384-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:13 Президент України Володимир Зеленський на День добровольця вручив орден "Золота зірка" матері солдата Олександра Мацієвського, якого посмертно удостоєно звання Героя України. Голова держави також передав "Золоту зірку" дружині та батькові Тараса Бобанича (Тараса Хамера). Президент вручив орден Богдана Хмельницького III ступеня Аліні Михайловій, очільниці медичного підрозділу "Ульф" у складі батальйону "Вовки да Вінчі" 67-ої ОМБр, нареченій загиблого Героя України Дмитра Коцюбайла. Михайлова передала Зеленському бойовий шеврон батальйону, який носив сам "Да Вінчі".

 

 

 

20:57 Два російські літаки Су-27 здійснили небезпечний маневр під час перехоплення безпілотного літака MQ-9 Reaper ВПС США, через що БПЛА впав у Чорне море. Як повідомило Європейське командування США, котре відповідає за військові операції Штатів у Європі, вранці один із російських літаків зачепив гвинт MQ-9, і американським силам довелося спрямувати пошкоджений "Ріпер" у міжнародні води. Представники США вважають, що цей інцидент є прикладом агресивних дій російських пілотів під час взаємодії з літаками США та їх союзників у міжнародному повітряному просторі; ці дії могли спричинити ненавмисну ескалацію. До всього, командування зазначає, що російські пілоти поводилося небезпечно, некомпетентно і непрофесійно. 

 

 

20:11 Кабінет Міністрів України погодив звільнення Сергія Гайдая з посади голови Луганської обласної державної адміністрації, Максима Марченка – з посади голови Одеської ОДА, Сергія Гамалія – з посади голови Хмельницької ОДА.

 

 

19:43 У центрі окупованого росіянами Мелітополя підірвали автомобіль із колаборантом. Відео палаючої машини оприлюднив леґітимний голова міста Іван Федоров. Джерела "Української правди" у СБУ розповіли, що то був замах на Івана Ткача, завідувача міським транспортом ув окупаційній адміністрації. Колаборант помер.

 

 

19:15 Президент Росії Владімір Путін під час відвідин авіаційного заводу в Улан-Уде сказав, що російська промисловість має використати труднощі як мотивацію для розвитку. Коли Путіна запитали про проблеми виконання державних оборонних замовлень на тлі гострого дефіциту кадрів, він сказав: "Якщо нічого не заважає, потрібно спати лягати. Можна хрюкнути одразу".

 

 

18:54 Нідерланди передадуть Україні два мінні тральники класу Alkmaar для знешкодження мін та берегової охорони українських акваторій. Про це повідомила міністр оборони Кайса Оллонгрен під час брифінгу в Одесі, передає портал "Мілітарний". Очікується, що Україна отримає передані Нідерландами кораблі у 2025 році. Також Нідерланди та Бельгія візьмуть на себе зобов’язання з підготовки українських моряків до застосування цих кораблів. “Ми розуміємо стратегічну та економічну важливість гаваней в Одесі для того, щоб імпортувати їжу, для того, щоб торгувати, – і це, безумовно, має зв’язок із рештою світу. Нідерланди надають два мінні тральники класу Alkmaar, і ми розпочнемо готувати українські підрозділи для того, щоб вони знали, як використовувати ці кораблі“, – прокоментувала Оллонгрен.

 

 

18:32 Вищий Антикорупційний суд розглянув клопотання про зміну запобіжного заходу ексголові "Нафтогазу" Андрію Коболєву. Суд залишив заставу на рівні 229 млн грн, а також наклав на Коболєва додатковий обов’язок носити електронний браслет, повідомляє "Суспільне". Наразі підсудний вніс 107 млн грн застави.

 

 

18:18 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російський агресор основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Противник не полишає спроб щодо виходу на адміністративний кордон Донецької та Луганської областей.

Протягом доби противник завдав 30 авіаційних та 8 ракетних ударів, один з яких – по місту Краматорськ. Пошкоджено триповерхову житлову будівлю, є загиблі і поранені серед місцевого населення. Ще одного ракетного удару окупвнти завдали по місту Затока Одеської області – уламками ракети пошкоджено одну з будівель дитячого навчального закладу “Золота Рибка”. Жертв та втрат серед місцевого населення немає.

Також, окупанти здійснили понад 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. А на території Бєлгородської області зс рф тримають угруповання військ для проведення демонстративних дій, щоб не допустити перекидання наших підрозділів на інші напрямки. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Архипівка, Михальчина Слобода, Колос та Єліне Чернігівської області, Українське, Зноб-Новгородське, Середина-Буда, Ромашкове, Бачівськ, Старикове, Волфине, Грабовське та Порозок на Сумщині, а також Гур’їв Козачок, Козача Лопань, Гранів, Глибоке, Красне, Бологівка, Красне Перше, Дворічна та Западне Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках, протягом доби, що триває, противник безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Вчергове артилерійських обстрілів зазнали низка населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення, а саме: Дворічна, Гряниківка, Масютівка, Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка та Золотарівка Луганської області. Окупанти вели безуспішні наступальні дії у напрямку Білогорівки.

На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб захопити місто Бахмут, де тривають постійні позиційні бої. В той же час наші захисники відбили атаки противника в районах населених пунктів Ягідне, Хромове та Оріхово-Василівка. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Никифорівка, Васюківка, Міньківка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Костянтинівка, Курдюмівка, Озарянівка та Диліївка Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Невельське, Новокалинове та Мар’їнка. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Бердичі, Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Нетайлове, Красногорівка, Невельське, Мар'їнка, Георгіївка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстрілів зазнали райони населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення, зокрема, Ольгівське, Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Зарічне, Залізничне, Кам’янське, Мар’ївка та Новосілка Запорізької області; Золота Балка, Михайлівка, Качкарівка, Веселе, Іванівка, Микільське, Антонівка, Зеленівка, Дніпровське і Берегове Херсонської області та місто Херсон.

Протягом минулої доби в населеному пункті Абрикосівка тимчасово зайнятої території Херсонської області противник, за активної підтримки місцевої окупаційної так званої "влади" здійснював фільтраційні заходи стосовно місцевого населення. Причиною обшуків приватних будинків, огляду засобів мобільного зв’язку, особистих ноутбуків і комп’ютерів стало влучання Силами оборони України в місце базування одного з підрозділів армії рф. В результаті повністю знищено 4 одиниці броньованої техніки (БМП/САУ) та щонайменше 15 окупантів. Кількість поранених перевіряється і уточнюється.

На території прибережних турбаз і пансіонатів міста Ялта Донецької області, протягом останніх декількох діб, було розміщено додатково близько 1 тисячі військовослужбовців ворога. У зв’язку з цим повністю перекрито найближчі вулиці та вся пляжна зона, розставлені додаткові блокпости та вдвічі збільшено кількість піших патрулів. Помічено обладнання інженерних загороджень та окопів і бліндажів на самій території баз відпочинків в безпосередній близькості до місць базування окупантів. Також збільшено кількість навчальних стрільб з різних видів озброєння в напрямку моря.

Авіація Сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження особового складу противника.

 

 

17:51 Прем’єр-міністр Ісландії Катрін Якобсдоттір прибула з візитом в Україну. "Було честю зустрітися з Володимиром Зеленським у Києві сьогодні. Президент і народ України показали силу та завзяття, якими захоплюється цілий світ. Ісландія продовжує стояти пліч-о-пліч у солідарності з Україною", – прокоментувала Якобсдоттір у твіттері. Як повідомляють ісландські медії, прем'єрка відвідала в Україні Бучу та Бородянку. Голова уряду розповіла, що їй важливо бути свідком наслідків війни і поспілкуватися з тими, хто вижив під російськими атаками.

 

 

 

17:25 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив важливість тримати оборону Бахмута. "Шаную міцність, хоробрість та незламність наших воїнів у Бахмуті. Оборонна операція на цьому напрямку має надважливе стратегічне значення для стримування ворога. Вона ключова у стійкості оборони всього фронту. Дякую кожному захиснику і захисниці, хто дає гідну відсіч окупантам і наближає перемогу України!" – прокоментував Залужний у Facebook.

 

 

17:10 Державне бюро розслідувань повідомило про затримання заступника начальника одного з управлінь Міністерства оборони України під час отримання хабаря сумою у 9 тисяч доларів США. Його підозрюють у незаконному оформленні документів про непридатність до військової служби через сфабриковані висновки військово-лікарської комісії. Під час обшуків у чиновника вилучили документи та військові квитки третіх осіб, виписки із медичних карт, аркуші з печатками військових частин тощо. Затриманому інкримінують злочин за ч.3 ст.332 Кримінального кодексу – незаконне переправлення осіб через державний кордон.

 

 

16:56 Служба безпеки України повідомила про підозру Тимуру Худоярову – "міністру транспорту" в окупаційній адміністрації Херсонщини. "На цій «посаді» він виконував завдання Москви щодо перелаштування місцевої транспортної системи під забезпечення потреб військових угруповань країни-агресора на південному фронті. Крім цього, він є одним із організаторів депортації українських дітей з окупованої частини Херсонщини до Росії під виглядом поїздок до дитячих таборів", – поінформували у спецслужбі.

 

 

16:23 Кабінет Міністрів України затвердив план дій на 2023 рік. Як розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль, цей план дасть змогу систематизувати роботу виконавчої влади. Документ складається з понад 500 завдань, зокрема це законопроєкти, постанови, програми та проєкти. "Перший ключовий пункт – безпека та оборона. Усі податки, які платять громадяни та бізнес, підуть саме на оборону та безпеку, підуть на нову зброю, нову техніку та краще забезпечення для української армії", – заявив голова уряду.

 

 

16:08 Станом на ранок вівторка прокуратура зафіксувала в Україні вже 71 147 воєнних злочинів, скоєних Росією. Як повідомив керівник департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора Юрій Бєлоусов, прокуратура оголосила про підозру 293 росіянам. "Це особи, яких ми ідентифікували та встановили причетність до вчинення конкретного воєнного злочину. Це широкий діапазон, починаючи від обстрілів цивільних об'єктів, завершуючи сексуальним насиллям, убивством наших громадян, катуванням та іншими видами воєнних злочинів", – цитує "Укрінформ".

 

 

15:41 Політика русифікації української системи освіти на тимчасово окупованих територіях є частиною тактики Росії, спрямованої на викорінення національної ідентичності, заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. "Це не перший приклад того, як окупаційний режим Росії, порушуючи міжнародне право, норми та юридичні практики цивілізованого світу, забороняє українську мову, витісняючи її російською", – заявив Кремінь, коментуючи інформацію про скасування в окупованій частині Запорізької області обов'язкового вивчення української мови. Згідно з повідомленням пресслужби мовного омбудсмена, окупанти продовжують знищувати українську освіту і культуру, викрадати вчителів і дітей, спалювати садочки і школи. "До численних фактів лінгвоциду, які секретаріат уповноваженого збирає третій рік поспіль, додаються нові. Самопроголошена злочинна освітня нечисть, яка обслуговує ворога, – такі ж терористи, як і російські окупаційні війська. Причетні до злочинів будуть покарані", – зазначив Кремінь.

 

 

15:20 Польща може надати Україні радянські винищувачі МіГ-29 упродовж місяця-півтора. Про це заявив польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький. "То може відбутися упродовж чотирьох-шести тижнів", – сказав Моравецький, відповідаючи на питання про темпи постачання бойової авіації.

 

 

14:58 Ставка Верховного Головнокомандувача ЗСУ вирішила продовжувати оборону Бахмута. "Розглянувши перебіг оборонної операції на Бахмутському напрямку, усі члени Ставки висловили спільну позицію щодо подальшого утримання й захисту міста Бахмут", – повідомила у вівторок пресова служба ОП. На засіданні також проаналізували забезпечення озброєнням і боєприпасами підрозділів сил оборони на передовій. Окремо йшлося про темпи та обсяги надходження техніки й озброєння від партнерів України та їх розподіл по угрупованнях військ.

 

 

14:19 Росіяни завдали ракетного удару по Одещині із застосуванням тактичної авіації – літаки Су-24 зайшли із моря і випустили чотири протирадіолокаційні ракети, імовірно Х-31П, по узбережжю. "Завдяки ефективній протидії ракети знищено над морем, але уламками і вибуховою хвилею пошкоджено дитячий садок на узбережжі та кілька приватних будинків навколо. Постраждалих немає", – поінформували в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

14:02 Російські війська через втрати і "артилерійський голод" знизили активність на Донецькому напрямку, зазначив керівник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку полковник Олексій Дмитрашківський в ефірі телемарафону: "Ворог видихся. Якщо порівнювати минулий тиждень, (на напрямку Авдіївка-Мар’їнка) ворог значно зменшив кількість штурмових дій, кількість обстрілів. Якщо вона вимірювалась сотнями спроб штурму і близько шістсот обстрілів за день, то тепер – до 30 штурмових дій (вночі 2–9) і 200–250 обстрілів (вночі 100–120). Дуже багато розмов про брак боєприпасів: їм встановлено ліміт, який вони не можуть перевищувати, якщо перевищують, наступного дня вони залишаються без боєприпасів. І це проблема не лише Пріґожина, який каже, що йому не дають боєприпасів, це загальна проблема в російській армії. Ворог, на мою думку, уже дещо видихся і не має тієї потужності, яку мав попередньо".

 

 

13:56 Губернатор Флориди, один із можливих кандидатів у президенти від Республіканської партії Рон Десантіс заявив, що підтримка України від російської агресії не є пріоритетом для Сполучених Штатів Америки. Десантіс сказав Fox News, що Штати мають нагальніші проблеми – безпека кордонів, підготовка власних військ, енергетична безпека та незалежність, стримування економічної, культурної та військової могутності комуністичного Китаю. Республіканець заявив, що надання українцям потужної зброї – наприклад, винищувачів F-16 і ракет великої дальності – "загрожує втягненням Сполучених Штатів у конфлікт і штовхає нас до гарячої війни між двома найбільшими ядерними державами світу".

 

 

13:31 Російські війська обстріляли пожежно-рятувальну частину у місті Вовчанськ на Харківщині. Один зі снарядів влучив у автомобіль, загинула жінка.

 

 

13:17 Державний концерн "Укроборонпром" почав виробляти 125-мм снаряди для танкової гармати. Це вже другий боєприпас, виробництво якого підприємства Концерну розгорнули в тісному партнерстві з країною НАТО за кордоном. Загалом Україна тепер виробляє мінометні міни 82 мм та 120 мм, артилерійські снаряди 122 мм та 152 мм. З міркувань безпеки виробництво винесено за межі країни.

 

 

13:08 Сейм Литви визнав ПВК "Вагнера" терористичною організацією. У резолюції зазначено, що "вагнерівці" причетні до воєнних злочинів і становлять загрозу для безпеки країни. 

 

 

12:55 Депутат держдуми РФ Андрєй Гурулєв мимохідь повідомив реальні темпи робіт із відновлення та модернізації танка Т-62 на 103-му бронетанковому ремонтному заводі під Читою, зауважили в компанії Defense Express. При планових завданнях 270 модернізованих танків щороку (експерти оцінювали його річні потужності в 200 одиниць) реальний випуск за п'ять місяців становив 35 одиниць, тобто 85 танків на рік.

У РФ є ще два заводи, що спеціалізуються на модернізації танків: 61-й БТРЗ в Ленінградській області (виробничі потужності оцінюють у двісті Т-72 та Т-80 річно) та “Омсктрансмаш” (теж двісті Т-72 річно). Потужності ж танкового “Уралвагонзаводу” дозволяють виробляти або модернізувати 200–250 танків на рік.

Загалом до 2022 року збройні сили  РФ мали (за даними The Military Balance) 3,4 тисячі танків на озброєнні та (за аналізом Ігоря Михайленка супутникових знимків баз резерву танків та баз зберігання та ремонту військової техніки) 3,4 тисячі танків на зберіганні на відкритих складах (з них 2,1 тисячі відносно боєздатних, решта – без захисту від агресивного середовища); також невідома кількість танків зберігається в ангарах на 1,3 тисячі танкомісць. Біля сотні танків передала Росії Білорусь.

З 24 лютого м.р. за оцінкою Генштабу ЗСУ серед російських бойових втрат було 3,5 тисячі танків, таким чином на даний момент на озброєнні в збройних силах РФ максимально може перебувати 3 тисячі танків.

 

 

12:10 У Новій Каховці підірвали автомобіль із колаборантом – заступником голови так званої "воєнної адміністрації". Відповідальність за замах узяв на себе партизанський рух "Атеш". Інформації про стан здоров'я Віталія Гури наразі немає.

 

 

11:39 Віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков розкритикував пропозицію Росії продовжити дію "зернової ініціативи" лише на два місяці. “Угода про Чорноморську зернову ініціативу передбачає продовження її чинності принаймні на 120 днів, відтак позиція Росії продовжити домовленість на 60 днів суперечить документу, який підписали Туреччина та ООН. Ми чекаємо на офіційну позицію ООН та Туреччини як ґарантів ініціативи”, – прокоментував Кубраков у твіттері. У понеділок заступник міністра закордонних справ РФ Сєрґєй Вершинін заявив, що Москва пропонує продовжити угоду лише на половину передбаченого терміну, бо очікує "відчутного прогресу у нормалізації нашого аграрного експорту” (послаблення санкцій).

 

 

11:06 Сполучені Штати Америки переконували лідера Китаю Сі Цзіньпіна піти на прямі переговори із Президентом України Володимиром Зеленським, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван. "Ми заохочували президента Сі звернутися до Президента Зеленського, тому що ми вважаємо, що КНР і сам президент Сі повинні безпосередньо почути і українську, а не лише російську точку зору", – сказав Салліван журналістам на борту президентського літака Air Force One. Він додав, що США заохочували цей контакт як через публічні канали, так і "приватно для КНР", переказує CNN. "Це було б добре, тому що це потенційно внесе більше балансу та перспектив у те, як КНР підходить до цього. І ми сподіваємося, що це й надалі відвертатиме їх від надання допомоги Росії", – сказав Салліван, коментуючи перспективу переговорів Зеленського й Сі.

 

 

11:00 Все ще існують мережеві обмеження у Житомирській та Харківській областях: тут при зростанні споживання у пікові години можливе застосування графіків погодинних відключень; для усунення ризику перевантаження аварійні відключення обладнання можливі у Києві та Київській області. В інших регіонах обмежень, які б призводили до необхідності відключення споживачів, немає, ліміти споживання до областей не доводились, повідомили в "Укренерго". Водночас складною залишається ситуація у прикордонних районах Чернігівщини, Сумщини та регіонах вздовж лінії фронту, де росіяни постійними артобстрілами пошкоджують розподільчі мережі.

 

 

10:43 Росіяни вранці завдали ракетний удар по центру Краматорська, одна людина загинула, пошкоджено шість багатоповерхівок, повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

 

 

10:34 У Києві приберуть непотрібні блокпости, а деякі переведуть у "сплячий" режим, повідомив начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко: КМВА разом із командуванням Угруповання сил і засобів оборони Києва опрацювали спільне рішення щодо удосконалення системи інженерних загороджень у столиці, адже за рік повномасштабної війни пряма загроза бойових дій у столиці була зведена до мінімальної. Системи інженерних загороджень Києва, у яких немає зараз потреби, демонтують. Такі блокпости приберуть з проїжджої частини, вивезуть бетонні блоки, мішки з піском та протитанкові їжаки, будуть засипані окопи, демонтовані бліндажі.

 

 

10:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Останніми тижнями дефіцит боєприпасів для російської артилерії, ймовірно, погіршився до такої міри, що на багатьох ділянках фронту діє надзвичайно жорстке обмеження снарядів. Це майже напевно було ключовою причиною того, чому жодне російське формування останнім часом не змогло здійснити значущі в оперативному плані наступальні дії.

Росія майже напевно вже вдалася до використання старих запасів боєприпасів, які раніше були віднесені до категорії непридатних.

Указом президента РФ від 3 березня 2023 року передбачені заходи, які дозволять міністерству торгівлі та промисловості звільняти керівників оборонних підприємств, які не виконують виробничих завдань. Росія все більше застосовує принципи командної економіки до свого військово-промислового комплексу, оскільки визнає, що її оборонні виробничі потужності є ключовою вразливістю у все більш виснажливій «спеціальній військовій операції».

 

 

09:31 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 8 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 4 ракети, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:12 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 160 540 (+740) осіб,

танків – 3484 (+10) од.,

бойових броньованих машин – 6789 (+15) од.,

артилерійських систем – 2519 (+16) од.,

РСЗВ – 495 (+2) од.,

засобів ППО – 260 (+1) од.,

літаків – 304 (+0) од.,

гелікоптерів – 289 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2120 (+11) од.,

крилатих ракет – 907 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5367 (+13) од.,

спеціальної техніки – 256 (+5) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

102,0% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

  39,2% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

  89,5% автомобільної техніки (з них 0,6% за минулий тиждень),

  81,8% артилерійських систем (з них 1,8% за минулий тиждень),

  44,4% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

  24,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  32,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  18,5% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Попри значні втрати, противник продовжує наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили понад 100 ворожих атак на зазначених напрямках.

Російська федерація використовує тактику терору, невибірково обстрілює населені пункти, тим самим грубо порушує норми Міжнародного гуманітарного права.

За минулу добу противник завдав 5 ракетних ударів, зокрема і по об’єктах цивільної інфраструктури Сумської та Донецької областей. Є загиблі та поранені мирні громадяни. Також ворог завдав 35 авіаційних ударів та здійснив 76 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Тривають роботи з інженерного обладнання ворожих позицій у прикордонних районах Бєлгородької області. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Михальчина Слобода Чернігівської області, Зноб-Новгородське, Середина-Буда, Бачівськ, Есмань, Старикове, Шалигине, Білопілля і Краснопілля Сумської області та Стрілеча, Глибоке, Лук’янці, Гатище, Вовчанськ, Дворічна і Кіндрашівка на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагається прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Невське, Червонопопівка, Кремінна, Діброва, Білогорівка та Берестове. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Гряниківка, Масютівка, Куп’янськ, Крохмальне, Новоселівське, Харківської області; Макіївка, Діброва і Білогорівка – Луганської та Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб захопити місто Бахмут. Наші воїни відбили атаки противника в районах населених пунктів Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Григорівка та Іванівське. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Бондарне, Васюківка, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Предтечине, Курдюмівка, Біла Гора, Костянтинівка, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Нетайлове, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка та Вугледар. Ворожих обстрілів зазнали райони понад 15 населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Серед них –Кам’янка, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Новомихайлівка, Вугледар та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони понад 50 населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема, Ольгівське, Чарівне, Новоандріївка, Степове Запорізької області, а також Качкарівка, Новосілка, Козацьке, Іванівка, Інженерне, Херсон та Комишани Херсонської області.

Протягом доби наша авіація завдала 10 ударів по районах зосередження окупантів. А підрозділи ракетних військ і артилерії за добу уразили 5 районів зосередження особового складу та військової техніки противника, 3 склади боєприпасів та 4 засоби радіоелектронної боротьби загарбників.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Член афілійованого з Кремлем дискусійного клубу "Валдай" Алєксєй Мухін звинуватив фінансиста групи "Ваґнер" Євґєнія Пріґожина в тому, що він переслідує політичні цілі в Росії, які ставлять під загрозу сили "Ваґнера" в Бахмуті. Ця атака на Пріґожина збігається з оцінкою ISW від 12 березня про те, що міністерство оборони Росії, можливо, навмисно виснажує сили "Ваґнера" в Бахмуті, щоб зірвати політичні амбіції Пріґожина.

• Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров продовжує докладати зусиль для збереження значущості Чечні в російській військово-політичній сфері.

• Президент Білорусі Олександр Лукашенко зустрівся з іранськими офіційними особами в Тегерані 13 березня, щоб розширити двосторонню співпрацю та сприяти пом'якшенню санкцій.

• Російські мілблогери продовжують спекулювати на темі можливого українського контрнаступу на півдні України, що свідчить про зростання занепокоєння в російському інформаційному просторі щодо боєздатності України, оскільки російські війська зосереджують свої зусилля на наступальних операціях у Бахмуті.

• Законопроєкт державної думи Росії, спрямований на підвищення призовного віку, свідчить про те, що Кремль не планує проводити повну мобілізацію в майбутньому.

• За повідомленнями, російські військові використовують новостворені "штурмові загони" по-різному в різних тактичних ситуаціях, можливо, за зразком тактики малих штурмів "групи Ваґнера" в районі Бахмута. Російські війська інтегрували постійні штурмові підрозділи в батальйонні, полкові та бригадні структури, а їхній розмір коливається від роти до посиленого батальйону, деякі з них використовують у каральних цілях, укомплектовуючи їх проблемними і недисциплінованими солдатами, щоб помститися їм за погану поведінку.

• Віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук підтвердила, що Росія незаконно депортувала 2161 українську дитину-сироту до Росії.

• Російські війська продовжували наземні атаки по всій лінії Куп'янськ–Сватове–Кремінна та досягли незначних успіхів на північний схід від Куп'янська та на схід від Сіверська.

• Російські війська продовжували наступати в Бахмуті та його околицях, але станом на 13 березня їм не вдалося завершити обхід, охоплення чи оточення міста.

• Російські війська продовжують наземні обстріли по всій лінії фронту в Донецькій області.

• Українські війська продовжують здійснювати рейди проти районів на східному (лівому) березі Херсонської області.

• Підпорядкування мобілізованих російських військовослужбовців формуванням "ДНР/ЛНР" викликає все більше невдоволення.

• Російські окупаційні чиновники продовжують запроваджувати нові положення, що перешкоджають та обмежують використання української мови в навчальних закладах.

14.03.2023