Сила музичних емоцій

Підсумки Органного фестивалю 2022 «Музика і війна»

 

 

18 грудня у напівтемній залі Львівського будинку органної та камерної музики пролунали завершальні акорди цьогорічного органного фестивалю, який одержав назву «Музика і війна» і відбувся за фінансування Стабілізаційного фонду Goethe Institute.

 

Програма «Медитація» від органістки з Ужгорода Наталії Лендєл водночас стала крапкою і трьома крапками наприкінці історії фестивалю. Темрява на концерті вже не дивувала і не лякала, натомість дала змогу глибше зануритись у потік музичної енергії. Деякі слухачі, до слова, полюбляють слухати орган із заплющеними очима, щоб не відволікатися на сторонні подразники і щоб не лише слухати, а й чути, що промовляє до них той чи інший музичний твір. Формат і програма концерту “Медитація” абсолютно цьому сприяли, подарувавши миті тимчасового відсторонення від усього зовнішнього і заспокоєння внутрішнього.

 

"Медитація" - концерт Наталії Лендєл.

 

Особливою подією вечора стала прем’єра твору львівського композитора Остапа Мануляка «Сила безсилих». Автор не пропустив прем’єрного виконання у Львові та розповів детальніше про свій музичний задум: «Сила безсилих» пов'язана із циклом творів для різних духових інструментів, над яким я працював з 2019 року. Назва запозичена з однойменного есею Вацлава Гавела. Есей присвячений аналізу того, як функціонує тоталітарна радянська система, загальна ідея якої – це запровадження тотального "життя в брехні". Натомість, найбільш загрозливою для такого режиму є сила Правди – коли люди не бояться відкрито казати на чорне "чорне", а на біле "біле". І часто така дія одного запалює багатьох. У 2022 році ця ідея і ця назва отримала для нас абсолютно новий вимір: подібно як уся радянська система виявилась колосом на глиняних ногах, який упав під натиском людей, що боролись за правду, так і ми тепер бачимо, як українське суспільство виборює свободу і незалежність, а російський агресор перетворюється з глобальної суперсили на зграю нікчемних варварів, які або гинуть, або тікають від світла правди і свободи, яка об'єднує щораз більше людей». Музика Остапа Мануляка так само була красномовною, а у виконанні Наталії Лєндел набула граничної емоційності.

 

 

 Нагадаємо, що головною ідеєю цьогорічного Органного фестивалю у Львові стала думка, озвучена співдиректором Львівського органного залу Тарасом Демком: “Мистецтво в часи кризи може підтримати тих, хто цього потребує”. Саме тому цьогоріч фестиваль об’єднав музичну та соціальну складові. Зокрема, в рамках фестивалю була представлена виставка малюнків «Маріуполь. Діти» учнів Маріупольської школи мистецтв імені Архипа Куїнджі, релокованої до Львова з початком повномасштабного вторгнення.

 

 

З лютого 2022 року маріупольці, що знайшли прихисток у Львові, регулярно приходили до Львівського органного залу, щоб малювати у супроводі живої музики. Так спільно з центром “ЯМаріуполь” куратори проєкту намагалися підтримати людей, які в буквальному сенсі втратили все через війну. “Роботи дітей, які пережили окупацію та втрату рідного дому – це символ незламності українського духу та щирості маленьких сердець”, – говорить художниця і педагог з малювання Оксана Пехотська-Гнатишин, – ця виставка є дуже особливою для всіх нас” .Мир і війна очима юних художників та їхньої наставниці слугували надзвичайними ілюстраціями не лише до фестивалю “Музика і війна”, але й до нашого сьогодення загалом. Кожна з робіт торкнулася відвідувачів галереї Органного залу до глибини душі.

 

Художниця Оксана Пехотська-Гнатишин і співкерівник Органного залу Тарас Демко.

Велику увагу організатори приділили емоційним меседжам концертних програм, а також документуванню особистого досвіду українських органістів, які продовжили свою творчу діяльність у надскладних умовах повномасштабної війни. Протягом фестивалю було записано цикл відвертих  інтерв’ю з виконавцями, які незабаром з’являться у тематичному розділі «Органний фестиваль» на сайті та Facebook-сторінці залу.

 

Органістка Ольга Чундак (Ужгород).

 

«Емоції під час війни – важка, але потрібна тема. Емоції – це те, що робить нас людьми. Це те, що ми іноді воліємо не показувати, а іноді – не можемо дати собі раду з ними», – говорить Тарас Демко. Яскрава, зрозуміла для усіх цифрова мова емодзі (смайлики), внесла нотки життя та дотепності у тематично-настроєві назви кожної з програм. Таким чином, наприклад,  програма “Героїчний орган” нагадала, що сьогодні справжні супергерої живуть не на сторінках відомих коміксів, а серед нас, а емодзі-назва концерту “Звільни мене” нагадала радість від торжества звільнення українських земель, що перебували під окупацією росії.

 

Органістка Олена Удрас (Одеса).

 

Під час фестивалю свої програми, які відображають переживання людини під час війни, презентували талановиті органісти з різних куточків України: Валерія Балаховська, Володимир Кошуба, Ірина Калиновська, Ірина Харечко (Київ), Станіслав Калінін (Харків), Світлана Бардаус (Чернівці), Олена Удрас (Одеса), Наталія Молдован (Хмельницький), Ольга Чундак та Наталія Лендєл (Ужгород), Надія Величко, Світлана Позднишева, Олена Мацелюх, Марк Новакович, Віталій Дворовий та Сергій Павлів (Львів).

 

Органіст Станіслав Калінін (Харків).

 

На 16 концертах фестивалю можна було почути музику різних епох, країн та стилей. Але найбільш вагомими, емоційно наповненими, як не дивно, стали виконання творів саме українських композиторів: Миколи Колесси, Лесі Дичко, Мирослава Скорика, Миколи Лисенка, Дмитра Бортнянського, Жанни Колодуб, Вʼячеслава Самофалова, Михайла Шуха, Вʼячеслава Назарова, Святослава Луньова, Віктора Гончаренка, Ігоря Асєєва, Юрія Шевченка, Віктора Теличка, Остапа Мануляка та інших. Дивовижно, та деякі з давно знайомих нам композицій, зазвучали зовсім по-новому – чи то виконавці відчували особливий трепет, виконуючи українську музику, чи то ми, слухачі, справді змінилися під час цієї війни, почали уважніше вслухатися, щиро насолоджуватися, глибше відчувати мову звуків. Найкращі інтерпретації, а також записи прем’єр з концертів фестивалю незабаром можна буде почути на YouTube каналі Ukrainian Live Classic.

 

Учасники концерту "Ми Є!":  Марк Новакович, Віталій Дворовий та Сергій Павлів.

 

Органний фестиваль 2022 “Музика і війна” залишив по собі незабутні враження, які змусили не зважати ні на повітряні тривоги, ні на чергові аварійні відключення електроенергії. Спокій, впевненість, гордість, естетичне задоволення та відчуття продовження життя, які подарували виступи найкращих органістів країни, сподіваємось, надовго залишиться з гостями Органного фестивалю.

 

 

Фото: Євген Червоний, Юлія Пендрак (дизайн), Facebook-сторінка закладу соціальної реадаптації “ЯМаріуполь. Львів”

27.12.2022