228-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:41 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запропонував країнам, котрі тримаються нейтральності, відвідати бомбардоване росіянами Запоріжжя і залишитися там принаймні на ніч. Голова МЗС повідомив, що минулої доби Росія цілилася вмисно по житлових кварталах; унаслідок обстрілу загинуло щонайменше 13 цивільних мешканців, а 60 поранено. "Цілі ударів не мали жодного військового призначення. Цілеспрямовані російські удари мали на меті лише спричинити смерть цивільних людей, руйнування, посіяти терор і страх", – прокоментував Кулеба. Міністр закликав міжнародну спільноту негайно здійснити п’ять кроків, котрі дозволять угамувати Росію як країну, котра заохочує тероризм і воєнні злочини.

 

#цитата

 

1. Закликаю Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду та партнерів, які розслідують міжнародні злочини, вчинені Росією в Україні, терміново направити на місце злочину слідчих та експертів, щоб задокументувати докази воєнних злочинів Росії та притягнути винних до відповідальності.

2. Закликаю США визнати Росію державою-спонсором тероризму, а інші країни — визнати Росію терористичною державою.

3. Закликаю міжнародне співтовариство рішуче засудити Росію за її нелюдські удари по Запоріжжю та посилити тиск, запровадивши нові жорсткі санкції, які позбавлять фінансування російську військову машину.

4. Закликаю партнерів, зокрема США, Велику Британію, Ізраїль, Німеччину, Норвегію та Францію, терміново надати Україні сучасні системи протиповітряної оборони (ППО) та протиракетної оборони (ПРО). Постачання цього життєво необхідного обладнання має бути прискорене. 

Для нас літери «ППО» та «ПРО» означають життя. Життя наших дітей, які лягають спати в Запоріжжі та інших містах України, не знаючи, чи прокинуться на ранок. Ці системи можуть рятувати життя в Україні вже зараз, а не стояти на складах.

5. Закликаю країни, які дотримуються нейтральної позиції щодо російської агресії проти України, негайно направити своїх представників до Запоріжжя, де вони зможуть переночувати у житлових масивах та відчути все, що прикривають своєю нейтральністю.

 

Дмитро Кулеба

 

 

20:09 Президент Росії Владімір Путін назвав вибух на Керченському мосту "терактом", спрямованим на нищення критичної інфраструктури, і заявив, що його вчинили "українські спецслужби". Про це йшлося під час зустрічі Путіна з головою Слідчого комітету РФ Алєксандром Бастрикіним. Бастрикін ствердив, що осередком вибуху була вантажівка, яка проїхала маршрутом через Болгарію, Грузію, Вірменію, Північну Осетію і Краснодар, і що слєдакам вже відоме коло підозрюваних. 

 

 

19:42 Білий дім відмовився коментувати пошкодження Кримського моста в контексті підтримки українців Сполученими Штатами Америки у війні проти Росії. "Нам нічого додати до повідомлень про вибух на мосту", – заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Джон Кірбі. Він додав: "Те, що я можу сказати, – це те, що пан Путін почав цю війну, і він може закінчити її вже сьогодні", – цитує Reuters. Кірбі запевнив, що США продовжуватимуть постачати Україні зброю.

 

 

19:19 У Ростовській області Росії розбився військовий літак Су-24. Повітряне судно впало у районі хутора Сибірки. Міноборони РФ стверджує, що літак використовувався для навчальних польотів і що ніхто не постраждав.

 

 

 

18:54 Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що білоруські провокації проти України є способом ескалації, котрий використовує Росія. "Замість тактичної ядерної зброї активовано Лукашенка. Вчора Білорусь офіційно звинуватила Україну у підготовці нападу проти неї. Мета – відтягнути якомога більше українських сил від фронту до білоруського кордону", – прокоментував Анушаускас.

 

 

18:29 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим веде наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж усієї лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборони на окремих напрямках та веде повітряну розвідку.

Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, противник завдає ударів по критичній інфраструктурі та житлових кварталах населених пунктів.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

Протягом доби окупанти завдали 5 ракетних та 12 авіаційних ударів, здійснили понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Від ударів противника постраждало населення та об’єкти більш ніж 30 населених пунктів. Зокрема, Березнегувате, Макіївка, Спірне, Білогорівка, Зеленопілля, Времівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Вугледар, Давидів Брід, Нова Кам’янка, Трифонівка.

Для ударів по Запоріжжю противник використав двадцять крилатих, авіаційних та зенітних керованих ракет. Крім того, ворог продовжує використовувати безпілотні літальні апарати іранського виробництва Shahed -136. Один з них було знищено силами і засобами ППО в акваторії Чорного моря.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському напрямку зафіксовано обстріли з мінометів та ствольної артилерії в районах населених пунктів Миропілля, Мезенівка, Ворожба, Славгород, Середина Буда та Старикове Сумської області. Не перетинаючи державного кордону, ворог завдав авіаційних ударів, задіявши армійську авіацію.

На Слобожанському напрямку з мінометів, ствольної та реактивної артилерії обстріляно райони 30 населених пунктів. Серед них - Білий Колодязь, Висока Яруга, Ізюм, Нескучне, Рідкодуб, Червона Зоря. Також ворог застосовував ударні БпЛА.

На Краматорському напрямку окупанти здійснювали вогневий вплив з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж всієї лінії зіткнення. Зокрема, в районах населених пунктів Білогорівка, Греківка, Іванівка, Невське, Першотравневе, Серебрянка та Терни. Здійснюють масоване мінування мостових переходів, переправ та передмість населених пунктів.

На Бахмутському напрямку противник вів обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж всієї лінії зіткнення. Зокрема, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Зайцеве, Зеленопілля, Соледар, Яковлівка, Майорськ та Нью-Йорк.

На Авдіївському напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка, Первомайське, Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник наступальних дій не проводив. Обстрілам з танків, мінометів та ствольної артилерії ворогом піддано понад 30 населених пунктів. Серед них Гуляйпільське, Вільне Поле, Вугледар, Времівка, Новосілка, Полтавка та Чарівне.

На Південнобузькому напрямку вогневого впливу зазнали райони більш ніж 35 міст та сіл вздовж всієї лінії зіткнення. Так, в Миколаївській області, під удари потрапили 38 об’єктів, з них – жодного військового. Це, зокрема, 24 житлові будинки, 3 об’єкти – критична інфраструктура та життєзабезпечення, 7 – промислові об’єкти.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Бударки, Терни, Соледар, Нью-Йорк, Первомайське, Невельське та Побєда.

Керівництво російської федерації здійснює заходи з пошуку додаткових ресурсів для ведення війни. На цей час ведуться переговори з третіми країнами щодо закупівель артилерійських снарядів, мінометних мін та комплектуючих до реактивних систем залпового вогню. Іншим джерелом поставок залишаються військові склади та арсенали республіки білорусь. Найближчим часом сплановано переміщення на територію росії ще 13 ешелонів з боєприпасами та матеріально-технічними засобами.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 9 ударів. Підтверджено ураження 7 місць зосередження озброєння та військової техніки, а також 3 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили 2 БпЛА, один літак ворога та одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Ракетні війська і артилерія уразили 3 пункти управління, 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки. В зону вогневого ураження також потрапили комплекси радіоелектронної боротьби та позиції самохідної артилерії.

 

 

18:05 Міський голова Кременчука Віталій Малецький повідомив про збиття на Полтавщині декількох безпілотників Shahed. "Сьогодні силами ППО було збито декілька БПЛА-камікадзе "Шахід" у нашому регіоні!" – поінформував він.

 

 

17:35 Збройні Сили України звільнили від російських окупантів понад 1170 кв. км української території на Херсонському напрямку, повідомила керівник об'єднаного пресцентру Сил оборони Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк. 6 жовтня вона повідомляла, що звільнено 400 кв. км, таким чином, за три останні дні ЗСУ звільнили 770 кв. км.

 

 

16:29 Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай назвав 7 населених пунктів, звільнених Збройними Силами України на Луганщині, всі у Сватівському районі:

3 села в Красноріченській селищній громаді: Новолюбівка, Невське, Греківка;

4 села в Коломийчиській сільській громаді: Новоєгорівка, Надія, Андріївка, Стельмахівка.

 

 

15:27 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав закордонних партнерів прискорити надання Україні засобів ППО і ПРО. "Росія продовжує ракетний терор проти Запоріжжя. За ніч 12 ударів по житлових будинках, не менше 12 убитих і ще більше поранених", – написав Кулеба у twitter.

 

 

15:01 У Сімферополі запровадили обмеження на продаж рису, гречки та цукру. У деяких супермаркетах міста з'явилися оголошення, котрі інформують: крупи видають у кількості по три кілограми в одні руки. Обмеження запровадили після вчорашніх вибухів на Керченському мосту, котрі спонукали містян окупації скуповувати крупи, цукор, сірники та алкоголь, повідомляє видання "Крим. Реалії".

 

 

14:20 Росіяни з літака обстріляли колону цивільних авто у Херсонській області. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. "Люди стояли в черзі на понтонну переправу на лівий берег річки Дніпро біля Дар’ївського мосту. Поліція відкрила кримінальне провадження про порушення військовими РФ законів та звичаїв війни", – повідомив він. Пресофіцер поліції Херсонщини Андрій Кований у коментарі "Суспільному" переповів слова очевидців: люди почули звук літака і побачили, як він при розвороті випустив снаряди. "Внаслідок обстрілу відбулося пряме влучання невстановленого снаряда, ймовірно ракети, в мікроавтобус, де загинуло щонайменше п’ятеро людей та п’ятеро зазнали поранень", – поінформував він. Росіяни скоїли воєнний злочин ще 7 жовтня.

 

 

13:39 Росіяни спробували вчинити провокацію проти засновника компанії Baykar Defence, яка виробляє безпілотники Байрактар, Халюка Байрактара, щоби дискредитувати співробітництво між Україною та Туреччиноюю. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України. "Росіяни спробували зв’язатися з одним із засновників компанії Baykar Defence, яка виробляє знамениті безпілотники Байрактар, Халюком Байрактаром. Розмова велась від імені українського прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, відеозображення якого, власне, було створено за допомогою технології deepfake. Щоправда, замість очікуваної розмови з паном Халюком росіянам "пощастило" поспілкуватися з не менш фейковим "секретарем компанії Baykar". Відтак і відповідати на питання: "А що ж сталося сьогодні з Кримським мостом?" – розповіли у розвідці. Розвідники відзначають низький рівень підготовки російських оперативників – вони кілька разів викрили себе під час розмови. "У кінці розмови російським оперативникам було повідомлено, що їх викрито і вони будуть притягнуті до відповідальності", – поінформували розвідники. 

 

 

13:02 Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом обстрілу цивільних об'єктів у Запоріжжі. "Сьогодні вночі по місту Запоріжжя рашисти завдали ракетних ударів по мирних людях. Ворог застосовував тактичну авіацію і випустив 12 ракет", – йдеться в повідомленні. Згідно з уточненою інформацією, наразі підтверджено смерть 12 людей (попередньо міська рада інформувала про 17 померлих). У лікарні перебуває 49 постраждалих, зокрема 6 дітей. Провадження відкрито за ч.2 ст.438 Кримінального кодексу України – порушення законів і звичаїв війни.

 

 

12:48 Влада Киргизстану ухвалила рішення скасувати командно-штабні навчання з миротворчими силами ОДКБ "Непорушне братство–2022", що мали пройти на території Киргизстану в жовтні поточного року, повідомило "Радіо Свобода".

 

 

11:43 Словаччина передала Україні дві самохідні артилерійські установки Zuzana 2, пожартувавши, що то є презент на 70-річчя Путіна. Про це повідомив міністр оборони Ярослав Надь. "Протягом вихідних Путін отримав кілька подарунків, тож долучаємось і ми. І ще раз бажаємо всього найкращого та удачі Україні", – прокоментував голова словацького Міноборони.

 

 

 

11:31 Міністерка оборони Німеччини Крістін Лямбрехт вчора під час візиту в Литву оголосила про додаткові поставки зброї для України, зокрема системи ППО IRIS-T та сотню танків із Греції та Словаччини.

 

 

10:51 Збройні Сили України звільнили село Стельмахівка у Луганській області.

 

 

 

10:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 62 500 (+440) осіб,

танків – 2486 (+14) од.,

бойових броньованих машин – 5133 (+22) од.,

артилерійських систем – 1477 (+18) од.,

РСЗВ – 348 (+3) од.,

засобів ППО – 180 (+0) од.,

літаків – 266 (+0) од.,

гелікоптерів – 235 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1086 (+12) од.,

крилатих ракет – 247 (+1) од.

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

автомобільної техніки – 3890 (+15) од.,

спеціальної техніки – 136 (+0) од.,

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

72,8% танків (з них 3,1% за минулий тиждень),

29,6% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

64,8% автомобільної техніки (з них 1,3% за минулий тиждень),

47,9% артилерійських систем (з них 2,3% за минулий тиждень),

31,2% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

21,3% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

26,4% гелікоптерів (з них 0,8% за минулий тиждень),

12,8% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

10:16 Вчора ввечері в МЗС Білорусі послу України вручили дипломатичну ноту, в якій стверджується, що Україна планує завдати удару по території Білорусі, повідомило МЗС України: "Ця інформація не відповідає дійсності. Ми категорично відкидаємо чергові інсинуації білоруського режиму. Не виключаємо, що вручення дипломатичної ноти може бути частиною плану Російської Федерації щодо здійснення провокації та подальшого обвинувачення України. Закликаємо білоруський народ не піддаватися провокаціям. Україна ніколи не зазіхала на чужі території. Ми чітко дотримуємося основоположних норм і принципів міжнародного права та Статуту ООН".

 

 

10:02 По вцілілому залізничному полотну на Кримському мосту вночі проїхав пасажирський потяг. Пропагандистське видання "Вісті. Крим" опублікувало кадри ремонтних робіт на пошкоджених сусідніх рейках, зняті зсередини вагона. На переправі досі стоять обгорілі цистерни.

 

 

09:50 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Вранці 8 жовтня 2022 року вибух пошкодив Керченський міст, автомобільний і залізничний перехід, який з’єднує окупований Росією Крим і Краснодарський край Росії.

У кількох місцях на відрізку приблизно 250 м обвалилися дві з чотирьох проїжджих частин дорожнього полотна. Майже напевно, що транзит деяких транспортних засобів двома іншими проїжджими частинами відновлено, але пропускна здатність буде серйозно знижена.

Ступінь пошкодження залізничної колії невідомий, але будь-яке серйозне порушення його пропускної здатності, ймовірно, матиме значний вплив на і без того напружену здатність Росії підтримувати свої сили на півдні України. Залізничний проїзд був відкритий для вантажів лише в червні 2020 року, але ця лінія зіграла ключову роль у переміщенні важкої військової техніки на південний фронт під час вторгнення.

Цей інцидент, ймовірно, близько зачепить президента Путіна; це сталося через кілька годин після його 70-річчя, він особисто опікувався мостом і відкривав його, а підрядником будівництва був його друг дитинства Аркадій Ротенберг. Останніми місяцями колишній охоронець Путіна, а нині командувач Нацгвардією Росії Віктор Золотов публічно запевняв у безпеці мосту.

 

 

09:22 Проєкт Deepstate підтверджує захоплення Зайцевого росіянами. Напередодні про взяття селища, де колись діяв один із найбільших контрольно-пропускних пунктів на адміністративній межі із ОРДО, повідомляли російські пропагандистські ресурси.

 

 

09:01 Вночі росіяни завдали ракетних ударів по Запоріжжю. Загинуло 17 людей, повідомив секретар міської ради Анатолій Куртєв. За попередньою інформацією, ушкоджено приблизно двадцять будинків приватного сектору та пів сотні багатоповерхівок. Ушкоджено чотири освітніх заклади. Шпиталізовано 40 людей.

 

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву контрнаступальних дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим, періодично веде наступальні дії. Так, за добу відбулося майже сорок бойових зіткнень. Найбільш напружена обстановка спостерігалася на Бахмутському та Авдіївському напрямках, де наші захисники відбили понад 30 атак противника.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних рубежів та позицій на окремих напрямках та веде повітряну розвідку БпЛА.

Противник продовжує порушувати норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Так, протягом минулої доби окупанти завдали 3 ракетних та 26 авіаційних ударів, здійснили понад 75 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Вночі російські окупанти цинічно вдарили по житлових будинках та цивільній інфраструктурі Запоріжжя. Інформація щодо жертв уточнюється, але вже відомо про десятки загиблих та постраждалих.

Окрім того, вогневого ураження зазнали понад тридцять населених пунктів. Зокрема, Харків, Часів Яр, Попівка, Грабовське, Макіївка, Спірне, Білогорівка, Іванград, Опитне, Кліщіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Нікополь, Урожайне та Давидів Брід.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли з мінометів та ствольної артилерії в районах населених пунктів:

на Сіверському напрямку – Липівка і Миколаївка Чернігівської області та Лісне і Рясне Сумської області;

на Слобожанському напрямку – Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Огірцеве, Глибоке, Зелене, Стариця, Тернова та Чугунівка;

на Краматорському напрямку – Першотравневе, Новоєгорівка, Макіївка, Нове, Терни, Серебрянка, Білогорівка та Григорівка;

на Бахмутському напрямку – Верхньокам’янське, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Іванград, Зайцеве, Вершина, Зеленопілля та Опитне;

на Авдіївському напрямку – Первомайське, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка і Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках від ворожих обстрілів постраждала інфраструктура понад двадцяти п’яти населених пунктів. Серед них - Солодке, Зелене Поле, Новосілка, Вугледар, Побєда. В той же час, в результаті ураження Силами оборони скупчення живої сили противника, підтверджено поранення понад двадцяти ворожих солдатів, яких доставили у місцеву лікарню міста Токмак.

За наявною інформацією, у Мелітопольському районі Запорізької області, під виглядом пошуку та боротьби з партизанами окупаційні війська здійснюють обшуки та викрадення приватних автомобілів в гаражних кооперативах району.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони понад сорока п’яти населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Серед інших Сухий Ставок, Квітневе, Мирне, Зоря та Тернові Поди.

Ворог та його посіпаки тікають, налякані успіхами Сил оборони України. Представники окупаційної влади Нової Каховки вивозять свої сім’ї на тимчасово окуповану територію АР Крим. За наявною інформацією, 7 жовтня, колона з 12 мікроавтобусів вибула до міста Севастополь. Схожа ситуація спостерігається і в Луганській області. Так, зі Старобільська почали евакуйовувати колаборантів до Луганська.

Окупанти продовжують тиснути на малий та середній бізнес на тимчасово окупованих територіях. З початку жовтня, у місті Горлівка, податкова інспекція російської федерації розпочала перевірки з подальшим рейдерським захопленням компаній з виявленими порушеннями. Зокрема, це стосується підприємців, які не захотіли перереєстровувати свої компанії відповідно до російського законодавства.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Терни, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Іванград, Первомайськ, Опитне, Невельське та Побєда.

Авіація Сил оборони завдала понад тридцять ударів. Зокрема, двадцять чотири по районах зосередження живої сили, озброєння і військової техніки та дев’ять по зенітних ракетних комплексах противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили п’ять БпЛА.

Ракетні війська і артилерія протягом минулої доби уразили два пункти управління, дев’ять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, три склади з боєприпасами та одинадцять інших важливих об’єктів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Масштабний вибух серйозно пошкодив Керченський міст, який сполучає окупований Крим із Росією.

• Кремль призначив командувача Повітряно-космічними силами Росії генерала армії Сергія Суровікіна новим командувачем російської операції в Україні, і це призначення викликало позитивні відгуки в націоналістичній спільноті.

• Російські джерела стверджують, що українські війська продовжують контрнаступальні дії в Харківській і Луганській областях.

• Російські війська продовжували займати оборонні позиції на півночі Херсонської області.

• Російські війська продовжували атакувати населені пункти навколо Бахмута, Авдіївки та на захід від Донецька.

• Повідомляється, що українські війська продовжували збивати безпілотники іранського виробництва Shahed-136.

• Суб'єкти Російської Федерації стикаються з фінансовими проблемами при мобілізації фінансування.

• Представники російської та окупаційної адміністрацій продовжували заходи щодо виселення українських дітей із їхніх домівок на окупованих Росією територіях.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Противник веде оборонні дії, намагається утримувати захоплені територій та не допускати розвитку наших активностей.

Продовжує повітряну розвідку, збираючи дані про положення військ, місця знаходження важливих стратегічних об’єктів, для корегування вогню на ураження. Два таких безпілотних літальних апарати типу «Орлан-10» сьогодні були збиті над Миколаївщиною та Одещиною.

Крім того активними були і дрони-камікадзе. 2 дрони-самовбивці намагалися атакувати Миколаївський район, але були знищені силами протиповітряної оборони, а ще 5 «Shahed-136» атакували Нікополь, влучивши і зруйнувавши приватний будинок, пірс, пошкодивши ще кілька приватних обійсть, лінії електропередач, спровокувавши займання очерету. Наслідки ударів оперативно взято під контроль, пожежу ліквідовано. Постраждалих нема.

Важкою артилерією рашисти вдарили по промисловій зоні Марганецької громади. Пошкоджено промислову будівлю. Без людських втрат.

Ворожа авіація 4 рази атакувала позиції Сил оборони, а наші авіатори відповіли 10 ударами по опорних пунктах, районах зосередження живої сили, озброєння та техніки, по системах протиповітряної оборони ворога на Бериславщині і в Баштанському районі Миколаївщини.

Ракетно-артилерійські підрозділи відпрацювали понад 200 вогневих завдань, за результатами яких вже підтверджено, що вороже військо схудло на 83 рашисти, 4 танки, 4 гаубиці «Мста-Б», 2 міномети 120-го калібру, 7 одиниць авто-бронетехніки.

Пошкоджено 7 одиниць ворожої техніки, зокрема, танк, 2 самохідні потужні гармати «Піон», інша авто-бронетехніка.

Знищено 3 склади з боєприпасами в Херсонському і Бериславському районах та 1 пункт управління в Каховському.

Вороже корабельне угруповання в Чорному морі продовжує маневри в тому самому районі укриття і від наших ракет, і від шторму. Кількість кораблів зменшилась на 1 вдк, зараз їх 13. Напоготові лишаються 2 надводних та 2 підводних ракетоносії з 24 «Калібрами». В чергуванні також 1 десантний катер.

 

09.10.2022