494-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:25 Поліція склала протокол про адміністративне правопорушення на власника кафе у селі Погреби під Києвом, у котрому відбувся інцидент через пісню росіянина Ґріґорія Лєпса. Напередодні з цього закладу вигнали дівчину, котра висловлювала зауваження через трек співака, який підтримує російську агресію і закликає до вбивства українців. "За фактом порушення правил надання послуг, на заклад, в якому був не самий “лучший день” (назва пісні Лєпса, – ред.), склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 155 КУпАП. Після рішення суду власник кафе має сплатити штраф", – поінформували у МВС.

 

 

19:49 У Приморсько-Ахтарську в Краснодарському краї пролунав вибух біля військового аеродрому; на місці влучання утворилася глибока вирва. За даними телеґрам-каналу Mash, вибухівку несла ракета – її нібито збила російська система ППО. Як повідомляли раніше Повітряні сили ЗСУ, аеродром у Приморсько-Ахтарську використовувався для запуску ударних дронів Shahed.

 

 

 

19:15 Скрізь тривають важкі бої, повідомляє заступниця міністра оборони Ганна Маляр:

СХІД

Ворог наступає на декількох напрямках – Авдіївський, Мар'їнський, Лиманський.

Скрізь зараз гаряче.

Ворог також рушив вперед і на Сватівському напрямку. Там точаться запеклі бої. Противник атакує Білогорівку, Серебрянку.

На Бахмутському напрямку:

– на південному флангу рухаємось уперед, маємо частковий успіх

– на північному – тривають бої. Ворог перекинув туди 2 десантно-штурмові полки

ПІВДЕНЬ

З важкими боями, але поступово на Бердянському та Мелітопольському напрямках просуваємось.

Наші війська стикаються з інтенсивним спротивом ворога, дистанційним мінуванням, перекиданням резервів, але наполегливо та невпинно створюють умови для якнайшвидшого руху вперед.

 

 

18:58 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби російські окупанти завдали 11 ракетних ударів та застосували 8 іранських ударних БпЛА типу “Shahed”.

Крім того, ворог завдав 40 авіаційних ударів та здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, окрім зруйнованої цивільної інфраструктури, постраждали і мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось понад 28 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 30 населених пунктів. Це, зокрема, Хрінівка, Кам'янська Слобода Чернігівської області; Сопич, Білопілля і Пономаренки Сумської області та Козача Лопань і Вовчанськ на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Масютівка, Кислівка і Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник завдав авіаційних ударів у районах Білогорівки і Новолюбівки Луганської області та Сіверська на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське і Торське – Донецької.

На Бахмутському напрямку противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах Міньківки та Богданівки Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них – Часів Яр та Іванівське на Донеччині.

На Авдіївському напрямку противник здійснив безуспішні наступальні дії в районі міста Авдіївка. Там же завдав авіаційного удару. Здійснив артилерійські обстріли понад 10 населених пунктів. Під вогонь, зокрема, потрапила та ж Авдіївка і Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. У той же час противник завдав авіаційних ударів у районах Котлярівки, Мар’їнки і Курахового та обстріляв з артилерії понад 10 населених пунктів. Серед них Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Богоявленки. Здійснив обстріли більш як 10 населених пунктів, зокрема це Золота Нива, Велика Новосілка, Водяне та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні просування наших військ. Завдав авіаційних ударів в районах Зміївки та Антонівки. Здійснив артилерійські обстріли понад 40 населених пунктів, серед яких Новодарівка, Ольгівське, Гуляйполе, Білогір'я Запорізької області; Козацьке, Антонівка, Дніпровське Херсонської області та місто Херсон.

Авіація сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу противника, а підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 22 артилерійських засоби на вогневих позиціях та 2 засоби протиповітряної оборони ворога.

 

 

18:11 Міністерство оборони України анонсувало "штормову погоду" у тимчасово окупованому Криму. На twitter-акаунті Міноборони опублікували жартівливий ролик із кадрами з фільмів на тему морських вакацій під пісню Мадонни Holiday і застерегли, що курортний відпочинок в українському Криму може обернутися неприємностями. "Цього літа діють застереження щодо подорожей", – зазначають автори.

 

 

17:45 У Чорному морі росіяни провели ротацію та маневри ракетоносіями, станом на 17:00 на бойовому чергуванні залишилося 2 надводні ракетоносії, загальний залп – до 16 "Калібрів", повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

17:22 Авдіївський напрямок наразі є «найгарячішим» на фронті, там точаться найінтенсивніші бої, розповів речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень в ефірі телемарафону.

Росіяни продовжують штурмові дії з метою захопити Мар’їнку та Авдіївку; штурми було відбито, втрат позицій не допущено. А тільки у районі Мар'їнки відбулося 15 штурмів. За минулу добу противник здійснив 10 ударів дронами-камікадзе, здебільшого використовував БПЛА типу квадро. Найбільше дошкуляв у районі Авдіївки. Окрім того, тут під час однієї з атак для її підтримки ворог використав літак. Було обстріляно 10 навколишніх населених пунктів.

За його словами, на Мелітопольському напрямку армія РФ продовжує зосереджувати свої головні зусилля на недопущенні просування українських ударних підрозділів – тут в одній зі смуг оборони ворог отримав підсилення у вигляді артилерійської батареї 2С7 "Піон".

На Бердянському напрямку російські військові намагаються утримати рубежі та проводять певні контратаки. Тривають важкі бої, ударні підрозділи ЗСУ мають певне просування, закріплюються на досягнутому, проводять розмінування, триває аеророзвідка місцевості та завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника.

 

 

16:45 Президент Володимир Зеленський на День Військово-морських сил України прибув до Одеси. На церемонії вручення державних нагород голова держави заявив: "Багато хто в Росії думав, ніби Чорне море – це акваторія їхньої сили. Ворог сподівався, що наші ВМС нібито не витримають ударів Росії. Що ж, відвага й майстерність наших воїнів знищили всі ці ворожі надії та втопили їх у морі", – сказав Зеленський, згадавши про потоплення російського флагмана – ракетного крейсера "Москва", і перемогу в боях за острів Зміїний. "І якщо російські військові кораблі ще залишаться в Чорному морі… якщо залишаться, то вони боятимуться наближатись і до нашого українського Криму, і до нашого узбережжя Азовського моря. Це обов’язково буде. Я знаю це", – наголосив Президент. 

 

 

 

16:02 Українські підрозділи продовжують просування вперед на Бахмутському напрямку, витісняючи ворога з позицій, заявив речник Східного управління військ ЗСУ Сергій Череватий. "Там іде бойова робота на флангах, іде тиск на ворога. Після аналізу та верифікації ми надамо детальні дані щодо території, яку вдалося звільнити", – сказав Череватий в етері телемаратону. Він зазначив, що після затяжної оборони міста українській стороні вдалося перехопити ініціативу на цьому напрямку. "Якщо десять місяців ворог атакував нас, то зараз ми тиснемо ворога. Крок за кроком, без авральних дій, які можуть призвести до втрати особового складу, ми просуваємося", – резюмував він.

 

 

15:34 Румунія спровадила із країни 40 російських дипломатів і представників технічного персоналу посольства РФ, а з ними членів їхніх сімей. Раніше офіційний Бухарест заявляв, що чисельність дипломатів російського представництва має дорівнювати кількості співробітників дипмісії Румунії в Росії.

 

 

14:23 Міністерство оборони оприлюднило відео знищення польового складу росіян разом із ворожими вояками. На кадрах – робота Самохідного артилерійського дивізіону та Артилерійського дивізіону під корегуванням БУАР 5-ї окремої штурмової бригади.

 

 

13:10 Росіяни обстріляли житлові квартали Херсона. Під ворожим вогнем опинилася аптека та заклад громадського харчування – поранення ніг отримав 50-річний чоловік. Також росіяни обстріляли багатоповерхівку, двох мешканців поранено.

 

 

12:33 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 116 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 69 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

 

12:03 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав німецький уряд не повторювати помилок Анґели Меркель і дати Україні запрошення вступити в НАТО. "Не повторюйте помилку канцлера Меркель, яку вона зробила в Бухаресті 2008 року, коли запекло опиралася будь-якому прогресу на шляху до членства України в НАТО. Єдиний спосіб закрити двері російській агресії проти Європи та європейсько-атлантичного простору в цілому – це прийняти Україну в НАТО. Київ не очікує прийому в НАТО під час війни. Але після війни для Європи було б самогубством не прийняти Україну в члени НАТО", – сказав Кулеба в інтерв’ю німецькому виданню Bild.

 

 

11:31 У районі Антонівського мосту на Херсонщині йдуть бої, підтвердила речниця ОК "Південь" Наталя Гуменюк. Там триває активна контрбатарейна боротьба. "Особливості лінії фронту в нашій зоні відповідальності – вона пролягає річкою Дніпро. При цьому її русло дещо деформоване внаслідок тієї катастрофи, яку створили рашисти, підірвавши Каховську греблю", – сказала Гуменюк в етері національного телемаратону.

 

 

10:47 Під час нічної атаки Росії на Київщину пошкоджено три приватні будинки. Зокрема, в одному з будинків сталося загоряння – пошкоджено перекриття та стіни будівлі. "На жаль, постраждав мешканець одного з будинків. Чоловік отримав поранення ноги", – повідомив голова обласної адміністрації Руслан Кравченко. 

 

 

10:05 У Бучі встановили інсталяцію, на котрій згадали імена всіх мешканців міста, вбитих росіянами. У меморіалі перелічено 501 ім'я.

 

 

 

09:02 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

• Росія скасувала проведення свого головного міжнародного авіакосмічного салону МАКС у 2023 році. МАКС, що проходив раз на два роки під Москвою, демонстрував російський цивільний і військовий аерокосмічний сектор і був ключовим для залучення експортних замовників.

• Ймовірно, що шоу було скасовано значною мірою через реальні побоювання з приводу безпеки після нещодавніх атак безпілотних літальних апаратів у Росії. Організатори, найімовірніше, також усвідомлювали потенційну репутаційну шкоду від участі меншої кількості міжнародних делегацій.

• Війна стала надзвичайно складним випробуванням для російської аерокосмічної спільноти. Сектор бореться з міжнародними санкціями; висококваліфікованих фахівців заохочують служити в піхоті у власному воєнізованому підрозділі космічного агентства "Роскосмос". Тимчасом головнокомандувач повітряно-космічних сил генерал Серґєй Суровікін не з'являвся на публіці після невдалого заколоту "групи Ваґнера", для якої він був контактною особою з міністерством оборони Росії.

 

 

08:41 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині орієнтовно:

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

118,6% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

  45,5% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

113,6% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

135,9% артилерійських систем (з них 4,3% за минулий тиждень),

  57,2% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  34,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  27,8% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

08:26 Заколот, який учинив 23 червня засновник ПВК "Ваґнера" Євґєній Пріґожин, демонструє, який руйнівний вплив справило на Росію повномасштабне вторгнення в Україну, заявив глава ЦРУ Вільям Бернс (колишній посол США в Росії), виступаючи з лекцією у Великій Британії. Особливо його вразило, що Пріґожин перед початком заколоту заявив, що російське керівництво почало вторгнення під брехливим приводом, а також розкритикував дії військового командування під час війни: "Вплив цих слів і цих дій ще буде проявлятися як яскраве нагадування про руйнівний вплив путінської війни на його власне суспільство і його власний режим".

 

 

08:20 Росіяни вночі атакували Київ баражуючими боєприпасами "Shahed", усі ворожі цілі було збитоповідомив начальник міської військової адміністрації Сергій Попко. Інформації про постраждалих або руйнування не надходило.

 

 

08:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські джерела стверджують, що українські війська 1 липня провели контрнаступальні дії щонайменше на чотирьох ділянках лінії фронту.

• Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі визнав, що українські контрнаступальні операції триватимуть довше, ніж очікували деякі західні оглядачі.

• Російські офіційні особи та джерела радісно повідомили, що російські війська розбили невеликий український десант на східному (лівому березі) Херсонської області 1 липня, ніби вони здобули велику перемогу. Російські джерела, однак, не надали жодних доказів того, що російські війська відновили контроль над прибережними районами, а багато російських джерел повідомили, що операції з очищення біля дач, які прилягають до Антонівського мосту, станом на 1 липня все ще тривають.

• Ця пересадна російська реакція свідчить про те, що російське військове командування щиро боїться українського нападу на східний берег Херсонської області або що воно відчайдушно прагне інформаційної перемоги після збройного повстання "групи Ваґнера" – або і те, й інше.

• Російські сили, ймовірно, реагують на українські операції навколо Бахмута, стягуючи сили з інших частин України. Якщо російське підкріплення, яке вже надіслано до Бахмута, буде недостатнім для утримання російських досягнень у цьому районі, російське командування може зіткнутися з важким вибором щодо того, чи ризикнути створити серйозну вразливість у Херсонській чи Луганській областях, чи почати відводити сили з півдня України.

• Президент України Володимир Зеленський заявив, що росіяни можуть ініціювати навмисний радіоактивний витік на Запорізькій атомній електростанції у рамках потенційної російської стратегії заморожування війни.

• Російські пропагандисти, ймовірно, проводять інформаційну кампанію, щоби знищити репутацію "групи Ваґнера" як унікально ефективної бойової сили на підтримку зусиль міністерства оборони Росії з ліквідації "групи Ваґнера" та інтеграції колишніх бійців "Ваґнера" до структур міноборони. Російський державний телеканал "Россия-1" випустив 30 червня сюжет, у якому применшується ефективність "групи Ваґнера" в Україні, ставлячи під сумнів "сконструйований міф про ефективність "групи Вагнера".

• Російські війська продовжували обмежені наступальні дії на лінії Сватове–Кремінна.

• Українські сили продовжували вести наземні атаки навколо Бахмута.

• Російські війська продовжували завдавати обмежені наземні атаки та перекидати підрозділи повітряно-десантних військ у район Бахмута.

• Російські війська продовжували завдавати обмежені наземні удари на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська продовжували контратаки на нещодавно звільнену українськими силами територію на адмінмежі між Донецькою та Запорізькою областями.

• Українські війська продовжували контрнаступальні дії на заході Запорізької області.

• Процедури безпеки на мосту через Керченську протоку, ймовірно, уповільнюють російську логістику з Росії до окупованого Криму.

• Іран може надсилати техніку та персонал до Росії для допомоги у будівництві заводу в Республіці Татарстан, який, як повідомляється, виготовлятиме іранські бойові безпілотники.

• Українські та західні джерела продовжують повідомляти про викрадення українських дітей та дорослих на окупованих територіях.

 

 

08:00 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

07:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергового ракетно-авіаційного удару по території Україні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом доби противник завдав 1 ракетного та 27 авіаційних ударів, здійснив близько 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 46 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування ворожих наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність. Завдав авіаційного удару в районі Ветеринарного Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема це Карповичі та Кам'янська Слобода Чернігівської області; Миропілля і Рясне Сумської області та Уди, Пильна, Вовчанськ, Бударки, Чугунівка, Одрадне і Кам'янка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Кислівки та Котлярівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Тополі, Новомлинськ, Фиголівка, Масютівка та Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах Невського та південніше Діброви Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Виїмки і Спірного Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Діброва, Верхньокам’янське, Роздолівка і Берестове – Донецької.

На Бахмутському напрямку противник здійснив безуспішні наступальні дії в районі Богданівки Донецької області. Завдав авіаційних ударів біля Білої Гори, Торецька та Нью-Йорка. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них Васюківка, Маркове, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Олександро-Шультине, Біла Гора, Диліївка та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку, за підтримки авіації, противник вів безуспішні наступальні дії в районі Авдіївки Донецької області. Здійснив артилерійські обстріли понад 10 населених пунктів. Під вогонь потрапили , зокрема Новокалинове, Бердичі, Авдіївка, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. У той же час, ворог здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Гостре, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Макарівки Донецької області. Здійснив обстріли близько 15 населених пунктів, зокрема це, Парасковіївка, Новомихайлівка, Золота Нива, Сторожеве, Благодатне, Макарівка, Вільне Поле, Зелене Поле на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні просування наших військ. Здійснив артилерійські обстріли понад 30 населених пунктів, серед них Новодарівка, Левадне, Ольгівське, Гуляйполе, Білогір'я Запорізької області; Золота Балка, Михайлівка, Гаврилівка, Качкарівка, Козацьке, Іванівка, Антонівка, Зеленівка Херсонської області та місто Херсон.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу противника, 2 – по зенітно-ракетних комплексах та 1 – по пункту управління ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби вразили пункт управління, 4 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, склад боєприпасів, 27 артилерійських засобів на вогневих позиціях, засіб протиповітряної оборони, 2 станції РЕБ та ще один важливий об’єкт ворога.

 

02.07.2023