Завершився 120-й  сезон Львівської філармонії

120-й, ювілейний сезон став для Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика історичним. Усі його події відбулись завдяки героїчному захисту Збройних Сил України. Наші музи не мовчать: філармонія щодня представляє українське мистецтво у світі, а також залишається місцем розради й натхнення на подальшу боротьбу львів’ян та гостей міста. 

 

Завершальний вечір 13 липня було проведено з вдячністю воїнам: усі виручені кошти з продажу квитків скеровано на купівлю пікапа для 7-го прикордонного Карпатського загону. Отож, час підсумувати знакові колаборації, масштабні закордонні турне, соціальні ініціативи та низку непересічних проєктів другого воєнного року в установі. 

 

Гастролі Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії у Сполучених Штатах Америки

 

 

У великому гастрольному турне Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії перебував з 13 січня по 4 березня. За два місяці музиканти провели 40 виступів у найвідоміших залах Сполучених Штатів, а найбільш очікуваною та успішною подією поїздки став концерт під орудою головного дириґента Теодора Кухара у престижному нью-йоркському Карнегі Гол. 

 

Серед солістів, що виступили з оркестром за цей час, визнані світом музиканти: Владислава Лученко (скрипка), Станіслав Христенко (піаніст), Михайло Сосновський (флейта) також зіграли сольні виступи з оркестром. Серед них також Олег Криса, що у  Рочестері 31 січня зіграв Скрипковий концерт №1 Макса Бруха. Цей виступ став унікальною подією, адже саме 65 років тому скрипаль вперше виступив з Львівським симфонічним оркестром. Він зазначив, що оркестр перебував у «прекрасній формі».


 

26-й концерт оркестру відбувся у головному університеті штату Коннектикут, де львів’янка за походженням Соломія Івахів є професоркою скрипки й альта: за щасливим збігом обставин, виконавиця рівно 30 років тому, у 12-річному віці вперше виступила з Львівським симфонічним оркестром. Вона вказала, що пишається високим рівнем колективу і підкреслила, що «70% людей, які прийшли на концерт — це американці».

 

У цей складний час для України колектив мав змогу висловитися не тільки музично: на завершення кожного концерту головний дириґент, українсько-американський музикант Теодор Кухар розповідав про нашу місію у цій поїздці та від всіх українців дякував американцям за підтримку. Він стверджував: «Це турне є історичною подією, адже ми — перший колектив в час війни, який вийшов на американську землю і мав можливість презентувати нашу культуру в найпрестижніших залах Америки». Оркестрантка Соломія Ониськів, своєю чергою, поділилась, що глибоко переживає за майбутнє нашої країни, адже «Якщо ми не встоїмо, якщо світ не встоїть, буде більше страждань».

 

Публіка приймала колектив з ентузіазмом, говорить солістка, львівська піаністка Оксана Рапіта: «Я одразу ринулася в такий насичений графік, було 3 концерти підряд. Це все надзвичайний досвід. Після кожної першої частини глядачі підіймаються і стоячи аплодують — це дуже надихає. Публіка надзвичайно уважна і прихильна».

 

 

Оцінки критиків також виявились вкрай схвальні: Баррет Кобб із New York Concert Review відзначив «найвиразнішу та найзворушливіше соло англійського ріжка, яку він коли-небудь чув» та назвав виступ Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії у Карнегі Голі «найбільш пам’ятним концертом, що й зігрівав серце, і розривав його водночас».

 

Серед інших рецензій особливо вирізняється експертний висновок Марка Джордана. Журналіст розповідає про успішний виступ колективу під батутою Теодора Кухара у Клівленді: «Що це був за концерт! Навіть за звичайних умов Кухар є переконливим музикантом, але, відчуваючи важливість своєї місії в цьому турі, помітно було, що оркестр штурмував би Бастилію, якби цього забажав їхній головний диригент. Можливо, є й знаменитіші колективи, але Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії грає з рідкісним запалом, наздоганяючи конкурентів. 

 

Як приймав Карнегі Гол

 

Ось пройшло сторіччя, відколи в Карнегі Голі звучав шедевр українського генія Леонтовича, знаменитий «Щедрик» — і ось зазвучала Львівська національна філармонія. Для українських колективів виступ на такій сцені є привілейованою рідкістю. Ми стали учасниками масштабного представництва країни, бачили нашого президента, який звертався до аудиторії та відчули підтримку слухачів.

 

Виступ відкрився Камерною симфонією №3 корифея української класичної музики Євгена Станковича. Наступним номером програми звучав Перший фортепіанний концерт Йоганнеса Брамса, де соло виконав відомий українсько-американський піаніст Станіслав Христенко. Третім твором програми стала Дев’ята симфонія Антоніна Дворжака «З Нового Світу», яка після світової прем’єри тут, у Карнегі Голі, стала всесвітньо знаменитою.

 

Генеральний директор Володимир Сивохіп підкреслив: «Було дуже багато ризиків, але не поїхати ми не змогли. Україна стає країною в тренді: весь світ об’єднався довкола неї. На цій сцені перед нами Берлінська філармонія, після нас — Віденська. І географічно ми поруч: граємо ту саму світову класику, але для нас це значне досягнення, професійна сатисфакція».

 

Ця поїздка була багата на різноформатні концерти: так, Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії виступив і з прем’єрою: в одному з найбільших концертних залів Нью-Йорка — легендарному Radio City Music Hall звучали чотири музичні перформанси кіношедевра Говарда Шора «Lord of the Rings». Щоденно 6, 7, 8, 9 лютого близько шести тисяч глядачів приходило поринути у світ улюбленої кіносаги та почути наживо виконання музики першої частини «Володаря перснів», що вважається одним з найбільш складних творів у галузі кіномистецтва. 

 

 

В Українському інституті у Нью-Йорку відбулося відкриття виставки «Незламні» в межах спільної мистецької ініціативи Львівської національної філармонії та проєкту «Ми і світ» Благодійного фонду Козицького — Бачити і чути Україну. Завдяки проєкту «Бачити і чути Україну», в межах гастрольного туру у США, публіці представляються не лише найкращі зразки музичного мистецтва, а й українське образотворче мистецтво відомих українських художників, зокрема Інни Харчук, Артура Солецького, Людмили Давиденко, Ольги Погрібної-Кох та ін. 

 

Творча місія: просувати українську культуру

 

Нашим завданням є збереження та представлення України у світі. Повернувшись у Львів, Академічний симфонічний оркестр продовжує невпинну роботу з виконання музики відомих авторів, докладаючи максимум зусиль для наших слухачів.

 

За останнє півріччя з успіхом пройшли гастролі в Польщі: спільні виступи з симфонічним оркестром Люблінської філармонії відбулись на сценах польських Любліна та Пуляви під батутою головного дириґента Теодора Кухара. У програмі — Перша симфонія Густава Малера, Скрипковий концерт Яна Сібеліуса, світова прем’єра сюїти з фольк-опери «Цвіте папороть» Євгена Станковича. Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії зіграв також на масштабній Церемонії Відкриття ІІІ Європейських ігор 2023. 21 червня концерт пройшов у польському місті Кракові на Міському стадіоні імені Генрика Реймана, що вміщує понад 30 тисяч глядачів. 

 

У рамках Міжнародного музичного фестивалю Sacrum Non Profanum в місті Щецині Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії музикував разом із відомим польським хором, що святкує своє 70-річчя, польською співачкою Катаржиною Дондальською — колоратурним сопрано з діапазоном у чотири октави, яке зірка світової опери Барбара Бонні назвала «восьмим чудом світу» та видатним польським баритоном Лєшеком Скрлою, що вирізняється великою музичною універсальністю. Диригував Богдан Богушевський. Концерт нашого запрошеного колективу мав назву «Жінкам та дітям України».

 

 

На День Європи 9 травня з концертом української музики у Стокгольмі виступив Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії. Під орудою Ярослава Шемета колектив виконав шведські прем'єри музики Лисенка, Скорика та Лятошинського. У інший концертний день звучала музика Ганни Гаврилець та Богдани Фроляк у виконанні Камерного хору «Глорія». А з нагоди відкриття 30-го Міжнародного фестивалю музики та мистецтва країн Балтії «Probaltica», приуроченого до 550-річчя відомого польського астронома Коперника, на початку травня у місті Торунь пройшов виступ Академічного оркестру. Метою концерту стало  «відзначення героїзм українського народу в боротьбі з російською навалою».

 

Серед записів відзначився також диск симфонічної музики Томаса де Гартмана, виконаний Академічним симфонічним оркестром Львівської національної філармонії та диригентом Теодором Кухарем, що був представлений публіці восени 2022 року, втілений незалежним британським лейблом класичної музики «Tocatta Classic» та лейблом «Nimbus Alliance». 

 

Реліз вкотре нагадав, що «навіть в час, коли всі сили спрямовані на захист країни, українці також захищають і свою культуру та знайомлять із нею світ», зазначив Лі Денем, британський критик.

 

 

Симфонічний оркестр INSO-Львів цього сезону їздив на гастролі в Польщу, Німеччину, Грузію, камерний оркестр «Віртуози Львова» також виступав у європейських країнах та інші окремі колективи й солісти. Після пандемії філармонічні колективи ніби наздоганяли гастрольне життя. Особливо варто відзначити тур INSO-Львів з Національною капелою «Думка» в Нідерландах. Гастрольна мапа розширюється з кожним місяцем.

 

Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» –– цього року особливо зосередився на музиці українських композиторів та підтримці музикантів, які втратили рідні сцени, зокрема оркестру Маріупольської камерної філармонії. Спільно з камерним оркестром Маріупольської камерної філармонії восени відбулися гастролі та виступ на чолі з диригентом – Василем Крячком.

 

Підтримка армії

 

Ще з 2014 року в філармонії функціонує гуманітарний хаб. Тепер він став ще більш затребуваним. Ним опікується громадська організація оркестру ІNSO-Львів на чолі з Іолантою Пришляк, працюють фахівці, які приймають допомогу і розподіляють її. Партер і нижній поверх філармонії заповнено речима мілітарного і медичного призначення. 

 

Однак не тільки гуманітарною допомогою: сьогодні підтримувати наших Воїнів у здоланні ворога, наближенні до перемоги  ― найважливіша ціль кожного українця. Тому вже неодноразово у філармонії організовуються аукціони, ярмарки. Зокрема, симфонічний оркестр INSO-Львів від початку повномасштабної війни в Україні придбав і відправив на фронт десятки авто, партії медикаментів, тепловізорів, дронів. У квітні цьогоріч вдалось акумулювати півтора мільйона гривень на безпілотні авіаційні комплекси військового та цивільного призначення, які уже скорочують чисельність ворога. Колектив вже давно має теплі зв’язки зі 103-ю окремою бригадою територіальної оборони Збройних Сил України. На Великдень оркестранти відвідали українських захисників особисто, аби подарувати музику, надихнути та втішити її безмежною силою.


 

Цієї весни Львівська національна філармонія започаткувала також соціальний проєкт, лекторій «Відновлення: як класична музика допомагає переживати стрес». Львівська піаністка та музикознавиця Марта Кузій проводить серію лекцій про емоційний аспект музики, про природу творчості та шлях від інтуїтивного сприйняття музичних творів до усвідомленого переживання невербалізованих емоцій. Творчими враженнями діляться гості проєкту, артисти філармонії, а важливі фахові поради дають співведучі лекторію — психологи-викладачі Українського Католицького Університету. Важливою практичною складовою ефективності таких зустрічей є відвідування концертів після лекції, тому репертуар концертів та теми лекторію між собою максимально узгоджені.  

 

Адже перебувати зараз в Україні — це щодня змагатися із хвилюваннями, стресом і переживаннями. Найважливішим для кожного зараз є можливість працювати із користю і бути підтримкою для ближніх. Одним з елементів, котрий покращує нашу якість життя, є музика. Вона, як той вид мистецтва, що емоційно найшвидше відгукується в людині, дає нам відчуття комфорту і навіть полегшення. Серед інших благочинних ініціатив філармонії — донорство крові, після якого донор може отримати безплатний квиток на будь-який з концертів. 

 

Інституційні досягнення

 

Оскільки з початком повномасштабної війни на багатьох мистецьких майданчиках виникло миттєве бажання виконувати українську музику, філармонія отримала багато запитів щодо виконань української музики — від гімну України та «Мелодії» Скорика до інших творів, доступу до яких немає. Тож цього сезону продовжувалась робота над оцифруванням архівів, які ми передаємо до зацікавлених: осучаснення бібліотеки — це актуальна вимога часу. 

 

До інших вимог часу належить і представництво концертних програм на широкий загал. Задля цього, використавши досвід пандемії (адже 2 роки філармонія вела відеотрансляції без публіки, або з обмеженою кількістю), у 2022 було запущено цикл онлайн-концертів, відеотрансляцій під назвою «Україна. Музи не мовчать». Після перших успішних виступів, наступні концерти спеціально створювались під проєкт «Муз», або ж навпаки, він поєднувався із запланованим на рік. Кілька статистичних фактів: на сьогодні проведено понад 80 трансляцій, охоплена аудиторія складає близько 120-140 тисяч слухачів з цілого світу. Ведеться чат спілкування зі слухачами під час концерту, а коло підписників на Ютубі збільшується кожен тиждень — і зараз сягає понад 4,5 тисячі.

 

Оглядачка Марта Стецько стверджує: «Цей проєкт дав нове дихання українській культурі, яка з моменту повномасштабного вторгнення зазнала змін, адже тепер вона не лише про красу, а й про єдність, відвагу, опір та боротьбу». 

 

За рік в рамках «Муз» відбулись три фестивалі: наймасштабніший філармонійний івент, 42 Міжнародний фестиваль музичного мистецтва «Віртуози» (15 концертних подій), ХІХ Міжнародний Фестиваль Давньої Музики з  підназвою — «На вістрі часу», один з найстаріших та наймасштабніших українських форумів сучасного мистецтва, 28 «Контрасти». Відбулись особливі події на перетині жанрів та мистецтв: музично-літературний вечір «Поміж сирен», електроакустичний театралізований перформанс «Голоси», перформанс-прев’ю художньої виставки, Музична резиденція, симпозіум та воркшоп у Кельні (Німеччина): цей результат міжнародної співпраці матиме вплив й на майбутнє ХХ Фестивалю Давньої Музики у Львові уже цього серпня.

 

 

На початку липня у Львівській філармонії завершився й Сьомий Відкритий міжнародний музичний маратон пам’яті Василя Сліпака W LIVE. Чотири події пройшли під гаслом «У світлі Метеора»: як відомо, небесні тіла згоряють при падінні, набравши величезну швидкість. А найяскравіше зоря виблискує в останній свій час: освітлюючи шлях всім тим, кому судилось йти за нею. Присвячений Василю Сліпаку, маратон був спрямований дарувати всім нам натхнення на подальшу боротьбу, адже постать видатного оперного співака, воїна є прикладом жаги до вільного життя, нестримної енергії сучасності. З вдячністю до наших воїнів-захисників та військових медиків події Маратону можна було відвідати безоплатно.

 

Різні концертні майданчики Львова, наша камерна сцена, але і виїзди в маленькі населені пункти області — успішно це робив і ансамбль «Високий замок», який виступав за межами філармонії, квартет бандуристок «Львів’янки»... Протягом цього воєнного року творчий ресурс філармонії також влився ТанцТеатр «Життя» — під керівництвом Ірини Мазур. Він, зокрема, представив у Німеччині знаний мистецький проєкт «Ремінісценції.UA», виступивши у 102-му Всенімецькому Дні Католика у Штутгарті у співпраці з Об’єднанням Українських Організацій в Німеччині та Генерального Консульства України у Німеччині. Вони представили дійство, що відкриває забуті сторінки української історії, імена людей, які формували нашу націю, і саме за це й були знищені російським та комуністичним окупаційними режимами. 


 

Як і завжди, у філармонії не оминали увагою традиційні дати в календарі чи важливі дати у житті держави і культурній історії — зокрема, як ювілей Євгена Станковича, і 300-річчя Григорія Сковороди.

 

Серія родинних концертів була створена філармонією разом з Центром музичного розвитку «Tempo». Незмінними учасниками подій є Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії, диригент – Сергій Хоровець та ведучий Олег Пригода.  Концерти із циклу сімейних тривають менше години в передобідній час, а теми спеціально підібрані для дітей віком 1-6 років. Поворотною віхою в історії серії стала прем’єра дитячого балету «Пригоди дівчинки Веснянки» на музику української композиторки Жанни Колодуб.

 

Як відомо, Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика є одним із провідних концертних залів України, що розпочав свою діяльність ще у 1912 році. Бачення інституції передбачає збереження українського музичного мистецтва тут і за кордоном, а також впровадження європейської культурної спадщини в Україну, проведення концертів із сильною міжнародною присутністю. 


 

Відтак філармонія увійшла до добірки організацій та фахівців, які найкраще представляють сферу нової музики в Україні та є рекомендованими партнерами у потенційних проєктах міжнародної співпраці, яку курували Kyiv Contemporary Music Days. Поточна версія Портфоліо орієнтована на організації, концертні агенції, менеджерів, готових бути партнерами та співорганізаторами міжнародних проєктів; ЗМІ, що спеціалізуються на сучасній музиці; а також композиторів, які можуть створювати нові твори на замовлення.

 

Без концертної паузи

 

З 27 по 31 липня філармонія анонсує яскраві концерти-перформенси фестивалю «Pizzicato e Cantabile». Заснований 8 років тому відомою українською органістко, солісткою Львівської національної філармонії Оленою Мацелюх, фестиваль щороку збирає в залі не тільки шанувальників класичної музики, а й затятих меломанів, бо на цьому фестивалі знайдеться музика до вподоби кожному.

 

Отже,120-й сезон став водночас випробовуванням та ствердженням стійкості нашої культури. За минулий рік Львівська національна філармонія провела понад 500 концертів, які відвідали понад 100 000 слухачів. Понад 5000 внутрішньо переміщених осіб, для яких було проведено 95 концертів, мали змогу пересвідчитись у тому, що філармонія стала місцем спокою та гармонії, а також осередком української музики, оскільки на більшості концертів звучали твори українських композиторів різних генерацій: Максима Березовського, Дмитра Бортнянського, Миколи Лисенка,  Василя Барвінського, Віктора Косенка, Бориса Лятошинського, Мирослава Скорика, Євгена Станковича, Валентина Сильвестрова, Богдани Фроляк, Богдана Сегіна.

 

 

Упродовж року відбулись традиційні фестивалі –  7-й Міжнародний фестиваль «Pizzicato e Cantabile»,  9-й Міжнародний фестиваль «Музика в старому Львові», Міжнародний музичний фестиваль «Великі Творці – Роман Палестер», Фестиваль імені Владислава Любомирського, фестиваль камерної музики «Наша Бахіана», проєкт «Terra Barocco» та ін. 

 

Що в 121 сезоні? 

 

Ось-ось пройде всеукраїнський диригентський майстерклас Теодора Кухаря, який Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика організовує спільно зі Студентським науково-творчим товариством «Octopus». Унікальна співпраця державної інституції зі студентами музичних вишів України стане першим кроком до створення освітньої платформи для набуття практичних навичок молодих музикантів. З 11 по 15 серпня 2023 року шість активних учасників майстер-класу (студенти вищого мистецького навчального закладу України спеціальності оперно-симфонічне диригування; освітні рівні: бакалавр, магістр) матимуть змогу стати за пульт одного з найдавніших та найвідоміших оркестрів України, вдосконалити свої навички диригування, а також виступити у філармонічному гала-концерті, що стане підсумком події. 


 

Відбудеться ювілейний ХХ Фестиваль давньої музики, а також престижний Другий всеукраїнський композиторський конкурс імені патрона філармонії Мирослава Скорика. Важливим та привабливим для учасників є той фактор, що навіть під час війни виділений гідний призовий фонд — а це півмільйона гривень для трьох лауреатів. Також передбачається спеціальна премія від швейцарського диригента та його дружини, Сімона та Оани Камартін.

 

Імена лауреатів оголосять на початку вересня, а на 29 фестивалі сучасної музики «Контрасти» Академічним симфонічним оркестром Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика під орудою польського диригента Вінсента Козловського буде зіграно твори переможців.

 

Як розповів у коментарі для Збруча Теодор Кухар, масштабні гастролі чекають на Академічний симфонічний оркестр в Англії, Шотландії, Гонконзі, Токіо. За останні півтора року колективом записано 16 дисків класичної музики — а велика кількість записів відбудеться ще цього, 2023 року. 

 

14.07.2023