та військову підтримку.

• Військова допомога Ірану кампанії Росії в Україні включала сотні безпілотних літальних апаратів-камікадзе й артилерійських боєприпасів. Іранські БПЛА були ключовим елементом російської кампанії дальніх ударів по Україні. Ця домовленість тепер розширена і включає складання та виробництво цих БПЛА за ліцензією на підприємстві в Росії.

• Активізувалися також російсько-іранські дипломатичні й економічні зв'язки. Взаємодія Росії з Іраном через багатонаціональні форуми майже напевно посилиться після нещодавнього вступу Ірану в Шанхайську організацію співпраці та його запрошення приєднатися до економічного форуму БРІКС. Нещодавно Іран заявив, що Росія інвестувала в Іран 2,76 мільярда доларів у 2022–2023 роках. Економічні зв’язки, ймовірно, поглибляться, оскільки Росія прагне пом’якшити санкції.

 

 

10:35 Станом на 09:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, це носій крилатих ракет "Калібр"загальний залп становить до 4 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:25 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — в середині тижня ворог концентрувався на Макіївці, мав частковий успіх вздовж траси східніше населеного пункту. Було знищено багато озброєння та військової техніки ворога. Зараз ворог накопичує нові сили біля Кремінної, які можуть вилитися в нову спробу масованого штурму наших позицій.

• Бахмутський напрямок — тривають бої за залізничною колією біля Кліщіївки й Андріївки.

• Авдіївський відтинок — на початку жовтня ворог провів наступальні дії західніше Красногорівки (А), мав частковий успіх.

• Бердянський відтинок — без змін.

• Запорізький відтинок — ворог атакував північніше Марфополя, мав частковий успіх, але зазнав дуже великі втрати, через що змушений був зупинитися. Північніше Копанів росіян вдалося відкинути з лінії посадок. Завдяки зусиллям десантно-штурмових підрозділів вдалося досягнути часткового успіху на захід від Вербового.

• Таврійський відтинок — без змін.

 

 

10:15 Співробітники служби безпеки Ірану допомогли спланувати суботній раптовий напад ХАМАСу на Ізраїль і дали зелене світло цій атаці під час зустрічі в Бейруті 2 жовтня, пише Wall Street Journal, посилаючись на високопоставлених членів ХАМАСу і Хезболли. Плани розробляли із серпня, протягом цього часу було кілька зустрічей у Бейруті, в яких брали участь члени Корпусу вартових ісламської революції.

Місія Ірану в ООН прогнозовано заявила, що Тегеран не причетний до нападу на Ізраїль.

 

 

10:05 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

141,1% танків (з них 2,7% за минулий тиждень),

  52,6% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

151,9% автомобільної техніки (з них 3,0% за минулий тиждень),

217,7% артилерійських систем (з них 4,6% за минулий тиждень),

  72,5% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

  38,6% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

  25,3% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов підтвердив, що спецпризначенці тричі намагалися висадитися на лівий берег Дніпра, щоб створити плацдарм для визволення окупованого Енергодара та Запорізької АЕС. Буданов зізнався, що успіху трьох операцій завадили як управлінські, так і виконавчі недоліки. Однак росіяни так і не наважилися під'єднати ЗАЕС до своєї енергосистеми, наголосив керівник розвідки. З іншого боку, "енергодарська операція відіграла ще одну роль: вона дала практичні навички для всіх – від командного складу до бійців, як діяти на воді. Цей досвід дуже добре зараз застосовується і використовується. Наприклад, під час висадки у Криму".

 

 

09:45 Напад ХАМАСу на Ізраїль не є спробою скористатися увагою Заходу до ситуації в Українісказав в ефірі каналу CBS державний секретар США Ентоні Блінкен:

"Ні, я цього не бачу... Ми зможемо це побачити, коли дізнаємося більше, які були мотиви і якими вони є насправді. Але зрозуміло одне: ми активно працювали над тим, щоб допомогти Ізраїлю і Саудівській Аравії нормалізувати свої стосунки, а також розширити відносини Ізраїлю з багатьма іншими країнами в регіоні і за його межами. Це дуже важка робота, і неясно, чи зможемо ми її виконати. Але якби нам це вдалося, то це дійсно змінило б перспективи всього регіону в далекому майбутньому".

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• У рамках проведення широкомасштабних військових реформ Росія розробила правові механізми формування Ленінградського військового округу. На російському федеральному порталі проєктів нормативно-правових актів вчора опубліковано підготовлений міноборони Росії указ президента, яким пропонується позбавити Північний флот статусу "міжвидового стратегічного територіального об’єднання". Російські державні ЗМІ зазначили, що ця пропозиція вказує на те, що Північний флот більше не буде окремою військово-адміністративною одиницею, рівною військовому округу, припускаючи, що Північний флот та його чотири регіони (Республіка Комі, Архангельська та Мурманська області й Ненецький автономний округ) буде передано до складу реформованого Ленінградського військового округу.

• Українські війська продовжували контрнаступальні дії поблизу Бахмута та вчора трохи просунулися на захід Запорізької області. Геолокаційні кадри, опубліковані вчора, показують, що українські сили досягли певних успіхів на північ від Новопрокопівки, а російський мілблогер стверджував, що українські сили також просунулися біля Копані. Український Генштаб повідомив, що українські сили досягли часткового успіху на північний схід від Андріївки, а російські джерела стверджували, що українські сили продовжували атакувати поблизу Андріївки та Курдюмівки. Російські й українські джерела повідомили, що погіршення погодних умов впливає як на російські, так і на українські операції на фронті. Речник Таврійського угруповання військ України полковник Олександр Штупун заявив, що активність російських безпілотників і авіації в останні дні через погану погоду знизилася. Російські мілблогери стверджували, що погіршення погодних умов на Бахмутському та Запорізькому напрямках впливає на наступальні операції України, а також на операції російської повітряної розвідки. Речник Східного угруповання ЗС України капітан Ілля Євлаш повторив, що погана погода може вплинути на роботу безпілотників та авіації, але погода не зупинить контрнаступ України.

• Російські війська активізували мінування в районі Роботиного–Вербового і намагаються закріпити українські сили на ділянках фронту, віддалених від західної частини Запорізької області. Російські мілблогери стверджують, що російські війська почали мінувати раніше очищені ділянки на лінії Роботине–Вербове, щоб досягти тактичної несподіванки. Мілблогери стверджували, що інтенсивні російські мінування та перемінування перешкоджали переміщенню важких українських вантажів і техніки в цих районах протягом останніх днів. Один із популярних прокремлівських блогерів стверджував, що російські війська активізували тактичні наступальні операції на кількох ділянках фронту за межами Запорізької області з метою розтягнути українську оборону і відволікти увагу українців. Речник оперативно-тактичного угруповання "Таврійський" полковник Олександр Штупун заявив, що російські війська намагаються закріпитися на Авдіївському та Мар'їнському напрямках і не дати можливості перекинути резерви на запорізький напрямок.

• Російські джерела повідомляють про очевидні лінії розмежування між регулярними російськими військами та нерегулярними формуваннями "ДНР".

• Речник ВПС України полковник Юрій Ігнат висловив занепокоєння щодо очікуваного удару російськими безпілотниками Shahed 131/136 по Україні цієї зими. Ігнат заявив, що російські сили використали 1000 безпілотників Shahed протягом всього опалювального сезону 2023/23 років і рекордні 500 безпілотників лише у вересні 2023 року – це вказує на те, що Україні потрібно серйозно підготуватися до кампанії ударів безпілотників Росії взимку 2023/24 років. Ігнат зазначив, що Україна поступово замінює радянські системи протиповітряної оборони на західні системи та має намір використовувати ці системи для захисту українських енергетичних об’єктів, портової інфраструктури, зернових силосів та іншої критичної інфраструктури від ударів російських безпілотників цієї зими. Ігнат додав, що російська влада хоче збільшити виробництво безпілотників Shahed всередині країни, але не може подолати свою залежність від Ірану щодо певних технологій і запасних частин, необхідних для виробництва.

• Центр стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) отримав супутникові знімки, які показують, що залізничні перевезення між Північною Кореєю і Росією "різко" збільшилися після зустрічі російського президента Путіна з північнокорейським диктатором Кім Чен Ином 12–17 вересня.

• Російський федеральний уряд продовжує позбавляти права голосу певні суб'єкти федерації (реґіони), де проживають етнічні меншини, водночас вибірково розширюючи права інших. Міністерство оборони Росії та Кремль нещодавно заявили про явну підтримку Кадирова та його стилю правління в Чечні, незважаючи на зростання міжетнічної напруги в російському суспільстві та армії. Припущення про те, що російська федеральна політика цілеспрямовано намагається позбавити впливу татарську ідентичність, одночасно посилюючи повноваження Кадирова, свідчить про те, що Кремль зацікавлений у винагороді регіонів етнічних меншин, які є найбільш відверто лояльними до Кремля і надають Кремлю значну військову силу для війни в Україні.

• Російські війська вчора продовжували наступальні операції на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, уздовж лінії Авдіївка–Донецьк, на заході Донецької області та на адміністративному кордоні Донецької і Запорізької областей і, як повідомляється, просунулися на окремих ділянках.

• Розташоване в Празі російськомовне видання Current Time повідомило вчора, що серед російських військових зросла кількість випадків дезертирства.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося 37 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 6 авіаційних ударів, здійснив 29 обстрілів з реактивних систем залпового вогню позицій наших військ та цивільних об’єктів нашої держави.

Авіаційних ударів зазнали: Грабовське Сумської області; Костянтинівка Донецької області; Новоданилівка, Роботине, Оріхів Запорізької області; Берислав Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 90 населених пунктів Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку наші захисники відбили 3 атаки ворога в районах населених пунктів Синьківка та Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 4 атаки ворога в районі Макіївки Луганської області.

На Бахмутському напрямку наші захисники відбили атаки ворога північніше Богданівки, Кліщіївки та Андріївки.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському та Мар’їнському напрямках ворог здійснив близько 15 невдалих атак у районах Авдіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку наші захисники відбили атаку ворога в районі північніше Новопрокопівки Запорізької області.

Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, мають частковий успіх в районах західніше Вербового Запорізької області. Також українські воїни ведуть наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, мають частковий успіх в районах Кліщіївки та Андріївки. Наші захисники завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, закріплюються на зайнятих рубежах та виснажують ворога.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади та успішно уражають тили противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 3 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 артилерійські засоби, 2 радіолокаційні станції, 2 райони зосередження особового складу та 2 склади боєприпасів противника.

09.10.2023