523-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби ворог завдав 9 ракетних та 39 авіаційних ударів, здійснив 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед мирного населення, зокрема діти. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання російськими терористами ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось близько 30 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районах Степного Сумської області та Удів на Харківщині. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 30 населених пунктів, зокрема це Сеньківка, Тур’я, Блешня, Бучки Чернігівської області; Мефодіївка, Ситне, Старикове, Могриця, Степок, Рясне Сумської області; Уди, Ветеринарне, Стариця, Вовчанськ, Нестерне та Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку наші воїни стійко тримають оборону, успішно відбили атаки противника східніше Берестового Харківської області та біля Новоселівського Луганської області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Дружелюбівки на Донеччині. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема це Одрадне, Колодязне, Кам’янка, Фиголівка, Новомлинськ та Западне Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог завдав авіаційних ударів північніше Серебрянки та біля Спірного Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське і Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Роздолівка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Іванівське, Предтечине та Біла Гора Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Нью-Йорка та Авдіївки. Продовжує здійснювати обстріли населених пунктів, зокрема, постраждали Бердичі, Авдіївка, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Красногорівки. Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районах Мар’їнки та Побєди. Ворог здійснив артилерійські обстріли низки населених пунктів, серед яких Мар’їнка, Побєда, Георгіївка та Гостре Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара, Благодатного та Старомайорського. В районі останнього здійснив безуспішні спроби відновити втрачене положення. Продовжує обстріли населених пунктів Водяне, Вугледар та Благодатне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Малинівка і Мала Токмачка Запорізької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 35 населених пунктів, серед них Левадне, Гуляйполе, Залізничне, Оріхів, Степове та Кам’янське Запорізької області; Дмитрівка і Очаків Миколаївської області; Михайлівка, Дудчани, Берислав, Львове, Херсон та Дніпровське Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження з артилерії по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Російські окупанти продовжують використовувати цивільну інфраструктуру на території тимчасово окупованих населених пунктів. Так, у приміщеннях шахтарського профілакторію у Нижньому Нагольчику Луганської області, противник розмістив близько 100 російських військовослужбовців, а у населеному пункті Семикозівка Луганської області, у будівлях закладу освіти, розміщено понад 100 окупантів.

Авіація сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та 3 – по зенітно-ракетних комплексах ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 зенітно-ракетних комплекси противника, важку вогнеметну систему залпового вогню ТОС-1А “Солнцепьок”, артилерійський засіб на вогневій позиції та 4 райони зосередження особового складу ворога.

 

 

18:57 Росія лише за останні пів року імпортувала заборонені до ввезення чіпи західних компаній, які використовуються, зокрема, для виробництва озброєнь, на суму понад пів мільярда доларів, повідомляє російське видання «Верстка» у своєму розслідуванні на основі закритої митної статистики. На мільйони доларів завезено верстатів для оборонної промисловості, на 171 мільйон – західних запчастин для цивільної авіації; незважаючи на санкції, безперешкодно продовжують надходити чіпи подвійного призначення, які можуть використовуватися для виробництва ракет. За останні пів року російська влада розмитнила товари американських компаній Analog Devices Inc. на суму понад 98 мільйонів доларів, Xilinx – понад 75 мільйонів доларів, Microchip Technology – понад 42 мільйони доларів, Texas Instruments – не менш ніж 38 мільйонів, а також Infineon, найбільшого в Німеччині виробника напівпровідників, – більш ніж на 28 мільйонів доларів. Компанія «Униматик» від початку цього року безперешкодно ввезла до Росії верстати італійської O. M. V. і німецької Arinstein на суму не менше ніж п’ять мільйонів доларів, а одним із основних держзамовників «Униматика» є Завод №9 – провідний у Росії виробник танкових гармат.

 

 

18:29 Україна та Хорватія домовилися про використання хорватських портів на Дунаї та в Адріатичному морі для експорту українського зерна, повідомили в МЗС України, додавши, що "зараз ми будемо працювати над тим, щоб прокласти якомога ефективніші маршрути до цих портів та максимально скористатися цією можливістю".

 

 

17:37 Експорт IT-послуг з України в першому півріччі 2023 року скоротився на 9,3% у порівнянні з таким же періодом минулого року, і становив 3,38 млрд USD, повідомила Асоціація IT Ukraine.

 

 

17:16 До Верховної Ради надійшла заява від народного депутата від "Слуги народу" Андрія Холодова про складання повноважень, оголосив Голова ВРУ Руслан Стефанчук. Як раніше з'ясували журналісти "Схем", Холодов виїхав з України 21 січня 2023 року і з того часу не повертався, пів року він не відвідував засідання Верховної Ради і не голосував.

 

 

16:22 Україна у липні 2023 року отримала 5,3 млрд доларів грантів та пільгового фінансування від міжнародних партнерів, з початку року ця сума сягнула 28 млрд доларів, повідомили у Мінфіні.

 

 

16:03 Кількість загиблих внаслідок ракетного удару російських військ по Кривому Рогу зросла до п'яти, ще 53 людини постраждали, під завалами могуть бути люди, повідомив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

 

 

15:39 Влада КНР ухвалила рішення запровадити із завтрашнього дня обмеження на експорт цивільних безпілотників далекого радіусу дії через побоювання, що покупці можуть переобладнати їх під військові цілі, повідомило міністерство торгівлі КНР. Обмеження стосуватимуться БПЛА вагою понад 7 кг, що можуть триматися в повітрі понад 30 хвилин і скидати вантаж.

 

 

15:03 Російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова, ордер на арешт якої видав міжнародний кримінальний суд у Гаазі, заявила, що з початку вторгнення в Україну окупанти вивезли до Росії понад 700 тисяч українських дітей.

 

 

14:34 Серпень прогнозується найбільш складним для енергосистеми через подальше виведення у ремонти деяких енергоблоків, що суттєво зменшить доступний обсяг потужностей для покриття споживання, заповідають в Укренерго. Компенсувати це зменшення можна буде частково через імпорт електроенергії з Європи, а також економне використання електроенергії споживачами. Наразі обмеження споживання не прогнозується.

 

 

14:09 До Польщі з України для проведення ремонтних робіт уже прибули перші танки Leopard, повідомив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак.

 

 

 

13:51 Україна відновила практично всі підприємства теплової генерації, які були пошкоджені внаслідок ракетних та дронових атак восени-взимку, повідомив віцепрем'єр-міністр – міністр відновлення, розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Триває робота над забезпеченням резервними потужностями на випадок виникнення форсмажорних ситуацій. З понад 700 об’єктів теплопостачання, які було пошкоджено росіянами, відновлено понад 65%.

 

 

13:17 Росія від початку 2022 року примусово мобілізувала на тимчасово окупованій території України від 55 тисяч до 60 тисяч чоловіків, заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Черняк.

 

 

13:03 Україна готова до опалювального сезону на 60%, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль Відремонтовані 4 атомні енергоблоки, 9 енергоблоків теплових електростанцій, 6 гідроагрегатів. До початку опалювального сезону Міненерго поставлено чітке завдання – повернути в енергосистему 1,7 ГВт потужностей. У сховищах накопичено 11,7 млрд м куб. газу – це 80% від запланованих обсягів, на складах маємо 1,5 млн тонн вугілля із запланованих 1,8 млн тонн, від початку року в Україні відремонтували 14, 5 тис. км повітряних ліній, відновили понад 60% пошкоджених теплоелектростанцій, ТЕЦ, котелень.

 

 

12:39 Станом на 12:10 знайдено 4 тіла загиблих внаслідок ракетного удару по Кривому Розі, 43 особи поранено, повідомили в ДНСН України. Пошуково-рятувальні роботи тривають.

 

 

12:28 Версія диверсії щодо авіакатастрофи гвинтокрила у Броварах на Київщині, під час якої загинуло керівництво МВС, не підтвердилась, висновки досудового розслідування будуть повідомлені незабаром, повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

 

 

12:01 Станом на 10:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:41 Після ракетного удару зранку о 09:02 в будинках у Кривому Розі знайдено два тіла загиблих, від п'яти до семи людей перебувають під завалами, 20 людей поранено, повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко в ефірі телемарафону. Зруйновано від 5-го до 8-го поверху 9-поверхового житлового будинку, практично знищено технікум Політехнічного інституту Кривого Рогу.

 

 

11:14 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 130 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 91 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:00 Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, повністю достатньо для покриття потреб споживачів, повідомили в Міненерго. Минулої доби застосовувалися обмеження по балансу потужності для виробників електроенергії з відновлюваних джерел  величиною до 306 МВт.

Аварійно вимикалася лінія 750 кВ та підстанція у Запорізькій області та лінія 330 кВ у Чернігівській області. Через обстріли без світла залишається частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях.

 

 

10:33 Росіяни зранку завдали удару двома ракетами по Кривому Розі, ракети влучили по навчальному закладу і житловому будинку, щонайменше одна людина загинула, повідомив голова МВС Ігор Клименко. Одна ракета влучила в чотириповерхову будівлю навчального закладу, друга зруйнувала секцію з 4-го по 9-й поверхи житлового будинку. Відповідні служби ліквідовують пожежу та розбирають завали, де можуть іще перебувати люди.

 

 

 

10:12 Росіяни і надалі зосереджують основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Протягом минулого тижня на цих напрямках між нашими та ворожими військами відбулось понад 170 боїв.

На Куп’янському напрямку противник штурмував та здійснював пошук слабких місць в нашій обороні. Активно намагався наступати в районах південніше Новоселівського з метою витіснення наших підрозділів за бар’єрний рубіж річки Оскіл. Але безуспішно. Наші сили оборони потужно стримують ворожі війська.

На Лиманському напрямку противник також намагався наступати вів дії з метою витіснення наших військ в районі Серебрянського лісу.Всі дії ворога безсуспішні.

На Бахмутському напрямку ворог протягом тижня всіма силами намагався зупинити наш наступ, але наші оборонці поступово просувались. Звільнена площа на Бахмутському напрямку загалом складає 37 кв.км. За тиждень звільнено 2 кв.км .

На Авдіївському, Мар’їнському напрямках противник зосереджував основні зусилля на веденні наступальних дій з метою встановлення повного контролю над населеним пунктом Мар’їнка та оточення населеного пункту Авдіївка - успіху не мав. Під щільним вогнем авіації та артилерії Сили оборони України звільнили населений пункт Старомайорське Донецької області.

На Півдні Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках. На напрямку Мала Токмачка, Роботине Запорізької області мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах. Звільнена площа складає 204,7 кв. км. Збільшено за тиждень на 12,6 кв. км. На вказаних територіях тривають заходи з розмінування місцевості.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

• Російська влада вважає пріоритетом внесення змін до законодавства, щоб уможливити щвидше призивати до армії більшу кількість чоловіків. У середині липня 2023 року Держдума підвищила максимальний вік призову з 27 до 30 років, зберігши при цьому нинішню нижню межу на рівні 18 років. Хоча призовники наразі не розгорнуті в Україні, додаткові їхня кількість звільнить професійних та мобілізованих солдатів від інших обов'язків всередині Росії.

• 24 липня 2023 року президент Путін підписав законопроект, який поступово підвищить верхню вікову межу для резервістів, що підлягають призову, причому старші офіцери тепер можуть бути мобілізовані до 70 років. Резервістами забезпечили «часткову мобілізацію» восени 2022 року та можуть забезпечити більш швидке збільшення кількості готових для участі в бойових діях в Україні.

Зростання ймовірності примусу до участі в бойових діях, атаки безпілотників на Москву, винятковий рівень внутрішніх репресій і недавній заколот "Ваґнера" разом підкреслюють неспроможність російської держави захистити населення від війни.

 

 

09:45 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

123,2% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  47,2% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

121,5% автомобільної техніки (з них 1,6% за минулий тиждень),

156,3% артилерійських систем (з них 3,6% за минулий тиждень),

  62,7% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

  32,8% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  34,9% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:27 Українські війська на Бахмутському напрямку за час наступу звільнили 37 кв. км території, з них 2 кв. км за минулий тиждень, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. Українські військові ведуть успішні наступальні дії в районах південніше міста Бахмут.

 

 

09:07 Російські війська вночі о 12-й годині завдали чергового ракетного удару по Харкову, застосувавши ракети С-300 з території Білгородської області, повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко. Було влучання по території Новобаварського району, у складські приміщення одного з комерційних підприємств, тілесні ушкодження отримав чоловік, він перебував неподалік від епіцентра вибуху. Ще одна ракета влучила по території приватного домоволодіння в селищі Великий Бурлук, загиблих і травмованих немає.

 

 

09:03 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Відсутність реакції російських мілблогерів на український удар на мосту через Чонгар є помітним переломом у російських репортажах про війну в Україні та може свідчити про те, що Кремль наказав російським мілблогерам утримуватися від висвітлення певних тем.

• Президент Росії Путін фальшиво назвав поточний український контрнаступ таким, що перешкоджає перспективам переговорів.

• Українські війська проводили контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту, а на деяких напрямках заявлено про успіхи.

• Російські війська вели наступальні операції на лінії Сватово–Кремінна та Авдіївка–Донецьк, але не досягли підтверджених успіхів на цих напрямках.

• Українські війська вели наступальні операції на південний захід і північний захід від Бахмута, заявлено про успіхи на цьому напрямку.

• Українські війська продовжували наступальні операції в західній частині Донецької та Запорізької областей і, як стверджували, досягли незначного прогресу.

• Російські джерела стверджували, що російські війська контратакували та повернули втрачені позиції на заході Донецької та Запорізької областей.

• Російські джерела стверджують, що російські чиновники планують регулювати діяльність цивільних волонтерів, які займаються постачанням російським військам в Україні.

• Повідомляється, що 29 липня українські партизани здійснили диверсію проти російської військової техніки в окупованому Маріуполі Донецької області.

 

 

08:50 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російська федерація завдала ракетного удару по місту Харків. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби ворог завдав 4 ракетні, 42 авіаційні удари та здійснив 76 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, руйнувань зазнали житлові будинки.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось понад 20 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 40 населених пунктів, зокрема, постраждали Сеньківка та Бучки Чернігівської області; Середина-Буда і Прогрес на Сумщині та Вовчанськ і Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку наші воїни стійко тримають оборону, успішно відбили атаки противника східніше Берестового на Харківщині. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Новомлинськ, Западне, Кіндрашівка, Куп’янськ та Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог завдав авіаційних ударів у районах Білогорівки Луганської області та Іванівки, Серебрянки і Спірного на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка на Луганщині та Торське, Спірне, Берестове і Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Кліщіївки, Білої Гори та Костянтинівки. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Васюківка, Кліщіївка, Предтечине, Костянтинівка, Біла Гора та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Артилерійських обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема Олександропіль, Новобахмутівка, Новокалинове, Авдіївка, Сєверне, Нетайлове та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районах Мар’їнки та Побєди. Противник обстріляв понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Георгіївка та Гостре Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Старомайорського. Здійснив обстріли населених пунктів Благодатне, Вугледар та Пречистівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ. Завдав авіаційного удару в районі Зміївки Херсонської області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, серед них Левадне, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я та Кам’янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Дмитрівка, Берислав, Веселе, Антонівка, Херсон, Берегове та Велетенське Херсонської області. Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах.

росія продовжує здійснювати незаконну інтеграцію тимчасово окупованих територій в своє інформаційне середовище. Так, до населеного пункту Мілове Луганської області, прибули військовослужбовці російських окупаційних військ для підключення міського зв’язку та інтернет-мережі до російських операторів – прокладають кабелі зв’язку з території російської федерації.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу противника. Також, нашими захисниками було знищено 4 ударних БпЛА противника типу “Шахед-136” та 4 розвідувальні БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили зенітно-ракетний комплекс противника, 8 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 2 станції радіоелектронної боротьби, а також 2 райони зосередження особового складу ворога.

31.07.2023