«Джива»: Любов, що долає Страх

У рамках Міжнародного театрального фестивалю «Золотий Лев» у Львові 9 жовтня о 20.00 у Львівському академічному духовному театрі «Воскресіння» відбудеться премʼєрний показ вистави «Джива» від Project Art Theater та Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша за дебютною пʼєсою народного артиста України, співака, поета , драматурга Анатолія Матвійчука у постановці Надії Агєєвої-Швед.

 

 

Тема вистави надзвичайно актуальна, з огляду на те, що країна живе у стані війни вже понад рік. Під час нещодавнього міжнародного Саміту, що відбувався у Києві, саме тема "Мистецтво і ментальне здоров'я" була основою панельної дискусії. Творці вистави переконані, що в такий драматичний час важливо створювати мистецтво, яке допомагає долати страх і виходити зі стану глибокої психічної травми.

 

 

«Джива» – нова робота Анатолія Матвійчука, яку сам він назвав трансцендентальною п’єсою. Це є спроба дати відповідь на складні питання буття, які не дають спокою багатьом.

 

 

Оригінальна постановка молодої режисерки Надії Агєєвої Швед, незвична сценографія, особлива гра акторів – усе це те, що варте уваги у ці складні часи, які нині переживає Україна.  

 

 

У виставі задіяні документальні розповіді херсонських поетів з книги «Херсонщина. Арт-спротив», які звучать автентичними голосами самих поетів, котрі пережили окупацію міста. Наприкінці постановки звучить саундтрек у виконанні Катерини Ясенчук та Анатолія Матвійчука, який є логічним і світлим завершенням спектаклю.

 

 

«У світі існують два найсильніші почуття, які правлять людьми – Страх і Любов. Трапляються моменти, коли біль, страх і розгубленість беруть гору над усіма іншими почуттями... Хто або що може прийти нам на допомогу в такому випадку? І який він – шлях до самого себе? Любов – єдиний порятунок від страху!», – переконані автор Анатолій Матвійчук та режисер-постановник Надія Агєєва-Швед.

 

 

Саме ця тема ментального захисту людей, їх підтримка за допомогою мистецтва вже винесена на сцену в театральній постановці «Джива», яку незабаром зможуть переглянути львівʼяни у рамках міжнародного театрального фестивалю «Золотий лев».

 

 

Режисер: Надія Агеєва-Швед

Актори: Іоланта Богдюн, Анатолій Суханов

Сценографи: Мілана Скорик, Людмила Нагорна

Композитор: Микола Хшановський

Саундтрек: Анатолій Матвійчук

Відеоінженер: Максим Прудкун

Асистент: Альона Мовчан

 

05.10.2023