495-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:41 Під час понеділкової атаки дронами по Сумах пошкоджень зазнала будівля Служби безпеки України, повідомив Президент Зеленський у вечірньому зверненні.

 

 

22:06 МЗС України викликає посла Грузії для демаршу через жорстоке поводження з Міхеїлом Саакашвілі. "Завтра зранку посол Грузії буде в МЗС, з ним буде поведена жорстка розмова, він поїде до Грузії. Ми вважаємо, що Грузія має припинити знущання з Михеїла Саакашвілі та повернути його нам, оскільки він є громадянином України", – заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

 

 

21:23 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Лідери скоординували позиції перед Вільнюським самітом НАТО та обговорили формати майбутніх гарантій безпеки для України. "Поінформував про ситуацію на полі бою. Ми поділилися оцінками останніх подій у Росії та Білорусі й обговорили поточний стан зернової угоди та важливість її продовження", – повідомив Зеленський. Згідно з оцінкою Президента, недавня зустріч на рівні радників у Копенгагені стала "важливим кроком до реалізації Формули миру"; сторони домовилися продовжувати активну роботу у цьому напрямку.
 

 

20:44 На бахмутському напрямку обстановка знову загострилась, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. "Триває двобій за перехоплення ініціативи. Сьогодні і ворог намагався наступати на цьому напрямку, але безуспішно. І наші сили оборони – мали певний успіх. Втім, ситуація змінюється дуже стрімко. Контроль над одними і тими ж позиціями може двічі за добу втрачатись та відновлюватись. Ворог активно реагує на всі наші дії та створює на загрозливих напрямках по три лінії оборони", – поінформувала Маляр.

 

 

20:12 Президент України Володимир Зеленський закликав грузинську владу видати Міхеїла Саакашвілі для лікування та догляду. "Прямо зараз Росія руками грузинської влади вбиває громадянина України Михайла Саакашвілі. Ми неодноразово закликали офіційний Тбілісі зупинити це знущання та домовитися про повернення Саакашвілі до України... Закликаю наших партнерів – звернутись, не ігнорувати цю ситуацію та врятувати цю людину. Жодна влада в Європі не має права страчувати людей", – прокоментував Зеленський.

 

 

19:55 Голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко вийшов на роботу після внесення 805 тис. грн застави і дав пресову конференцію у своєму кабінеті. Коментуючи пропозицію журналістів піти у відставку, він сказав, що для цього немає підстав, адже він не підсудний, а підозрюваний, і суд не відсторонював його від обов'язків.

 

 

19:21 Найближчими тижнями в Україну прибудуть десятки бойових танків Leopard 1, які нададуть Німеччина та Данія, заявив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус в інтерв'ю Rzeczpospolita.

 

 

19:00 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Не зважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації нашої території.

Противник продовжує вбивати мирне населення України, і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Протягом доби російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по території України, застосувавши 3 зенітні керовані ракети із ЗРК

С-300 та 20 іранських ударних БпЛА типу “Shahed” по цивільних інфраструктурних об’єктах у Сумській, Донецькій та Запорізькій областях.

В результаті протиповітряного бою, силами та засобами Повітряних сил у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищено 14 ударних БпЛА типу “Shahed”.

Крім того, ворог завдав 44 авіаційні удари та здійснив близько 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціям наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось понад 30 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи ЗС білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах. Розпочалось переміщення підрозділів Збройних Сил російської федерації, що проходили підготовку на білоруських полігонах, для їх подальшої участі у бойових діях на території України.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність. Завдав авіаційних ударів по місту Суми та в районі Катеринівки Сумської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема це Бачівськ, Ходине, Катеринівка Сумської області та Ветеринарне, Козача Лопань, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Петро-Іванівка, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна та Куп’янськ Харківської області.

На Лиманському напрямку артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Берестове, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив безуспішні наступальні дії південно-східніше Оріхово-Василівки та західніше Бахмута.

Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали більш як 10 населених пунктів, серед них Краматорськ, Костянтинівка, Васюківка, Богданівка, Часів Яр, Кліщіївка, Біла Гора Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник здійснив артилерійські обстріли понад 10 населених пунктів. Постраждали, зокрема, Керамік, Авдіївка, Сєверне, Водяне та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, не зважаючи на ворожі авіаційні удари та вогонь артилерії, наші захисники відбили усі 14 атак противника в районі міста Мар’їнка. Ворог здійснив обстріли понад 10 населених пунктів. Під вогонь потрапили, зокрема, Красногорівка, Георгіївка, Максимільянівка і Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Благодатного Донецької області. Здійснив обстріли більш як 10 населених пунктів, зокрема це Благодатне, Вугледар, Богоявленка, Шахтарське, Золота Нива та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні просування наших військ. Здійснив артилерійські обстріли понад 30 населених пунктів, серед них Гуляйпільське, Білогір’я, Мала Токмачка Запорізької області; Марганець, Нікополь Дніпропетровської області; Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Авіація сил оборони за добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника та 5 його артилерійських засобів на вогневих позиціях.

 

 

18:41 Оновлена інформація про наслідки атаки на Суми: дві людини загинуло, 19 зазнали поранень. Серед постраждалих є 5-річна дитина. У лікарні перебуває четверо осіб, двоє з них у важкому стані в реанімації.

 

 

18:20 Личаківський суд Львова взяв під арешт народного депутата від партії "Європейська солідарність" Сергія Алєксєєва, якого підозрюють у шахрайстві. Альтернативою арешту є застава розміром 2 млн 264 тис. грн, повідомляє "Укрінформ". За версією слідства, Алєксєєв шляхом обману заволодів грошима громадянина Німеччини, пообіцявши йому сприяння в уникненні екстрадиції.

 

 

17:51 ДБР повідомило про підозру командирові однієї з військових частин Донеччини та чотирьом його підлеглим, які налагодили механізм фіктивної виплати "бойових" доплат військовослужбовцям підрозділу, які не були на передовій. Встановлено, що фігуранти включили у списки для виплат дев'ятьох солдатів, які перебували за межами Донецької області. Завдані державі збитки становлять майже 5 млн грн.

 

 

17:37 Запорізьку АЕС під'єднали до резервної лінії електропередач напругою 330 кВ уперше за чотири місяці з моменту її пошкодження, повідомила Міжнародна аґенція з атомної енергії. Водночас директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що ситуація з енергопостачанням ЗАЕС залишається надзвичайно крихкою та не є стабільною.

 

 

17:18 Експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвілі, який перебуває у клініці "Вівамед", уперше з лютого дистанційно взяв участь у засіданні суду. На кадрах він вкрай змарнілий.

 

 

 

16:52 Станом на 3 липня на правому березі Херсонщини залишається підтопленим одне поселення (а в ньому один будинок) і 17 населених пунктів на окупованому лівобережжі, повідомила ДСНС.

 

 

16:29 Троє осіб зазнали поранень унаслідок обстрілу села Станіслав на Херсонщині. Впродовж дня росіяни інтенсивно обстрілюють Антонівку.

 

 

16:06 Суд засудив до п'яти років ув'язнення послушника з Почаївської лаври, який виправдовував російську агресію. Після 24 лютого 2022 року він почав активно поширювати наративи російської пропаганди через власні профілі у заборонених соцмережах "Одноклассники" та "ВКонтакте". Там зловмисник вихваляв вище військово-політичне керівництво РФ і дискредитував українських захисників. Під час обшуку в келії послушника виявлено мобільні телефони, які він використовував для публікації деструктивного контенту, повідомила СБУ.

 

 

15:38 Голова Військового комітету НАТО Роб Бауер позитивно оцінює дії українського командування під час контрнаступу.  "Ми не маємо коментувати щодо України в тому сенсі, що "вони мають просуватися швидше" або "ми розчаровані, що вони не просуваються швидко"... Такі операції надзвичайно важкі, і я гадаю, що те, як вони це роблять, заслуговує на похвалу. Я гадаю, що з хороших причин у деяких місцях вони обережні, тому що ви можете спалити багато сил, якщо ви підете напряму, і вам потрібно знайти слабкі місця, найкращі позиції, щоб спробувати прорватися", – сказав Бауер на брифінгу в Брюсселі. Голова комітету констатував, що контрнаступ – це завжди важка операція. "У Нормандії у Другій світовій війні союзникам знадобилося до дев'яти тижнів, щоб прорватися через оборонні загородження німців. Тому не дивно, що це не відбувається швидко, люди не мають говорити про це так", – додав Бауер.

 

 

15:10 У Сумах зафіксували чотири вибухи, спричинені атакою БПЛА типу Shahed-136. Внаслідок влучання пошкоджено адміністративну будівлю та два багатоквартирні житлові будинки. Попередньо відомо про 16 поранених, одна особа загинула, повідомила Сумська обласна адміністрація. Тривають роботи з евакуації населення та ліквідації наслідків пожежі.

 

 

14:49 У Гаазі відкрили Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України. Українські прокурори вже прибули до Нідерландів для роботи в центрі. У презентації взяли участь єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, президент Євроюсту Ладислав Хамран, генеральний прокурор України Андрій Костін, прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, помічник генерального прокурора США Кеннет Політ-молодший. "Ми робимо цей перший важливий крок, щоб забезпечити відповідальність за міжнародні злочини, що були скоєні в ході російської агресивної війни проти України. Сьогоднішня подія є свідченням наших рішучих зобов’язань щодо боротьби проти безкарності. Ми не можемо миритися із масштабними порушеннями заборони на використання сили, що є однією з фундаментальних норм міжнародного порядку, що оснований на правилах, та основоположним принципом Хартії ООН. В часи, коли ці принципи грубо порушуються, ми зобов’язані стояти поряд з Україною так довго, як буде необхідно", – заявив Рейндерс.

 

 

14:14 Президент України Володимир Зеленський заявив, що він не уявляє перемогу України без деокупації Криму. "Поки він під російською окупацією, війна не закінчилася", – сказав Зеленський в інтерв’ю CNN. Відповідаючи на питання, чи є сценарій, за якого може бути мир без Криму, Президент сказав: "Тоді це не буде перемога".

 

 

13:55 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний і начальник Генерального штабу Сергій Шаптала відвідали Рівненську атомну електростанцію. Генерали обговорили з президентом "Енергоатому" Петром Котіним та директором Рівненської АЕС Павлом Ковтонюком питання обміну інформацією між військом та енергетиками "з метою аналізу, планування та прогнозування можливих сценаріїв розвитку подій на Запорізькій атомній станції".

 

 

13:36 Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, скасувала рішення про підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Регулятор підтвердив, що тарифи на послуги 34 водоканалів із 1 липня 2023 року мали зрости в середньому на 32%. "Регулятор розпочинає консультації з Кабінетом Міністрів України та всіма зацікавленими сторонами задля напрацювання справедливого соціального рішення, яке зможе забезпечити додаткові фінансові ресурси з Державного бюджету або інші компенсаторні механізми для покриття витрат водоканалів", – заявили в НКРЕКП.

 

 

13:10 У Сумах внаслідок атаки безпілотників пошкоджено житловий будинок у середмісті. Як повідомив "Суспільному" заступник міського голови Сум Станіслав Поляков, унаслідок атаки є травмовані та загиблі; кількість жертв уточнюється. Керівник ОП Андрій Єрмак повідомив, що наразі відомо про одного загиблого в ураженій п'ятиповерхівці.

 

 

 

12:49 Воїни 36-ї бригади морської піхоти знищили на бердянському напрямку російський ударний гелікоптер КА-52. Як повідомили у бригаді, гвинтокрил підбили із ПТРК "Джавелін".

 

 

12:31 Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом побиття жінки співробітником Територіального центру комплектування в Ужгороді. Інцидент відбувся 25 червня – на вулиці невідомий влаштував конфлікт із військовослужбовцем та його дружиною і завдав жінці тілесних ушкоджень. Порушника встановили і спровадили до районного управління поліції; тест показав, що працівник ТЦК був п'яним (2,04 проміле). Інцидент набув розголосу після того, як про нього публічно повідомила сама жертва, Тетяна Новак. З її слів, напад учинив майор Закарпатського центру комплектування Костянтин Варі. Жінка поскаржилася на те, що правоохоронці відмовилися провести експертизу її тілесних пошкоджень. "Мені огидно про це писати, мені соромно, що така людина досі тримається в лавах ЗСУ. Мені страшно, що цей ганебний вчинок залишиться непокараним", – прокоментувала Тетяна. У Міноборони пообіцяли жорстку реакцію на "негідну поведінку" співробітників військкоматів.

 

 

 

12:09 Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов заявив, що світ має готуватися до того, що Росія не існуватиме у нинішньому вигляді як державне утворення. "Захід має зрозуміти, що Росія роздроблена, і немає сили, здатної втримати її разом", – сказав секретар РНБО в інтерв'ю німецькому виданню Bild, додавши, що нещодавній бунт "ваґнерівців" унаочнив: "Росія не є державою". "У нас є аналіз того, як реагували регіони на заколот Пріґожина... На основі цього аналізу можна спрогнозувати, як виглядатиме Росія після розпаду", – сказав Данілов, уточнивши, що від РФ, зокрема, відокремляться Татарстан і Дагестан.

 

 

11:54 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 122 населені пункти на території 10 областей України, підтверджено ураження 87 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:38 Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань передали до суду обвинувальний акт щодо державної зради колишнього очільника Головного управління СБУ в АР Крим Олега Кулініча. Згідно з даними слідства, Кулініч співпрацював із ФСБ і мав оперативний псевдонім "Котигорошко". Його діяльність курував так званий "політичний офіс" у Москві, який організували за завданням російської спецслужби ексзаступник секретаря РНБО Володимир Сівкович і колишній голова Адміністрації президента Андрій Клюєв. Слідство має дані, що ще до початку повномасштабного вторгнення Кулініч шпигував на користь Росії, займався розстановкою "своїх людей" у правоохоронних органах та підбурював до державної зради. Фіґуранта затримали у липні 2022 року.

 

 

11:20 Спеціальний посланець Папи Римського Маттео Дзуппі після візиту до України та Росії заявив, що він обговорював гуманітарні питання, а не політичне врегулювання. "Немає мирного плану, немає посередництва. Є велике прагнення до того, щоб покінчити з насильством і зберегти людське життя, починаючи з найменших", – сказав Дзуппі, згідно з повідомленням італійського медіа RAI. З його слів, Ватикан поміркує над тим, "щоб розвинути те, що ми почули".

 

 

11:09 Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, повністю достатньо для покриття потреб споживачів, повідомили в Міненерго. Внаслідок грозового шторму без світла тимчасово залишалися споживачі в Дніпропетровській, Київській області, Сумській та Чернігівській областях. Через обстріли знеструмлено частину споживачів у Запорізькій, Донецькій, Херсонській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях. Через технологічні порушення знеструмлено понад тисячу споживачів в Одеській області.

Комерційний імпорт електроенергії за минулу добу становив 4989 МВт·год. Експорт відсутній.

 

 

10:36 Частина колаборантів-працівників ЗАЕС, які уклали контракти з "Росатомом", виїхали з Енергодара, повідомив "Українському радіо" міський голова Енергодара Дмитро Орлов. Частина персоналу "Росатому", завезена з російських атомних станцій – до 100 фахівців – поїхали з міста наприкінці попереднього тижня. У тимчасово окупованому Енергодарі наразі перебуває приблизно 5–6 тисяч працівників ЗАЕС, які фактично є заручниками російської армії. Окупаційна влада не дозволяє їм покинути місто, а на роботу їх не пускають, якщо вони не уклали контракт із "Росатомом".

 

 

10:11 Ворожі позиції біля Антонівського мосту зачищаються в контрбатарейний спосіб, повідомила речниця ОК "Південь" Наталя Гуменюк в ефірі телемарафону:

"Ворожі позиції ми зачищаємо, а ворог з дивовижною впертістю повертається на них і намагається розгорнути знову, бо їм треба виконувати їх наказ і зімітувати хоч якусь бурхливу діяльність, яку вони не можуть продемонструвати, для прикладу, на Запорізькому і східному напрямку. За минулу добу за світловий день було майже 50 обстрілів, а вночі – близько 40. Ворог також знову застосовує авіацію – керовані авіабомби минулої доби вже були спрямовані і на сам Херсон".

 

 

10:05 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

29 червня 2023 року українська влада повідомила, що відповідно до законодавства про надзвичайний стан, із зони бойових дій у підконтрольних Україні районах Донецької, Харківської та Херсонської областей з липня 2022 року було евакуйовано 139 тис. громадян.

Це лише частина широкої кризи переміщення, що триває в Україні. За оцінками ООН, 6,3 мільйона українців залишаються біженцями, а понад п'ять мільйонів – внутрішньо переміщеними особами.

При довоєнній чисельності населення в 44 мільйони чверть українців залишаються вимушеними переселенцями внаслідок російського вторгнення.

 

 

10:00 Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр підсумувала ситуацію на фронті за минулий тиждень:

СХІД

На сході тривають як наступальні, так і оборонні дії. Ми рухаємось на Бахмутському напрямку, а ворог і надалі веде наступ на Лиманському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Противник намагається витіснити наші війська із займаних позицій, але отримує гідну відсіч. Зараз там тривають важкі бої.

За минулий тиждень у результаті покращення оперативного (тактичного) положення та вирівнювання лінії фронту звільнену площу збільшено на 9 км².

Кількість ворожих обстрілів на сході за тиждень збільшилась вдвічі: за позаминулий тиждень було 6457 обстрілів, за минулий – 11753 обстріли

ПІВДЕНЬ

На півдні Сили оборони України продовжують ведення  наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, а саме: вели наступальні дії на напрямках Новодарівка, Приютне; Новоданилівка, Роботине; Новосілка, Старомайорське, мали успіх.

За минулий тиждень збільшено звільнені території на 28,4 км², загалом звільнена площа на півдні становить 158,4 км².

 

 

09:50 Вночі російські війська здійснили чергову атаку іранськими ударними дронами типу «Shahed» з південно-східного напрямку. Силами та засобами Повітряних сил, у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищено 13 з 17 ударних БпЛА «Shahed-136/131», повідомили в командуванні Повітряних сил ЗСУ. Решта не досягли своїх цілей. Попередньо, жертв немає.

 

 

09:43 Українська письменниця Вікторія Амеліна померла в лікарні – вона була важко поранена під час російського ракетного удару по ресторації у Краматорську. Таким чином, кількість загиблих унаслідок атаки зросла до тринадцяти. 27 червня Вікторія, документаторка воєнних злочинів в організації Truth Hounds, перебувала у Краматорську разом із делегацією колумбійських журналістів та письменників. Вони вечеряли в Ria Lounge саме тоді, коли росіяни обстріляли локацію. Аналіз руйнувань і показів свідків указує на те, що росіяни застосовували для удару ракету типу "Іскандер". Амеліну поховають у рідному Львові.

 

 

 

09:32 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат ворога з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

118,7% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

  45,5% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

113,9% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

137,0% артилерійських систем (з них 4,4% за минулий тиждень),

  57,5% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  34,7% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  27,9% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:11 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Повідомляється, що 2 липня українські війська провели контрнаступальні операції на шести ділянках фронту та досягли успіхів на деяких із них. Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий повідомив, що українські війська продовжують наступати на флангах у районі Бахмута. Російський мілблогер стверджував, що українські сили досягли невизначених успіхів на південний захід від Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). Геолокаційні кадри, опубліковані 1 липня, показують, що українські сили просунулися на північний схід від Володимирівки (12 км на південний схід від Вугледара) на заході Донецької області. Російські джерела стверджували, що українські війська продовжували контрнаступальні операції на південь і південний захід від Оріхова на заході Запорізької області. Окупаційний депутат Запорізької області Володимир Рогов заявив, що українські війська просунулися до позицій російських окопів поблизу Роботиного (12 км на південь від Оріхова) і що в цих окопах точаться ближні бої.

• Російські війська 2 липня завдали ще одну серію ракетно-ракетних ударів по півдню України та Києву. Генштаб України повідомив, що російські війська випустили по Україні 11 ракет і вісім безпілотників "Шахед", у тому числі три ракети "Калібр" по Одеській та Миколаївській областях. У Генштабі України повідомили, що українські сили перехопили всі три крилаті ракети «Калібр» і вісім безпілотників «Шахед». Київська міська військова адміністрація повідомила, що українська ППО збила всі російські безпілотники «Шахед», які були націлені на Київ, а Південне оперативне командування України повідомило, що українські сили збили два безпілотники над Миколаївською областю.

• Міністерство оборони Росії намагається консолідувати контроль над російським інформаційним простором, підриваючи обраних російських мілблогерів, які не повторювали бажаних версій міноборони щодо заявленої ним поразки українського десанту на східному (лівому) березі Херсонської області. 1 та 2 липня міноборони Росії заявило, що російські сили успішно відбили український десант біля Антонівського моста та непропорційно святкувало перемогу над невеликим українським десантом на східному (лівому) березі Дніпра. Однак деякі російські мілблогери, всупереч повідомленням міноборони, зазначали, що станом на 2 липня бої все ще тривають і що українські сили утримували деякі позиції біля Антонівського моста. Деякі з цих мілблогерів безпосередньо взаємодіють з президентом Росії Путіним.

• Конфлікт міністерства оборони Росії зі спільнотою мілблогерів через тривіальну бойову операцію може свідчити про те, що російське військове командування не вважає, що у нього є інші успіхи, про які можна було б доповісти Путіну на тлі українського контрнаступу.

• Спроба російського міноборони перебільшити потенційну тактичну перемогу Росії біля Антонівського мосту та його спроби обмежити протилежну інформацію мали зворотний ефект.

• Путін продовжує стояти перед вибором: або стати на бік російського міноборони, щоб захистити його ослаблену репутацію, або зберегти свою підтримку серед провоєнних ультранаціоналістичних мілблогерів та їхніх мереж.

• Російські й українські війська продовжували вести позиційні бої на лінії фронту Куп’янськ–Сватове–Кремінна.

• Українські та російські сили продовжували проводити обмежені наземні атаки навколо Бахмута та вздовж лінії Авдіївка–Донецьк.

• Повідомляється, що українські війська провели обмежені наступальні операції на заході Донецької області та станом на 2 липня просунулися вперед.

• Російські джерела стверджували, що російські й українські війська проводили обмежені наступальні дії на межі заходу Донецької та сходу Запорізької областей.

• Російські джерела стверджують, що станом на 2 липня українські сили утримують обмежені позиції на східній (лівобережній) Херсонщині в районі Антонівського мосту.

• Речник Кремля Пєсков заявив, що російські чиновники планують створити регіональні центри з розробки безпілотників у Нижньому Новгороді, а також в окупованих Севастополі (Крим) і Маріуполі (Донецька область).

• Українські та білоруські джерела повідомляли, що президент Білорусі Лукашенко та інші білоруські посадовці та громадяни беруть активну участь у депортації українських дітей з окупованих територій до Білорусі.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російська федерація знову атакувала ракетами та іранськими ударними БпЛА типу “Shahed” Україну. Інформація щодо наслідків наразі уточнюється.

Протягом минулої доби російські окупанти завдали ракетного та авіаційного ударів застосувавши 12 крилатих та зенітних керованих ракет і 8 ударних БпЛА типу “Shahed” по об’єктах цивільної інфраструктури. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 3 крилаті ракети та 8 ударних БпЛА.

Крім того, ворог завдав 57 авіаційних ударів та здійснив близько 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, окрім зруйнованої цивільної інфраструктури, постраждали і мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 39 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність. Завдав авіаційного удару в районі Плетенівки Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 30 населених пунктів. Це, зокрема, Карповичі, Хрінівка, Кам'янська Слобода Чернігівської області; Сопич, Сохани, Білопілля і Пономаренки Сумської області та Козача Лопань і Вовчанськ на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Масютівка, Кислівка і Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки і Новолюбівки Луганської області та Діброви і Сіверська на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське і Торське – Донецької.

На Бахмутському напрямку противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах Міньківки та Богданівки Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них – Васюківка, Часів Яр та Іванівське на Донеччині.

На Авдіївському напрямку противник здійснив безуспішні наступальні дії в районі міста Авдіївка. Там же завдав авіаційного удару. Здійснив артилерійські обстріли понад 10 населених пунктів. Під вогонь, зокрема, потрапила та ж Авдіївка і Первомайське та Бердичі Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. У той же час, противник завдав авіаційних ударів в районах Котлярівки, Мар’їнки і Курахового та обстріляв з артилерії понад 10 населених пунктів. Серед них Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледару, Богоявленки та Благодатного. Здійснив обстріли більш як 15 населених пунктів, зокрема це Золота Нива, Велика Новосілка, Водяне та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні просування наших військ. Завдав авіаційних ударів у районах Зміївки, Херсона та Антонівки. Здійснив артилерійські обстріли понад 40 населених пунктів, серед яких Новодарівка, Ольгівське, Гуляйполе, Білогір'я Запорізької області; Козацьке, Антонівка, Дніпровське Херсонської області та місто Херсон.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу противника, а підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили пункт управління, район зосередження особового складу, 27 артилерійських засобів на вогневих позиціях та 2 засоби протиповітряної оборони ворога.

03.07.2023