428-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:10 Президент РФ Владімір Путін підписав указ про примусову депортацію мешканців окупованих територій України, які відмовляються прийняти російське громадянство. Путін проголосив, що перехідний період для злочинної паспортизації триватиме до 1 липня, далі – депортація. Президент РФ також пропоную депортувати мешканців, яких запідозрять у "загрозі національній безпеці" та "насильницькій зміні основ конституційного ладу" Росії.

 

 

20:24 У Черкасах представники Територіального центру комплектування побили чоловіка під час спроби вручити повістку. У Черкаському обласному ТЦК заявили, що резонасне відео із соцмереж вирване й поширюється поза контекстом. У військоматі виправдовуються: "Громадянин почав ображати військовослужбовців, погрожувати фізичною розправою та застосував фізичну силу до одного з військовослужбовців". Очільник ОВА Ігор Табурець обурився вчинком військовослужбовців, але також засудив чоловіка через негідну поведінку: "Чи має право цивільний зневажливо ставитися до військового при виконанні службових обов’язків, навіть якщо він вручає сповіщення? Моя відповідь: НІ. Чи має право військовий реагувати так, як ми бачили на відео? Моя відповідь: НІ".

 

 

 

19:52 Молдова стала 35 країною, котра підтримала створення спецтрибуналу проти Росії. "Продуктивні переговори з хорошим колегою та другом Ніку Попеску. Обговорили кроки, необхідні для початку переговорів про вступ до ЄС у 2023 році. Він поінформував мене про рішення Молдови приєднатися до основної групи зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Тепер 35 держав", - повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

 

 

19:23 Очільник російської окупаційної адміністрації у Херсонській області Володимир Сальдо відкрив свою аграрну фірму у Великій Британії у розпал війни. Як пише The Guardian, британський уряд у червні 2022 року заморозив активи Сальдо та заборонив йому в'їзд до країни. Проте від листопада він фігурує як власник компанії Grainholding Ltd з офісом в Лондоні. Фірма спеціалізується на вирощуванні та торгівлі зерном. Статутний капітал підприємства становить один мільйон фунтів. У компанії Сальдо вважається директором і володіє часткою в 50%.

 

 

18:49 Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Російської Федерації та закликала МКС розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин. "Застосовуючи цю практику, Російська Федерація часто нав'язує їм російське громадянство, що також призводить до порушення права дітей на ідентичність і сприяє незаконному усиновленню українських дітей російськими сім'ями. Такі практики заборонені міжнародним гуманітарним правом, правами людини та кримінальним правом і мають переслідуватися як воєнні злочини та злочини проти людяності. У випадку з насильницьким переміщенням дітей має місце злочин геноциду, що має бути ретельно розслідувано та переслідуватися у судовому порядку", - йдеться у документі. ПАРЄ наголосила, що організований та систематичний характер примусового переміщення та депортації "дозволяють зробити висновок, що ці злочини не є випадковими чи незапланованими" та свідчать про намір "знищити Україну та українську ідентичність, а також культурні та мовні особливості її народу". "Асамблея підкреслює, що насильницька передача дітей з однієї групи в іншу з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову або релігійну групу вважається злочином геноциду відповідно до пункту (е) статті 2 Конвенції про геноцид 1948 року", - йдеться у резолюції.

 

 

18:25 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Цієї доби противник завдав 25 авіаційних ударів, здійснив більш як 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також, вночі, ворог завдав 5 ракетних ударів по Миколаєву, є постраждалі серед мирного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби здійснив понад 35 атак на зазначених ділянках фронту, проте усі вони були відбиті підрозділами сил оборони. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка, наші воїни мужньо тримають  оборону.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка суттєвих змін не зазнала. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках зберігається військова присутність противника у прикордонних з Україною районах російської федерації. Протягом доби ворог завдав авіаційних ударів по населених пунктах Середина-Буда та Чернацьке; здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Нововасилівка, Українське, Бачівськ та Кучерівка Сумської області, а також Басове, Бугаївка, Козача Лопань, Стрілеча, Глибоке, Гатище, Вовчанськ, Бологівка, Дворічанське та Колодязне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив, активно застосовував БпЛА для коригування вогню артилерії. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Кам’янка, Красне Перше, Фиголівка, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області. 

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Серебрянського лісництва. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Терни, Верхньокам’янське і Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує наступальні дії. Тривають бої у місті Бахмут. До того ж, протягом доби противник вів безуспішні атаки у напрямку Богданівки. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Хромове, Бахмут, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Костянтинівка, Північне, Південне, Неліпівка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах населених пунктів Сєверне та Первомайське Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Степове, Бердичі, Ласточкине, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське.

На Мар’їнському напрямку протягом доби нашими захисниками були відбиті атаки противника в районах населених пунктів Красногорівка та Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали також Георгіївка, Парасковіївка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів по Вугледару та Великій Новосілці, здійснив обстріли населених пунктів Богоявленка, Новоукраїнка, Золота Нива, Пречистівка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Здійснив обстріли населених пунктів, що неподалік лінії бойового зіткнення. Серед них – Вільне Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка та Кам’янське Запорізької області; Херсон та Берислав на Херсонщині. 

Для поповнення втрат в живій силі, російські окупанти продовжують активно залучати осіб із судимістю, або тих стосовно яких відкрито кримінальні справи, зокрема, за тероризм. За наявною інформацією, у одному із польових таборів, розгорнутих противником на тимчасово заховленій території Старобільського району Луганської області, здійснюється підготовка близько 500 таких загарбників. Також відомо, що замість ув’язнення, засудженим пропонується контракт на військову службу із участю у бойових діях в Україні терміном на півроку.

Авіація Сил оборони України за добу завдала 4 ударів по районах зосередження окупантів, а також удару по зенітно-ракетному комплексу противника. 
Збито 5 ворожих БпЛА різного типу. 

Підрозділи ракетних військ і артилерії, в той же час, уразили 2 пункти управління, район зосередження живої сили противника, засіб протиповітряної оборони, склад боєприпасів та 2 артилерійських підрозділи

 

 

18:02 Журналіст La Repubblica Коррадо Зуніно, який вчора зазнав поранень на Херсонщині, ігнорував застереження українських військовослужбовців. Згідно з інформацією Центру стратегічних комунікацій ЗСУ, він також не забезпечив українського фіксера Богдана Бітіка бронежилетом, який загинув унаслідок обстрілу. Стратком стверджує, що Зуніно не повідомив про свою роботу відповідальних пресофіцерів, а пізніше проігнорував попередження про небезпеку.

 

 

17:46 Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів телефонні переговори з російським президентом Владіміром Путіним. Зокрема, вони обговорили російсько-українську війну та долю "зернової угоди".

 

 

17:19 Служба безпеки України інкримінує голові Полтавського районного суду співпрацю із ФСБ. Як повідомили в СБУ, на російську спецслужбу суддя вийшла з власної ініціативи на початку повномасштабного вторгнення РФ. Тоді вона перебувала у Бердянську, де працювала суддею у міськрайонному суді. Після захоплення міста жінка добровільно залишилась на тимчасово окупованій частині Запорізької області, там вона "познайомилась" із представником ФСБ і дала йому згоду на негласне співробітництво на користь країни-агресора. "За її "наводкою" загарбники намагалися виявити місцезнаходження українських військових. Крім того, зрадниця закликала інших працівників суду підтримати російських окупантів і співпрацювати з ними. Якщо чула заперечення, "здавала людей до російських каральних органів", – йдеться в повідомленні. Слідчі з'ясували, що минулого року жінка виїхала на підконтрольну Україні територію, де згодом влаштувалася до Полтавського райсуду.

 

 

17:01 Росіяни обстріляли село Токарівка на Харківщині. Під вогонь потрапила група працівників Харківобленерго, які працювали над відновленням ліній електропередач. Один працівник загинув, четверо поранені.

 

 

16:53 Поширені матеріали з порівнянням цін на закупівлю продуктів харчування для ЗСУ та окремої військової частини ГУР Міністерства оборони України подаються некоректно, пояснили в Міноборони України: порівнюються категорично не тотожні речі. Оскільки для порівняння взято звіти про закупівлю саме продуктів і саме для харчування окремої військової частини ГУР МОУ безпосередньо за місцем постійної дислокації у місті Київ. Для харчового забезпечення ЗСУ Міністерство оборони закуповує комплексну послугу з організації харчування за каталогом продуктів, ціни на які вже враховують логістику, зокрема переважно доставку до районів ведення бойових дій.

 

 

16:35 Ракета, фрагменти якої виявили в лісі поблизу польського міста Бидгощ, була мішенню для відпрацювання завдань ППО, повідомляє радіостанція RMF FM.

 

 

15:41 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся з Папою Римським Франциском. "Розповів, як українці щодня вимушені боротися за свої життя у війні, яку розв’язала Росія. Ми цінуємо зусилля Святого Престолу, спрямовані на завершення війни, і вважаємо, що найкращий шлях до миру — це формула Президента України Володимира Зеленського. Сподіваємось, Ватикан долучиться до її реалізації, зокрема до процесу повернення полонених і депортованих, відновлення справедливості та фіксації закінчення війни", – поінформував очільник уряду.

 

 

14:50 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ привітав телефонну розмову китайського лідера Сі Цзіньпіна і Президента України Володимира Зеленського. "Я вітаю телефонну розмову між Президентом Зеленським і президентом Сі. Я також думаю, що важливо, щоб Китай краще зрозумів перспективи України. Це не змінює того факту, що Китай не зміг засудити незаконну війну Росії, незаконне вторгнення в Україну", – сказав він на пресконференції в Люксембурзі, пише CNN

 

 

14:01 Житомирська обласна рада проголосувала за рішення "заборонити діяльність Української православної церкви, яка має церковно-канонічний зв’язок із російською православною Церквою (зареєстрована як Київська митрополія УПЦ, ЄДРПОУ 21510633), є її структурним підрозділом і перебуває у відносинах підпорядкування на території Житомирської області".

 

 

13:39 Міністр транспорту Франції Клеман Бон заявив, що Україна "наполегливо працює" над відкриттям свого авіапростору для цивільних літаків. "Це насправді дуже потрібна річ. Момент, коли над Україною відновлять польоти цивільної авіації, я сподіваюся, настане якнайшвидше", – сказав Бон в інтерв'ю "Європейській правді".

 

 

13:16 Міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що очікування від українського контрнаступу "дещо перегріті". "Це точно перегріто. Усі хочуть чергової перемоги. Раніше не вірили у перемогу... Раніше хотіли, щоби Україна вижила хоч якось мінімально, щоб хоч якась частина України збереглася. А коли ЗСУ показали успіхи, всі почали вірити у перемогу – після Зміїного, після Київщини, Чернігівщини та Сумщини, після Харківщини, Херсона – хочуть наступної перемоги. Це нормально, це емоції – очікування на успіх... Тому ми погоджуємо з Генштабом, і Ганна Маляр потім каже: "Хлопці, не завищуйте власні очікування, щоб потім не було розчарування. Потім засмутитеся. Не все так просто, це війна. І мало того, ми вам точно не скажемо, коли, як і де", – сказав Резніков в інтерв'ю "РБК-Україна".

 

 

12:59 Союзники із НАТО надали Україні 230 танків, заявив генеральний секретар організації Єнс Столтенберґ. "Вже поставили понад 98% обіцяних Україні бойових машин. Це близько 1550 бронемашин, 230 танків та інше обладнання, включно із величезною кількістю боєприпасів", – поінформував Столтенберґ на пресовій конференції з прем'єром Люксембургу Ксав'є Беттелем. Генсек додав, що альянти вишколили та забезпечили обладнанням загалом дев'ять українських бронетанкових бригад.

 

 

12:38 Чернівецька міська рада позбавила УПЦ МП права користування 22 земельними ділянками у громаді. Йдеться, зокрема, про кафедральний собор поблизу Соборної площі, Свято-Николаївський храм на вулиці Руській, церкву на проспекті Незалежності, чоловічий монастир "Гореча" та жіночий монастир на вулиці Буковинській, повідомляє "Суспільне".

 

 

12:14 Повітряні сили США усунули з посади двох офіцерів командирського складу із підрозділу Національної гвардії, де служив Джек Тейшейра, викрадач секретних даних Пентагону. Як повідомляє Reuters, їм тимчасово закрили доступ до секретних систем та інформації.

 

 

11:50 Українська компанія Ukrspecsystems презентувала на виставці Brave1 новий безпілотний літальний апарат MiniShark. "Маленька акула" створена для виконання розвідувальних завдань.Радіус застосування – 35 км. Перевага нового дрона – запуск з руки та легке транспортування: вся система вміщається у двох наплічниках. Розмах крил – 2,6 метра, довжина – 1,25 м. Тривалість польоту – 2 години, максимальна швидкість – 120 км/год. Наразі безпілотник MiniShark проходить заводські випробування.

 

 

11:31 Речник президента Туреччини спростував інформацію, начебто Реджеп Таїп Ердоган перебуває у лікарні у важкому стані. Фареттін Алтун назвав повідомлення про ускладнення у шефа дезінформацією. З його слів, Ердоган готується до перемоги на виборах. Напередодні турецькому президентові стало зле під час телевізійного інтерв'ю у прямому етері. Підозрювали, що Ердоган пережив інфаркт міокарда. У турецьких медіа писали, що лікарі запросили до нього родину.

 

 

11:18 Унаслідок вибуху в окупованому Мелітополі загинув колаборант Олександр Міщенко, який до повномасштабного вторгнення очолював Приазовський відділ поліції. "Після окупації мало того, що сам переметнувся на сторону ворога, так ще і підбив своїх співробітників стати зрадниками", – прокоментував мелітопольський міський голова Іван Федоров. Міщенка підірвали на світанку біля під’їзду багатоквартирного будинку на вулиці Героїв України, 67.
 

 

11:00 Сьогодні станом на 10:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 7 російських кораблів, серед яких три носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 24 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:39 Президенти США і Республіки Корея Джо Байден і Юн Сок Йоль під час зустрічі у Білому домі задекларували намір продовжувати підтримувати Україну. "Ми розділили наше спільне тверде зобов’язання протистояти разом з народом України жорстокому нападу Росії на їхню свободу, територіальну цілісність і демократію. І рішуча підтримка України з боку Республіки Корея є важливою, оскільки грубе порушення РФ міжнародного права має значення для націй в усьому світі, а не лише в Європі... Я вважаю, що зараз світ перебуває в переламній точці. Я вважаю, що вибір, який ми зробимо сьогодні, визначатиме напрямок розвитку нашого світу та майбутнє наших дітей на десятиліття вперед", – сказав Байден. Натомість президент Республіки Корея Юн Сок Йоль заявив: "Ми підтвердили, що застосування сили з метою позбавлення життя невинних людей, прикладом чого є вторгнення Росії в Україну, не може бути виправданим за жодних обставин".

 

 

10:27 У центрально-північній Польщі у лісі поблизу Бидгощ, за 200 км від кордону з Росією, знайшли уламки об’єкта військового призначення з написами російською мовою; припускається, що це можуть бути уламки ракета "повітря-земля" або БПЛА.

 

 

 

10:21 Президент України Володимир Зеленський побачив можливість "дати нову енергію" відносинам України та Китаю у своїй розмові з Сі Цзіньпіном. "Є можливість застосувати політичний вплив Китаю, щоб повернути силу принципам і правилам, на яких має триматися мир. Україна та Китай, як і абсолютна більшість світу, однаково зацікавлені в міцності суверенітету націй і територіальної цілісності… У дотриманні головних безпекових правил, зокрема щодо неприпустимості погроз ядерною зброєю та розповсюдження ядерної зброї світом. Ми однаково зацікавлені, щоб ситуація навколо Запорізької атомної станції нарешті була повністю убезпечена і щоб атомні станції взагалі ніколи знову не використовувалися заради військових цілей – а саме таке цинічне використання АЕС Росія намагається зробити нормою... Cуттєва частина розмови – це наші погляди на те, як можна відновити справедливий мир. Я представив українську формулу миру, її конкретні пункти.  Ми домовилися продовжити наші комунікації", – заявив Зеленський у своєму вечірньому зверненні.

 

 

10:15 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 147 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 94 об’єктів інфраструктури. Є загиблі й поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

На знимках видно, що до березня 2023 року російські війська встановили бойові позиції з мішками з піском на дахах кількох із шести корпусів реакторів Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС).

Росія контролює ЗАЕС з березня 2022 року. Однак це перша ознака того, що фактичні корпуси реакторів інтегровані в планування тактичної оборони. Росія, ймовірно, побудувала ці позиції, тому що її дедалі більше турбують перспективи великого наступу України.

Цей крок з високою ймовірністю збільшує можливість пошкодження систем безпеки ЗАЕС, якщо бойові дії відбуватимуться навколо станції. Однак пряме катастрофічне пошкодження реакторів є малоймовірним у більшості ймовірних сценаріїв із застосуванням піхотного озброєння, оскільки конструкції дуже добре укріплені.

 

Запорізька атомна електростанція: російські оборонні позиції з мішків з піском на будівлях реакторів

 

 

09:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 188 920 (+510) осіб,

танків – 3694 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 7178 (+16) од.,

артилерійських систем – 2887 (+10) од.,

РСЗВ – 542 (+3) од.,

засобів ППО – 293 (+1) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2461 (+21) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5805 (+13) од.,

спеціальної техніки – 352 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

108,1% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

  41,4% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

  96,8% автомобільної техніки (з них 1,5% за минулий тиждень),

  93,7% артилерійських систем (з них 1,9% за минулий тиждень),

  48,7% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  20,8% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Вночі росіяни з акваторії Чорного моря атакували Миколаїв 4 ракетами "Калібр", що були спрямовані з використанням особливостей місцевості та змін траєкторії для ускладнення виявлення. На даний час відомо про 1 загиблого і 23 поранених мирних мешканців міста. Один приватний будинок зруйновано, інший пошкоджено, суттєвих руйнувань зазнала житлова багатоповерхівка та історична будівля. Зважаючи на те, що це високоточна зброя, яка працює по координатах наведення, це є очевидним фактом терору проти мирного населення, заявили в оперативному командуванні "Південь".

 

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Росія, схоже, продовжує цілеспрямовану кампанію депопуляції в окупованих районах України, щоб полегшити заселення українських територій росіянами.

• У Бахмуті, ймовірно, зростає конкуренція між російськими приватними військовими компаніями.

• Кремль продовжує кодифікацію умов внутрішніх репресій.

• Коментарі російських офіційних осіб та відомих голосів у російському інформаційному просторі продовжують висвітлювати загальну тривогу щодо можливих контрнаступальних дій України.

• Голова КНР Сі Цзіньпін у розмові з Президентом України Володимиром Зеленським чітко визнав суверенітет і незалежність України, заявивши, що взаємна повага до суверенітету та територіальної цілісності є основою українсько-китайських відносин.

• Кремль, ймовірно, намагається запевнити Вірменію у своєму надійному партнерстві, незважаючи на те, що війна в Україні обмежує здатність Росії відігравати більшу роль у посередництві в нагірно-карабахському конфлікті. Кремль може спробувати використати призовників для проведення миротворчих операцій у Нагірному Карабасі та збереження відносин з Вірменією та іншими державами – членами Організації договору про колективну безпеку.

• Українські джерела повідомляли, що російські війська не проводили наступальних дій на лінії Куп'янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські війська просунулися у Бахмуті та на північ від Авдіївки.

• Російські мілблогери продовжують сперечатися між собою про українську активність на Дніпрі в Херсонській області.

• Російська влада почала розсилати військові повістки з погрозами «обмежувальних заходів».

• Російські джерела заявили, що ФСБ Росії запобігла спробі нападу в Криму.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація, незважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо окупації нашої території. Завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Минулої доби противник завдав 7 ракетних та 39 авіаційних ударів, здійснив 61 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та критичній інфраструктурі населених пунктів.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділами сил оборони України протягом минулої доби було відбито 54 атаки противника на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої надалі тривають за Бахмут та Мар’їнку.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник обстріляв населені пункти Заріччя, Блешня, Карповичі, Медведівка, Янжулівка, Галаганівка, Леонівка, Буда-Вороб'ївська, Грем'яч Чернігівської області; Зноб-Трубчевська, Чернацьке, Середина-Буда, Бачівськ, Сидорівка, Кореньок, Ходине, Шпиль та Миколаївка Сумської області, а також Гур'їв Козачок, Глибоке, Олійникове та Зелене на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог продовжує заходи з фортифікаційного обладнання позицій на окремих ділянках. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Кам’янка, Красне Перше, Новомлинськ, Лиман Перший, Кислівка, Берестове Харківської області та Новоселівське – Луганської.

На Лиманському напрямку противник наступальних дій не проводив. Артилерійських обстрілів зазнали Терни, Торське, Діброва, Білогорівка, Верхньокам’янське та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. Противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Оріхово-Василівка та Іванівське. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Костянтинівка, Диліївка, Північне, Південне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів наступальні дії в районах Авдіївки, Сєверного та Первомайського Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Ласточкине, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, протягом минулої доби, нашими захисниками були відбиті атаки противника в районі населеного пункту Мар’їнка. Ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Парасковіївка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Богоявленка, Новоукраїнка, Шахтарське, Пречистівка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник в обороні. В той же час, здійснив обстріли понад 30 населених пунктів. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Новоандріївка та Кам’янське Запорізької області; Берислав, Козацьке, Токарівка, Антонівка, Білозерка, Берегове Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони України за минулу добу завдала 11 ударів по районах зосередження окупантів. Також, знищено 6 ворожих безпілотних літальних апаратів. А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 засоби протиповітряної оборони та ще 2 важливих військових об’єкта противника.

 

 

08:00 З ночі в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 14 російських кораблів, серед яких два надводні носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 16 ракетповідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

27.04.2023