Як повернути мудреців до влади

 

Історія влади - це така, що триває століттями, конкуренція станів: військово-аристократичної еліти, купця-капіталіста та мудреця. Боротьба між кастами, домінування одних, підпорядкований стан інших, альянси та конфлікти між ними є «локомотивом історії», як стверджує історик Девід Прістленд у книжці «Купець, воїн, мудрець: нова історія влади» (Priestland, David. Merchant, Soldier, Sage: A New History of Power).

 

Ринки найкраще працювали на суспільство у тих місцях та у ті часи, коли значну роль, окрім купця, відігравали мудреці-технократи. Таким часом була золота епоха повоєнного зростання і розвитку: 1940-і, 1950-і і 1960-і рр.. на Заході. Це були часи, коли купець-капіталіст, що втратив легітимність після глобальної кризи 1930-х, опинився під контролем мудреця, що навчився регулювати ринок. Саме ті країни, що зберегли вірність цінностям «координованого капіталізму», - Німеччина (у християнсько-демократичній версії) і країни Скандинавії (у соціал-демократичній версії) - краще за інших переносять нинішній економічний шторм. Порівняно добре виглядають і ті культури, де роль мудреців була історично значною. Конфуціанська традиція - а це традиція мудреців-державників - допомогла феноменальному економічному стрибку Азії.

 

Проблеми почалися після того, як повоєнний економічний світовий лад, закладений авторами Бреттон-Вудських угод 1944 р. і закріплений створенням Міжнародного валютного фонду та Світового банку, розпався на початку 1970-х рр.. Саме тоді, з відмовою від золотого стандарту та інших домовленостей 1940-х, завершився повоєнний період панування мудреців.

 

Після кризи 1970-х рр.. купець-капіталіст, під чиєю владою світ живе аж донині, вийшов з-під контролю і нав'язав суспільству свою ідеологію «ефективного ринку» та «акціонерного капіталізму». Потрійна криза, симптоми якої - стагнація, непідйомний борговий тягар та міжнародні дисбаланси (величезні торговельні дефіцити в одних країн, профіцити в інших) - стали неминучим наслідком панування купця, впевнений Прістленд.

 

Нова кастова конфігурація, можливо, і сформується, але вона явно не виникне сама по собі і відразу в усьому світі. Становище всюди різне: у Китаї панує альянс купця та державника, а у Росії купець давно відступив, ставши слугою воїнів (спецслужб) та державників. Важко уявити, що в Росії у мудреців-будівничих є шанс на лідерство. Хіба що лише у союзі з якимось зі станів. З купцями? З воїнами? Це повинні бути якісь інші купці, не майстри державного банкінгу та будівництва олімпійських об'єктів у 8 разів дорожче за кошторис. Це повинні бути якісь інші воїни, не КДБ-шного походження. Цінності «випускників КДБ» несумісні з верховенством права, автономією суспільних груп та організацій, та й просто з грою з ненульовою сумою. Вони вміють лише віднімати та ділити, називаючи це «забезпеченням безпеки». Немає сумніву в одному: зміна конфігурації назріла і неминуче відбудеться. Допоможіть у нашій реальності виглядіти мудреців, купців та воїнів належної якості.


Максим Трудолюбов
Как вернуть мудрецов к власти
Ведомости, 02.08.2013
Зреферував Омелян Радимський

12.08.2013