412-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:23 Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся в Канаді з прем’єр-міністром Джастіном Трюдо. Сторони обговорили протидію гібридним загрозам з боку Росії, співпрацю у сфері кібербезпеки та скоординували військову і фінансову підтримку нашої держави. Голова українського уряду подякував за 2,4 млрд канадських доларів фінансової допомоги, які минулого місяця надійшли до бюджету та стали вагомим внеском у макрофінансову стійкість України та підтримку українців. Джастін Трюдо підкреслив, що Канада підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно. Він оголосив про новий пакет військової допомоги, який включає 21 тисячу штурмових гвинтівок, 38 кулеметів, понад 2,4 млн патронів.

 

 

 

21:36 Служба безпеки України оголосила в розшук дружину Віктора Медведчука Оксану Марченко. Про це свідчить розшукова картка, опублікована на сайті Міністерства внутрішніх справ. Стаття звинувачення – фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

 

 

20:49 Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто під час візиту до Москви зустрівся з віцепрем'єром Росії Алєксандром Новаком і керівником "Росатому" Алєксєєм Ліхачовим. Сіярто обговорював постачання до Угорщини російських нафти й газу. Іншою темою було запобігання санкціям проти російської атомної енергетики. Сіярто закликав росіян прискорити співпрацю у будівництві АЕС в Угорщині.

 

 

20:22 Кабінет міністрів звільнив Вадима Мельника з посади директора Бюро економічної безпеки.

 

 

19:53 Міністерство оборони Великої Британії закликало обережно ставитися до документів зі США, котрі тиражують у медіях як секретні дані: у матеріалах містяться неточності. "Широко відомий витік, як вважається, секретної інформації США продемонстрував серйозний рівень неточності. Читачі мусять бути обережними і не брати на чисту віру твердження, які потенційно можуть поширювати дезінформацію", – йдеться у коментарі міноборони у твіттері.

 

 

19:19 Державне підприємство обслуговування повітряного руху "Украерорух" закликало не сприймати на поважно прогноз Європейської організації з безпеки повітряної навігації про те, що обмеження на польоти цивільної авіації в повітряному просторі України, Молдови, Білорусі та Росії діятимуть до 2029 року. "Украерорух" звертає увагу на те, що Eurocontrol двічі на рік оновлює семирічні прогнози повітряного руху по країнах – членах організації. "Опублікований нині прогноз базується на поточній ситуації в авіаційній галузі та конфігурації маршрутів... Проте важливо розуміти – Євроконтроль не генерує та не використовує воєнні прогнози/аналітику/припущення для створення своїх прогнозів... Після появи нових об’єктивних факторів – як-от завершення війни та переформатування мережі маршрутів – прогноз Євроконтролю буде оновлено", – заспокоює "Украерорух".

 

 

18:42 Наступна зустріч Контактної групи з оборони України відбудеться 21 квітня на військово-повітряній базі "Рамштайн", повідомили у Військово-повітряних силах США в Європі. Міністр оборони США Ллойд Остін запросив міністрів оборони та військових високопосадовців світу обговорити "кризу, що триває в Україні, та різноманітні безпекові проблеми, з якими стикаються союзники та партнери США", повідомляє "Радіо Свобода".

 

 

18:27 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 1 ракетного та 10 авіаційних ударів, здійснив більш як 18 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

Попри численні втрати в техніці та живій силі, противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом доби було відбито понад 50 ворожих атак.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Визначені підрозділи територіальних військ збройних сил російської федерації продовжують перебувати на території республіки білорусь. Також противник і надалі утримує визначені підрозділи у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей, продовжує інженерне обладнання місцевості. Протягом доби окупанти обстріляли населені пункти Блешня, Кам'янська Слобода і Грем’яч Чернігівської області; Волфине і Катеринівка Сумської області, а також Ветеринарне, Глибоке, Гатище, Вовчанськ, Зибине, Волохівка, Охрімівка, Черняків, Комісарове, Бударки та Довжанка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали населені пункти Колодязне, Кам'янка, Тополі, Красне Перше, Рідкодуб, Новомлинськ, Дворічна, Кіндрашівка, Піщане та Берестове Харківської області та Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі південніше Білогорівки та Спірного. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське і Спірне –Донецької.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, тривають жорстокі бої. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі населеного пункту Богданівка. Підрозділи сил оборони відбили близько 20 атак противника на зазначеній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали Никифорівка, Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Маркове, Бахмут, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Олександро-Шультине, Курдюмівка, Озарянівка, Дружба, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Авдіївки, Первомайського, Невельського та Мар’їнки, успіху не мав. Найзапекліші бої на зазначеній ділянці фронту тривають за Мар’їнку, де було відбито понад 15 ворожих атак. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Новокалинове, Орлівка, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Нетайлове, Карлівка, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Вугледар та Пречистівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Новосілка, Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів Запорізької області; Золота Балка, Качкарівка, Берислав, Козацьке, Бургунка, Іванівка, Микільське, Дніпровське Херсонської області та місто Херсон.

Противник продовжує використовувати медичні заклади тимчасово захоплених територій у власних цілях. Так, будівлю центру первинної медико-санітарної допомоги у Новопскові та фельдшерсько-акушерський пункт Кряківки, що на Луганщині, окупанти використовують, як військовий шпиталь. Водночас, у Кряківці, з метою збільшення кількості ліжкомісць, загарбники додатково розгорнули наметове містечко. Отримати медичну допомогу у цих цивільних медичних закладах можуть виключно представники російських окупаційних військ.

Авіація Сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також збито 2 ворожих БпЛА типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, а також 2 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

 

17:59 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба обговорив із італійським колегою Антоніо Таяні мілітарну підтримку України. "Ми обговорили нову допомогу, яку Італія може надати для забезпечення перемоги України над російською агресією", – прокоментував Кулеба у твіттері.

 

 

17:21 Столичний ТРЦ Ocean Plaza переходить у власність держави. Набрало чинності рішення Вищого антикорупційного суду про конфіскацію двох третин акцій у російського олігарха Аркадія Ротенберга на підставі закону про санкції, передає проєкт "Схеми".

 

 

17:04 Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Учасники заслухали доповіді щодо загальної оперативної обстановки на передовій; керівництво розвідки поінформувало про ймовірні дії держави-агресора в найближчій перспективі. Ставка проаналізувала стан забезпечення підрозділів боєприпасами, а також обговорила питання щодо комплектування особовим складом, озброєнням та військовою технікою новостворених бригад сил оборони. "Серед іншого члени Ставки обговорили питання підвищення ефективності системи керування та взаємодії різних угруповань сил безпеки й оборони України під час виконання бойових завдань", – поінформували в ОП.

 

 

16:39 В окупованому росіянами Маріуполі демонтували пам'ятник художникові Архипу Куїнджі. "Це чергове нищення росіянами культурного фонду міста", – прокоментували у Маріупольській міській раді. Минулого року росіяни розграбували музей Куїнджі.

 

 

 

16:20 Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно командира роти 173-го окремого розвідувального батальйону 106-ї дивізії ЗС РФ, яка розстрілювала цивільних мешканців під час евакуації з Ірпеня у березні минулого року. "6 березня 2022 року о 07:30 цивільні жителі м. Ірпінь спробували евакуюватися з міста на власних автомобілях. Люди наклеїли на них листи з написами «ДІТИ» та «ЕВАКУАЦІЯ», щоб позначити, що це саме цивільні транспортні засоби. Колона рухалася по вулиці Незалежності та повернула на вулицю Олега Кошового у напрямку Житомирської траси. Коли автомобілі доїхали до ЖК «Кошовий», по них із гранатометів та стрілецької зброї відкрили вогонь російські військові. В результаті обстрілу шести автівок загинуло п’ять осіб та ще сім, у тому числі малолітня дитина, отримали поранення різного ступеню тяжкості", – поінформували у прокуратурі.

 

 

15:45 Верховна Рада заборонила використовувати в Україні феєрверки. Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, законопроєктом забороняється використання та продаж феєрверків, зокрема салютів та петард, окрім феєрверків класу F1, які мають дуже низький рівень небезпеки і незначний рівень шуму, що не перевищує 60 дБ, а також встановлено вікове обмеження щодо їх купівлі.

 

 

15:14 У Чернівцях побили єпископа Чернівецько-Буковинської єпархії Московського патріархату Никиту (Андрія Сторожука), який після обшуку Служби безпеки України потрапив у скандал через товариство напівроздягненого хориста. Як повідомили в єпархії УПЦ МП, інцидент відбувся приблизно о 22:00 біля входу до Миколаївського храму на вулиці Сагайдачній, коли Никита йшов до єпархіального управління з двома іподияконами. Джерела у правоохоронних органах підтвердили LB.ua інформацію про конфлікт. Чоловік, який ударив Сторожука, сказав, що причиною його вчинку була сумнівна поведінка священнослужителя з хлопцями. "N., проїжджаючи по вул. Сагайдачного, помітив на тротуарі Сторожука А.П. в супроводі двох хлопців, відтак зупинився та вказав на нетрадиційну сексуальну орієнтацію Сторожука А.П., що викликало словесну суперечку між ними та в подальшому призвело до конфлікту із застосування фізичної сили", – прокоментував співрозмовник видання. 

 

 

14:57 У Росії планують запровадити суворий режим вручення електронних повісток військовозобов'язаним. Згідно з поправками на розгляді Держдуми, повістка вважатиметься отриманою з моменту її розміщення в особистому кабінеті військовозобов'язаного на порталі держпослуг, заявив глава комітету з оборони Андрєй Картаполов в етері державного російського телеканалу. Після отримання повістки громадянинові РФ заборонятиметься виїзд із країни. Якщо військовозобов'язані не прийдуть до військкомату, то через 20 днів їм буде заборонено бути самозайнятим або індивідуальним підприємцем, реєструвати нерухомість, реєструвати автомобіль та керувати ним, а також отримувати кредити.

 

 

14:34 Скандал із витоком документів у США не вплине на український контрнаступ, заявив секретар РНБО Олексій Данілов. Він висловив сумнів у правдивості документів. "Можу сказати, що в Україні кількість людей, які знають про наші плани, вкрай обмежена... Якщо хтось думає, що вони (документи, – ред.) у нього є, я можу тільки привітати. Але я не знаю, звідки вони могли їх отримати", – сказав Данілов, котрого цитує Tagesschau. Секретар Радбезу наголосив, що рішення про початок контрнаступу прийматиметься в останню мить, й Україна пропрацьовує декілька варіантів. "Якщо хтось думає, що у нас є тільки один варіант, то це не так. Навіть три варіанти – це мало", – заявив Данілов.

 

 

14:09 Волинська обласна рада проголосувала за заборону діяльності УПЦ МП на території області. Депутати закликали вірян розірвати будь-які зв'язки із російським православ'ям. "Цей час настав! Зректися духовних тягарів чужої руйнівної ідеології сьогодні – це уберегти наших дітей від рабства і меншовартості завтра. Звільнитися від упередженості та розбрату зараз – відсвяткувати перемогу над ворогом невдовзі. Українці! Ми не ділимо Бога, але нас розділили, щоб поневолити і знищити", – йдеться у зверненні.

 

 

13:40 Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль прибув із візитом до Канади. Голова уряду зустрінеться з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо та віцепрем’єром, міністром фінансів Христею Фріланд. Згодом Шмигаль відвідає Сполучені Штати Америки.

 

На фюзеляжі літака можна розгледіти цікавий "ребус" із винищувачем і "благальним" смайликом 

 

13:11 Перший заступник міністра оборони Олександр Павлюк зізнався, що довжелезну колону російської техніки, котра в лютому минулого року вирушила захоплювати Київ, вдалося зупинити спецпідрозділу, який складався лише з 30 бійців. "З білоруського кордону вдерлися 70 тисяч росіян і 7 тисяч бронемашин, вони подолали 115 км і досягли своєї мети, повністю використавши пальне. Для подальших наступальних дій на Київ їм потрібна була дозаправка. Бензовозам з паливом лишилось їхати менше години. Але сили опору України звернули увагу на конвой довжиною у 64 км та не допустили його до військ. Тих самих, які були готові оточити Київ. Окупанти стикалися з перешкодами протягом усього шляху – затори на вузьких дорогах, затоплених водою, тощо. Нині вже можна говорити, що початкові затримки цієї довжелезної колони були здійснені спеціалізованим бойовим підрозділом лише з 30 спецпризначенців. Вони виводили з ладу або нищили перші три машини, а потім атакували конвой. Оскільки він став довшим і більш закоркованим, наші військові здійснювали руйнування мостів", – розповів Павлюк в інтерв'ю "РБК-Україна".

 

 

12:55 Український бізнесмен Рінат Ахметов позиватиметься до Росії через арбітражний суд з метою компенсувати всі збитки, завдані його активам на сході країни, які були експропрійовані під керівництвом або контролем Росії у 2014–2017 роках. Як повідомили у компанії SCM, серед постраждалих активів – десятки підприємств видобувного, металургійного, енергетичного секторів та нерухомість (холдинг нагадує, що у будівництво "Донбас Арени" було вкладено понад $400 млн). Ахметов каже, що відшкодовані кошти вкладе "у відновлення та будівництво нових підприємств, створення робочих місць та зростання економіки України".

 

 

12:37 Волонтерський фонд "Повернись живим" та мережа автозаправних комплексів "ОККО" заявили про завершення збору в рамках кампанії "Око за око" – за п'ять місяців вдалося зібрати 325 мільйонів гривень на 25 безпілотних комплексів Shark: 75 БПЛА від Ukrspecsystems (50 основних безпілотників і ще 25 для оперативної заміни втрачених); 25 прохідних авто Torsus від Pulsar Expo, обладнаних пунктами управління; 25 пускових установок. Організатори вирішили розпочати проєкт "Око за око – 2" на користь бригад Територіальної оборони. Планується озброїти їх 100 автоматичними гранатометами, 200 крупнокаліберними кулеметами, 300 мінометами калібру 82 мм; для цього треба зібрати 400 мільйонів гривень.

 

 

12:19 Кабінет Міністрів прийняв постанову, котра дозволяє представникам територіальних центрів комплектації надсилати повістки військовозобов'язаним незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку.

 

 

11:54 Казахстан та Азербайджан готують спільне підприємство з транспортування нафти маршрутами в обхід Росії. "З 2023 року ми плануємо поставити 1,5 млн тонн нафти по нафтопроводу Баку–Тбілісі–Джейхан. У березні вже почався процес, два перші танкери відправлені – це 20 000 тонн, на квітень стоять 125 000 тонн", – заявив міністр торгівлі Казахстану Серік Жумангарін. З його слів, Азербайджан пропонує й інші маршрути для транспортування нафти: трубопровід Баку–Супса, а також залізницею у грузинські порти Батумі та Поті. "Обговорювалося питання створення спільного підприємства, яке було б єдиним оператором на цьому транзитному маршруті, з наскрізним тарифом", – сказав Жумангарін.

 

 

11:36 Британський підприємець, засновник компанії Virgin Group Річард Бренсон став амбасадором ініціативи United24. У понеділок увечері на зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським він заявив, що захоплюється мужністю українського народу й для нього честь бути корисним для України. "Я з нетерпінням чекаю можливості використати глобальне охоплення та мережі Virgin Unite, щоб допомогти підтримати роботу United24 для народу України", – сказав Бренсон. Британський бізнесмен нагадав, що він послідовно підтримує Україну з 2014 року, виступає за суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

 

 

  

11:12 Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто прибув із візитом до Москви. Голова угорської дипломатії заявив, що під час переговорів у Росії йтиметься передовсім про енергетику – безперебійність постачання газу та нафти, а також ядерного палива. Сійярто подає це так, що то "питання не політичних смаків, а фізики".

 

 

10:49 Станом на 10:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:21 Міністр оборони України Олексій Резніков своїм наказом затвердив склад Громадської антикорупційної ради при Міноборони, що його визначили під час відкритого інтернет-голосування. Онлайн-конкурс відбувся 24 березня – інтернет-користувачі мали вибрати 15 членів Антикорупційної ради серед 29 претендентів. По завершенні голосування Міністерство оборони зволікало із затвердженням Громадської ради, покликаючись на наявність скарг. "Ознак суттєвого впливу на результати загальнонаціонального інтернет-голосування, що могли вплинути або змінити підсумковий рейтинг кандидатів, не виявлено", – йдеться у повідомленні Міноборони.

 

 

10:10 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 114 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 40 об’єктів інфраструктури. Є загиблі та поранені, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Станом на 3 квітня 2023 року російські ЗМІ повідомили про передачу термобаричних реактивних систем залпового вогню ТОС-1А повітряно-десантним військам (ВДВ) Росії.

Високоруйнівні ТОС-1А, які Росія означує як "важкий вогнемет", зазвичай використовують в Україні російські спеціалізовані війська хімічного, біологічного та радіологічного захисту, і раніше офіційно не були пов'язані з ВДВ.

Ця передача, ймовірно, вказує на майбутню роль ВДВ у наступальних операціях в Україні. Ймовірно, це частина зусиль із відновлення ВДВ після того, як вони зазнала великих втрат у перші дев’ять місяців війни.

 

 

09:38 Російські війська за минулу добу здійснили 56 обстрілів Херсонської області, випустивши 256 снарядів, поранено двох людей, повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

 

 

09:22 Російські війська на південному напрямку відходять від лінії зіткнення, щоб максимально забезпечити відстань, недосяжну для українських засобів ураження, заявила керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк, додавши: "Але ми намагаємось тримати вогневий контроль над транспортними шляхами таким чином, щоб вони не могли ними скористатись, навіть для відступу на таку велику відстань. Тобто ми відстежуємо їхнє просування, намагаємось припинити їхній рух, зупинити не тільки колони підтяжки техніки і живої сили на передову, так і відступу".

 

 

09:13 Російські війська минулої доби обстріляли прикордонні населені пункти Харківського, Чугуївського та Куп'янського районів Харківської області, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Жертв немає.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 39 авіаційних та 7 ракетних ударів, 4 з яких – із ЗРК С-300 по мирному місту Краматорськ. Здійснив 47 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Російська федерація продовжує нехтувати законами та звичаями війни, тому ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

Незважаючи на численні втрати в техніці та живій силі, противник не відмовляється від ведення загарбницької війни. Продовжує зосереджувати основні зусилля на ведені наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Минулої доби, нашими захисниками було відбито 52 атаки противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Визначені підрозділи територіальних військ збройних сил російської федерації продовжують перебувати на території республіки білорусь.

Ворог і надалі зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей, продовжує здійснювати інженерне обладнання місцевості.

Протягом минулої доби противник здійснив обстріли населених пунктів Грем’яч та Кам’янська Слобода Чернігівської області; Катеринівка, Волфине, Андріївка та Попівка Сумської області, а також Ветеринарне, Стрілеча, Стариця, Гатище, Вовчанські Хутори, Охрімівка, Мала Вовча та Вільхуватка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали населені пункти Кам’янка, Колодязне, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Вільшана, Кіндрашівка, Кислівка та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії поблизу населених пунктів Макіївка, Червонопопівка та Білогорівка. Артилерійських обстрілів зазнали Новоєгорівка, Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області, а також Торське, Спірне і Берестове Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, бої тривають. Протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії неподалік населених пунктів Григорівка та Хромове. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Залізнянське, Міньківка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Хромове, Іванівське, Предтечине, Часів Яр, Озарянівка, Дружба та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах населених пунктів Авдіївка, Сєверне, Невельське та Мар’їнка Донецької області, успіху не мав. Найзапекліші бої тривають за Авдіївку та Мар’їнку. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Новокалинове, Авдіївка, Первомайське, Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку, протягом доби, що минула, ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар, Богоявленка та Велика Новосілка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує оборонятися. Протягом минулої доби здійснив обстріли населених пунктів, що неподалік з лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка Донецької області; Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка та Кам’янське Запорізької області.

Російські окупанти продовжують посилювати тиск на громадян України на тимчасово захоплених територіях. Нещодавно, у Сніжному Донецької області, було звільнено працівників міської лікарні, які не отримали російські паспорти.

У місті Енергодар Запорізької області, місцеві жителі повинні отримувати дозвіл на пересування територією області. Ті, хто подав заявки на отримання перепусток, піддаються посиленій перевірці з боку окупантів на предмет причетності до сил оборони України. Подекуди загарбники обшукують навіть людські помешкання.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також удару по зенітно-ракетному комплексу противника.

Протягом минулої доби збито ворожий гелікоптер Мі-24, а також 9 БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, а також склад боєприпасів противника.

 

 

08:00 З ночі в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 8 російських кораблів, серед яких один підводний носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 4 ракети, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Повідомляється, що фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин просуває свої політичні амбіції, прагнучи отримати контроль над російською політичною партією «Справєдлівая Россія – За правду».

• Можливо, Путін не в змозі задовольнити роль покровителя лояльних осіб такою ж мірою, як він міг це зробити до повномасштабного вторгнення в Україну.

• Міністерство закордонних справ Росії прямо відповіло на критику фінансиста "групи Ваґнера" Євґєнія Пріґожина щодо його порядку денного в Раді Безпеки ООН – це стало першим випадком, коли російська державна установа офіційно відповіла на критику Пріґожина.

• Атака МЗС Росії на фінансиста "групи Ваґнера" Євґєнія Пріґожина є продовженням спроб Кремля дискредитувати та підірвати його репутацію.

• Російські мілблогери рішуче засудили звинувачення російського військового лікаря та члена «Союза добровольцев Донбаса» Юрія Євіча в «дискредитації російських збройних сил», припускаючи, що широке застосування цього нового закону, ймовірно, спричинить зростання невдоволення в провійськовому інформаційному просторі.

• Держдума Росії 13 квітня розгляне поправку до кримінального кодексу РФ, яка посилює кримінальну відповідальність за державну зраду і терористичну діяльність.

• Міністр оборони Росії Шойґу 10 квітня зустрівся з президентом Білорусі Лукашенком у Мінську.

• Російські війська вели обмежені наземні атаки на лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували захоплювати територію в Бахмуті та його околицях і наземні атаки на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська продовжували оборонні приготування в Херсонській та Запорізькій областях.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин розкритикував зусилля міністерства оборони Росії з вербування полонених – ймовірно, щоби прорекламувати поточні кампанії вербування волонтерів у "групу Ваґнера".

• Повідомляється, що військові "групи Ваґнера" продовжують вчиняти воєнні злочини, обезголовлюючи українських військовослужбовців у Бахмуті.

• Російські чиновники та окупаційна влада продовжують депортувати дітей до Росії під виглядом схем лікування, реабілітації та добровільної евакуації.

 

11.04.2023