400-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:24 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав не сприймати майбутній український контрнаступ яко "вирішальну" офензиву. Про це Кулеба сказав в інтерв'ю виданню Financial Times, коментуючи перспективу примушення України до мирних домовленостей із Росією. "Деякі люди можуть сказати, що це була остання вирішальна битва, і тепер нам треба придумати альтернативний сценарій... Ми повинні всіма засобами протистояти сприйняттю контрнаступу як вирішальної битви війни", – наголосив міністр. Кулеба додав, що для України немає інакшої альтернативи, ніж повне відновлення територіальної цілісності. Кулеба додав, що у всіх ключових столицях, які допомагають Україні, є середовища, котрі закликають уповільнювати допомогу Україні та припиняти вогонь. "Вони всюди: у Вашингтоні, Берліні, Парижі, Лондоні. Вони намагатимуться зробити щось творче на кшталт "Мінська-3"", –стверджує Кулеба.

 

 

19:19 Президент України Володимир Зеленський зустрівся з делегацією німецького оборонно-промислового концерну Rheinmetall AG на чолі з головою правління Арміном Паппергером. Сторони обговорили стан співпраці з концерном та перспективи розвитку. Голова держави акцентував на необхідності подальшого поглиблення та інтенсифікації партнерства з метою забезпечення як нагальних потреб сил оборони України, так і суттєвого посилення обороноздатності нашої держави у перспективі.

 

 

18:54 Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову УПЦ МП до заповідника "Києво-Печерська лавра" про визнання недійсним правочину щодо відмови у продовженні безоплатного користування культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю. Московський патріархат просив суд накласти заборону "вчиняти будь-які дії, спрямовані на здійснення перешкод Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі (...) у користуванні майном". Суд зважив: "Що ж стосується тверджень позивача стосовно того, що у випадку не застосування заходів забезпечення позову матимуть наслідки: знищення чи пошкодження майна, передача третім особам у власність/користування, надання дозволів іншим релігійним організаціям на проведення богослужінь, порушення прав громадян України на свободу віросповідання та на житло, то такі твердження позивачем жодними доказами не підтверджено та не обґрунтовано".

 

 

18:26 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 1 ракетного та 3 авіаційних ударів, здійснив 5 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі ігнорує закони та звичаї війни, продовжує застосовувати тактику терору проти мирного населення.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. В епіцентрі бойових дій залишаються населені пункти Білогорівка, Бахмут, Авдіївка, Мар’їнка. Було відбито 47 атак противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань не виявлено. Протягом доби ворог здійснив обстріли населених пунктів Гірськ Чернігівської області, Нововасилівка, Нова Гута, Стукалівка, Іскрисківщина, Волфине Сумської області, а також населених пунктів Гранів, Козача Лопань, Вовчанськ, Зибине та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Стельмахівки, Кузьминого та Берестового. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти, а саме: Дворічанське, Западне, Дворічна, Куп’янськ, Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Невське, Білогорівка Луганської області, а також Колодязі, Торське, Сіверськ, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут. Проте наші захисники мужньо тримають місто, відбивають численні атаки противника. Протягом доби окупанти вели безуспішні наступальні дії в районі Оріхово-Василівки Донецької області. Здійснили обстріли населених пунктів Міньківка, Оріхово-Василівка, Дружківка, Бахмут Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Новобахмутівки, Новокалинового, Степового, Авдіївки, Сєверного, Водяного, Красногорівки та Мар'їнки Донецької області, успіху не мав. Обстріляв, зокрема, Новокалинове, Бердичі, Авдіївку, Невельське, Красногорівку, Мар'їнку, Георгіївку, Курахове та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Новопіль Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Малі Щербаки Запорізької області; Марганець і Нікополь –Дніпропетровської; Золота Балка, Гаврилівка, Берислав, Веселе, Бургунка, Антонівка, Берегове Херсонської області та Очаків на Миколаївщині.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки та 2 склади боєприпасів ворога.

 

 

18:12 Британський король Чарльз ІІІ під час свого першого закордонного візиту до Німеччини виступив у Бундестазі. У своєму 30-хвилинному зверненні Чарльз назвав війну Росії проти України загрозою демократичним цінностям Європи. "Лихо війни повернулося в Європу, агресія проти України принесла немислимі страждання багатьом невинним людям. Безпека Європи, а також наші демократичні цінності перебувають під загрозою. Але світ не стоїть осторонь. Ми можемо черпати мужність у нашій єдності", – цитує "Німецька хвиля". Зі слів короля, рішення Німеччини надати так багато військової допомоги Україні було "надзвичайно мужнім і значущим".

 

 

17:47 Український суд виніс вирок проти судді-колаборантки, причетної до депортації кримчанина з території тимчасово окупованого півострова – 10 років ув'язнення. "Суддя" знала, що з 2014 року жителі Криму мають статус осіб, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому вона ухвалила рішення про видворення громадянина України з території тимчасово окупованого півострова", – заявили у прокуратурі АР Крим. "Це перший в Україні вирок за депортацію цивільного населення з окупованого півострова. Своєрідний прецедент у національній правовій системі", – прокоментував керівник кримської прокуратури Ігор Поночовний.

 

 

17:31 Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом перешкоджання діяльності журналістів під час виконання ними професійних обов′язків біля Києво-Печерської лаври. "Правоохоронці з’ясовують деталі події", – йдеться у повідомленні. Вранці лаврський намісник Павло погрожував журналістам патиком. 

 

 

16:54 Міністр енергетики Герман Галущенко обговорив з держсекретарем Офісу федерального канцлера Німеччини Йоргом Кукісом відбудову українського енергосектору. Співрозмовники наголосили на важливості "зеленої" трансформації та позбавлення залежності від російських енергетичних ресурсів. "Зокрема, є величезний потенціал двостороннього співробітництва у сфері виробництва та транспортування водню. Німеччина розглядає відповідні проекти, серед яких – можлива модернізація української ГТС для транспортування водню", – повідомили у Міненерго.

 

 

16:21 Суд Франції відхилив запит української сторони про екстрадицію українського олігарха Костянтина Жеваго, повідомляє Reuters. Як зазначає "Українська правда", суд покликався на те, що Україна перебуває у стані війни і не здатна забезпечити судовий процес із ґарантією основоположних свобод.

 

 

15:43 Представники Міністерства кільтури подали заяву до поліції через те, що Московський патріархат не забезпечив доступу урядової комісії до приміщень Києво-Печерської лаври. "Через фізичні перешкоди з боку УПЦ МП комісія з приймання-передачі державного майна Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" не змогла розпочати роботу сьогодні. Представники монастиря від Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, які входять до складу комісії, не змогли пояснити, у кого є ключі від будівлі, перевірка якої була запланована. До того ж, численні невідомі особи перешкоджали потрапляння членів комісії всередину будівлі", – заявив міністр культури Олександр Ткаченко, додавши, що поведінка представників УПЦ МП у стосунку до представників комісії "глибоко дисонує з їхніми закликами до Бога".

 

 

15:28 Лідер КНР Сі Цзіньпін заявив, що китайським генералам треба "жадати воювати". Про це Сі сказав у виступі перед парламентарями КНР, передає The Foreign Affairs. Видання звертає увагу на те, що в Китаї рівень видатків на оборону підвищують до 7% ВВП, там прийняли нові законодавчі зміни про військову готовність і споруджують систему бомбосховищ.

 

 

15:11 Україна готова забрати депортованих Росією дітей-сиріт на території третіх країн. Про це заявила віцепрем'єрміністр Ірина Верещук. "Пропоную наступний механізм. За посередництва міжнародних організацій – ООН, МКЧХ чи іншої – ми готові приїхати в будь-яку європейську країну на кордон із РФ. До прикладу, в Естонію, у Нарву. І там забрати всіх українських сиріт, яких зараз незаконно утримує Росія", – заявила Верещук. З її слів, наразі процес повернення відбувається точково; він складний і довготривалий.

 

 

14:55 ФСБ Росії заявило про затримання кореспондента московського бюро американської газети The Wall Street Journal Евана Гершковича. Росіяни підозрюють його у шпигунстві, бо журналіст "проводив збір відомостей, що становлять державну таємницю, про діяльність одного з підприємств російського військово-промислового комплексу".

 

 

14:29 Президент України Володимир Зеленський через онлайн-зв'язок виступив на засіданні австрійського парламенту. Голова держави наголосив: "Підтримати наших людей наразі – означає зрозуміти, наскільки важливим є не залишитися морально нейтральним до зла. Це не про геополітику, це про те, що люди завжди мають залишатися людьми, берегти людяність і цивілізованість". Зеленський підкреслив, що "коли ми звертаємося за підтримкою, ми звертаємося за порятунком життів" – українцям "потрібні безпека, спокій, щастя у своєму домі". Під час виступу українського президента депутати ультраправої партії FPO влаштували демарш і покинули залу парламенту.  

 

 

14:05 Інфраструктуру міста Авдіївка на Донеччині повністю знищено, заявив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш. "Інфраструктура розбита повністю – не працює нічого. Житловий фонд більш ніж на 80% зруйнований – це те, що вже неможливо відновити, відремонтувати, а лише зносити і заново будувати. Наразі жодного вцілілого будинку. У місті, напевно, ще з літа немає жодної вцілілої будівлі. А загалом у нас було 149 багатоповерхових і близько чотирьох тисяч приватних будинків", – сказав Барабаш аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

 

13:40 Настоятель братії УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі митрополит Павло заявив, що не пропускатиме представників комісії Міністерства культури на територію храму до того часу, допоки не отримає рішення суду. Нагадаємо, перше засідання Господарського позову за позовом юристів Павла проти заповідника "Києво-Печерська лавра" відбудеться 26 квітня. "Ми не будемо пускати до тих пір, поки не буде рішення суду. Ми не являємося противниками закону, але я сьогодні ще готую документи до суду", – сказав Павло журналістам. Лаврський намісник розкритикував Президента України і секретаря РНБО, порадивши їм прочитати біблейську історію про бенкет царя Валтасара і напис, який з'явився на стіні, провіщаючи розвал храму і невідворотність покарання. "Вони будуть нас принижувати, можуть нам щось говорити – але є ще воля Божа", – пригрозив митрополит із УПЦ МП. Павлові не сподобалася активність журналістів на території лаври – він звинуватив їх у розпалюванні релігійної ворожнечі і настрашив: "Я зараз візьму палицю і поб’ю всі ваші фотоапарати".

 

 

13:32 Продукти на майбутнє як стратегічний запас купують 58% українців, ліки – 47%, свідчать результати дослідження споживчих настроїв після повномасштабного вторгнення, здійснений компанією Deloitte з 30 листопада до 7 грудня 2022 року. Більше схильні робити запаси ліків літні українці, а не молодші: 66% vs 46%.

90% українців зазначили, що донатять на допомогу ЗСУ та/або постраждалим від війни. Більшість допомагає час від часу, кожен п'ятий респондент робить це систематично, а кожен четвертий – іноді.

Найактивніше витрачають кошти на підтримку ЗСУ мешканці столиці та західних областей (по 93%), понад 85% – жителі південних та майже 90% – північних та східних областей.

Більшість українців (71%) погоджуються відмовитися від купівлі товарів виробника або у продавців, які залишаються на ринку росії.

Про менше відвідування ресторанів/барів повідомили 79% респондентів, про скорочення користування таксівками у 2022 році заявили 66% респондентів.

 

 

13:16 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висміяв те, що Росія головуватиме на засіданні Ради безпеки ООН на День вар'ятів. "Головування Росії в Раді безпеки ООН 1 квітня – невдалий жарт. Росія узурпувала своє місце; веде колоніальну війну; її лідер – воєнний злочинець, якого розшукує Міжнародний кримінальний суд за викрадення дітей. Світ не може бути безпечним місцем із РФ у Раді безпеки ООН", – написав Кулеба у твіттері. 

 

 

13:04 За процесуального керівництва Офісу генерального прокурора до суду скеровано обвинувальний акт стосовно громадянки України адвоката Тетяни Монтян за систематичну підтримку дій країни-агресора, повідомили в Офісі генпрокурора, не називаючи її прізвища.

 

 

12:41 "Україні потрібні F-16", – заявив Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний, опублікувавши відео з українськими військовими льотчиками.

 

 

12:13 Росія внесла Угорщину до свого списку "недружніх країн" за участь у загальноєвропейських санкціях і пригрозила Будапешту відповідними заходами, заявив посол РФ в Угорщині Євґєній Станіславов: "Факт залишається фактом: Угорщина підписалася під усіма антиросійськими санкційними пакетами Брюсселя і змушена їх суворо виконувати. Саме тому вона віднесена до категорії недружніх Росії країн, на адресу яких можуть застосовуватися наші відповідні заходи".

 

 

12:02 Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив про зростання загроз довкола Запорізької АЕС через збільшення військового контингенту в районі окупованої станції. Про це Гроссі сказав після візиту на Запорізьку АЕС, згідно з повідомленням Sky News. "Очевидно, що в усьому цьому регіоні посилюється військова активність. Захистити станцію неможливо", – сказав Гроссі.

 

 

11:49 Комісію Міністерства культури не пустили у приміщення Києво-Печерської лаври. Коли державні службовці прибули до музейного комплексу, з ними почали сваритися віряни. Комісія сьогодні мала перевірити дві будівлі. Фахівці кажуть: якщо їм будуть перешкоджати і надалі, вони звернуться в поліцію, передає "Радіо Свобода".

 

 

11:31 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 4 ракети, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:21 58% усіх внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні перебувають у такому статусі шість або більше місяців, свідчить дослідження Міжнародної організації з міграції (МОМ), телефонне опитування проводили з 16 до 23 січня.

29% переселенців розглядають можливість залишити своє поточне місце перебування найближчими тижнями, 5% планують повернутися у найближчі два тижні. Серед усіх респондентів, які розглядають можливість переїзду, 57% думають про переїзд у межах України, а 26% – про виїзд за кордон. Серед тих, хто розглядає переїзд за кордон, 56% назвали країни Європейського Союзу (найчастіше Польщу та Німеччину).

Кожен четвертий респондент із переселенців (24%) назвав основним джерелом доходу домогосподарства щомісячну допомогу для ВПО.

За оцінкою МОМ, станом на кінець січня 2023 року в Україні 5,4 млн внутрішньо переміщених осіб, на початок грудня 2022 року їх було 5,9 млн.

 

 

11:02 Генерація електроенергії із запасом забезпечує необхідні обсяги потужності для потреб споживачів по всій країні, повідомив зранку міністр енергетики Герман Галущенко. Протягом минулої доби завершено ремонтні роботи і відновлено електропостачання у постраждалих від негоди районах північних, центральних та південних регіонів країни. Однак у деяких населених пунктах Одеської та Чернігівської областей ще можливі нетривалі відключення.

 

 

10:44 УПЦ Московського патріархату не покинула Києво-Печерську лавру – вранці на території комплексу зібралося близько двохсот прихильників УПЦ МП. Біля монастирського комплексу стоять правоохоронці з автоматами. Прибічники Московського патріархату скупчилися біля центрального входу – чекають комісію, яка має приймати майно лаври на державний баланс, повідомляє ТСН.ua.

 

 

 

10:36 Господарський суд Києва відкрив провадження у справі за позовом Свято-Успенської Києво-Печерської лаври УПЦ МП до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" з приводу незаконного розірвання договору оренди. "У позові зазначено необхідність заборони заповіднику "Києво-Печерська лавра" на час суду вчиняти будь-які дії, спрямовані на перешкоджання релігійній громаді", – стверджує інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП. Підготовче засідання призначено на 26 квітня.

 

 

10:12 Інспектори від американського уряду не виявили вагомих порушень, пов’язаних із використанням допомоги США Україні. Про це заявила очільниця генерального інспектора Аґенції США з міжнародного розвитку (USAID) Ніколь Анджарелла на слуханнях комітету з міжнародних відносин Палати представників.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російські ЗМІ повідомляють, що влада готується розпочати велику військову кампанію з набору додаткових 400 тисяч військових.

Росія представляє кампанію як залучення добровольців, професійних кадрів, а не як нову обов’язкову мобілізацію. Існує реалістична ймовірність того, що на практиці ця різниця буде розмитою і що регіональна влада намагатиметься досягти встановлених цільових показників набору, примушуючи чоловіків вступати до армії.

Російська влада, ймовірно, обрала так звану "добровольчу модель" для розв'язання проблеми нестачі кадрів, щоб мінімізувати внутрішні незгоди. Малоймовірно, що кампанія залучить 400 тисяч справжніх добровольців. Однак відновлення бойової потужності Росії в Україні потребуватиме не лише особового складу; Росія потребує більше боєприпасів і військової техніки, ніж вона має зараз.

 

 

09:40 Втрати росіян на фронті у рази більші за наші, співвідношення вбитими сягає 1 до 10, написала заступниця міністра оборони Ганна Маляр:

На жаль, втрати – це неминучий наслідок війни.

Без втрат не буває.

Одна з головних задач воюючої сторони –знищення фізичної сили противника.

Але втрати ворога в рази більші.

Це при тому, що у них перевага по кількості особового складу й озброєння.

Втрати були більші у них і в 2014–2015, але зараз той коефіцієнт майже удвічі зріс на нашу користь.

У нас бувають такі дні на сході, коли співвідношення вбитими сягає 1 до 10.

Це, звісно, не щодня, і середній коефіцієнт нижчий, але менше з тим.

 

 

09:25 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 172 900 (+610) осіб,

танків – 3610 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 6974 (+8) од.,

артилерійських систем – 2671 (+12) од.,

РСЗВ – 526 (+0) од.,

засобів ППО – 278 (+1) од.,

літаків – 306 (+0) од.,

гелікоптерів – 291 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2239 (+0) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5518 (+11) од.,

спеціальної техніки – 291 (+3) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

105,6% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  40,2% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

  92,0% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

  86,7% артилерійських систем (з них 1,8% за минулий тиждень),

  47,2% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

  24,5% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  32,7% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  19,8% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 5 ракетних та 25 авіаційних ударів, здійснив 34 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою. Внаслідок авіаційного удару по інфраструктурі міст Берислав Херсонської області та Дружківка Донецької області отримали поранення цивільні люди, пошкоджені приватні будинки та об’єкти цивільної інфраструктури.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділи Сил оборони України відбили на них понад 60 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються Білогорівка, Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування ворожих наступальних угруповань не виявлено. Протягом минулої доби ворог обстріляв райони населених пунктів Чернацьке, Есмань, Кучерівка, Білопілля, Волфине та Басівка Сумської області, а також понад 15 районів населених пунктів на Харківщині. Серед них: Уди, Стрілеча, Глибоке, Красне, Піщане, Гатище, Вовчанськ, Бочкове та Комісарове.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Стельмахівки та Виїмки. Артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Куп’янськ, Колодязне, Дворічна, Западне, Петропавлівка і Кислівка Харківської області; Стельмахівка, Невське, Кузьмине, Білогорівка – Луганської, а також Колодязі, Спірне та Сіверськ Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурм Бахмута. В ході штурмових дій противника наші воїни відбили 28 атак противника. В той же час, протягом доби, противник вів безуспішні наступальні дії в районі Оріхово-Василівки. Здійснив обстріли населених пунктів, Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Новомаркове та Олександро-Шультине Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в напрямку населених пунктів Новокалинове, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Мар'їнка Донецької області, успіху не мав. Обстріляв, зокрема, Новокалинове, Степове, Авдіївку, Сєверне, Водяне, Первомайське, Карлівку, Красногорівку, Мар'їнку, Побєду та Новомихайлівку Донецької області.

На Шахтарському напрямку, протягом доби, ворог здійснив обстріли по районах Вугледара, Пречистівки та Великої Новосілки.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстріляв понад 20 районів населених пунктів, серед них – Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Новоданилівка, Новоандріївка, Староукраїнка, Чарівне Запорізької області; Михайлівка, Новоолександрівка, Новоберислав, Томарине, Розлив Херсонської області та місто Херсон.

В деяких населених пунктах тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, російські загарбники продовжують чинити тиск на громадян України та порушувати права людини. Зокрема, у Красноперекопську, працівники фсб проводять активні контррозвідувальні заходи із супроводженням принизливих процедур фільтрації, здійснюючи роздягання, допити з побиттям цивільного населення, тощо.

Авіація Сил оборони минулої доби завдала 5 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ППО Повітряних Сил ЗСУ знищили російський бомбардувальник Су-24М.

Українські ракетники та артилеристи, в той же час, уразили 3 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, станцію радіоелектронної боротьби, склад боєприпасів та 2 склади пально-мастильних матеріалів ворога.

 

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір Абдоллахян зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сєрґєєм Лавровим у Москві 29 березня, щоб розглянути стратегічні та довгострокові угоди про співпрацю, які, ймовірно, посилять двосторонні відносини Росії та Ірану в галузі безпеки.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин скористався недавньою історією з вироком у Тульській області батькові за антивоєнний малюнок його 12-річної доньки, щоб підвищити репутацію "групи Ваґнера" та поліпшити свій особистий імідж.

• Демонстративна відповідь глави Чечні Рамзана Кадирова на напад на поліцейську дільницю в Чечні свідчить про те, що він може бути стурбований стабільністю свого авторитарного правління.

• Російська влада заарештувала начальника військово-морського відомства росгвардії Росії полковника Сєрґєя Волкова за звинуваченнями в корупції.

• Міністр оборони України Олексій Резніков 27 березня заявив, що українські війська можуть планувати перейти в контрнаступ у квітні або травні залежно від погодних умов.

• Російські війська вели обмежені наземні удари на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували наступальні дії в районі Бахмута та на ділянці Авдіївка–Донецьк.

• Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі вдруге відвідав Запорізьку атомну електростанцію.

• Російська окупаційна влада продовжує впроваджувати заходи щодо інтеграції окупованих територій до російської адміністративно-правової системи.

• У міністерстві оборони Білорусі повідомили, що тривають планові заходи щодо призову військовозобов'язаних на військові збори та перепідготовки військовослужбовців запасу за військово-обліковими спеціальностями.

 

30.03.2023