397-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:29 Президент України Володимир Зеленський після поїздки до Запоріжжя відвідав Нікопольщину, яку росіяни постійно обстрілюють із лівого берега Дніпра. Зеленський ознайомився з наслідками ударів ворога по Нікополю, Марганцю та інших поселеннях регіону; голову державу поінформували про перебіг відновлення пошкоджених об'єктів та посилення їх захисту від можливих нових атак.

 

 

21:40 П’ять російських панцеромобілів З-СТС "Ахмат" потрапили в аварію на Кримському мосту. Як повідомляє Головне управління розвідки, дорожньо-транспорта пригода трапилася 26 березня – якраз того дня на переправі були довжелезні корки. Після зіткнення чотири машини потребуватимуть значного ремонту.

 

 

 

21:09 Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив, що Збройним Силам України передали всі танки, які пообіцяв німецький уряд. "Ми все передали, як заявляли", – сказав Шольц у Роттердамі під час спільної пресконференції з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте. Раніше німецький тижневик Spiegel написав із посиланням на джерела, що всі 18 бойових танків Leopard 2 уже доставили в Україну; останні машини передали українській стороні на кордоні. Також, за даними видання, Україна вже отримала близько чотирьох десятків Marder.

 

 

20:21 Адміністративна будівля в Донецьку, в котрій працювали окупантські військові структури, зазнала потужного обстрілу. На кадрах з місця подій видно значні руйнування на кількох поверхах. А що споруда мала вагоме мілітарне значення для бойовиків, про це свідчать укріплені мішками вікна й припарковані автомобілі з військовими номерами. Як розповів український журналіст Денис Казанський, раніше адреса цієї будівлі "засвітилася" в оголошенні про набір людей у "внутрішні війська" банди "ДНР".

 

 

 

19:45 Міністр оборони України Олексій Резніков показав фотографії з випробовуваннями іноземної військової техніки в Україні – танками Challenger від Великої Британії, броньованими машинами Stryker і Cougar від США та Marder від Німеччини. "Після особистого "пілотування" Challenger‘ом як учасник трофі-рейдів можу сказати, що навіть водій Rolls Royce не буде в такому комфорті, як екіпаж цього витвору бойового мистецтва на бездоріжжі. Тож, у сухому залишку: наш "військовий зоопарк" розширюється. А до "бойових кицьок" долучився "слон". Саме так прозвали Challenger наші десантники", – прокоментував Резніков.

 

 

 

19:27 Парламент Угорщини ратифікував заявку Фінляндії на вступ у Північноатлантичний альянс, повідомляє Bloomberg.

 

 

19:01 На Марсовому полі у Львові розпочали ексгумацію захоронень часів Першої світової війни. "Пошукові дослідження ми проводили раніше. Тоді встановили, що тут є останки. Після проходження усіх процедур, отримання дозволів від Міністерства культури, розпочали ексгумацію. Вже зараз можемо сказати, що у верхній частині огородженої території є поховання часів Першої світової війни, а в нижній – післявоєнного періоду... Щодо післявоєнного періоду, то це поховання військових НКВД", – розповів керівник Меморіально-пошукового центру "Доля" Святослав Шеремета. Як повідомила радниця міського голови Львова з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко, поховання часів Першої світової війни перенесуть на поля №84 та №85, де у майбутньому збудують меморіальний комплекс; поховання радянських часів зберігатимуть у спеціальному депозитарії до прийняття відповідних рішень.

 

 

 

18:39 Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Запоріжжя зустрівся з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Гроссі, який далі поїде на окуповану росіянами атомну електростанцію в Енергодар. "Сьогодні у Запоріжжі відбувся великий обмін думками щодо захисту Запорізької АЕС та її персоналу. Я знову заявив про повну підтримку МАГАТЕ ядерних об'єктів України", – прокоментував Гроссі у твіттері. Директор МАГАТЕ і Президент України відвідали Дніпровську ГЕС і оглянули руйнування, завдані росіянами.

 

 

 

18:20 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 7 авіаційних та 10 ракетних ударів, здійснив більш як 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів. Для ракетних ударів продовжує широко застосовувати зенітні керовані ракети С-300.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут, Авдіївку та Мар’їнку.

Завдяки професійним і злагодженим діям, протягом доби, підрозділами Сил оборони України було відбито 41 атаку противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань не виявлено. Протягом доби ворог здійснив обстріли по районах населених пунктів Блешня Чернігівської області; Товстодубове, Голинівське, Стукалівка, Волфине і Майське на Сумщині, а також Тимофіївка, Красне, Устинівка і Чорне на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Синьківка та Білогорівка. Здійснив артилерійські обстріли поблизу Кам’янки, Колодязного, Красного Першого, Дворічної, Западного, Куп’янська Харківської області; Стельмахівки, Невського, Білогорівки Луганської області, а також Тернів, Спірного та Виїмки Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут, яке утримують наші захисники, а також в районі Іванівського Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Григорівка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Бахмут, Курдюмівка, Озарянівка, Дружба та Майорськ.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в напрямку Новокалинового, Степового, Авдіївки, Сєверного, Первомайського, Невельського та Мар’їнки Донецької області, успіху не мав. Застосував аерозольні «сльозогінні» гранати нелетальної дії в районах населених пунктів Новокалинове, Ласточкине, Первомайське та Мар’їнка. Здійснив обстріли понад 10 населених пунктів. Серед них – Красногорівка, Степове, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Шахтарському напрямку вогневого впливу зазнали Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка та Времівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести обороні дії. Обстріляв Вільне Поле, Новосілку, Новопіль Донецької області; Полтавку, Малинівку, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Новоданилівку Запорізької області; Антонівку та місто Херсон. Крім того, завдав авіаційного удару по цивільній інфраструктурі Берислава.

Авіація Сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також один – по зенітно-ракетному комплексу.

Протягом доби наші воїни збили ворожий БпЛА типу «Орлан-10».

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління та район зосередження живої сили противника.

 

 

18:05 Служба безпеки України затримала у Львові ворожу інформаторку з Миколаєва, яка під виглядом переселенки збирала дані про місця базування та переміщення Сил оборони у Львові. "Інформаторка часто відвідувала територію поблизу місць дислокації військових формувань та робила позначки на електронних картах. Згодом намагалась передати зібрані дані до РФ через месенджер", – повідомили в СБУ. Інформаторка є рідною сестрою чоловіка, якого нещодавно затримали за підозрою у державній зраді.

 

 

17:49 Братія УПЦ МП із Києво-Печерської лаври у понеділок вивозить зі святині свої речі. Кореспондентка "Радіо Свобода" зауважила, що на виході з дальніх печер заповідника зникли ікони. Репортерка поцікавились у кількох священників, куди поділись образи – жоден не відповів. Водночас інші отці розповіли, що планують вивезти з заповідника усе, крім мощей, бо вважають усе майно, в тім числі ікони, власністю УПЦ МП.

 

 

17:31 Верховний представник ЄС зі закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель розкритикував рішення Москви про передачу Білорусі тактичної ядерної зброї, а білоруський режим застеріг про санкції. "Розміщення Білоруссю російської ядерної зброї означало б безвідповідальну ескалацію та загрозу європейській безпеці. Білорусь усе ще може зупинити це, це їхній вибір. ЄС готовий відповісти подальшими санкціями", – написав Боррель у твіттері.

 

 

17:12 Президент України Володимир Зеленський відвідав передові позиції українських військовослужбовців під час робочої поїздки до Запорізької області. Голова держави поспілкувався з воїнами та подякував їм за захист України. Президента поінформували про оперативну ситуацію на відповідних ділянках фронту, забезпечення боєприпасами й технікою. Верховний головнокомандувач ЗСУ також ознайомився з роботою командного пункту оперативного угруповання військ "Запоріжжя" і провів нараду з військовим командуванням і керівниками правоохоронних органів області.

 

 

 

16:55 В Україні готуються заборонити реєстрацію торговельних марок або розміщення комерційної реклами, в якій використовується тематика ЗСУ, оборони країни та інші символи, які стосуються відбиття російської агресії. Про це повідомив заступник керівника ОП Андрій Смирнов за підсумками зустрічі з представниками Держпродспоживслужби й Офісу інтелектуальної власності та інновацій. "Обуренню немає меж, коли читаєш про пропозицію епіляції на фоні наших військових та під гаслами допомоги ЗСУ або коли зустрічаєш різні напої, в тому числі алкогольні, в найменуванні яких використовуються назви міст України, історія яких сповнена не тільки героїзмом, а й трагедією", – прокоментував Смирнов. З його слів, сторони домовилися підготувати законодавчі зміни, "які зробили б процес превентивного реагування держави на подібні випадки недоброчесної діяльності, що порушують норми суспільної моралі, швидким і зрозумілим", а відповідальність за порушення – "більш відчутною".

 

 

16:31 У МЗС Китаю відреагували на заяву Путіна про плани розмістити в Білорусі тактичну ядерну зброю: представниця відомства Мао Нін нагадала, що минулого року лідери п’яти держав-володарів зброї масового знищення виступили зі спільною заявою, в якій зазначили, що ядерну війну не можна виграти. Мао Нін сказала, що китайська сторона очікує переговорів про мир, а не ескалації конфлікту.

 

 

16:13 В Україні завершується опалювальний сезон, повідомив голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов. Погодні умови дозволяють припинити опалення раніше, ніж було заплановано. Відключення вже почалося в Херсонській, Одеській, Миколаївській, Дніпропетровській, Волинській та Вінницькій областях.

 

 

15:47 У Маріуполі скоєно замах на начальника міського управління поліції при окупаційній адміністрації Михайла Москвіна – під його автомобіль заклали вибухівку.

 

 

15:11 У Міністерстві закордонних справ України розкритикували нещодавній звіт про права людини в Україні Управління Верховного комісара ООН з прав людини, в котрому стверджувалося, начебто обшуки в будівлях УПЦ МП можуть мати "дискримінаційний характер". "Україна – демократична держава, в якій ґарантується свобода віросповідання. Водночас свобода не тотожна праву займатися діяльністю, яка підриває національну безпеку. Закликаємо УВКПЛ утримуватися від незбалансованих політичних оцінок, а базувати свої доповіді на фактах", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

 

 

14:31 У Мелітополі обстріляли будівлю освітнього закладу, який росіяни використали для розташування своїх військовослужбовців  сил "держбезпеки", повідомив міський голова Іван Федоров. 

 

 

14:10 Військовослужбовці ЗСУ завершили навчання на танках Challenger 2 у Великій Британії. Як пише The Guardian, екіпажі бойових машин уже повертаються до України. “Українські солдати повертаються на батьківщину краще оснащеними. Їхня рішучість надихає, ми й надалі робитимемо все можливе для підтримки України стільки, скільки потрібно”, – сказав міністр оборони Бен Воллес.

 

 

13:49 Росіяни обстріляли центр Слов'янська ракетами С300. Двоє людей загинуло, а 29 зазнали поранень. Зруйновано адміністративні та офісні будівлі, п'ять багатоповерхівок та сім приватних будинків, повідомив голова Донецької обласної адміністрації Павло Кириленко.

 

 

 

13:01 Продаж запасів солі з охопленого війною Соледара в рамках ініціативи "Міць. Українська кам’яна" допоміг зібрати 58,5 млн грн. Про це повідомив віцепрем'єр Михайло Федоров. Кошти підуть на 2200 безпілотників FPV для розвідки.

 

 

12:44 Під час масштабної спецоперації у Донецькій та Харківській областях контррозвідка Служби безпеки України нейтралізувала розгалужену агентурну мережу ФСБ РФ. До банди входило вісім осіб; один із них використовував для прикриття статус помічника народного депутата України та посвідчення журналіста. Зловмисники збирали розвіддані про маршрути руху військових ешелонів і розташування залізничних станцій, на яких розвантажують озброєння ЗСУ. Також аґенти розвідували локації складів з боєприпасами, вогневих позицій, блокпостів та фортифікаційних споруд українських військ у прифронтових районах сходу України та на Дніпропетровщині. Також під час тимчасової окупації Ізюма і Балаклеї фігуранти підбирали кандидатів до складу місцевих окупаційних адміністрацій. За даними слідства, агентурна мережа була сформована двома кадровими співробітниками ФСБ іще до початку повномасштабного вторгнення. До її складу увійшов агент, який раніше був завербований почесним консулом РФ у Харкові. За даними "Української правди", серед фіґурантів є Олександр Добродомов, помічник-консультант народного депутата від забороненої партії "ОПЗЖ", колишнього голови Дружківки Валерія Гнатенка.

 

 

12:29 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний нагородив старшого солдата 92-ї бригади імені Івана Сірка Руслана Зубарєва (позивний "Хижак", Predator) почесною нагрудною відзнакою "Золотий Хрест". "Хижак" є автором резонансного відео, знятого на екшн-камеру: 16 лютого на позиції ЗСУ викотилася бойова машина піхоти РФ. За кілька секунд бою Predator підбив російську БМП із гранатомета, ліквідував росіянина, який заходив в окоп із флангу, й уразив щонайменше двох російських штурмовиків (відео, зняте після бою, засвідчило, що нападники втратили щонайменше чотирьох людей убитими). Русланові вдалося зупинити атаку і змусити ворога відступити; під час бою йому допомагав побратим, який не міг вести вогню, але подавав набої і зброю. Нещодавно "Хижак" дав інтерв'ю Юрію Бутусову, в котрому похвилинно розібрав бій, а вкінці зізнався, що він мріє змінити зброю – купити штурмову гвинтівку AR-15, але не може цього зробити, бо у свій 21 рік іще не досяг належного для дозвільної системи віку (25-річчя). Тож Валерій Залужний, крім "Золотого Хреста", подарував воїнові і нагородну зброю. "Руслан відбив атаку переважальних сил противника, проявив звитягу та мужність у бою. Вдячний кожному, хто боронить Батьківщину від окупанта. Слава усім захисникам України!" – прокоментував Залужний.

 

Стоп-кадр із екшн-камери "Хижака"

 

 

 

 

12:13 У Росії повідомляють про загибель російського командира, героя РФ Дмітрія Лісіцкого. Як пише український журналіст Юрій Бутусов, загиблий офіцер командував батальйонною тактичною групою 247-го десантно-штурмового полку, яка атакувала українців під час спроби вийти з "Іловайського котла" у 2014 році поблизу села Горбатенко на Донеччині. У січні 2015 року за війну в Україні Лісіцкого нагородили званням “героя”. Як коментує Бутусов, смерть російського офіцера – це відплата за Іловайськ. Російський телерам-канал Baza стверджує, що Лісіцкій скінчив суїцидом.

 

 

 

12:05 Інститут вивчення війни (ISW) аналізує віру Путіна в досягнення повної перемоги в Україні в довготривалій війні:

 

Путін, схоже, відкидає ідею, яка дедалі більше поширюється в західному дискурсі, про те, що нинішні воєнні реалії вимагають або підтримують врегулювання конфлікту шляхом переговорів. Ані Україна, ані Захід не переконали його в тому, що він мусить розглянути можливість прийняти якесь компромісне врегулювання. Натомість Путін залишається зосередженим на досягненні своїх початкових воєнних цілей шляхом затяжного конфлікту, бо переконаний, що в ньому він переможе – або нав'яже свою волю Україні силою, або дочекається, що Захід перестане її підтримувати, і тоді її волю вдасться зламати.

Необхідною – але не достатньою – умовою для того, щоб переконати Путіна вести переговори на прийнятних умовах, або для того, щоб створити достатньо сприятливі для України і Заходу воєні умови на фронті, за яких продовження або відновлення російських атак не становитиме надмірної загрози для України або НАТО, є серія успішних українських контрнаступів.

Результати воєн часто визначаються на полі бою, а переговори лише закріплюють воєнні реалії. Путін, ймовірно, добре пам'ятає один із таких прикладів – Другу світову війну в Європі. Ця війна закінчилася лише тоді, коли війська союзників повністю розгромили німецьку армію, а радянські війська стояли на руїнах Берліна. Японія капітулювала через кілька місяців після того, як США продемонстрували, як здавалося, здатність повністю знищити країну. Навіть виведення військ США з Афганістану послідувало за вирішальною воєнною перемогою талібів без жодного формального договору чи угоди, яка б ратифікувала цей результат.

Історія, звісно, пропонує багато протилежних прикладів, включаючи Дейтонські угоди, що поклали край боснійському конфлікту, та врегулювання арабо-ізраїльської війни 1973 року: не всі війни закінчуються мирним врегулюванням, особливо якщо під "мирним врегулюванням" мається на увазі взаємне визнання неможливості досягти бажаних цілей за допомогою військової сили.

Путін ініціював нинішню війну, і якщо війна має закінчитися таким чином, то він є ключовим актором, який повинен вирішити, що він не може досягти своїх цілей військовою силою, а замість цього змушений брати участь у переговорному врегулюванні конфлікту. Війна триватиме доти, доки Путін вважатиме, що може нав'язати свою волю Україні, воюючи або дочекавшись припинення підтримки її Заходом, що, на його думку, зламає волю українців до боротьби.

Путін продовжує давати зрозуміти словом і ділом, що він ще не дійшов такого висновку, незважаючи на провал його основних воєнних зусиль цієї зими. Його спроби заморозити Україну та Європу і змусити капітулювати протягом зими закінчилися нічим, а російські зимово-весняні наступальні операції, які мали убезпечити межі Луганської та Донецької областей, наближаються до виснаження. Російський простір мілблогерів, російські, українські та західні медіа сповнені обговореннями майбутнього українського контрнаступу, єдиним реальним питанням щодо якого, здається, є те, коли і де він відбудеться. Це мав би бути відповідний момент для Путіна зробити висновок, що Росія не може нав'язати свою волю Україні силою і що він повинен шукати компромісного врегулювання. Однак очевидно, що він такого висновку не дійшов.

Навпаки, Путін збільшує зусилля здолати Україну у військовій сфері та/або затягнути війну, мобілізуючи російський військово-промисловий комплекс та оновлюючи різні схеми прихованої мобілізації, щоби створити нову бойову потужністьПромова Путіна 25 березня продовжила багатомісячну спробу мобілізувати російську військову промисловість для тривалої війни. Вона – попри явне небажання Путіна реально повністю поставити Росію на воєнну основу – була спрямована на те, щоб фальшиво зобразити Росію як сучасне втілення сталінського Радянського Союзу, здатного здолати своїх ворогів нестримними масами людей і техніки. Міністр оборони Росії Сєрґєй Шойґу розпочав ці зусилля наприкінці 2022 року і продовжив у поточному, а Путін посилює їх. Росіяни явно намагаються мобілізувати свою військову промисловість, і це, безсумнівно, призведе до певних поліпшень. Однак перебільшені претензії та нереалістичні цілі, які поставили Путін і Шойґу, частково мають на меті показати більшу силу та потенціал, ніж Росія має. Вони не відображають викликів, з якими стикається Росія в придбанні необхідної військової техніки в умовах західних санкцій і нестачі кваліфікованої робочої сили. Останній виклик стає ще гострішим у зв’язку з тим, що Росії необхідно знайти баланс між мобілізацією молодих чоловіків на війну та збереженням робочої сили у ВПК. Те, що Путін мобілізує російську оборонну промисловість зараз, дивує лише тим, що йому знадобилося так багато часу, щоб почати це робити. Той факт, що він не супроводжує цю мобілізацію будь-якими припущеннями про можливість компромісного миру, особливо після того, як лідер Китаю Сі Цзіньпін, здавалося, запропонував допомогу в переговорах під час високого та драматичного візиту до Москви, свідчить про те, що Путін залишається відданим досягненню своїх цілей силою. 

Продовження російських наступальних операцій навколо Бахмута та Авдіївки, а також вздовж луганської та західної донецької лінії фронту, є ще одним показником того, що Путін залишається відданим ідеї перемоги в тривалій війні, результат якої значною мірою має визначатися воєнними реаліями на місці. Тепер ці атаки стали не просто безглуздими, а й фактично шкідливими для підготовки Росії до наступної фази цієї війни, яка буде зосереджена навколо майбутнього українського контрнаступу. Російські війська або зможуть, або не зможуть вибити українські війська з Авдіївки чи Бахмута, але навіть досягнувши цього, вони не отримають жодної значної оперативної переваги, оскільки їм бракує спроможності використати такий прогрес. Схоже, що у росіян мало шансів досягти будь-яких тактичних досягнень у західному Донецьку чи на більшій частині лінії Луганська, але атаки в усіх цих районах тривають.

Продовження Путіним цих російських наступальних операцій у нинішньому оперативно-стратегічному контексті є стратегічним злочином. Він витрачає обмежені російські бойові сили у гонитві за оперативно безглуздими здобутками, замість того, щоб створити умови для утримання і розгрому українського контрнаступу, який, як всі очікують, є неминучим.

Однак упертість Путіна у продовженні цих наступальних операцій може мати сенс з точки зору затяжного конфлікту, якщо західна підтримка України зменшиться або припиниться. Путін може мати це на увазі, щоб встановити умови для врегулювання шляхом переговорів на умовах, які він уже сформулював, зокрема:

міжнародне визнання анексії Росією всієї території Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей; 

український «нейтралітет»; 

«демілітаризація» України; «денацифікація» української влади. 

Можливо, він тисне на своїх командирів, щоб вони продовжували атаки, які стають все більш безглуздими в короткостроковій перспективі, бо думає, що може сподіватися задовольнити свої претензії на неокуповані території анексованих чотирьох областей лише якщо його війська їх дійсно захоплять. І тоді він справді може готуватися до врегулювання шляхом переговорів. У такому разі, однак, стає очевидним, що він усе ще вірить, що може нав’язати бажане розв’язання конфлікту Україні та Заходу за допомогою військової сили, переконавши Україну здатися, і що він на даний момент не бажає приймати рішення, яке не відповідає його заявленим цілям.

Таким чином, необхідною – але недостатньою – умовою для того, щоб переконати Путіна розпочати переговори на інших, окрім досягнення всіх заявлених ним цілей, умовах є успішна серія – а не один – українських контрнаступів. Українські сили повинні показати, що вони можуть зробити те,на  що не здатні російські сили, а саме змінити реальність на місці воєнними діями. Вони повинні ще більше завдати шкоди російським військовим силам в Україні до такої міри, щоб Путіну та найближчому оточенню, яке підтримує його у цій війні, стало зрозуміло, що російські збройні сили не можуть сподіватися на покращення результатів війни шляхом продовження бойових дій. Тому для створення будь-якої перспективи врегулювання нинішнього конфлікту шляхом переговорів або для того, щоб змусити Путіна прийняти несприятливі воєнні реалії за відсутності формального врегулювання є важливі численні великі українські перемоги на оперативному рівні.

Є підстави очікувати, що українські сили справді можуть досягти успіхів шляхом контрнаступу. У цій війні Україна провела дві – не враховуючи виведення росіянами своїх військ з-під Києва – великі контрнаступальні операції. Тоді вдалося відвоювати значні території спочатку в Харківській області, а потім у західній частині Херсонської. Різні аналітики висловлювали думки щодо того, чи зможуть українські сили пробити підготовлені російські оборонні позиції, і висловлювали інші занепокоєння щодо перспектив успіху України. Проте факт залишається фактом: російські сили продемонстрували, що вони не можуть досягти значних успіхів на цій стадії війни, а українські сили ще не зазнавали поразки в такій спробі.

Однак неясно, чи Путін коли-небудь прийме ці військові реалії. Він може вирішити продовжувати боротьбу, з паузою або без неї, стільки, скільки потрібно для досягнення всіх його цілей. Його риторика та дії, а також його поведінка в минулому, безумовно, допускають таку можливість. Тому врегулювання шляхом переговорів може виявитися недосяжним, оскільки Путін не прийме реальності того, що він не може підкорити Україну. 

У цьому разі Україна і Захід мусять створити войєнні реалії для припинення бойових дій на умовах, які вони зможуть ефективно нав'язати Путіну.

Українські війська, належно підтримані колективним Заходом, можуть повернути терен, який є стратегічно життєво важливим для воєнного та економічного виживання України та який може бути необхідним для поновлення російських наступальних дій на вигідних для Москви умовах. ISW оцінив оперативне та стратегічне значення різних частин окупованої території України та дотримується цієї оцінки. Ймовірно, існує межа, за якою повне відновлення українського контролю над усією окупованою українською територією може стати основою для тривалого припинення бойових дій на умовах, прийнятних для України і Заходу, але ця межа не є близькою до того місця, де проходить нинішня лінія фронту.

Однак не факт, що Путін продовжуватиме воювати, незважаючи на ціну, до самої смерті. Він демонстративно і несподівано утримується від того, щоб піти ва-банк у цій війні з самого її початку. Можна відкинути його нездатність повністю мобілізувати і підготувати свою армію перед вторгненням, оскільки він явно вірив, що українці не будуть або не зможуть воювати. Він проґавив численні моменти, коли перехід до повної мобілізації був необхідним, занадто довго відкладав рішення про проведення навіть часткової мобілізації з точки зору Росії, і навіть коли приймав такі рішення, намагався обмежити їхній вплив на російське суспільство та економіку. Якщо відкинути сталінську риторику Путіна, він продемонстрував неабияку стурбованість небезпекою завести Росію надто далеко і створити загрозу стабільності свого режиму. Україна і Захід не повинні вважати, що волю Путіна в жодному разі неможливо зламати: не варто відкидати можливість того, що в якийсь момент він може вирішити, що витрати і ризики, пов'язані з продовженням боротьби, більше не виправдовуються потенційними вигодами.

Однак зараз Путін не висуває жодних умов для переговорів, окрім повного успіху Росії. Він не вживає воєнних заходів, які були б розумними, якби він серйозно ставився до пошуку якогось нестандартного або компромісного врегулювання шляхом переговорів. Нинішня лінія фронту створила би дуже сприятливі умови для відновлення російського вторгнення, якби Путін запропонував прийняти її як межу припинення вогню – але він явно не бажає цього робити.

Тож варіанти, що стоять тепер перед Україною та її західними прихильниками, є відносно простими.

Або Україна в односторонньому порядку припиняє – навіть при продовженні російських атак на землі і в повітрі – бойові дії, що призведе до катастрофічної поразки (і за що майже ніхто не виступає).

Або українські війська продовжують воювати дуже стримано, прагнучи лише утримати те, що вони зараз мають, – це заохочуватиме Путіна до подальших зусиль, спрямованих на повну військову перемогу.

Або ж вони розпочинають послідовні контрнаступальні операції з подвійною метою: переконати Путіна прийняти компроміс шляхом переговорів  або ж створити військові реалії, достатньо сприятливі для України, щоб Київ і його західні союзники змогли ефективно заморозити конфлікт самостійно, незалежно від рішень Путіна.

Це ті варіанти, які стоять перед Україною і Заходом доти, доки Путін продовжуватиме вірити, що він може нав'язати свою волю силою російської зброї протягом того періоду, який він готовий воювати.

 

 

11:45 Споживання електроенергії значно нижче, ніж у понеділок минулого тижня, що пов'язано зі значним потеплінням та завершенням опалювального сезону в окремих регіонах, повідомили в Укренерго, зазначивши, що переведення на літній час, яке відбулося в ніч на неділю, на роботу енергосистеми суттєво не впливає. Виробництва електроенергії достатньо для покриття споживання. Активна робота гідроелектростанцій зберігається протягом доби і додатково зростає, покриваючи пікові години споживання в енергосистемі, триває незначний імпорт електроенергії. У Житомирській області через значні пошкодження мереж, внаслідок неодноразових атак росіян, застосовуються обмеження споживання. В інших регіонах обмежень у мережах «Укренерго», які б призводили до необхідності обмеження споживання, немає.

 

 

11:29 Колишній "беркутівець" колаборант Валерій Астахов причетний до знущань над українськими дітьми, яких примусово депортували до російських таборів в окупованому Криму. Про це пише видання The Insider. Один із хлопців упізнав Астахова на фотографії, яку йому показали журналісти. Як розповів 16-літній Віталій, у таборі "Дружба" в Євпаторії "беркутівець" відводив дітей у підвал, показував дрючок і погрожував, що за підтримку України битиме. "Він казав: «Закрию в підвалі, там сидітимете, підпорядковуватиметеся мені", – розповів Віталій. У 2014 році російське видання "Комерсант" писало, що Валерій Астахов мав стосунок до вивезення дітей зі Словʼянська до Ростовської області. Валерій Астахов служив у МВС України, але після анексії Криму взяв громадянство Росії.

 

 

11:15 Кількість російських військовослужбовців на території Республіки Білорусь зменшилася приблизно до чотирьох тисяч, вони в основному залучені до спільних навчань або підготовки, яка триває у Білорусі, сказав в ефірі телемарафону речник ДПСУ Андрій Демченко. Ті підрозділи, які вже пройшли підготовку, Росія вивела з території Білорусі для подальшого перекидання, зокрема, на схід України, в зону бойових дій.

 

 

10:45 Оборона Бахмута зумовлена воєнною необхідністю і ґрунтується на грамотному використанні захисних можливостей міста, зведених укріплень і обладнаних вогневих споруд, пояснив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський, відвідавши найгарячіші точки бахмутського напрямку: "Триває найбільш інтенсивна фаза боїв за Бахмут. Ситуація стабільно складна. Ворог зазнає значних втрат у людських ресурсах, озброєнні та військовій техніці, але продовжує вести наступальні дії. Наші захисники в надважких умовах героїчно стримують ворожу навалу і не залишають ворогу шансів реалізувати свої задуми. Мужність і героїзм наших воїнів, у поєднанні з умілим використанням зброї, застосуванням маневру силами та засобами, дозволили вести оборону міста понад усі граничні терміни та прогнози. Ми прораховуємо всі можливі варіанти розвитку подій та будемо діяти адекватно до ситуації, що склалася".

 

 

10:30 Сполучені Штати не бачили жодних ознак переміщення Росією ядерної зброї в Білорусь чи в будь-яке інше місце, заявив речник Ради національної безпеки Джон Кірбі.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

22 березня 2023 року щонайменше три безпілотні надводні апарати та один безпілотний літальний апарат намагалися, як повідомлялося, завдати удару по російській військово-морській базі в Севастополі в окупованому Криму. За повідомленнями з відкритих джерел, один БПНА був зупинений оборонними боновими загородженнями, а два були знищені в гавані. Російські офіційні особи заявили, що жодне російське судно не постраждало.

Попередній напад БПНА на Севастополь 29 жовтня 2022 року, за повідомленнями, пошкодив тральник "Іван Голубець" і фрегат "Адмірал Макаров".

Незважаючи на те, що нові атаки, ймовірно, не завдали шкоди жодним військовим об'єктам, загроза з боку БПНА продовжує обмежувати операції Чорноморського флоту Росії.

 

 

09:45 Незважаючи на певне збільшення попиту, генерація електроенергії із запасом забезпечує необхідні обсяги потужності для потреб споживачів по всій країні, запевнив міністр енергетики України Герман Галущенко. У Житомирській області далі можливі нетривалі відключення електроенергії через ремонти на об'єктах мережевої інфраструктури. Активно здійснюються ремонтні роботи з відновлення електропостачання після нещодавніх обстрілів також у Харківській, Донецькій та Херсонській областях.

 

 

09:30 Через шторм сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває тільки один (підводний) носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 4 ракети, повідомила керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

 

 

09:15 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 171 160 (+610) осіб,

танків – 3595 (+0) од.,

бойових броньованих машин – 6953 (+6) од.,

артилерійських систем – 2638 (+7) од.,

РСЗВ – 523 (+1) од.,

засобів ППО – 277 (+0) од.,

літаків – 305 (+0) од.,

гелікоптерів – 291 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2216 (+0) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5493 (+7) од.,

спеціальної техніки – 285 (+3) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

105,2% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  40,1% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

  91,6% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

  85,6% артилерійських систем (з них 1,7% за минулий тиждень),

  46,9% РСЗВ (з них 1,4% за минулий тиждень),

  24,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  32,7% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  19,7% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень).

 

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби противник завдав 1 ракетного та 16 авіаційних ударів, здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Високою залишається ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України, адже російська федерація надалі використовує тактику терору.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. На них, завдяки професійним і злагодженим діям, нашими захисниками відбито понад 50 ворожих атак.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено. На території республіки білорусь тривають заходи бойової підготовки підрозділів збройних сил російської федерації. Противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей. Протягом доби ворог здійснив обстріли по районах населених пунктів Нововасилівка, Бачівськ, Атинське, Волфине, Миропільське, Покровка, Попівка Сумської області, а також Тимофіївка, Ветеринарне, Гранів, Козача Лопань, Глибоке, Гатище, Колодязне, Дворічна, Западне і Кам’янка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі населених пунктів Синьківка та Веселе. Здійснив артилерійські обстріли по районах Куп’янська Харківської області; Макіївки, Невського, Діброви, Білогорівки Луганської області, а також Колодязів, Лимана і Виїмки на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут, а також в районі Іванівського Донецької області. Обстріляв населені пункти Васюківка, Бондарне, Залізнянське, Міньківка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Майорськ та Нью-Йорк.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в напрямку населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське та Мар’їнка. Успіху не мав. Численних ворожих обстрілів зазнали Новокалинове, Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка, Нетайлове, Мар’їнка та Георгіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог обстріляв райони Новомихайлівки, Вугледара та Великої Новосілки Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує оборонні дії. Здійснив обстріли населених пунктів Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Новоданилівка, Новоандріївка Запорізької області та Херсон, Золота Балка, Михайлівка, Берислав, Веселе, Козацьке, Миколаївка, Львове, Антонівка, Благовіщенське і Дніпровське Херсонської області.

Російські загарбники продовжують зазнавати величезних втрат. Це змушує їх облаштовувати свої шпиталі на території цивільних медичних закладів.

Так, в населеному пункті Нововасилівка Приазовського району Запорізької області російські окупаційні війська використовують місцеву лікарню як шпиталь. Станом на 25 березня в ній проходить лікування близько 200 поранених російських загарбників. Цивільному населенню заборонено доступ до лікувального закладу.

Авіація Сил оборони України за добу завдала 3 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження противника, станцію радіоелектронної боротьби та склад боєприпасів ворога.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Заступник міністра оборони України Ганна Маляр закликала до інформаційної тиші щодо можливого українського контрнаступу.

• Російські мілблогери значною мірою посилювали та вихваляли інформаційні операції президента Росії Путіна 25 березня, хоча один із мілблогерів стверджував, що розгортання ядерної зброї не змінює військової ситуації Росії в Україні та необхідності оборонятися від майбутнього українського контрнаступу.

• Російські війська провели обмежені наземні атаки на лінії Сватове–Кремінна. Речник української Східної групи військ полковник Сергій Череватий заявив, що російські та українські війська провели 10 боїв на Куп'янсько-Лиманському напрямку.

• Російські війська продовжували наступати на Бахмут і його околиці та досягли незначних успіхів у межах міста. Російські джерела стверджують, що сили "групи Ваґнера" зачистили завод "АЗОМ" на півночі Бахмута.

• Російські війська продовжували наступати вздовж лінії Авдіївка–Донецьк і досягли незначних успіхів у Мар'їнці. Українська розвідка повідомила, що сили "групи Ваґнера" можуть прибути на авдіївський напрямок.

• Російські війська продовжували регулярний обстріл районів Запорізької, Херсонської та Дніпропетровської областей. Керівник Українського об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк заявила, що російським військам на півдні України не вистачає належного постачання ракет і безпілотників.

• Російські джерела повідомили про формування добровольчого батальйону "Ураган" іррегулярного формування 1-ї диверсійно-розвідувальної бригади "Вовки", який діє в районі Авдіївки.

• Секретар "Єдиної Росії" Андрєй Турчак 24 березня оголосив про пропозицію законопроєкту, який дозволить сім'ям співробітників міністерства внутрішніх справ, які загинули на війні, отримати одноразову грошову виплату на житло.

• У Генеральному штабі України повідомили, що російська окупаційна влада Бердянська в окупованій Запорізькій області вимагає від місцевих жителів до 1 квітня отримати перепустки від окупаційної адміністрації для пересування окупованою Запорізькою областю.

 

27.03.2023