592-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:57 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 33 бойових зіткнення. Ворог завдав 6 авіаційних ударів, здійснив 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Грабовське Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Сеньківка Чернігівської області; Козача Лопань, Вовчанськ, Охрімівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку наші захисники відбили 3 атаки ворога біля Синьківки та Іванівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема, Кам’янка, Дворічана, Синьківка, Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 4 атаки ворога в районі Макіївки Луганської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби українські воїни успішно відбили всі атаки ворога північніше Богданівки, Кліщіївки та Андріївки. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема, Оріхово-Василівка, Кліщіївка, Андріївка, Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили всі атаки противника в районі Авдіївки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Керамік, Авдіївка, Опитне, Сєверне Донецької області.

На Мар’їнському напрямку впродовж доби наші оборонці успішно відбили 13 атак окупантів в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Костянтинівки Донецької області. Під артилерійським вогнем загарбників перебувало близько 10 населених пунктів, зокрема, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Новоданилівка, Роботине, Оріхів Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 25 населених пунктів, зокрема, Полтавка, Гуляйполе, Оріхів, Роботине, Новоандріївка, Мала Токмачка, Малі Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку російські окупанти завдали авіаційного удару неподалік Берислава. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Херсон та Станіслав Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 3 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 артилерійських засоби та 2 склади боєприпасів противника.

 

 

18:31 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний визнав, що в нього бували напружені моменти у відносинах із Марком Міллі, керівником Об’єднаного комітету начальників штабів США. Український генерал підтвердив, що почувався розчарованим, коли розмовляв із Міллі у перші дні після вторгнення, бо Україна потребувала термінової допомоги. Залужний мав відчуття, наче "розмовляв сам із собою". "Чесно кажучи, через свою молодість (Залужному – 50, Міллі – 65, – Ред.) і дурість, я визнаю, що це була моя помилка. Насправді то була катастрофа", – сказав Залужний у розмові з Washington Post. Міллі підтвердив, що відчував роздратування колеги. "Він людина. Його країна атакована сотнями тисяч російських військових... Те, що хтось трохи злиться і засмучується, абсолютно нормально. І я це розумів. Хоч я за 5 тисяч миль звідти", – сказав колишній штабний очільник. Згодом стосунки між генералами потеплішали, і вони зблизилися. Залужний визнав, що Міллі вплинув на декотрі його рішення, "критично важливі для успіхів України на полі бою". Чи вплине відставка Міллі на силу українського війська? "Я маю дуже добрі відносини з генералом Залужний. Але у війні не перемагається і не програється через мої відносини чи через його відносини", – сказав Міллі.

 

 

17:46 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу. Лідери держав обговорили вплив нападу на Ізраїль на безпекову ситуацію в регіоні та за його межами; Нетаньягу розповів про ситуацію в Ізраїлі та дії збройних сил і органів правопорядку з відбиття нападу. "Солідарні з Ізраїлем, який потерпає від зухвалого масштабного нападу, та співчуваємо у зв'язку з численними жертвами. Зараз важлива співпраця між ізраїльською поліцією та українськими дипломатами у питанні безпеки та захисту громадян України в Ізраїлі", – прокоментував Зеленський.

 

 

17:22 Північна Корея нарощує залізничні поставки невідомих вантажів до Росії. Супутникові знимки, датовані 5 жовтня, фіксують безпрецедентне збільшення вантажних вагонів на залізничній станції північнокорейського міста Туманган що на кордоні з Росією, а також появу нової складської інфраструктури, пише проєкт Центру стратегічних і міжнародних досліджень Beyond Parallel. Такої активності у прикордонні не було у попередні п'ять років, навіть перед пандемією ковіду. "Зважаючи на те, що Кім і Путін обговорювали певні питання військового обміну та співпраці під час недавньої зустрічі, різке збільшення залізничного руху, ймовірно, свідчить про постачання Північною Кореєю зброї та боєприпасів до Росії", – припускають аналітики.

 

 

16:09 Ескалація на Близькому Сході грає на руку Росії, заявив президент Польщі Анджей Дуда. "Це, безумовно, сприяє Росії та російській агресії проти України, це відволікає увагу світу", – сказав Дуда.

 

 

15:16 Посольство України отримало підтвердження від поліції Ізраїлю про загибель двох українських громадян. Дипломати вживають заходів для організації репатріації тіл загиблих.

 

 

14:21 Державне бюро розслідувань відкрило кримінальні провадження за фактом перевищення службових повноважень працівниками військкомату у Тернополі. "Надійшо повідомлення про те, що близько опівночі 6 жовтня працівники Тернопільського міського об’єднаного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, застосовуючи фізичну силу, затримали місцевого мешканця. Завдаючи ударів, його заштовхали до автомобілю, відео цього інциденту невдовзі з’явилося у соцмережах. Також було оприлюднено відео, на якому зафіксовано, як у приміщенні центру двоє осіб б’ють руками чоловіків, які лежать у ліжках", – ідеться у повідомленні бюро.

 

 

13:49 Рота ПТРК з 66-ї ОМБр на Лиманському напрямку знищила за чотири дні 25 танків росіян, повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський.

 

 

13:15 Через несприятливі погодні умови у Львівській області станом на ранок знеструмлені 52 населені пункти, повідомив голова ОВА Максим Козицький. З них 14 знеструмлені повністю, 38 – частково, найбільше – на Бродівському, Жовківському та Камʼянка-Бузькому напрямках. 

 

 

13:01 Росіяни завдали удару по Костянтинівці Донецької області. Внаслідок атаки поранено чотирьох мирних мешканців: 9-річну дівчинку, її 44-річну матір, жінку віком 64 роки та її 41-річного сина. Пошкоджено 10 багатоповерхових житлових і 19 приватних будинків, легковий автомобіль, котельню, газопровід та лінію електромережі. Попередньо, обстріл здійснили балістичною ракетою "Іскандер".

 

 

12:25 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 100 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 124 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:01 Оперативний штаб МЗС України розшукав одного громадянина, який зник на півдні Ізраїлю. Дипломати допомогли одній родині виїхати з міста Ашкелон і знайшли тимчасове житло для двох родин на тлі скасованих авіарейсів. Триває робота для отримання офіційного підтвердження можливої смерті однієї громадянки України. Інформація про інших постраждалих українців наразі не надходила.

 

 

11:40 Тоня Матвієнко повідомила про смерть своєї мами, колись найпопулярнішої української співачки Ніни Матвієнко. Однак із 2010-х років у риториці Ніни Матвієнко почали з'являтися російські наративи про два братні народи, що стало ще частішим після 2014 року і вельми пантеличило її давніх прихильників. Післязавтра їй мало би виповнитися 76 років.

 

 

 

11:25 Щонайменше 300 ізраїльтян були вбиті внаслідок вчорашнього вторгнення бойовиків ХАМАСу, десятки викрадені, повідомило посольство Ізраїлю в Туреччині з посиланням на Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю. Прессекретар ЦАХАЛ повідомив, що на півдні Ізраїлю та в секторі Гази знищено понад 400 палестинських бойовиків, а десятки були захоплені в полон.

 

 

11:05 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

На ділянці Великої Новосілки, на захід від Вугледара Донецької області, протягом останніх чотирьох тижнів стало відносно спокійніше, бої були значно менш інтенсивними порівняно з червнем-липнем 2023 року.  За літо Україна майже напевно звільнила щонайменше 125 квадратних кілометрів території на цьому напрямку.

Українські операції на цьому напрямку скували елементи 36-ї та 5-ї загальновійськових армій Східного військового округу Росії, не даючи їм змоги зміцнити інші напрямки. Сюди також було залучено низку російських повітряно-десантних підрозділів.

Хоча ситуація на цьому напрямку стабілізувалася, російські сили, ймовірно, залишаються в оборонній позиції, щоб захиститися від можливих майбутніх наступальних операцій України. Малоймовірно, що протягом наступних шести тижнів відбудеться значне відведення російських сил з цього напрямку.

 

 

10:31 Вночі росіяни обстріляли житлові квартали Херсона та Станіславську громаду. Одинадцять людей поранено, зокрема 9-місячна дитину.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

141,1% танків (з них 3,0% за минулий тиждень),

  52,6% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

151,9% автомобільної техніки (з них 3,4% за минулий тиждень),

217,6% артилерійських систем (з них 5,8% за минулий тиждень),

  72,5% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

  38,5% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

  25,3% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 До ранку Армія оборони Ізраїлю відновила контроль над 22 локаціями на півдні країни, куди вторглися бойовики ХАМАСу, але у восьми місцях ще йшла зачистка. Заручників, утримуваних у південному місті Офакімі та кібуці Беері, звільнено. Ізраїльські військові завдали артилерійського удару по району в Лівані, звідки обстрілювали територію Ізраїлю. Прессекретар Армії оборони Ізраїлю повідомив, що в суботній атаці на Ізраїль брали участь "кілька сотень", можливо тисяча бойовиків ХАМАСу.  

 

 

09:35 Станом на 09:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, це носій крилатих ракет "Калібр", попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кремль уже використовує і, ймовірно, продовжить використовувати атаки ХАМАСу в Ізраїлі для просування кількох інформаційних операцій, спрямованих на зменшення підтримки та уваги США та Заходу до України. Кремль посилив кілька інформаційних операцій після вчорашніх терактів ХАМАСу в Ізраїлі, звинувачуючи насамперед Захід у тому, що він нехтує конфліктами на Близькому Сході заради підтримки України, і стверджуючи, що міжнародна спільнота перестане звертати увагу на Україну. Заступник голови ради безпеки Росії Мєдвєдєв стверджував, що Сполучені Штати та їхні союзники повинні були "зайнятися" роботою над "палестинсько-ізраїльським врегулюванням", а не "втручатись" у Росію та надавати Україні військову допомогу. Міністерство закордонних справ Росії звинуватило Захід у блокуванні зусиль необхідного "квартету" Росії, США, Європейського Союзу та ООН, що призвело до ескалації насильства, неявно звинувачуючи Захід у нинішніх бойових діях. Відомий російський пропагандист Мардан прямо заявив, що Росія виграє від ескалації, оскільки світ "на деякий час відверне свою увагу від України і знову займеться гасінням вічного вогню на Близькому Сході". Ці наративи Кремля спрямовані на західну аудиторію, щоб вбити клин у військову підтримку України, намагаються деморалізувати українське суспільство, стверджуючи, що Україна втратить міжнародну підтримку, а також мають намір запевнити російську внутрішню аудиторію в тому, що міжнародне співтовариство проігнорує воєнні зусилля України.

• Вчора декілька ключових джерел у російському інформаційному просторі змістили фокус щоденного висвітлення на ситуацію в Ізраїлі, яка може вплинути на інформаційне середовище навколо війни в Україні найближчими днями чи тижнями.

• Вчора українські війська продовжували наступальні операції поблизу Бахмута і на заході Запорізької області та, як повідомляється, просувалися в обох напрямках. Український Генштаб повідомив, що українські сили частково досягли успіху на схід від Андріївки (8 км на південний захід від Бахмута). Речник Східного угруповання військ ЗСУ капітан Ілля Євлаш зазначив, що за минулу добу українські війська просунулися в різних напрямках від 100 до 300 метрів поблизу Бахмута. Українські військові джерела додатково заявили, що українські сили просунулися на заході Запорізької області в районах на північ від Копані та на північ від Новопрокопівки.

• Російські війська в ніч з 6 на 7 жовтня завдали серії ракетних ударів по українських тилах та портовій інфраструктурі.

• Російський уряд схвалив закон, який тимчасово обмежує роботу прикордонних пунктів пропуску, які українські громадяни можуть використовувати для в’їзду в Росію з третіх країн, – їх, ймовірно, зосереджено на Білорусі та країнах Балтії, мабуть, у відповідь на стурбованість щодо безпеки російських прикордонних регіонів і можливих зусиль українського проникнення.

• Білоруські чиновники використовують міжнародне партнерство, намагаючись узаконити роль Білорусі в незаконній депортації українських дітей.

• Командир російського батальйону "Восток" Ходаковскій заявив, що російські "патріотичні" спільноти залишаються вразливими до розколу через неспроможність російської влади консолідувати суспільство, зокрема після повстання фінансиста "Ваґнера" Пріґожина 24 червня.

• Міноборони Росії вчора повідомило про виробництво міжконтинентальної балістичної ракети "Сармат", підтверджуючи заяви Путіна про успішні випробування ракети 5 жовтня в рамках інформаційної операції з балансування на межі ядерної війни.

• Російські війська вели наступальні операції на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, уздовж лінії Авдіївка–Донецьк, на заході Донецької області, на межі Донецької та Запорізької області, а також на заході Запорізької області.

• Повідомляється, що в окупованій Херсонській області українські партизани вбили чиновника "Единой России".

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Минулої доби кремлівські терористичні війська завдали чергових ракетних ударів по цивільних об’єктах населених пунктів Чорноморськ Одеської області, Миргород Полтавської області та Пересічне Харківської області.

Протягом минулої доби відбулося 68 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 8 ракетних та 34 авіаційні ударів, здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали: зерносховище припортової інфраструктури, будівлі пансіонату в рекреаційній зоні, багатоквартирні та приватні житлові будинки, професійно-технічне училище, інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Степне Сумської області; Куп’янськ, Петропавлівка, Курилівка, Піщане Харківської області; Новолюбівка, Білогорівка Луганської області; Катеринівка, Спірне, Кліщіївка, Нью-Йорк, Мар’їнка, Новомихайлівка, Антонівка, Водяне, Володине Донецької області; Приютне Запорізької області та Вилкове Одеської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку наші захисники відбили 13 атак ворога в районах населених пунктів Синьківка та Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку сили оборони відбили 6 атак ворога в районі Макіївки Луганської області.

На Бахмутському напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському та Мар’їнському напрямках ворог здійснив понад 20 невдалих атак в районах Авдіївки, Первомайського, Мар’їнки, Красногорівки та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку українські воїни відбили близько 10 атак ворога в районах населених пунктів Водяне та Золота Нива Донецької області.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних (штурмових) дій на Бахмутському напрямку. Мали частковий успіх північно-східніше Андріївки Донецької області. Наші воїни завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, закріплюються на зайнятих рубежах та виснажують ворога.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади та успішно уражають тили противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 5 – по зенітно-ракетним комплексах противника. Також нашими захисниками знищено 4 БпЛА оперативно тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ уразили артилерійський засіб, район зосередження особового складу та станцію РЕБ противника.

 

08.10.2023