Сходження до світових вершин

Теодор Кухар: "Ми репрезентували Україну в найважчий час її історії"

 

Після масштабних гастролей у Сполучених Штатах  Америки Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії на чолі з головним диригентом Теодором Кухаром знову готовий дивувати й надихати своїх слухачів. 7 квітня у Концертному залі Людкевича колектив виступить з унікальною програмою. А поки про підсумки турне, його особливості, а також ціннісне підґрунтя Оркестру розповідає його керманич.

 

 

Упродовж туру ми мали 40 концертів в Америці від 13 січня аж до 4 березня. Оркестр виступав у найбільших містах Америки, і це була не просто поїздка Львівської філармонії до Сполучених Штатів, а формування сучасної української історії. Це уперше колектив з України був запрошений виступати на абонементному концерті в найпрестижніший зал у світі, Карнегі Гол. Між нашим виступом там були заявлені Берлінська, Віденська філармонії, London Symphony Orchestra, і, знаєте, ті оркестри, які виступали перед нами, не мали аншлагу. У нас всі квитки — 3 тисячі — були продані, зал був абсолютно повний. Я виходив на сцену 10 раз після виконання Дев’ятої симфонії Антоніна Дворжака, і це був один із тих моментів, які аж до смерті ми ніколи не забудемо. Але ми були горді не лише тим, що це був симфонічний оркестр Львівської національної філармонії, а й тим, що ми репрезентували Україну в найважчий час її історії за останні 100 років.

 

«Кожен концерт — чи це було в Карнегі, чи в штаті Алабама, чи у штаті Айова — оркестр завжди виступав на сценііз найвищим професіоналізмом і не було жодного разу, де б він не справляв враження, що це найважливіший концерт в їхньому житті. За це я дуже вдячний музикантам».

 

Та головне, що в цей вкрай складний час ми мали можливість висловитися: на завершення кожного концерту розповісти про нашу місію у цій поїздці, говорити від душі цього оркестру та від всіх українців — ми хотіли подякувати американцям за підтримку. Це турне є історичною подією також тому, що ми — перший колектив в час війни, який вийшов на американську землю і мав можливість показати нашу культуру за океаном.

 

Рецензії, які були написані у виданнях “Нью-Йорк Таймс” (New York Times), “Бостон Глоб” (Boston Globe) — найбільших й найстаріших газетах Америки, — створені тими ж критиками, що пишуть про філармонічні оркестри Нью-Йорка, Бостона (New York Philharmonic, Boston Symphony Orchestra)... І у статтях немає жодного поганого слова, всі вони відзначають високу якість концертів. Ясна річ, я б хотів, щоби не лише кожен львів’янин, а й українець знав про рівень професіоналізму нашого оркестру і оцінював його.

 

 

«Нью-Йорк Таймс»: «Тур був здебільшого запланований до війни, але продовження руйнації додало йому гостроти та сенсу. У деяких містах музикантів зустрічали тривалими оплесками та вигуками «Слава Україні!»».

 

«Нью-Йорк Концерт Рев’ю»: «Це був найбільш пам'ятний концерт, що й зігрівав серце, і розривав його водночас» (про виступ у Карнегі Гол)

 

«справжня демократія та рівність у дії»

 

«найвиразніша та найзворушливіша гра соло на англійському ріжку, яку ми коли-небудь чули»

 

«Seen and Heard International»: «Навіть за звичайних умов Кухар є переконливим музикантом, але, відчуваючи важливість своєї місії в цьому турі, помітно було, що оркестр штурмував би Бастилію, якби цього забажав їхній головний диригент. Можливо, є й знаменитіші колективи, але Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії грає з рідкісним запалом, наздоганяючи конкурентів. Оркестр засновано у 1902 році, але Кухар вивів їх на світовий рівень».

 

 

Місія головного диригента

 

Я відчуваю, що робота головного диригента будь-якого оркестру — на 25 відсотків  пов’язана з диригуванням, але крім цього, він має обов’язок розширити репертуар не лише свого оркестру, а й своїх слухачів. Він має обов’язок запросити, зацікавити відомих солістів інших країн Європи, світу, до Львова. Я дуже радий, що на концерті у п’ятницю, 7 квітня, буде з нами виступати один з найвидатніших чеських солістів, точно найвидатніший чеський віолончеліст, Іржі Барта, з яким я вже виступав у Австралії, Штатах, Європі… Він також зіграє з нами в майбутніх поїздках у 2024 році.

 

Концерт 7 квітня

 

У першій половині концерту ми виконаємо найвидатніший концерт для віолончелі соло  з оркестром — твір Антоніна Дворжака, а після перерви оркестр представить Третю симфонію — найважливіший твір Антона Брукнера. Одна з найвидатніших симфоній другої половини ХІХ століття  звучатиме у Львові вперше. Вважаю, що це буде колосальний вечір для нас всіх.

 

 

Про плани та цінності

 

З цілковитою певністю скажу, що симфонічний оркестр Львівської національної філармонії тепер має чи не найвищий рейтинг у світі серед всіх музичних (симфонічних) колективів України. Ці поїздки, які оркестр мав в Штатах, те, що нас чекає через наступні два сезони — Англія, Шотландія, Гонконг, Токіо…, а ще що останні півтора року в нас було записано 16 дисків і велика кількість записів відбудеться цього року, — це знак якості. Жоден оркестр в Україні не може й близько порівнятись з тим, що  маємо ми тепер. Це значний престиж для репутації оркестру, не лише у Львові, Україні, а й на міжнародних подіях, в яких оркестр показав себе серед найвищих світових колективів.

 

05.04.2023