358-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:10 Вищий антикорупційний суд постановив передати у державну власність України підприємства, котрі належали російському олігарху Олєґові Дерипасці –Миколаївський глиноземний завод, а також надровидобувні компанії "Глухівський кар’єр кварцитів", "Хустський кар’єр" і "Жежелівський кар’єр". Вартість переданого Україні майна становить понад 10 млрд грн.

 

 

20:47 Міністр оборони Олексій Резніков підсумував результати дводенної поїздки до Брюсселя на засідання "Рамштайну" та зустріч НАТО. "Результати оптимістичні. Загрози з неба отримають кращу відсіч. Військо буде краще забезпечене боєприпасами. Більше наших воїнів отримають якісну підготовку. Головне – зміцнюється «броньований кулак», який за кілька місяців зможе вирішувати завдання відповідно до задуму Головнокомандувача Збройних Сил України та Генерального штабу", – поінформував Резніков.

 

 

20:23 Міністерство закордонних справ України вимагає від видання Financial Times провести редакційне розслідування обставин появи матеріалів з ознаками дезінформації в інтересах Росії. МЗС обурене статтею від 6 лютого про прем’єр-міністра Молдови, котра нібито закликала ЄС збільшити допомогу для приборкання контрабанди зброї з України. Зовнішньополітичне відомство отримало підтвердження, що слова посадовиці було спотворено. "Цей матеріал Financial Times – чергова дезінформація. Її мета – дискредитувати міжнародну військову допомогу Україні. Росія інвестує численні ресурси, аби зараз завадити поставкам західної зброї нашій державі на тлі нового наступу російської армії", – прокоментував речник МЗС Олег Ніколенко.

 

 

19:53 Сполучені Штати Америки разом із країнами G7 готують новий пакет санкцій проти Росії, повідомила заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд. Пакет затвердять перед річницею повномасштабного російського вторгнення.

 

 

19:28 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з президентом Казахстану Касимом-Жомартом Токаєвим. "Обговорили співпрацю на міжнародних майданчиках. Також подякував Казахстану за гуманітарну допомогу для України", – прокоментував Зеленський у твіттері.

 

 

19:05 Україна повернула із російського полону 100 воїнів та одного цивільного. Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак. "94 з них – оборонці Маріуполя, включно з 63 воїнами з "Азовсталі", – поінформував Єрмак. Як зазначили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, звільненим цивільним є перший заступник міського голови Енергодара Іван Самойдюк. "Він не зламався, відмовився співпрацювати з ворогом і був викрадений окупантами 19 березня минулого року на блокпосту біля Благовіщенки. Після 333 днів неволі він повертається до рідних та близьких", – зазначили у штабі.

 

 

18:39 Україна отримала від Швеції шість катерів, які можна використати як понтонні переправи. Як повідомляє Міністерство інфраструктури, обладнання надійшло до України як гуманітарна допомога, їх цивільні "дорожники". "У розкладеному вигляді ці понтонні переправи мають довжину вісім метрів і можуть використовуватися для відновлення транспортного сполучення на звільнених територіях. Зокрема, завдяки переправам вдасться налагодити стабільне постачання гуманітарної допомоги в деокуповані громади та налагодити логістику постачань продукції для відновлення економічної активності в громадах", – прокоментували у відомстві.

 

 

18:11 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав чергового ракетного удару по території нашої країни. 16 із 36 ворожих ракет було збито нашими захисниками. Крім того, ворог завдав 12 авіаційних ударів та здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Є поранені та загиблі серед цивільного населення.

Загроза завдання ударів російською федерацією залишається високою по всій території України.

Ворог поки що не відмовляється від своїх загарбницьких планів, попри значні втрати. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати визначені підрозділи у прикордонних з Україною районах, однак його наступальних угруповань не виявлено. Протягом доби ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Попівка, Бачівськ та Партизанське Сумської області, а також Ветеринарне, Гранів і Вовчанськ на Харківщині. Крім того, противник завдав з території російської федерації удару з озброєння гелікоптера по населеному пункту Уди Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник здійснив обстріли населених пунктів Дворічна і Гряниківка Харківської області; Стельмахівка, Невське і Червонопопівка на Луганщині та Берестове Донецької області.

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали Спірне, Виїмка, Білогорівка, Веселе, Роздолівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Олександро-Шультине та Курдюмівка.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Веселе, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка, Времівка та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Зелене Поле Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка та Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню знову постраждали Зміївка, Токарівка, Антонівка та Херсон, постраждали мирні люди.

Окупаційна адміністрація міста Гола Пристань Херсонської області чинить тиск на місцеве населення щодо переоформлення майнових прав за російським законодавством. Зокрема, поширюється інформація, що громадян України, які не виконають вимог окупантів до травня цього року, буде депортовано до росії.

В тимчасово зайнятому ворогом Маріуполі російські загарбники проводять заходи з “мобілізації” окремих представників суспільства. Відтепер безпритульних, а також осіб з алкогольною чи наркотичною залежністю забирають до ворожого війська.

Авіація Сил оборони Україн протягом доби завдала 13 ударів по районах зосередження окупантів, а також один – по позиції зенітно-ракетного комплексу.

Наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, склад боєприпасів та 2 інших важливих об'єкти загарбників.

 

 

18:02 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна очікує від Ізраїлю рішень про надання військової допомоги. "Ізраїлю добре відомий наш список військових потреб, його передавали минулому уряду, передавали цьому уряду", – сказав Кулеба на спільній пресконференції з головою МЗС Ізраїлю Елі Коеном. "Я думаю, що сьогодні ми закладаємо дуже серйозний фундамент. Але чи буде збудовано на цьому фундаменті повноцінний будинок – залежить від подальших рішень, які буде ухвалено або ні", – сказав Кулеба, наголосивши на тому, що "немає жодної об'єктивної причини, чому Ізраїль і Україна сьогодні не мають стояти пліч-о-пліч". Міністр подякував ізраїльтянами за надання гуманітарної допомоги та наголосив, що найважливіше – перемога у війні. "Якщо не перемогти ворога, все інше втрачає сенс", – підсумував Кулеба.

 

 

17:50 Дві третини європейців (68%) вважають, що напад Росії на Україну є нападом на Європу. Про це свідчить опитування, проведене у грудні 2022 року незалежною платформою для європейської громадської думки Eupinions. Зокрема, в Польщі – 79%, в Іспанії – 78%, у Нідерландах – 70%, в Італії – 66%, у Німеччині – 65%, у Франції – 65%, у Бельгії – 64%.

 

 

17:31 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час візиту до Туреччини заявив, що настав час ратифікувати заявки Швеції та Фінляндії на вступ в Альянс. Генсек НАТО зауважив, що Туреччина має обґрунтовані занепокоєння щодо безпеки. “Я повністю визнаю, що Туреччина має законні занепокоєння щодо безпеки. Жоден інший член НАТО не постраждав від терористичних нападів більше, ніж Туреччина... Для НАТО боротьба з тероризмом є одним із головних завдань”, – сказав Столтенберґ. Він певен, що входження Фінляндії та Швеції до НАТО фактично посилить його можливості для боротьби з міжнародним тероризмом.

 

 

17:04 Міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен під час пресової конференції в Києві повідомив, що його країна надасть широке фінансування для гуманітарних проєктів в Україні. Заяв про військову допомогу не пролунало. "Ми розвернули наш польовий шпиталь «Сяюча зірка», через який пройшли понад 7 тисяч пацієнтів, ми також приймали хворих та поранених українських громадян у лікарнях. Ми поділилися досвідом Моссаду, який надавав підготовку для тисяч українських експертів у сфері управління невідкладними ситуаціями, а також подолання посттравматичних синдромів", – перелічив Коен. "Ми будемо підтримувати і підтримуємо гарантію на суму понад 200 млн доларів у розбудову інфраструктури, що буде опікуватися питанням охорони здоровʼя та психологічною допомогою. Я також зазначив, що ми будемо допомагати з розробкою розумної системи раннього попередження для України", – сказав міністр, згідно з повідомленням "Укрінформу".

 

 

16:46 Під час ракетної атаки росіяни влучили у Кіровоградській області в ємності з нафтопродуктами, повідомив начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович. Унаслідок вибуху пошкоджено довколишні будинки. Обласна комісія обстежить завдані ушкодження, людям допоможуть із відновленням житла. Ні персонал підприємства, ні жителі не постраждали.

 

 

16:20 Національна рада Словаччини ухвалила резолюцію, в котрій назвала нинішній російський режим терористичним, а Росію – державою-спонсором тероризму. Депутати засудили російську агресію та висловили підтримку незалежності, суверенітету і територіальній цілісності України. Парламент обурений масштабними нападами Росії на цивільних осіб, цивільні об'єкти й енергетичну структуру. Словаччина висловила підтримку ініціативам зі створення спеціального трибуналу для покарання винуватців злочинів агресії, злочинів проти людяності та воєнних злочинів, повідомляє видання Aktuality.sk.

 

 

15:57 До Києва приїхав ірландський актор Джек Глісон, відомий за роллю короля Джоффрі Баратеона у серіалі "Гра престолів". Актор розповів, що разом із друзями пригнав до України машину для військовослужбовців української армії. Зі слів Глісона, раніше його друзі вже передали Україні майже 230 машин. "Я дуже радий, що мої друзі займаються такою справою і що я зміг взяти в цьому участь", – наголосив він. Ірландець відзначив силу українців та висловив захоплення відвагою народу. Актор планує провести в Україні кілька днів. Упродовж цього часу він проведе майстер-класи і воркшопи з акторської майстерності, зустрінеться з українськими військовослужбовцями, візьме участь у благодійних зборах коштів та аукціонах для підтримки ЗСУ, передає "Укрінформ".

 

 

 

15:27 Європейський парламент ухвалив резолюцію, приурочену до наближення річниці російського вторгнення в Україну, і закликав передати Києву бойову авіацію, ракети і боєприпаси, щоб українці були "в змозі не тільки захистити себе, а й відновити повний контроль" над всією своєю територією. Резолюцію підтримали 444 євродепутати при 26 голосах "проти", передає УНІАН. У резолюції Європарламент "рішуче засуджує агресію Москви" і підтверджує "непохитну солідарність" з народом і керівництвом України. "Депутати Європарламенту закликають серйозно розглянути питання про доставку в Україну винищувачів, вертольотів, відповідних ракетних комплексів і істотного збільшення кількості боєприпасів", – повідомляє пресслужба Європарламенту. Також у резолюції вказується необхідність подальшого санкційного тиску на Росію. "Депутати Європарламенту вимагають, щоб правовий режим, який дозволяє конфіскувати російські активи, заморожені ЄС, був завершений. Потім ці активи повинні бути використані для відновлення країни і виплати компенсацій жертвам війни", – йдеться у повідомленні.

 

 

15:05 43% опитаних українців, які змінили місце проживання з 24 лютого, вже повернулися додому, ще 6% планують зробити це найближчим часом, свідчать результати дослідження, проведеного Соціологічною групою Рейтинг 23–26 грудня 2022 р. (2000 респондентів з усієї території України з наявним стільниковим зв'язком). Всього за час від 24 лютого змінили місце проживання 28% респондентів, 13% – останнім часом (з них майже ⅔ вже повернулися додому)

 

 

 

14:55 Після четвергової ракетної атаки на території Молдови біля КПП “Ларга” біля кордону з Україною виявили уламки ракети. Про це повідомляє міністерство внутрішніх справ Молдови. Територію оточили; на місце виїхали сапери та слідчі. У Кишиневі нагадали, що то вже четвертий випадок, коли уламки ракет після бомбардувань України падають на території Молдови.

 

 

 

14:36 У Санкт-Петербурзі виявили тіло 58-річної Марини Янкіної, яка керувала управлінням фінансового забезпечення міноборони РФ у Західному військовому окрузі. Тіло лежало під вікнами будинку на вулиці Замшиній. У пресслужбі округу підтвердили, що загибла працювала в управлінні, але від інших коментарів відмовилися. Російські силовики розглядають версію про самогубство.

 

 

14:02 Колишній заступник голови офісу президента РФ Владіслав Сурков заявив, що "мінські угоди" не надавалися до виконання. Відповідаючи на питання свого кумпля, прокремлівського політтехнолога Алєксєя Чеснакова про те, чи він, працюючи над "мінськими домовленостями", виходив із того, що їх слід виконати, Сурков сказав: "Ні".

 

 

13:45 Розпорядник адміністрації президента Білорусі Олександр Лукашенко продовжує стверджувати, що не планує війни білоруської армії з Україною. "Я готовий разом із росіянами воювати з території Білорусі лише в одному поки що випадку: якщо звідти хоч один солдат прийде на територію Білорусі вбивати моїх людей", – сказав Лукашенко. Білоруський узурпатор відмовився назвати російську війну "вторгненням", сказав, що Захід хоче розчленувати Україну, а заразом і Білорусь. А коли журналісти BBC його запитали про "а сєчас я вам покажу, откуда на Бєларусь готовілось нападєніє", ствердив, що за мить до початку вторгнення Україна готувала удар залповими системами по білоруській території.

 

 

13:19 Парламент Норвегії оголосив, що протягом найближчих п'яти років Норвегія виділить на допомогу Україні $7,4 млрд, по $1,5 млрд річно, кошти підуть на військову та гуманітарну допомогу.

 

 

13:11 Посли країн – членів Європейської Унії на зустрічі в середу, 15 лютого, не змогли домовитися щодо нового пакета санкцій проти Росії. За даними Politico, розбіжності виникли, зокрема, через плани обмежити експорт з Росії синтетичного каучуку, який використовується переважно для виробництва шин. Зокрема, негативно поставилися до цих обмежень Італія та Німеччина. У новий пакет санкцій планується включити обмежувальні заходи щодо банку "Тінькофф", "Альфа-банку" та "Росбанку". Окрім того, ЄУ планує розширити санкції щодо російських фізичних та юридичних осіб, запровадити торгові обмеження на товари, які використовують російські військові, зокрема електроніку, рідкісноземельні метали. Також розглядається заборона на експорт до Росії сантехнічних виробів (мабуть, і унітазів).

 

 

12:59 В Україні з візитом перебуває міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі. Голова МЗС України Дмитро Кулеба запросив Канаду приєднатися до нової авіаційної коаліції. "Ми, безумовно, констатували той факт, що вже сформована танкова коаліція, учасником якої є Канада. Ми дякуємо ще раз Канаді за передачу нам системи NASAMS і броньованих машин Senator. Я передав Мелоні запрошення приєднатися до нової коаліції, яку ми створюємо, – це авіаційна коаліція", – сказав Кулеба. "Я наголосив Мелоні, що ключове питання зараз – це пришвидшення фактичних поставок тієї зброї, яка вже була обіцяна, забезпечення стабільності поставок амуніції і зброї від наших партнерів", – додав голова зовнішньополітичного відомства. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль обговорив із Мелані Жолі співпрацю у сферах економіки, відновлення України, санкцій проти Росії. Міський голова Віталій Кличко показав гості наслідки російських атак на Київ, "що несуть руйнування і смерті мирних українців".

 

 

 

12:48 Росія провалила модернізацію крилатих авіаційних ракет Х-101 та не змогла здійснити масований прорив української системи протиповітряної оборони, підсумував представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генштабу Збройних Сил України полковник Микола Данилюк: "Основною ракетою, яку вони використовують і позиціонують як високоточну зброю, є ракета Х-101. Це російська стратегічна крилата авіаційна ракета, яка призначена для ударів по важливих наземних цілях. Вона здійснює політ на дозвуковій швидкості на гранично малих висотах з огинанням рельєфу місцевості. Це одна з новітніх розробок російського ВПК. Однак крилата ракета Х-101 продемонструвала обмежені можливості щодо прориву української системи протиповітряної оборони". Вартість такої ракети становить близько 12 млн доларів, і її запаси в Росії вже значно зменшилися, адже під час останніх атак, зокрема 10 лютого, окупанти використовували ракети, вироблені вже цьогоріч. На них змінили систему наведення (встановили три об’єктиви замість одного), електронно-обчислювальний блок ракети (через санкції росіянам довелося замінювати частину мікросхем та чіпів) та встановили блок постановки пасивних перешкод Л-504, який споряджений піропатронами, що вистрілюють смужками фольги чи металізованого паперу під час польоту, створюючи хмару, яка має ускладнити наведення засобів ППО на ракету. Однак проведені дослідження та статистика роботи українських систем ППО засвідчили, що остання модернізація крилатої ракети Х-101 не виправдала очікувань, масований прорив системи ППО не здійснюється, а російські ракети все частіше падають на території РФ, не долітаючи до України. Хоче не можна виключати появу нових модифікацій ракет і технічних рішень, які будуть спрямовані на підвищення точності та смертоносності такої зброї.

 

 

12:13 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 7 російських кораблів, серед яких 2 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить близько 16 ракет (вчора було 8), попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

12:02 Унаслідок ракетного удару по Павлограду зруйновано 7 приватних будинків, а 50 пошкоджено. "Унаслідок обстрілу загинула 70-річна жінка і попередньо вісьмох людей травмовано, двох поранених госпіталізовано до лікарні – це 70-річний чоловік та 37-річна жінка", – йдеться у повідомленні ДСНС.

 

 

11:48 Міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен відвідав Бабин Яр, побував у Бучі та Гостомелі. Про це повідомив посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський. "Міністр Елі Коен відвідав одну з останніх єврейок, яка залишилися в Гостомелі, Жанетт Бутенко, 82 роки. Міністр приніс їй обігрівач і теплу ковдру", – поінформував Бродський у Твіттері.

 

 

 

11:12 Нічна атака ракетами та дронами не призведе до необхідності обмежувати споживання електроенергії, хоча споживання дещо підвищилося порівняно з учорашнім днем, втішили в Укренерго. Дефіцит потужності в енергосистемі відсутній вже п’яту добу поспіль і сьогодні наразі теж не прогнозується. Електростанції виробляють достатньо електроенергії для покриття наявного споживання. Працюють усі види електростанцій в енергосистемі, теплова та гідрогенерація забезпечують покриття пікового споживання у ранкові та вечірні години. Імпорт електроенергії знижується в результаті стабілізації електропостачання в країні. Через відсутність дефіциту потужності ліміти споживання до областей на сьогодні не доводились. Але при зростанні споживання можливе застосування відключень. В Одесі через пошкоджену інфраструктуру все ще є мережеві обмеження.

 

 

11:01 За оцінками Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США та Європейського центру середньотермінових прогнозів, весна в Україні очікується теплою, середня за сезон температура повітря може бути вищою за норму на 1-2⁰С, повідомили в Українському гідрометеорологічному центрі. Такі ж аномалії очікуються і для середньої за місяць температури повітря. Така температура повітря у лютому та березні свідчить про ранній розвиток весняних процесів. Проте стратосферне потепління, яке зараз почало розвиватись, може посилити меридіональну циркуляцію атмосфери і сприятиме затокам арктичного повітря з півночі, північного заходу та сходу, які зумовлюватимуть нестійку погоду, особливо у першій половині весни.

 

 

10:31 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Для підтримки операції в Україні повітряно-космічні сили Росії продовжують розгортати таку ж кількість літаків, як і протягом багатьох місяців. За останній тиждень кількість вильотів росіян зросла після кількох тижнів затишшя. Повітряна активність зараз приблизно відповідає середньодобовому показнику, який спостерігається з літа 2022 року.

Загалом російські військово-повітряні сили продовжують значно відставати у війні, обмежені постійною високою загрозою з боку української протиповітряної оборони та розосередженим базуванням через загрозу ударів по російських аеродромах. Російські бойові літаки діють майже виключно над територією, яку утримує Росія, що не дозволяє їм ефективно виконувати свою ключову ударну роль.

По всій території Росії повітряно-космічні сили, ймовірно, зберігають майже неушкоджений флот із приблизно 1500 військових літаків з екіпажами, незважаючи на втрату понад 130 літаків з початку вторгнення. Однак малоймовірно, що повітряно-космічні сили зараз готуються до різко розширеної повітряної кампанії, оскільки за поточних обставин на полі бою вони, ймовірно, зазнають неприйнятних втрат авіації.

 

 

10:22 Росіяни готують на 23–24 лютого нову масовану ракетну атаку на Україну, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі телемарафону "Єдині новини".

 

 

10:11 Нині п'яту добу поспіль генерації електроенергії достатньо для забезпечення потреб споживачів, підтвердив міністр енергетики України Герман Галущенко, з‘явився певний резерв потужності. Більше половини електроенергії країни виробляють Рівненська, Південноукраїнська та Хмельницька АЕС. В Одеській області у зв’язку з ремонтами мереж можливі стабілізаційні відключення. Енергетики Харківської області менш ніж за добу завершили ремонтні роботи та  відновили електропостачання у Куп‘янську та прилеглих районах, які напередодні було знеструмлено в результаті ворожих обстрілів.

 

 

10:03 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 140 460 (+690) осіб,

танків – 3296 (+6) од.,

бойових броньованих машин – 6517 (+10) од.,

артилерійських систем – 2306 (+3) од.,

РСЗВ – 466 (+0) од.,

засобів ППО – 239 (+3) од.,

літаків – 298 (+0) од.,

гелікоптерів – 287 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2012 (+1) од.,

крилатих ракет – 857 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5167 (+6) од.,

спеціальної техніки – 219 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

96,5% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

37,6% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

86,1% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

74,8% артилерійських систем (з них 1,8% за минулий тиждень),

41,8% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

23,9% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

32,2% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,1% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:43 До Києва прибув міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен, заявивши, що "приїхав сказати: Ізраїль підтримує Україну та український народ у скрутну хвилину". Це перший візит ізраїльського високопосадовця до України з початку повномасштабного вторгнення РФ. Під час візиту у глави МЗС Ізраїлю заплановано зустріч із Президентом Володимиром Зеленським та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Очікується, що Коен відвідає Бучу, Бабин Яр та оголосить про відновлення роботи посольства Ізраїлю у Києві, яке було закрито через війну.

 

 

09:35 Вночі три ракети влучили в об‘єкт критичної інфраструктури на Львівщині, повідомив голова Львівської військової адміністрації Максим Козицький, уточнивши, що це не об‘єкт, від якого залежить подача електроенергії на Львівщині. Була пожежа, її оперативно загасили. Жертв чи постраждалих нема. На місці влучання є вирва. На сусідній вулиці зруйновано стіну магазину

Голова Дрогобицької РДА Степан Кулиняк уточнив, що влучання було на Дрогобиччині.

 

 

09:01 З 01:40 до 03:45 16 лютого росіяни здійснили пуски 36 крилатих ракет повітряного та морського базування, керованих авіаційних та протикорабельних ракет, уточнив Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний, серед них 3 керовані авіаційні ракети Х-59/31 та одна протикорабельна ракета “Онікс”.

 

 

08:59 Після нічної атаки росіян ракетами та БПЛА є влучання на півночі, заході України, у Дніпропетровській і Кіровоградській областях, повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак, додавши, що росіяни дещо змінили тактику: проводять активну розвідку, застосовують фальш-цілі.

 

 

08:55 Уночі 16 лютого російські війська завдали масованого ракетного удару по об’єктах критичної інфраструктури, випустивши по Україні 32 крилаті ракети повітряного та морського базування:

12 крилатих ракет Х-101/Х-555 із двох стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Каспійського моря,

8 крилатих ракет «Калібр» із фрегата з акваторії Чорного моря,

12 крилатих ракет Х-22 із шести дальніх бомбардувальників Ту-22м3 з району Курська та

2 керовані авіаційні ракети Х-59 з двох літаків тактичної авіації Су-35 з району Мелітополя.

Силами та засобами Повітряних сил ЗС України знищено 14 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр» та дві керовані авіаційні ракети Х-59. Частина крилатих ракет Х-22 досягла своїх цілей, уразивши об’єкти критичної інфраструктури.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби противник завдав 3 ракетних та 18 авіаційних ударів. Окрім того, зафіксовано 52 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Російські окупанти стріляли по цивільній інфраструктурі Донеччини та Херсонщини. Є поранені та загиблі серед цивільного населення.

Висока ймовірність подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках, в районах Гряниківки, Бахмута, Авдіївки, Мар’їнки та Вугледара.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили ворожі атаки в районах понад 15 населених пунктів. Зокрема, біля Білогорівки і Серебрянського лісництва Луганської області та Федорівки, Бахмута, Диліївки, Авдіївки, Водяного, Первомайського, Мар’їнки, Новомихайлівки, Вугледара, Пречистівки та Новосілки на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Ворожого вогневого впливу зазнали райони населених пунктів Янжулівка Чернігівської області; Рожковичі, Товстодубове, Білокопитове, Вовківка, Волфине та Басівка Сумської області та Гранів, Світличне, Стрілеча, Вовчанськ, Землянки, Рублене, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна і Крейдянка на Харківщині. Окупанти завдали ударів силами армійської авіації з території рф по Наумівці на Сумщині та Гранову і Удах Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обстріляв з танків, мінометів та артилерії понад 20 населених пунктів, включаючи Гряниківку і Кучерівку Харківської області; Новоєгорівку, Макіївку, Стельмахівку, Невське і Червонопопівку на Луганщині та Терни, Новоселівку, Спірне, Роздолівку і Степове Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Житлівки, Серебрянського лісництва та Білогорівки.

На Бахмутському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони понад 20 населених пунктів, серед них – Спірне, Виїмка, Роздолівка, Федорівка, Васюківка, Білогорівка, Парасковіївка, Бахмут, Кліщіївка, Іванівське, Часів яр, Ступочки, Предтечине та Курдюмівка.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили 20 населених пунктів, зокрема, Авдіївка, Веселе, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Микільське, Вугледар, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Нескучне, Пречистівка та Золота Нива Донецької області. Також, ворог завдав авіаційних ударів біля Кам’янки та Новомихайлівки.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 20 населених пунктів, зокрема, Времівка, Новопіль, Темирівка, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоандріївка та Кам’янське. Ворожі авіаудари зафіксовано неподалік Новополя та Малинівки.

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали Херсон, а також райони понад 10 населених пунктів, включаючи Золоту Балку, Гаврилівку, Качкарівку, Зміївку, Берислав, Веселе, Львове, Іванівку, Токарівку, Тягинку, Берегове Херсонської області та Очаків на Миколаївщині.

В Чаплинці Херсонської області, 14 лютого, російські окупаційні війська здійснили обстріл міста з метою звинуватити та дискредитувати Збройні Сили України. За словами свідків, ракети летіли з південного напрямку, зі сторони тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим.

В Сімферополі Автономної Республіки Крим місцевим “Центром крові” розпочато масовий збір крові у цивільних громадян і доставка крові з інших станцій переливання крові Автономної Республіки Крим. Також активно проводиться пропаганда в закладах та установах всіх форм власності щодо залучення до забору крові якомога більшої кількості людей через великі втрати та поранення російських окупантів на всіх напрямках бойових дій. Відкриваються додаткові станції переливання крові в Ростовській, Бєлгородській та Воронезькій областях.

Українська авіація протягом доби завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 5 ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Також знищено російський вертоліт Ка-52.

Підрозділи ж ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління ворога, 6 районів зосередження живої сили та 2 його склади боєприпасів.

 

 

08:35 Оператор системи передачі НЕК "Укренерго" не запроваджуватиме нині обмеження споживання електроенергії областям уже п'яту добу поспіль, свідчать повідомлення операторів системи розподілу у соцмережах.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Витратна військова кампанія Росії в Україні, ймовірно, значно виснажила російську техніку та резерви живої сили, необхідні для підтримки успішного широкомасштабного наступу на сході України.

• Нездатність Росії відновити у короткостроковій перспективі вичерпувані механізовані ресурси ще більше обмежує можливості російської армії вести механізовані бойові дії.

• Російський президент Путін навряд чи оголошуватиме заходи щодо подальшої ескалації війни в Україні, великі нові російські мобілізаційні ініціативи чи будь-яку іншу важливу стратегію у своєму запланованому зверненні до федеральних зборів Росії 21 лютого.

• Російські війська продовжували наступальні дії на північний захід від Сватового та на лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували наступальні дії в районі Бахмута, вздовж західних околиць міста Донецька та на заході Донецької області.

• Російські джерела припускають, що українські сили можуть утримувати позиції на східному (лівому) березі Дніпра в Херсонській області, хоча ISW не бачила жодних підтверджень цього твердження.

• Кремль продовжує фінансувати воєнні дії в Україні з регіональних бюджетів.

• Російський уряд продовжує інтегрувати окуповані території в російські структури управління.

16.02.2023