439-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:16 Українські фоторепортери Євгена Малолєтка і Мстислав Чернов отримали Пулітцерівську премію у номінації "Служіння суспільству" за серію матеріалів із Маріуполя у складі команди аґенції Associated Press; серед переможців також імена співробітників AP Василиси Степаненко та Лорі Хіннант.

 

 

 

21:50 Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні похвалив роботу ППО у ці дні. "Партнери бачать те, на що здатні українці, те, на що здатна в наших руках передана нам зброя, те, які ми ефективні, коли діємо разом заради нашої спільної безпеки", – сказав Зеленський. "Успіхи українців в обороні проти російської агресії – це, однозначно, антидот проти інших агресій. Світ повинен бачити, що вільний народ здатен захистити свободу від загарбників. Можемо ми – отже, зможуть інші. Якщо будуть діяти так само сміливо, так само влучно й так само разом з іншими вільними народами", – додав Президент.

 

 

20:57 Майже 93% українців вірять у перемогу України у війні проти Росії, свідчить соціологічне опитування, проведене фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Центром Разумкова.

 

 

Серед респондентів 77,2% повністю або радше згодні з твердженням, що Майдан був справедливим повстанням народу проти авторитарної влади. Серед тих, хто є прихильником Революції гідності, соціологи зафіксували найбільшу частку противників аби-якого миру з Росією – 71,8% кажуть, що війна може припитися лише у разі перемоги; і лише 3,3% виступають за будь-які компроміси. Натомість серед опонентів Майдану лише 37,3% підтримують ведення війни до обов'язкової перемоги, а 17,4% схвалюють усілякі поступки.

 

 

 

 

20:23 Європейська комісія привітала рішення України встановити День Європи 9 травня. "Це відображенням європейської ідентичності українського народу", – прокоментувала представниця Єврокомісії Дана Спінант.

 

 

20:01 Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив про можливість перегляду постанови про карантин після того, як ВООЗ скасувала статус надзвичайної ситуації у зв'язку з пандемією COVID-19. "Будемо готуватися до скасування цієї постанови, оскільки вона тягне як протиепідемічні обмеження, так і інші дії, пов'язані з суб'єктами господарювання під час карантину, який був уведений на території всієї країни", – сказав Ляшко під час зустрічі з журналістами. Водночас міністр зауважив, що вакцинація проти COVID-19 триватиме і поступово буде переходити в розряд рутинної напередодні щорічного епідемічного сезону.

 

 

19:40 Вищий адміністративний суд німецьких федеральних земель Берлін і Бранденбург у понеділок, 8 травня, задовольнив скаргу берлінської поліції на рішення адмінсуду Берліна і таким чином повернув заборону приносити російські та радянські прапори до меморіалів 9 травня у столиці Німеччини, скасовану раніше судом нижчої інстанції. "У нинішньому контексті це може бути витлумачено як вираження симпатії до війни, – йдеться у заяві суду, котру цитує "Німецька хвиля". – Явно цілеспрямоване посилення російських авіаударів по Україні та її цивільному населенню сьогодні сприяє подальшому загостренню конфлікту і показує, що не можна розділяти святкування закінчення війни та відновлення війни у Україні”.

 

 

19:15 У Миколаєві демонтували пам'ятник російському князю Григорію Потьомкіну, якого в місті вшановували як одного зі засновників. Погруддя Потьомкіна стояло на території яхт-клубу з 2009 року.

 

 

 

18:55 Президент України Володимир Зеленський розповів про мотиви законопроєкту про встановлення 8 травня Дня памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, натомість 9 травня – Дня Європи:

 

#цитата

 

Зло, на жаль, повернулося. Як 80 років тому зло рвалося до наших міст і сіл, так і зараз це робить. Хоч зараз інший агресор, але в рашистів та сама мета, що була в нацистів: поневолення або знищення. І так само, як і в Другій світовій війні, ми зараз не наодинці проти зла. Ми б’ємося проти нього, спираючись на спільну силу народів вільного світу.

Багато років тому на нашому континенті була встановлена традиція святкування Дня Європи для відзначення досягнутих миру та єдності. Сьогодні єдність на нашому континенті наближає нас до відзначення першого дня нашого миру. Щороку відзавтра 9 травня ми будемо вшановувати нашу історичну єдність – єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм.

Це буде День Європи, яка підтримує українців усі дев’ять років російської агресії та вже 439 днів повномасштабного вторгнення. Це буде День Європи, яка допомагає нам боротися на всіх напрямах. Це буде День Європи – нашої союзниці. Це буде День Європи – нашої, частиною якої Україна завжди була, є і буде.

 

Володимир Зеленський

 

 

18:44 Голову Київської обласної ради Наталію Гунько звільнили з посади. Таке рішення депутати облради ухвалили під час процедури розгляду звіту голови. Гунько на дебати "вкотре не з’явилася". Наразі виконання обов'язків голови поклали на першого заступника Ярослава Добрянського.

 

 

18:31 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Не зважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо окупації нашої території. Завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Протягом цієї доби противник завдав 11 ракетних, 59 авіаційних ударів та здійснив 76 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали мирні мешканці, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – ворог здійснив близько 30 атак. Ведуться важкі бої за міста Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Берилівка, Мощенка, Галаганівка, Леонівка, Олександрівка, Буда-Вороб'ївська, Грем'яч Чернігівської області; Зноб-Новгородське, Стара Гута Сумської області, а також Гоптівка, Красне, Зелене, Стариця, Огірцеве, Вовчанські Хутори, Караїчне, Мала Вовча, Миколаївка та Нестерне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Западне та Масютівка. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали населені пункти Кам'янка, Тополі, Петро-Іванівка, Фиголівка, Новомлинськ, Западне, Лиман Перший, Вільшана, Бугаївка Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку противник намагається знайти слабкі місця у нашій обороні. Вів наступальні дії у напрямку Білогорівки, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Невське і Білогорівка Луганської області та Верхньокам'янське і Спірне Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Білогорівка Луганської області та Ямполівка і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії.

Тривають бої у місті Бахмут. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямках Іванівського та Часового Яру. Завдав авіаударів по районах Богданівки, Бахмута та Предтечиного. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Предтечине, Олександро-Шультине, Диліївка, Дружба, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах Авдіївки та Первомайського, успіху не мав. Обстріляв Новокалинове, Бердичі, Ласточкине, Авдіївку, Сєверне, Водяне, Первомайське та Нетайлове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник продовжує атакувати позиції сил оборони. Тривають бої за Мар’їнку. В той же час, ворожих обстрілів зазнали також Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Велика Новосілка. Здійснив обстріли Парасковіївки, Новомихайлівки та Вугледара.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. В той же час, протягом доби здійснив обстріли понад 20 населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір'я, Мала Токмачка та Кам’янське Запорізької області; Золота Балка, Качкарівка, Зміївка, Тягинка, Антонівка, Дніпровське, Кізомис, Станіслав Херсонської області та місто Херсон.

У місті Скадовськ відзначено згортання діяльності районної та міської адміністрацій. Так, в ніч з 6 на 7 травня, окупанти завантажили в автомобільний транспорт документацію, оргтехніку та інше майно державних установ, а вже на ранок 7 травня, разом із сім’ями, місто залишила значна частина російської окупаційної адміністрації. На даний час подібна ситуація спостерігається у таких населених пунктах області, як Михайлівка, Петрівка, Шевченка, Широке, Улянівка та Красне.

Враховуючи багатокілометрові затори, які останнім часом утворились на в’їзді до Криму та в районі Керченського мосту, вивезення документації та награбованого майна з державних установ тимчасово захопленої Херсонської області загарбники планують здійснити морським шляхом, за допомогою суховантажного судна, через порт міста Бердянськ.

Авіація Сил оборони за добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Крім того, протягом цієї доби, нашими захисниками було знищено розвідувальний БпЛА типу “Zala”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили, 2 склади боєприпасів та ще 3 важливі цілі противника.

 

 

17:55 У Литві завершилися чотиритижневі інструкторські курси для українських військовослужбовців. Українських солдатів навчали військовій педагогіці, основам стрільби та поводження зі зброєю, а також передали навички, необхідні для самостійного планування й проведення навчальних занять.

 

 

17:23 Президент України Володимир Зеленський скликав ставку Верховного Головнокомандувача. Учасники заслухали інформацію про наслідки нещодавніх повітряних атак Росії, обговорили можливості посилення захисту населення й об'єктів цивільної та критичної інфраструктури. Ставка обговорила оперативну ситуацію на фронті та плани окупантів на найближчий час. "Учасники засідання проаналізували стан забезпечення підрозділів сил оборони України озброєнням і боєприпасами, а також стан підготовки й комплектування особовим складом і технікою новостворених бригад", – поінформували в ОП.

 

 

17:10 Офіційний Кишинів дезавуював заяву спецпредставника невизнаного Придністров’я у Росії про потребу збільшити кількість російських "миротворців" у регіоні. Бюро реінтеграції Молдови заявило, що статус так званого представництва не визначено. "Про механізм миротворчих сил можуть говорити сторони, які підписали угоду від 21 липня 1992 року, а не люди, які не мають до цього жодного стосунку", – наголосили у відомстві. 

 

 

16:37 На парад 9 травня у Москву погодилися приїхати президенти Казахстану і Таджикистану Касим-Жомарт Токаєв і Емомалі Рахмон, а також прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

 

 

16:18 Верховна Рада на найближчому пленарному засіданні розгляне ініціативу Президента відзначати 8 травня День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, повідомив голова ВР Руслан Стефанчук. "Від себе додам, що відзначення завершення Другої світової війни в Європі саме 8 травня – це європейська традиція. Україна з 2015 року відзначає цей день разом із цивілізованим світом. А 9 травня – це День Європи, нашого спільного дому", – прокоментував Стефанчук.

 

 

15:50 Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк виступає за те, щоб у Криму після деокупації забрали автономний статус. На його думку, існування автономій у складі унітарної держави є живильним середовищем для сепаратистських настроїв. "Очевидно, що, отримавши автономію, ти підсвідомо вважаєш себе в чомусь кращим за інші регіони. Для унітарної держави автономія – це небезпечний шлях, це шлях у конфліктність на регіональному рівні", – заявив Подоляк, згідно з повідомленням УНІАН. Представник ОП наголосив на тому, що Україна має дотримати права етнічних меншин, і згадав про кримських татар, які "заслуговують симпатій" українців.

 

 

15:08 Слідчі Служби безпеки України склали підозру російському актору-пропагандисту Владіміру Машкову. Слідство інкримінує йому виправдовування збройної агресії РФ, героїзацію воєнних злочинів рашистів; також у своїх виступах Машков закликав до "приєднання" Донецької, Луганської, Херсонської і Запорізької областей України до складу Росії.

 

 

14:43 Росія знову зупинила "зернову ініціативу", відмовившись реєструвати судна на вхід та проводити їх інспекції. "Деструктивна політика Росії унеможливлює складання інспекційного плану відповідно до процедур СКЦ, які передбачають щоденне погодження всіма сторонами плану інспекцій як на вихід, так і на вхід. Станом на сьогодні на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікує 90 суден, з яких 62 – це судна, які йдуть під завантаження. Інспекції як вхідного, так і вихідного флоту призупинені", – заявили у Міністерстві інфраструктури.

 

 

14:19 Росіяни завдали удару по селу Станіслав на Херсонщині – постраждало шестеро мирних мешканців. Серед поранених – 9-річний хлопчик, який отримав мінно-вибухові травми та поранення голови. В Антонівці біля пункту незламності під вогонь потрапили староста Антонівського округу Сергій Іващенко разом із співробітницею старостату.

 

 

13:58 У колишнього народного депутата України, колишнього голови Ради міністрів Криму Валерія Горбатова під час обшуків вилучили колекцію стародавніх артефактів, зокрема унікальний гунський меч із золотим оздобленням, золоту візантійську ікону XI–XII ст., прикраси, шоломи, ікони, інші предмети, які мають історичну та культурну цінність. Згідно з попередньою інформацією, артефакти походять із кримських музеїв; частина куплена у "чорних археологів". Під час попередніх обшуків у офісному приміщенні Горбатова виявили понад 6 тисяч одиниць історичних і культурних цінностей, зокрема скіфські мечі, списи, сокири, стріли, монети, кольчугу, еллінські шоломи, трипільський посуд. У квітні 2022 року Горбатова викрили на фінансуванні терористичної організації "ДНР" – він продовжував здійснювати бізнес-діяльність на окупованих територіях України та сплачував податки окупантам. Вилучені знахідки наразі передали на зберігання до Національного музею історії України.

 

 

13:27 Унаслідок нічного удару по Одесі знищено складське приміщення Одеської обласної організації Червоного Хреста України площею 1000 квадратних метрів. "Пожежа повністю знищила гуманітарну допомогу, яка зберігалась на складі. Наразі надання гуманітарної допомоги та діяльність деяких проєктів Одеської обласної організації Червоного Хреста України призупинено", – йдеться у повідомленні Червоного Хреста.

 

 

 

13:05 Велика війна не зупинила бізнес в Україні: попри кризи, спричинені бойовими діями та масовими блекаутами, перший рік повномасштабної війни не став рекордним за кількістю закритих справ. Із квітня 2022 по квітень 2023 було закрито 203 921 ФОП, а зареєстровано – 208 936 нових. Для порівняння, у попередні роки в середньому в Україні закривалось 260 тисяч бізнесів на рік, повідомляє Opendatabot.

 

 

12:39 Нічна атака дронами не завдала пошкоджень магістральній енергетичні інфраструктурі, однак через російські обстріли вздовж лінії фронту й обстріли прикордоння знову є пошкодження у розподільчих мережах (обленерго) у Донецькій, Харківській, Херсонській, Сумській та Чернігівській областях, повідомили в "Укренерго".

Виробництво електроенергії наразі повністю покриває споживання. Друга хвиля водопілля іде на спад, але гідроелектростанції продовжують активно працювати. Крім того, сезонно збільшили виробництво електроенергії сонячні та вітрові електростанції. Триває експорт в Молдову у нічні та денні години, також віднині відновився експорт у Польщу. В Україну імпорту нема.

 

 

12:16 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 15 російських кораблів, серед яких далі 4 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 32 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

12:08 Влада невизнаного Придністров'я попросила Росію збільшити кількість російських військових у регіоні через "ризики безпеки", заявив "глава представництва Придністровської молдавської республіки у РФ" Леонід Манаков.

 

 

11:53 Колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер припускає, що за участі Китаю переговори щодо війни в Україні можуть відбутися наприкінці поточного року: "Тепер, коли Китай долучено до переговорного процесу, все має змінитися. Я думаю, до кінця року може з'явитися прагнення до переговорних процесів і навіть реальні переговори".

 

 

11:41 Європейський Союз обговорює ініціативу включити до санкційного списку – вперше – китайські компанії. Як пише видання Financial Times, ідеться про сім компаній, які в обхід санкцій постачають до РФ компоненти, котрі можуть використовуватися для виробництва зброї, – Semiconductors, King-Pai Technology, Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry і Alpha Trading Investments.

 

 

11:27 Сполучені Штати Америки не сумніваються у правдивості інформації про збиття системою Patriot російської так званої гіперзвукової ракети "Кінжал", пише CNN. "Патріот" успішно захищає від балістичних ракет, а його ефективність проти гіперзвукових снарядів дотепер була теоретичною. Пентагон вважає збиття "Кінжала" знаковою подією.

 

 

10:53 Внаслідок ракетного удару по Одещині троє людей отримали незначні поранення – то працівники складу, атакованого росіянами. Одна людина вважається зниклою безвісти, повідомив начальник Одеської районної військової адміністрації Юрій Крук. Керівниця пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк пізніше повідомила, що його тіло знайшли під завалами. На території складу виникла пожежа на площі 10 тисяч квадратних метрів.

 

 

10:3Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російські військові вербувальники націлені на трудових мігрантів з Центральної Азії в Росії для проходження служби в Україні. Рекрутери відвідують мечеті та імміграційні служби з метою вербування. В імміграційних службах співробітники, які розмовляють таджицькою та узбецькою мовами, регулярно намагаються вербувати мігрантів.

"Радіо Вільна Європа" повідомило, що рекрутери пропонують винагороду за службу в розмірі 2390 доларів США та зарплату до 4160 доларів США на місяць. Мігрантам також запропонували прискорений шлях отримання російського громадянства – від шести місяців до одного року – замість звичайних п’яти років.

Висока місячна зарплата та бонуси за реєстрацію спонукатимуть деяких працівників-мігрантів зареєструватися. Цих новобранців, ймовірно, відправляють на українські передові, де надзвичайно високий рівень втрат.

Вербування мігрантів є частиною спроб міноборони Росії виконати поставлене завдання – 400 тисяч добровольців на війну в Україні. Влада майже напевно прагне відкласти будь-яку нову відкриту примусову мобілізацію якомога на пізніше, щоб мінімізувати внутрішні протестні настрої.

 

 

10:21 Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради України законопроєкт, яким пропонується встановити 8 травня Днем памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років, натомість підписав відповідний указ, щоб 9 травня відзначати День Європи.

 

 

10:12 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 127 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 139 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, загинуло 3 особи та 28 поранено, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:03 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 194 970 (+540) осіб,

танків – 3730 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 7253 (+5) од.,

артилерійських систем – 3018 (+8) од.,

РСЗВ – 554 (+0) од.,

засобів ППО – 306 (+0) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2614 (+42) од.,

крилатих ракет – 947 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5958 (+6) од.,

спеціальної техніки – 384 (+4) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

109,1% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

  41,8% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

  99,3% автомобільної техніки (з них 1,8% за минулий тиждень),

  98,0% артилерійських систем (з них 2,9% за минулий тиждень),

  49,7% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  21,8% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

09:41 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин і лідер Чечні Рамзан Кадиров, можливо, змусили командувача російського театру воєнних дій в Україні генерала армії Валєрія Ґерасімова відновити постачання артилерійських боєприпасів для сил "Ваґнера" в Бахмуті, незважаючи на те, що Ґєрасімов хотів змінити пріоритет зусиль. Ця оцінка припускає, що заяви Пріґожина про те, що міноборони РФ приховувало снаряди, але тепер погодилося їх поставити, є правдивими, бо міноборони РФ не робило офіційних заяв щодо цих заяв, а українські офіційні особи повідомляють, що вони не спостерігали зменшення обстрілів ПВК "Ваґнера" протягом цього періоду.

• Погрози Кадирова перекинути свої військові підрозділи до Бахмута могли шантажувати російське військове командування, щоб воно виділило боєприпаси найманцям "Ваґнера".

• Ймовірно, Кадиров підтримував спроби "Ваґнера" шантажувати російське військове командування, щоб відновити свої позиції у владному колі Кремля. Раніше Кадиров займав впливову позицію в близькому оточенні Путіна, поки, очевидно, нещодавно не втратив прихильність, ймовірно, через те, що його сили відігравали обмежену роль в активних бойових діях в Україні протягом пізньої осені 2022 року та взимку 2023 року. Ймовірно, Кадиров сприйняв погрози Пріґожина відійти з Бахмута як можливість підвищити ефективність своїх сил на тлі невдач Ґєрасімова та Шойґу здобути вирішальні перемоги під час зимово-весняного наступу.

• Очевидна потреба Ґерасімова вести переговори з підлеглими командирами і здатність цих командирів тиснути на нього свідчить про те, що проблеми з субординацією суттєво впливають на здатність російських військових проводити узгоджені операції на всьому театрі бойових дій.

• Ці події ставлять під сумнів здатність Росії координувати узгоджену оборонну кампанію на всьому театрі воєнних дій. Фракційна динаміка в російських військових надзвичайно сильно впливає на прийняття рішень, і зростаюча ерозія російського командного ланцюга, ймовірно, потрапила в самопідсилювальну петлю зворотного зв’язку зі зростаючою фракційністю російської армії. ISW оцінює, що Путін навряд чи усуне Ґєрасімова з посади головного командувача театру воєнних дій з міркувань репутації, і тому публічне підважування Пріґожиним та Кадировим Ґєрасімова може мати тривалий вплив на владу посади командувача. Путін може прагнути винагороджувати фаворитизованих командирів відповідальністю за межами їхніх офіційних посад замість того, щоб прямо призначати їх на вищі посади. Російська армія навряд чи розв'яже проблеми командування найближчим часом, і ці проблеми, ймовірно, вплинуть на те, як російські сили на різних напрямках реагуватимуть на потенційні українські контрнаступальні операції.

• Здатність Пріґожина та Кадирова суттєво впливати на рішення російського військового командування залежить від готовності Путіна їх заспокоїти і його довіри до їхніх сил – і те й інше, ймовірно, погіршиться після подальших спроб шантажу.

• Триваюча боротьба Пріґожина за завершення захоплення Бахмута суперечить його послідовному наративу про те, що захоплення міста не має стратегічної цінності.

• Російські війська продовжували обмежені наступальні дії на північний схід від Куп’янська та на південь від Кремінної.

• Станом на 7 травня російські війська досягли певних територіальних здобутків у Бахмуті та продовжили обмежені наступальні операції на ділянці АвдіївкаДонецьк.

• Російські джерела стверджують, що українські війська в ніч з 6 на 7 травня запустили по Криму до 23 безпілотників.

• Суб'єкти Російської Федерації продовжують набір і формування регіональних збройних формувань і добровольчих батальйонів.

• Російська окупаційна влада продовжує планувати та здійснювати примусову евакуацію із Запорізької області.

 

 

09:24 Близько опівночі росіяни атакували Одещину із 7 бомбардувальників дальньої авіації Ту-22м3, здійснено вісім пусків ракет типу Х-22 з району мису Тарханкут (окупований Крим) по складу одного з продовольчих підприємств і по рекреаційній зоні на чорноморському узбережжі. Частина ракет не досягла своїх цілей. Рятувальні служби працюють над ліквідацією пожеж. Даних про постраждалих не надходило.

 

 

09:14 Вночі росіяни з північного напрямку (з аеродрому Сеща у Брянській області) атакували Київщину 35 ударними дронами іранського виробництва «Shahed-136/131», усі їх знищено силами та засобами протиповітряної оборони Повітряного командування "Центр" Повітряних сил у взаємодії зі складовими Сил оборони України. Уламками "Шахедів" у Києві травмовано 5 людей, пошкоджено автомобілі та житловий будинок:

у Святошинському районі пошкоджено 8 авто, а також вікна і фасади житлового будинку, уламки впали на проїжджу частину, травмовано 5 осіб;

у Солом’янському районі пошкоджено 5-тонний резервуар, що призвело до витоку дизельного палива, але без загоряння; на стоянці пошкоджено 15 вантажних та 5 легкових автомобілів, а також газову трубу.

 

 

09:01 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Вночі 8 травня 2023 року ворог знову атакував територію України, застосувавши іранські ударні БпЛА “Shahed”. 35 із 35 дронів було знищено нашими захисниками.

Продовжуючи тактику терору, минулої доби російська федерація завдала 16 ракетних ударів, зокрема по містах Харківської, Херсонської, Миколаївської та Одеської областей. Крім того, зафіксовано 61 авіаційний удар та 52 ворожих обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед мирного населення, пошкоджено багатоповерховий будинок, приватні оселі та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність подальших російських ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Тривають важкі бої за міста Бахмут та Мар’їнка. Загалом, протягом минулої доби було відбито 55 атак противника на зазначених ділянках фронту.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом минулої доби ворог завдав авіаударів по районах населених пунктів Заріччя, Леонівка та Костобобрів Чернігівської області та Глухів Сумської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Орликівка, Тимоновичі, Заріччя, Блешня, Залізний Міст, Архипівка, Леонівка, Бучки Чернігівської області; Стара Гута, Середина-Буда, Бачівськ, Уланове, Ворожба, Іскрисківщина та Новгородське Сумської області, а також Уди, Вовчанськ, Плетенівка, Бочкове, Мала Вовча, Нестерне, Бударки та Строївка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Гряниківка та Вільшана. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали населені пункти Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Западне, Лиман Перший, Берестове Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби ворог вів безуспішні наступальні дії у напрямку Спірного. Завдав авіаударів по районах населених пунктів Білогорівка Луганської області, а також Торське та Спірне Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Макіївка і Невське Луганської області та Білогорівка і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії.

Тривають бої у місті Бахмут, окупанти обстрілювали місто запалювальними та фосфорними боєприпасами. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Хромове, Іванівське, Часів Яр та Ступочки. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Бахмут, Богданівка, Курдюмівка та Нью-Йорк. Від ворожих обстрілів постраждали Залізнянське, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Маркове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Олександро-Шультине та Леонідівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку минулої доби противник вів наступальні дії в районах Авдіївки та Первомайського, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Керамік, Новокалинове, Очеретине, Бердичі, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Нетайлове, Карлівка та Гостре Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Георгіївка, Курахове та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Катеринівка, Єлизаветівка, Вугледар, Павлівка, Пречистівка, Золота Нива, Новоукраїнка, Шахтарське та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаударів по районах Времівки Донецької області та Гуляйполя і Новоданилівки Запорізької області. Поміж тим, здійснив обстріли понад 50 населених пунктів. Серед них - Полтавка, Чарівне, Новоандріївка Запорізької області; Зміївка, Придніпровське, Ромашкове, Янтарне, Кізомис, Софіївка, Станіслав Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупанти проводять так звану евакуацію місцевих жителів з тимчасово окупованого Токмака Запорізької області у напрямку населеного пункту Бердянськ. Цій процедурі підлягають представники так званої місцевої “влади”, колаборанти, діти, вчителі та вихователі. При цьому батькам дітей погрожують не зарахувати навчальний рік в разі відмови "евакуювати" дитину.

На АЗС спостерігаються черги за пальним, усім водіям повідомлено, що нових поставок пального не планується.

В населеному пункті Веселе Запорізької області зачинено та не функціонує місцевий відділ поліції ворога. Напередодні спостерігалось знищення документації цієї установи.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також удару по ворожому зенітно-ракетному комплексу.

Також, наші захисники знищили 2 ударних та 6 розвідувальних БпЛА противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії, в той же час, уразили 2 пункти управління, 2 райони зосередження озброєння та військової техніки окупантів, а також 3 склади боєприпасів ворога.

 

 

08:00 З ночі в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 17 російських кораблів, серед яких чотири надводні носі крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 32 ракетиповідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

08.05.2023