458-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:54 Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО від 27 травня 2023 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Санкційний список охоплює 51 громадянина РФ і 220 юридичних осіб, зокрема зареєстрованих в Україні. "Це підприємства ВПК та дотичні російські компанії. Підприємства, що обслуговують війну. І особи, через яких відбувається управління цими компаніями", – поінформував Зеленський у вечірньому зверненні. "Крок за кроком ми збираємо повні дані про всіх, хто працює на агресію – прямо чи опосередковано. Кожна така особа буде заблокована, і наші українські санкції або вже синхронізовані, або будуть синхронізовані із санкціями вільного світу", – додав Президент.

 

 

20:26 У Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови про використання назви Сакартвело замість Грузії. У законопроєкті №9329 зазначено: "Запровадити використання в Україні на офіційному рівні, офіційному листуванні та спілкуванні, а також у засобах масової інформації офіційної та історичної назви Сакартвело замість Грузії. Відповідно, грузинський народ (грузинів) називати – картвелами".

 

 

19:49 Генеральний штаб ЗСУ оновив дані про втрати ворога, зауваживши, що така потреба виникла "у зв'язку з постійним надходженням уточнених розвідувальних даних". При тому командування наголосило, що втрати стосуються не однієї доби, а всього періоду, починаючи із 24 лютого 2022 року. Таким чином, знищено 3794 танка, а не 3799. Бойових броньованих машин ворог втратив на 7 більше – 7449 замість 7442 одиниць. Кількість знищених артилерійських систем теж виявилася вищою – 3414 замість 3406, і РСЗВ – 574 замість 572. Літаків збили 313, а не 310, а гелікоптерів – 298, а не 296. 

 

 

19:33 Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що Україна проводить підготовчі дії для контрнаступу, і цей процес іще може бути тривалим. "Деякі процеси вже відбуваються, наприклад, знищення ліній постачання або вибухи складів в тилу. Інтенсивність наростає, але це займе досить тривалий час", – сказав Подоляк у коментарі The Guardian. Спікер Банкової передбачає, що в міру розвитку контрнаступу російські угруповання, котрі воюють на боці України, будуть дедалі частіше здійснювати рейди, подібні нещодавнім операціям в Бєлгородській області РФ.

 

 

18:58 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація, не рахуючись із втратами, продовжує вести загарбницьку війну. Ворог нехтує міжнародним гуманітарним правом, завдає ударів, здійснює обстріли не лише військових, а й цивільних об’єктів.

Загалом протягом доби противник завдав 10 авіаційних ударів та здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. 

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повного захоплення Луганської та Донецької областей. Протягом цієї доби підрозділи сил оборони відбили 13 ворожих атак. 

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. 

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі Вовчанська Харківської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Грем’яч Чернігівської області; Заруцьке, Глухів, Бунякине, Катеринівка, Ободи, Миропілля Сумської області, а також Басове, Бугаївка, Гоптівка, Лук’янці, Зелене, Тернова, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Тихе, Хатнє  на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Кислівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали Колодязне, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кислівка та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник наступальних дій не проводив. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії західніше Хромового. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку окупанти вели наступальні дії у напрямку населених пунктів Сєверне та Первомайське, успіху не мали. Здійснили артилерійські обстріли населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили 7 атак противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Шахтарське та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Червоне Запорізької області та Зміївка Херсонської області. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Вільне Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Полтавка, Гуляйполе, Чарівне, Новоданилівка, Новоандріївка, Білогір'я, Мала Токмачка, Степове та Кам’янське Запорізької області; Садове, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

У тимчасово окупованому Луганську російські окупанти продовжують переобладнувати місцеві медичні заклади під свої потреби. Нещодавно, до Залізничної лікарні, де лікують поранених загарбників, додатково було завезено ліжка та обладнання. Крім того, у тому ж Луганську, окупанти передали пологовий будинок №2 у розпорядження ПВК «вагнер».

Російські загарбники цинічно продовжують здійснювати незаконне вивезення дітей із тимчасово захоплених територій Луганської області. У окремих населених пунктах Щастинського району, окупанти анонсували так званий відпочинок для школярів у літніх таборах на території російської федерації.

Авіація сил оборони за добу завдала 4 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 3 - по зенітно-ракетних комплексах. 

Наші воїни протягом доби знищили 3 ворожих БпЛА різного типу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження озброєння та військової техніки, 2 пункти управління, 2 склади боєприпасів та ще один важливий військовий об'єкт противника.

 

 

18:39 Вища рада правосуддя дала дозвіл на утримання під вартою судді Макарівського районного суду Олексія Тандира, якого вночі на 26 травня заскочили на місці аварії, в котрій загинув нацгвардієць – 22-річний Вадим Бондаренко.

 

 

17:10 Спецслужби РФ розпочали втілювати провокацію із хімічною зброєю, заявляють у Головному управлінні розвідки. "З метою зриву контрнаступальних дій Сил безпеки і оборони України російські окупанти 27 травня 2023 року почали реалізовувати провокацію із застосуванням хімічної зброї на тимчасово окупованих територіях Запорізької області", – йдеться у повідомленні. Жертвами провокації мали би стати солдати російської армії, і РФ планує використати сліди ураження хімічною зброєю на їхніх тілах як фейковий доказ для звинувачення України", – додали у розвідці.

 

 

16:37 В окупованому Бердянську вдруге за день пролунали вибухи, над окупаційним виконкомом здіймається дим, імовірно багато російських військових знищено, повідомила Бердянська міська військова адміністрація.

 

 

16:18 Дипломати з Варшави, Берліна, Парижа і Брюсселя не підтверджують, що спеціальний представник Китаю Лі Хуей висловив вимогу залишити за Росією окуповані українські території, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, реагуючи на публікацію видання The Wall Street Journal про те, начебто спеціальний представник Китаю в європейських столицях закликав до негайного припинення вогню і визнання за Росією окупованих українських територій: "Я негайно зв'язався зі своїми колегами у тих столицях, які він відвідував, і жоден з них не підтверджує, що озвучувалися чи велися перемовини навіть про те, щоб визнати за Росією ті території, на яких зараз в Україні перебуває Росія".

 

 

15:03 Дрон-камікадзе атакував автомобіль «Нива» міноборони РФ на дорозі Бровничі–Сушани в Брянській області, в кілометрі від українського кордону, загинули двоє військовослужбовців. Повідомляється також, що неподалік цих населених пунктів Сушани та Бровничі триває бій з "українською ДРГ".

 

 

14:17 Міжнародна асоціація юристів ухвалила резолюцію із закликом до країн-членів ООН підтримати створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України, повідомив Офіс генерального прокурора України.

 

 

13:23 Перша група з 400 українських військовиків почала навчання на американських танках Abrams M1 у Німеччині, заявив речник Пентагону підполковник Гаррон Гарн. Зокрема, майже 200 військовослужбовців – приблизно один бронетанковий батальйон – 26 травня почали тренуватися на полігонах у Графенвері та Гоенфельсі. Програма вишколу включає базові солдатські завдання, а також тренування на рівні взводу та роти, відтак більші навчання за участю підрозділів розміром із батальйон. Іще 200 вояків навчаються ремонтувати й обслуговувати техніку.

 

 

12:44 Під час контратакувальних дій у районі Бахмута Сили оборони України змогли просунутися на 350–400 м на деяких позиціях, заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

 

 

12:15 Наступальна активність росіян під Бахмутом знижена. Ворог робить ставку на авіаційних ударах та інтенсивних артилерійських обстрілах, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Учора і сьогодні немає активних боїв ні в місті, ні на флангах. Натомість ворог активно обстрілює околиці Бахмута та підступи до нього. "Ми міцно тримаємо зайняті раніше панівні висоти на півночі та півдні від Бахмута. Водночас просування протягом вчора і сьогодні призупинено з метою виконання інших задач", – заявила Маляр.

 

 

11:52 Українські посадовці підтвердили факт обстрілу баз російських військ в анексованому Бердянську: заступник голови Бердянського районної ради Віктор Дудукалов заявив в ефірі телемарафону: "Буквально кілька хвилин тому був черговий неймовірний приліт по базах відпочинку „Хімік“, „Весна“ у селі Новопетрівка Бердянського району, розташованому на узбережжі Азовського моря, де розміщено російських військових, загиблих можна вважати вже не десятками, а сотнями".

 

 

11:46 У Псковській області безпілотник атакував нафтопереробну станцію. Місцевий губернатор повідомив про пошкодження адміністративних будівель.

 

 

11:28 Станом на 10:30 росіяни терміново вивели на бойове чергування у Чорному морі один носій крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 8 ракет, попередив речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

 

 

11:11 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 128 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 91 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:47 11-й пакет санкцій ЄС проти Росії має бути були спрямований на блокування уникнення обходу попередніх санкцій, однак Угорщина і Греція виступають проти його прийняття, пов'язавши своє схвалення з виключенням Україною їхніх компаній зі списку "спонсорів війни", пише Politico.

 

 

11:02 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

10:38 Енергетична система України працює стабільно, дефіцит електроенергії відсутній, обмеження для побутових споживачів не плануються, повідомили в Міненерго. Без світла також залишається частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях.

Імпорт електроенергії на поточну добу становитиме: зі Словаччини – від 60 МВт до 315 МВт, з Молдови – від 2 МВт до 307 МВт. Експорту немає.

 

 

10:00 Україна звернулася до Німеччини з офіційним запитом, в якому просить надати їй крилаті ракети Taurus, пише Spiegel. Кілька днів тому експерт з питань оборони опозиційної ХДС Родерік Кізеветтер висловився за постачання Україні німецьких крилатих ракет Taurus. За його словами, керовані ракети з дальністю дії до 500 км дадуть змогу Україні завдавати ударів по російській військовій інфраструктурі далеко за лінією фронту. Десять років тому для бундесверу було закуплено близько 600 Taurus, із них близько 150 досі перебувають в експлуатації. Spiegel зазначає, що міністр оборони Борис Пісторіус стримано відреагував на пропозицію Кізеветтера.

 

 

09:51 НАТО надасть експертну підтримку українським інноваціям, а також інвестує 1 млрд євро в європейські розробки технологій подвійного призначення, повідомляє Мінцифри за підсумками зустрічі віцепрем'єра з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова та заступника генерального секретаря НАТО з нових викликів безпеці Девіда ван Віла. У фокусі будуть чотири напрямки: проєкти з БПЛА, супутниковий зв'язок, електронні системи та засоби радіоелектронної боротьби. Україна вже має спільні напрацювання з НАТО. Систему ситуаційної обізнаності Delta, яка відображає поле бою в реальному часі, було створено в Центрі інновацій та розвитку оборонних технологій Міноборони за стандартами НАТО.

 

 

09:32 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Сили "групи Ваґнера", ймовірно, почали залишати частину своїх позицій навколо донецького міста Бахмут.

25 травня 2023 року власник "Ваґнера" Євґєній Пріґожин заявив, що розпочато виведення його сил із Бахмута і що передача позицій міністерству оборони Росії  триватиме до 1 червня 2023 року. Заступниця міністра оборони України також підтвердила ротацію загонів Ваґнера на околицях міста.

Станом на 24 травня 2023 року сили так званої "донецької народної республіки", ймовірно, увійшли в місто, щоб розпочати розмінування. Останніми тижнями частини 31-ї бригади повітряно-десантних військ Росії, ймовірно, перекинули з району Сватове–Кремінна для посилення флангів Бахмута.

Українські сили станом на 16 травня 2023 року зайняли 20 квадратних кілометрів на флангах Бахмута. Ймовірно, ротація сил "Ваґнера" триватиме контрольованими етапами, щоб запобігти обвалу на ділянках навколо Бахмута. Незважаючи на ворожнечу Пріґожина з міноборони Росії, війська "Ваґнера" після відновлення, ймовірно, будуть використані для подальших наступальних операцій на Донбасі.

 

 

09:13 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 206 200 (+480) осіб,

танків – 3799 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 7442 (+7) од.,

артилерійських систем – 3406 (+22) од.,

РСЗВ – 572 (+2) од.,

засобів ППО – 329 (+1) од.,

літаків – 310 (+0) од.,

гелікоптерів – 296 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2941 (+31) од.,

крилатих ракет – 1025 (+10) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6172 (+11) од.,

спеціальної техніки – 449 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

111,2% танків (з них 0,5% за минулий тиждень),

  42,9% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

102,9% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

110,6% артилерійських систем (з них 4,8% за минулий тиждень),

  51,3% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

  24,8% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

  33,2% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

  23,4% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:01 "Прийшов час повертати своє"– заявив Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний, опублікувавши відеоролик з молитвою за визволення України "Благословіть наш рішучий наступ!":

Україно, рідна земля-мати,

Господь, отець наш небесний,

Благословіть!

Я йду знищувати

ворогів землі рідної,

вбивць моїх братів,

ґвалтівників моїх посестер.

Нехай рука моя буде твердою,

щоб вбивати ворогів!

Нехай око моє буде ясним,

щоб вбивати ворогів!

Нехай зброя моя буде справна,

щоб вбивати ворогів!

Нехай воля моя буде сталь,

щоб вбивати ворогів!

Україно, рідна земля-мати,

Господь, отець наш небесний,

Благословіть!

Наш рішучий наступ!

Нашу священну помсту!

Нашу святу перемогу!

 

 

08:47 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин заявив, що війська "Ваґнера" продовжують передавати позиції в Бахмуті мінобороні Росії та виходити з міста.

• Українські джерела стверджують, що у Бахмуті досі присутні війська "Ваґнера", а темп наступальних дій росіян навколо міста продовжує знижуватися.

• Продовження успішних обмежених українських контратак на флангах Бахмута може ускладнити російську операцію з виведення військ з міста. Російські мілблогери стверджують, що українські війська провели успішні контратаки поблизу Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута) та Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). Відомий мілблогер стверджував, що українські контратаки поблизу Оріхово-Василівки призвели до того, що частини приватної військової компанії "Ветерани" відступили до кілометра від своїх позицій у цьому районі. Мілблогери повідомляли, що українські сили захопили височини вздовж траси E40 (Бахмут–Слов’янськ) поблизу Оріхово-Василівки, і що в цьому районі тривають бої. Російський мілблогер стверджував, що українські сили просунулися в бік Кліщіївки та перетнули канал Сіверський Донець, можливо, загрожуючи оточити населений пункт і змусити російські війська відступити на схід. Геолокаційні кадри, опубліковані 24 і 25 травня, показують, що російські сили, ймовірно, відновили обмежені позиції на захід від Кліщіївки. 

• Російські війська 25 і 26 травня завдали масштабних ракетно-безпілотних ударів по території України.

• Кремль, ймовірно, відновлює свою інформаційну кампанію, щоб змусити Захід змусити Україну піти на поступки та вести переговори на вигідних для Росії умовах.

• Повідомляється, що 25 травня "група Ваґнера" обміняла 106 українських військовополонених на невстановлену кількість російських військовополонених, що свідчить про те, що "Ваґнер" міг провести обмін незалежно від міністерства оборони Росії.

• Російські війська продовжували обмежені наступальні дії на північний схід від Куп’янська та на лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували обмежені наступальні дії на ділянці фронту Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська продовжували обстрілювати українські позиції на півдні України.

• Російські чиновники продовжують формувати нові добровольчі формування для захисту російських регіонів, які межують з Україною.

• Російські окупаційні чиновники продовжують спроби знищити українську культурну спадщину, грабуючи українські артефакти.

 

 

08:34 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:30 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 20 ракетних ударів. По населених пунктах Київської та Дніпропетровської областей – із застосуванням 10 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 (знищено нашими захисниками). По Дніпру противник завдав ракетного удару двічі. Спершу використав 7 ракет із С-300/С-400. В другий раз – вдарив по медичному закладу, використавши "Іскандер". Також 2 російських зенітних керованих ракети влучили по місту Авдіївка. Крім того, ворог завдав 68 авіаційних ударів, зокрема, задіяв іранські ударні дрони типу “Shahed” по містах Мерефа та Ізюм Харківської області, а також застосував керовані авіаційні бомби по місту Авдіївка та селищу Нью-Йорк. Водночас, здійснив близько 89 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, пошкоджень зазнали медичний заклад у місті Дніпро, освітні заклади в Ізюмі та Нью-Йорку, житлові багатоквартирні та приватні будинки.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом минулої доби, відбулось 25 бойових зіткнення на зазначених ділянках фронту.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів по районах Стрілечої та Землянок Харківської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Сеньківка, Соснівка, Залізний Міст Чернігівської області; Сваркове, Бояро-Лежачі, Старі Вирки, Павлівка, Волфине, Басівка, Запсілля, Миропілля, Велика Писарівка Сумської області, а також Одноробівка, Козача Лопань, Стрілеча, Глибоке, Нескучне, Зелене, Тернова, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Караїчне, Мала Вовча, Бударки та Вільхуватка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Завдав авіаційних ударів поблизу Кислівки, Котлярівки, Табаївки та Райгородка Харківської області. Вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Колодязне, Дворічна, Масютівка, Кислівка, Кам'янка Харківської області та Стельмахівка –Луганської.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки. Там же – завдав авіаційного удару. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське і Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Предтечиного. Завдав авіаударів в районах Григорівки та Білої Гори. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Калинівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Костянтинівка, Біла Гора та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку Первомайського, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів по Авдіївці та Первомайському, здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали також Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаударіа в районах Вугледара, Пречистівки та Великої Новосілки, здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Вугледар та Пречистівка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Завдав авіаударів поблизу Степового Запорізької області та Зміївки на Херсонщині. Обстріляв населені пункти Времівка і Новосілка Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Білогір'я, Мала Токмачка, Малі Щербаки та Кам’янське Запорізької області; Золота Балка, Веселе, Козацьке, Львове, Антонівка, Кізомис, Станіслав Херсонської області та місто Херсон.

У російських окупаційних військах все частіше відзначаються випадки невиконання наказів командирів та дезертирства. Так, 25 травня, близько 20 колишніх ув’язнених, які нещодавно пройшли прискорену підготовку та прибули для посилення підрозділу, що розташований в районі населеного пункту Сватове, викрали автомобіль КамАЗ та вибули у невідомому напрямку. На цей час місце їх перебування не встановлено, пошуки тривають.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника. Також було знищено 5 ворожих розвідувальних БпЛА типу “Орлан-10” та 2 – типу “Zala”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 3 райони зосередження озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів, 2 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 2 важливі цілі противника.

 

 

27.05.2023