Косово та Сербія змогли домовитися.

Йдеться про вільне пересування громадян через сербсько-косовський кордон.

 

 

Влади Сербії та Косова досягли угоди про врегулювання конфлікту навколо пересувань громадян через кордон. У рамках перемовин під егідою Європейської Унії сторони домовилися скасувати в'їзні та виїзні документи для поїздок один до одного. Про це повідомило сербське видання «Политика».

 

«Ми досягли згоди. У рамках діалогу за посередництва ЄУ Сербія погодилася скасувати в'їзні/виїзні документи для власників косовських документів, які засвідчують особу, а Косово погодилося не запроваджувати таких для власників сербських посвідчень особи», – написав увечері в суботу, 27 серпня, у Twitter верховний представник ЄУ зі закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

 

За його словами, «косовські серби, як і решта громадян, зможуть вільно подорожувати між Косово та Сербією, використовуючи свої посвідчення особи». Боррель додав, що Євроунія отримала відповідні гарантії від прем'єр-міністра Республіки Косово Альбіна Курті.

 

Глава дипломатії ЄУ назвав цю угоду «європейським рішенням» і привітав лідерів Сербії та Косова з врегулюванням конфлікту.

 

Доповідач Європарламенту у справах Сербії Владімір Більчик заявив, що угода між Белградом і Пріштиною щодо документів заспокоїть напруженість у реґіоні. «Це гарна новина. Ключовим є повне виконання угоди. Я сподіваюся, що ця угода також допоможе заспокоїти напруженість у реґіоні та що публічна дискусія в Сербії звернеться до інших завдань, які стосуються здобуття членства в Європейській Унії», – написав Білчик у Twitter, реагуючи на заяву Жозепа Борреля.

 

Конфлікт між Сербією та Косово вкотре загострився наприкінці липня, коли Пріштина вирішила запровадити тимчасові документи, які мають отримувати при в'їзді громадяни Сербії, а також перереєструвати автомобілі та замінити номерні автомобільні знаки, видані в Сербії сербам, котрі проживають на півночі Косова. На знак протесту косовські серби звели барикади, після чого влада в Пріштині відклала запровадження нових правил. Перші перемовини президента Сербії Александара Вучича та прем'єр-міністра Косова Альбіна Курті за посередництва ЄС у середині серпня завершилися безрезультатно.

27.08.2022