Відсутність війни – ще не мир

Міжнародний рух «Молодь за мир» опановує галицькі землі. Активісти цієї організації закономірно спершу організувалися в столиці України, відтак створили осередок у Львові, а тепер започатковують свій рух і в Івано-Франківську.

 

 

Хто ж такі ці рухівці?

 

Організатор руху в Івано-Франківську та член Спільноти святого Еґідія Уляна Римарук розповіла «Z», що «Молодь за мир» (МЗМ) — це світовий рух молодих людей, які хочуть змінити світ і вірять, що починати треба з себе. Їхня мета — збудувати світ без насильства, світ, в якому люди з повагою і турботою ставитимуться одне до одного, насамперед до найбідніших.

 

Рух виник всередині Спільноти святого Еґідія, міжнародної організації, яка вже 45 років у всьому світі піклується про бідних. МЗМ почався в Римі з ґлобальнішого руху «Люди за мир» у 1999 році й відтоді встиг охопити понад 30 країн світу. Здебільшого це країни Європи: Угорщина, Чехія, Франція, Бельгія.

 

Рух і тепер тісно пов'язаний у своїй діяльності зі Спільнотою святого Еґідія, каже Уляна Римарук, тому переважно виникає там, де працює ця Спільнота. Зокрема, в Івано-Франківську благочинна організація існує вже десять років, тож настав час організувати тут рух молоді. 18 серпня в культурно-мистецькому центрі «Є» відбудеться перша здибанка рухівців з молоддю Івано-Франківська.

 

Активісти руху планують організовувати зустрічі й вечірки зі старшокласниками та студентами, розповідати їм про світ без насильства, про життя бідних, про проблеми далеких країн світу, де справа виживання стоїть на першому місці. Крім того, починаються приготування до запланованого на наступний рік Всесвітнього конґресу у Кракові. В цьому польському місті містився концтабір Аушвіц, і туди водять усіх делеґатів конґресу як у таке місце, що унаочнює жорстокість світу і демонструє граничну межу насильства, до якої дійшло людство. Конґрес покликаний донести усьому світу небезпеку будь-яких расових поділів, антисемітизму та упереджень.

Окремим напрямком роботи руху є полегшення життя безхатченкам. Кошти на діяльність збирають серед активістів руху. Його учасниками здебільшого стають школярі та студенти.

 

Щороку в Києві 1 січня рухівці організовують ходу вулицями столиці, несучи таблички, на яких написані назви країн — гарячих точок світу, де зараз тривають війна і насильство. Це нагадування для всіх людей про те, що десь комусь зараз дуже гірко і що ми не можемо стояти осторонь. «Часто люди думають, що мир — це відсутність війни, — зазначає Уляна Римарук. — І тому їх дивує, що ми зараз про це говоримо. Але мир — це культура діалогу... Недавно у Львові двоє хлопців до смерті побили бездомного — просто так. То невже це мир? Окрім того, ми не хочемо бути провінційними, тобто бачити не далі свого носа — хочемо дивитися на увесь світ. Тому нас турбують ті війни, що досі йдуть у різних точках планети».

 

Активісти МЗМ закликають приєднуватись до руху молодь Івано-Франківська. Вони переконані, що разом можна змінити світ і жити радісним насиченим життям.

 

Досвід Львова

 

У квітні 2013 року рух «Молодь за мир» розпочав свою роботу у Львові. Як розповіла координатор Спільноти святого Еґідія у Львові Іванна Синицька, активісти руху провадять зустрічі з молодими людьми, пояснюють їм, як можна допомагати бездомним, стареньким і хворим, розказують про роботу руху в Україні та інших країнах світу. Нещодавно відбувся семінар, на якому студентам розповідали про Папу Франціска.

 

У своїй повсякденній праці молодь руху допомагає знедоленим. Роздає їжу, одяг, присвячує їм свій час. «Вони знають всі їхні історії, стараються багато уваги приділяти спілкуванню, адже допомога може бути не тільки матеріальна, — підкреслює пані Синицька. — Нещодавно наша молодь організувала паломництво для бездомних до Крехівського монастиря. Організувала панахиду за померлими на вулицях від насильства та несправедливості. Молебень відправив владика Венедикт на місці загибелі бездомного чоловіка у Львові, котрого забили двоє молодих хлопців. "Молодь за мир" протестує проти насильства і закликає усіх до мирного життя у турботі один про одного».

 

Точну кількість учасників руху назвати неможливо, каже Іванна Синицька, тому що багато хто долучається ситуативно або вибіркового. Але основний кістяк утворили десь двадцятеро молодих людей, які організовують усі заходи.

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

 

Спільнота святого Еґідія — християнська спільнота, що зародилась у Римі 1968 року і взяла собі за мету допомагати бідним. Сьогодні організація поширена у 60 країнах 4 континентів. Спільнота об'єднує близько 40 000 активних членів, а ще є багато таких, котрі у різний спосіб приєднуються до роботи організації. В Україні Спільнота cвятого Еґідя існує у трьох містах — Києві, Львові та Івано-Франківську.

16.08.2013