204-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:53 Правоохоронці виявили на території низки населених пунктів Харківської області катівні, у яких росіяни тримали у абсолютно нелюдських умовах людей, повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін: «І за досвідом Бучі ми чудово розуміємо, що найжахливіші злочини можуть бути викриті лише з часом. Ми вже зіштовхнулися з ексгумацією окремих тіл не лише з ознаками насильницької смерті, але й тортур — відрізані вуха і таке інше. Це ще тільки початок». Усі ці сліди воєнних злочинів РФ наразі правоохоронці ретельно документують.

 

 

21:21 На російському пункті перетину кордону "Нехотіївка", що у Білгородській області, зайнялася одна з будівель митниці. Губернатор Вячєслав Ґладков заявив, що пожежа виникла через обстріл зі сторони України.

 

 

20:45 Рада керуючих МАГАТЕ прийняла резолюцію, що вимагає від Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції в Україні. У документі сказано, що Росія має «негайно припинити всі дії проти Запорізької АЕС та будь-якого іншого ядерного об’єкта в Україні, або на них» і зазначається, що окупація ЗАЕС Росією значно підвищує ризик ядерної аварії. Український персонал продовжує експлуатувати станцію в умовах, які МАГАТЕ назвало такими, що загрожують безпеці об'єкта.

Документ було внесено на розгляд вищого директивного органу МАГАТЕ,  до складу якого входять 35 країн ООН, з ініціативи Канади та Польщі від імені України, яка не входить до Ради керуючих організацій. Резолюцію підтримали 26 держав, проти висловилися лише дві – росія та Китай. Сім країн утрималися під час голосування.

 

 

19:35 З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну до країн Європейського Союзу виїхали понад вісім мільйонів українців, але п'ять мільйонів із них уже повернулися в Україну, заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

 

 

19:09 Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду відхилив апеляційну скаргу проросійської політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" і таким чином остаточно заборонив її діяльність в нашій країні. Служба безпеки України нагадує, що рішення про заборону функціонування "ОПЗЖ" ґрунтувалися на доказах деструктивної діяльності партії. "Йдеться передусім про демонстративну підтримку та популяризацію агресивної антиукраїнської політики росії як на рівні керівництва, так і рядових її членів", – уточнили в СБУ.

 

 

18:4Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, утриманні захоплених територій та зриві активних дій наших військ на окремих напрямках.

Ворог обстрілює наші позиції вздовж лінії зіткнення, намагається вживати заходів щодо перегрупування військ на окремих напрямках, веде повітряну розвідку. Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник не припиняє ударів по мирних житлових кварталах та об’єктах цивільної інфраструктури, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Від авіаційних, ракетних ударів та реактивних систем залпового вогню постраждала інфраструктура понад 20 населених пунктів. Це, зокрема, Кривій Ріг, Нікополь, Білогірка, Мар’їнка, Ольгівське, Оскіл, Миколаїв, Очаків, Любомирівка, Гуляйполе та Мирне.

За поточну добу ворог завдав 5 ракетних, 5 авіаційних ударів та здійснив 23 обстріли із систем реактивної артилерії по військових та цивільних об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник обстрілював інфраструктуру із танків, мінометів та артилерії різних калібрів:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Галаганівка Чернігівської області та Кіндратівка Сумської області;

на Харківському напрямку – Вовчанськ, Гоптівка, Баранівка, Висока Яруга, Нескучне та Сотницький Козачок;

на Слов’янському напрямку – Куп’янськ;

на Краматорському напрямку – Тетянівка, Білогорівка, Сіверськ, Миколаївка, Краматорськ, Івано-Дар’ївка та Верхньокам’янське;

на Бахмутському напрямку – Суха Балка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Одрадівка, Соледар, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут та Весела Долина.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій ворог не проводив. Здійснював обстріли по всій лінії зіткнення.

На Південнобузькому напрямку противник завдавав вогневого ураження вздовж всієї лінії зіткнення. Крім того, вів повітряну розвідку БпЛА – здійснив 48 вильотів.

Підтверджено значні втрати противника на Слобожанському напрямку. Так, 202-й та 204-й стрілецькі полки 2 армійського корпусу окупаційних військ, що брали участь у бойових діях, спішно виведені на тимчасово окуповану територію Луганської області та підлягають розформуванню. Залишки особового складу розподілені серед підрозділів мобілізаційного резерву. Через велику кількість поранених у населеному пункті Новоайдар під військові шпиталі терміново перепрофільовують цивільні медичні заклади, зокрема й дитячу лікарню.

Загалом, військово-політичне керівництво російської федерації прийняло рішення поповнити резерв для війни в Україні за рахунок закладів виконання покарань, державних підприємств та установ, зняття обмежень на призов для багатодітних сімей та примусового створення регіональних батальйонів, сформованих за національною ознакою.

Сили оборони України успішно відбили атаки противника в районах населених пунктів Весела Долина, Майорськ та Зайцеве.

Поточної доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила 18 ударів по місцях зосередження живої сили і техніки противника. Підтверджено ураження 10 районів зосередження живої сили окупантів, 3 опорних пунктів та 5 позицій зенітних ракетних комплексів. Втрати ворога уточнюються.

Підрозділи протиповітряної оборони Збройних Сил України на різних напрямках знищили два БпЛА окупантів.

Підрозділи Ракетних військ і артилерії завдали ураження по 3 пунктах управління, 12 районах зосередження живої сили та бойової техніки противника. В зону ураження потрапили 2 склади боєприпасів, засоби протиповітряної оборони та логістичні вузли ворога.

 

 

18:02 Служба безпеки України повідомила про підозру "реґіоналам" Олегу Царьову та Володимиру Олійнику, а також "міністерці закордонних справ" в адміністративних структурах банди "ДНР" Наталії Ніконоровій. "Досудовим слідством встановлено, що 24 лютого зрадники незаконно перетнули держкордон та прибули на тимчасово окуповану ЗС РФ територію Київщини. Зокрема, в окупованому селі Катюжанка Вишгородського району зрадники записували інтерв’ю для росЗМІ, в яких маніпулювали «фактами», виправдовуючи вторгнення РФ. Вони у супроводі озброєних військових ЗС РФ вторглися у церкву під час богослужіння і схиляли селян до переходу на бік ворога. Також неодноразово відвідували Катюжанську школу, в приміщеннях якої окупанти катували українців", – ідеться у повідомленні.

 

 

17:29 Русскіє вдруге обстріляли гідротехнічну інфраструктуру у Кривому Розі. "Кривий Ріг – ракетний удар. Залишайтесь у укриттях. Нічого не знімайте та не викладайте у соцмережі. Знову два прольоти в районі гідротехнічних споруд", – поінформував голова військово-цивільної адміністрації Олександр Вілкул. 

 

 

17:14 Під час офіційного прийняття з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн в Києві гостям пропонували дині та кавуни зі звільнених земель Херсонщини. Фотографією блюда поділився голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас. "І слинка тече, і сльози", – прокоментував Маасікас.

 

 

 

16:55 Президент України Володимир Зеленський зустрівся у Києві з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. Голова держави повідомив на пресовій конференції, що під час їхньої зустрічі, зокрема, йшлося про енергетичні виклики. Сторони обговорили недавні удари російських окупантів по енергетичній інфраструктурі України. "Викликів цієї зими буде багато. І тут потрібно нам усім працювати, працювати об'єднано", – сказав Президент. Він також обговорив із фон дер Ляєн отримання Україною макрофінансової допомоги від ЄС на наступний рік і перспективу приєднання України до внутрішнього ринку ЄС, поки вона ще перебуває на шляху до членства в ЄС. "Також ми обговорили продовження тиску на РФ через майбутній санкційний 8-й пакет. Проговорили деталі майбутнього пакету, у чому ми зацікавлені", – додав Зеленський. Загалом зустріч із президенткою Єврокомісії була "дуже гарною", передає УНІАН.

 

 

 

15:45 Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов відбув зустріч із послом США в Україні Бріджит Брінк. У ході розмови він продемонстрував дипломатці модуль інформаційно-аналітичної системи "СОТА" щодо моніторингу постачання Україні озброєння від країн-партнерів. "Завдяки цьому модулю усе озброєння, яке надається партнерами, знаходиться під ретельним контролем держави від моменту перетину кордону до розподілу на місцях", – покоментували у РНБО. Пані Брінк привітала ініціативу з контролю постачання військової допомоги.

 

 

15:29 Головне управління Служби безпеки України у Київській області просить представників місцевого самоврядування провести роз’яснювальну роботу серед громадськості щодо недопущення участі у зборах релігійних громад для переходу від УПЦ до ПЦУ керівників територіальних громад чи представників місцевої влади. На думку СБУ, така діяльність "створює передумови для дестабілізації суспільно-політичної ситуації у Києві та регіоні", йдеться у листі заступника начальника Головного управління СБУ у Києві та Київській області Юрія Палагнюка від 7 вересня на адресу Дарницької райдержадміністрації, що його публікує LB.ua

 

 

 

14:54 Європейський парламент схвалив пропозицію Європейської комісії, раніше політично підтриману міністрами фінансів ЄС, виділити Україні 5 млрд євро як другий транш нової макрофінансової допомоги на загальну суму 9 млрд євро. Таке рішення проголосували за терміновою процедурою в четвер у Страсбурзі в межах пленарного засідання Європейського парламенту. "За" – 534, "проти" – 30, "утрималися" – 26, передає аґенція "Інтерфакс-Україна"

 

 

14:37 Вночі Збройні Сили України завдали удару по базі росіян у Новій Каховці, повідомило Управління зі стратегічних комунікацій Збройних Сил України.

 

 

 

14:18 У всіх регіонах України абсолютна більшість – 87% проти 8% – населення проти будь-яких територіальних поступок. Навіть серед жителів сходу, який зараз зазнає інтенсивних боїв, 85% проти поступок (готові на поступки лише 10%), а серед жителів півдня – 83% (проти 10%). У травні проти будь-яких поступок на сході було 68%, у липні – 77%.

Серед респондентів, які до 24 лютого проживали на території, що потім була окупована (майже всі такі респонденти виїхали на території, підконтрольні уряду України), лише 2% виступають за територіальні поступки, а 92% вважають, що жодних територіальних поступок не має бути. Загалом серед внутрішньо переміщених осіб 6% підтримують поступки – 90% виступають проти них.

При цьому серед українських росіян кількість тих, що згоден на поступки, вчетверо вища, ніж в україномовних українців.

 

Готовність до територіальних поступок серед лінгвоетнічних категорій населення

Дослідження КМІС проходило упродовж 713 вересня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 2000 респондентів у віці від 18 років, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося серед громадян, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого)

 

 

13:13 Росіяни завдали нового ракетного удару по Кривому Рогу. Про це повідомив начальник військово-цивільної адміністрації міста Олександр Вілкул. "Кривий Ріг –ракетний удар. Залишайтесь у укриттях. Нічого не знімайте та не викладайте у соцмережі", – прокоментував Вілкул.

 

 

12:55 Міжнародний валютний фонд призначив головою місії МВФ в Україні Гевіна Ґрея. Він стане до обов'язків 20 вересня, повідомляє Bloomberg. Ґрей замінить Іванну Владкову Холлар, яка переходить на іншу посаду у фонді.

 

 

12:29 Вперше з початку війни обліковані сайтом дослідницької групи з аналізу оборонної розвідки на основі відкритих джерел Oryx візуально підтверджені втрати російської військової техніки перевищують оцінку Генерального штабу ЗСУ. За минулий тиждень за даними Oryx зафіксовано втрату росіянами 93 танків (оцінка Генштабу – 81), 161 бойової броньованої машини  (за оцінкою Генштабу – 125), 14 реактивних систем залпового вогню (оцінка Генштабу – 6); натомість 33 артилерійських систем при 69 за оцінкою Генштабу.

За підрахунками Oryx захоплено майже неушкодженими 57 танків (61%), 110 бойових броньованих машин (68%), 11 реактивних систем залпового вогню (82%), 27 артилерійських систем (79%).

 

 

12:22 Збройні Сили України влучними ударами припинили спробу російських загарбників відновити транспортну переправу в районі Каховської ГЕСповідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань. Раніше до Каховської ГЕС російські загарбники зігнали понад сотню одиниць техніки і збиралися засипати шлюз.

 

 

11:42 В окупованому Маріуполі почалися стихійні мітинги через відсутність води та електроенергії у будинках. Радник міського голови Петро Андрющенко оприлюднив відео одного з бунтів на своєму каналі у телеґрамі. "Люди покинуті напризволяще в центрі Лівобережжя без води та електрики. Окупаційна адміністрація, навіть не ховаючись, вже й не обіцяє «відновлення». Хвиля соціального незадоволення шириться Маріуполем", –прокоментував Андрющенко.

 

 

11:11 Вночі російські війська атакували Нікополь дроном-камікадзе та багаторазово «Градами», пошкоджено з десяток приватних будинків, санаторій та два місцеві підприємства; атакою на Марганецьку громаду пошкоджена лінія електропередач, пише голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

 

 

10:57 Правоохоронці повідомили про підозру судді Північного апеляційного господарського суду, який виправдовував воєнні злочини росіян і підбурював знайомих до колаборації. "Спецслужба зібрала вичерпну доказову базу: зловмисник виправдовував звірства окупантів, зневажливо говорив про українських захисників і підбурював знайомих до співпраці з ворогом. Така позиція є грубим порушенням присяги судді, що уповноважує особу, яка її склала, здійснювати правосуддя від імені України, працюючи для реалізації верховенства права на благо всього народу", – йдеться в повідомленні. Судді оголосили про підозру за статтями про виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікацію її учасників, вчинені службовою особою, а також підбурювання до колабораційної діяльності, зокрема до добровільного зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території.

 

 

10:33 Після ракетного обстрілу росіян рівень води в Інгульці піднявся майже до двох метрів, і щоб його знизити, довелося підривати частину гідротехнічних споруд нижче за течією, каже заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко: "Після виснажливих робіт цієї довгої ночі вдалося поставити перший затвір-шандор і зафіксувати зниження рівня води на всіх ділянках на 4–6 см. Після встановлення другого затвору рівень води в річці вже знизився на 40 см". Тепер, каже Тимошенко, рятувальники працюють над повною локалізацією витоку. Ситуація контрольована. Загроз затоплень чи підтоплень у Кривому Розі після удару російських окупантів по гідротехнічних спорудах наразі немає, повідомив голова Криворізької районної військової адміністрації Євген Ситниченко.

 

 

10:03 Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прибула з візитом до Києва. Це її третій приїзд до Києва від початку повномасштабної війни Росії.

 

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 53 850 (+200) осіб,

танків – 2193 (+13) од.,

бойових броньованих машин – 4682 (+17) од.,

артилерійських систем – 1295 (+5) од.,

РСЗВ – 311 (+0) од.,

засобів ППО – 167 (+0) од.,

літаків – 250 (+4) од.,

гелікоптерів – 215 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 908 (+0) од.,

автомобільної техніки – 3522 (+21) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 120 (+0) од.,

крилатих ракет – 233 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Криворізькому та Миколаївському напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

64,2% танків (з них 2,1% за минулий тиждень),

27,0% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

58,7% автомобільної техніки (з них 2,1% за минулий тиждень),

42,0% артилерійських систем (з них 1,9% за минулий тиждень),

27,9% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

20,0% літаків (з них 0,9% за минулий тиждень),

24,1% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень),

11,9% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

09:03 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Українські війська продовжують зміцнювати свій контроль над щойно звільненими районами Харківської області. Російські війська майже повністю цофнулися з району на захід від річки Оскіл.

Спосіб відведення російських військ за останній тиждень був різним. Деякі підрозділи відступили у відносно доброму порядку та під контролем, інші втекли у видимій паніці.

Серед цінної техніки, кинутої при відступі російськими військами, були засоби, необхідні для забезпечення артилерійського стилю ведення війни. Серед них принаймні один контрбатарейний радар ЗООПАРК і принаймні одна машина автоматизованого управління вогнем артилерії 1В14. Кинута техніка свідчить про неорганізований відступ деяких російських підрозділів та можливі локальні порушення у командуванні й управлінні.

 

 

08:57 Президент України Володимир Зеленський потрапив у аварію в Києві невдовзі після повернення з відрядження із Харківщини. "У Києві сталося зіткнення легковика з автівкою Президента України та машинами супроводу. Медики, що супроводжують голову держави, надали водію легковика невідкладну допомогу та передали кареті "швидкої". Президента оглянув лікар, серйозних ушкоджень не виявлено. Усі обставини ДТП з'ясують правоохоронці", – поінформував прессекретар Президента Сергій Никифоров.

 

 

08:15 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, утриманні захоплених територій та зриві активних дій наших військ на окремих напрямках.

Ворог обстрілює наші позиції вздовж лінії зіткнення, намагається вживати заходів щодо перегрупування військ на окремих напрямках, веде повітряну розвідку. Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник продовжує завдавати ударів по помешканнях мирних жителів та об’єктах цивільної інфраструктури, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Від авіаційних, ракетних ударів та застосування реактивних систем залпового вогню постраждала інфраструктура понад 30 населених пунктів. Це, зокрема, Кривій Ріг, Харків, Краматорськ, Вовчанськ, Костянтинівка, Лозова, Сіверськ, Білогорівка, Миколаївка, Верхньокам’янське, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Весела Долина, Зайцеве, Юр’ївка, Нью-Йорк, Первомайське, Кам’янка, Времівка, Степове, Малі Щербаки, Сухий Ставок, Костромка, Біла Криниця та Мирне.

За минулу добу ворог завдав 8 ракетних, 19 авіаційних ударів та здійснив 86 обстрілів із систем реактивної артилерії по військових та цивільних об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник обстрілює інфраструктуру із танків, мінометів та артилерії, а саме:

на Сіверському напрямку – в районі Галаганівки Чернігівської області;

на Харківському напрямку – в районах населених пунктів Баранівка, Гоптівка, Висока Яруга, Нескучне та Куп’янськ;

на Краматорському напрямку – Тетянівка, Крива Лука та Білогорівка;

на Бахмутському напрямку – Веселе, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Зайцеве і Суха Балка;

на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Первомайське, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка;

на Запорізькому напрямку – Вільне Поле, Зелене Поле, Новопіль, Велика Новосілка, Павлівка, Оріхів, Мала Токмачка та Білогір’я;

на Південнобузькому напрямку – Біла Криниця, Ольгине, Любомирівка, Тернові Поди, Правдине, Мирне та Іванівка. Крім того, ворог постійно веде повітряну розвідку БпЛА.

За наявною інформацією, підтверждено знищення значної кількості військовослужбовців та військової техніки підрозділів 137-го парашутно-десантного полку 106-ї парашутно-десантної дивізії збройних сил російської федерації на Бахмутському напрямку. Значні втрати не дозволяють продовжувати бойові дії вказаним підрозділом без проведення додаткових заходів.

З метою утримання тимчасово захоплених територій ворог намагається укріпити першу лінію оборони у Донецькій та Запорізькій областях – переміщує резерви зі складу підрозділів 3 армійського корпусу, а також залишки підрозділів, які були виведені з Харківського напрямку. В той же час, через порушення Силами оборони логістичного забезпечення окупантів, підрозділи збройних сил російської федерації, що виконують завдання уздовж лінії зіткнення, мають проблеми з нестачею окремих видів боєприпасів для реактивних систем залпового вогню та артилерії.

Сили оборони продовжують успішно відбивати атаки противника, зокрема, в районах населених пунктів Спірне, Соледар, Майорськ, Зайцеве, Одрадівка, Весела Долина, Водяне та Новомихайлівка.

Протягом минулої доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила 12 ударів по місцях зосередження живої сили і техніки противника. Підтверджено ураження шести районів зосередження живої сили противника, двох взводних опорних пунктів та чотирьох позицій зенітних ракетних комплексів. Втрати ворога уточнюються.

Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках знищили чотири літаки окупантів: три Су-25 та один Су-24М.

 

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Фінансист Wagner Group Євґєній Прігожин утверджується як обличчя російської «спецоперації» в Україні. Прігожин є близькою довіреною особою Путіна, а розвиток його відносин із мілблогерами може допомогти зберегти їхню підтримку воєнних зусиль Кремля, водночас звинувачуючи Шойгу та міністерство оборони Росії за поразку у Харківській області.

• Ймовірно, російські війська націлилися на Карачунську дамбу на західній околиці Кривого Рогу, щоб пошкодити українські понтонні мости нижче за течією.

• Український контрнаступ на сході Харківської області продовжує послаблювати російські сили та загрожувати російській артилерії та ППО.

• Російські й українські джерела повідомили про наземні атаки українських військ на півночі й західній частині Херсонської області та на північний захід від Херсона, але інформації про якісь значні успіхи немає.

• Російські війська продовжували наземні атаки навколо Бахмута та на північний і південний захід від Донецька.

• Фінансування добровольчих батальйонів, очевидно, створює фінансове навантаження на російські міста та області.

• Російська окупаційна влада 14 вересня відключила мобільний інтернет в окупованій Луганській області, ймовірно, щоби зберегти російську оперативну безпеку та краще контролювати інформаційне середовище, оскільки російські війська, окупаційні чиновники та колабораціоністи тікають зі щойно звільненої Харківської області до Росії та контрольованих нею територій.

 

 

07:46 Вночі у Кривому Розі оголошували евакуацію через підняття рівня води в Інгульці, спричиненому обстрілом дамби. "Шановні криворіжці, сьогодні русня вчинила ще один терористичний акт. 8-ма крилатими ракетами вдарила по дуже великій гідротехнічній споруді у Кривому Розі. Намагання – змити просто водою частину нашого міста. Ми ситуацію контролюємо, триває ліквідація аварії, задіяні всі служби, всі на місцях. Але рівень води в річці Інгулець піднявся. Задля того, щоб відійти від зайвих ризиків, я прошу мешканців деяких вулиць евакуюватися", – закликав по півночі голова Криворізької військово-цивільної адміністрації Олександр Вілкул. Чиновник перелічив кільканадцять вулиць в Інгулецькому та Центральноміському районах, мешканці котрих підлягають евакуації. "Ситуація контрольована, ми розуміємо, що робити. Ми сильні, ми впораємося, але краще себе все ж таки вберегти", – прокоментував Вілкул.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України – підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Обстановка в операційній зоні на південнобузькому напрямку стабільно напружена. Тривають позиційні бої, Сили оборони продовжують покращувати тактичне положення і закріплюватися на вивільнених територіях.

Ворог силами до двох взводів за підтримки двох БМД-2 і танка Т-72 веденням штурмових дій в напрямку з Архангельського на Іванівку намагався покращити своє положення. Успіху не мав, втративши одну БМД-2 і значний відсоток живої сили, відступив.

Протягом бойового дня ворог продовжував ракетно-артилерійські, танкові і мінометні обстріли наших позицій й населених пунктів вздовж лінії зіткнення. А також атакував авіацією і передову, і тилові райони. По Криворіжжю завдано ракетного удару сімома крилатими ракетами. Пошкоджено гідротехнічний об'єкт, транспортну інфраструктуру, ворог намагався створити надзвичайну ситуацію в регіоні. Постраждалих нема. Ситуація під контролем рятувальних та аварійних служб. Триває ліквідація наслідків.

За уточненими даними для цього ракетного удару ворог застосував аеробалістичні ракети типу "Кинджал" та "Іскандер".

Нашою авіацією нанесено 13 ударів по противнику, в районі Чкалового знищено надзвуковий ворожий бомбардувальник Су-24М.

Ракетно-артилерійські підрозділи виконали 285 вогневих завдань. В тому числі, по трьох районах зосередження живої сили, озброєння та техніки в Голій Пристані, Дудчанах і Криничанці, по складах боєприпасів в тих самих Дудчанах і в Садовому, по пункту управління безпілотниками в Комишанах.

Під щільним вогневим контролем перебували Каховський міст і переправа в Дар'ївці. Окупанти не мали жодної можливості ними користуватися.

Підтверджені втрати ворога складають: 33 рашисти та 31 одиницю техніки. Ворог послабшав на 11 танків, 5 гаубиць "Мста-Б", самохідну артустановку "Гвоздика", 13 одиниць авто-бронетехніки, 2 склади з боєприпасами в Миколаївському і Херсонському районах.

В Чорному морі, укриваючись в ракетобезпечному районі, маневрують 15 бойових кораблів, серед яких 2 ракетоносії, надводний і підводний, що мають в сумі 12 ракет напоготові. Із необґрунтованою мотивацією вигнано в море 5 великих десантних кораблів.

 

15.09.2022