171-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:18 Російські командири повтікали із місць дислокації на півдні Україні на лівий берег Дніпра. Про це повідомив голова Миколаївської військово-цивільної адміністрації Віталій Кім. "Не дуже, але трохи жаль тупих орків, яких покинули на правому березі Дніпра. Весь керівний склад переміщується за Дніпро", – написав Кім у telegram'і.

 

19:59 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що українське військо розгромило п'яту частину російських напасників. Про це йшлося під час розмови генерала з головою об’єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі. "Під час сьогоднішньої телефонної розмови в черговий раз звірили оцінки втрат росіян у цій війні. Ми відзначаємо, що противник зазнає значних втрат, передусім у живій силі – пʼята частина підрозділів ЗС РФ, залучених до бойових дій в Україні, розгромлена. Поінформував свого американського колегу про оперативну обстановку, зокрема підкреслив, що активні бойові дії сьогодні тривають на 1300 км фронту. Ми дуже потребуємо посилення артилерійського вогню – я знову звернувся з цим до наших партнерів", – переповів Залужний.

 

18:44 Вечірнє зведення Генгштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях.

На Сіверському напрямку ворог здійснив обстріли із артилерії різних калібрів по районах населених пунктів Сеньківка, Грем’яч і Пушкарі на Чернігівщині та Басівка і Кіндратівка Сумської області. Провів повітряну розвідку прикордонних районів безпілотними літальними апаратами.

На Харківському напрямку ворог обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Харків, Уди, Прудянка, Руська Лозова, Черкаські та Руські Тишки, Петрівка, Старий Салтів, Іванівка, Гусарівка, Леб’яже та Коробочкине. Завдав авіаударів біля Старого Салтова, Гусарівки та Мосьпанового. Підтримує високу інтенсивність ведення розвідки БпЛА.

Противник намагався покращити тактичне положення в районі населеного пункту Питомник. Наші воїни гідно зустріли окупантів – завдали втрат та змусили тікати.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню біля Вірнопілля, Богородичного, Великої Комишувахи, Довгенького, Краснопілля, Долини та Дібрівного. Завдав авіаудару в районі населеного пункту Залиман. Неподалік Нової Дмитрівки та Долини намагався прорвати оборону наших військ, успіху не мав, відійшов.

На Краматорському напрямку противник задіяв ствольну та реактивну артилерію для обстрілів районів Краматорська, Верхньокам’янського, Сіверська, Григорівки та Кривої Луки.

Штурмовими діями намагався покращити тактичне положення поблизу Івано-Дар’ївки та Виїмки. Отримав жорстку відсіч та відступив.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли військової та цивільної інфраструктури поблизу Часового Яру, Бахмута та ще семи населених пунктів. Ворог завдав авіаційних ударів неподалік Яковлівки, Спірного, Веселої Долини, Кодеми, Соледара, Бахмута, Зайцевого і Бахмутського.

Наступальними та штурмовими діями противник намагався просунутися біля Яковлівки, Бахмута, Вершини та Зайцевого, успіху не мав. В окремих районах ще тривають бойові дії.

На Авдіївському напрямку ворог обстрілював із танків та реактивної артилерії райони населених пунктів Курахове, Нью-Йорк, Мар’їнка, Красногорівка та Олександропіль. Завдав авіаудару біля Мар’їнки.

Наступальними діями окупанти намагаються прорвати оборону наших військ у напрямках Олександрополя, Красногорівки, Авдіївки, Мар’їнки та Пісків. Тривають жорсткі бої.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснює вогневе ураження неподалік Володимирівки, Павлівки, Вугледара та низки інших населених пунктів. Завдав авіаційних ударів по районах Новосілки, Павлівки, Володимирівки та Червоного.

Спроби загарбників покращити тактичне положення у напрямках Павлівки та Новосілки зазнали краху.

На Південнобузькому напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру поблизу Степової Долини, Парутиного, Прибузького та інших. Авіація противника діяла біля Андріївки, Осокорівки, Білої Криниці та Лозового.

Окупанти безрезультатно спробували просунутися в районах населених пунктів Лозове та Широке. З втратами відступили.

 

17:30 Міністр оборони Олексій Резніков закликав організувати до України експертів із військової юстиції та фахівців із протидії воєнним злочинам. Голова Міноборони повідомив, що планує ініціювати офіційне звернення до країн-учасниць Ukraine Defence Contact Group (формат "Рамштайну"). "Не маю жодних сумнівів, що після перемоги України у цій війні ми в той чи інший спосіб "наздоженемо" кожного з причетних до варварських вбивств і знущань. Представники Сил оборони України неодноразово і дуже чітко висловлювались з цього приводу. Раніше чи пізніше, але це станеться", – зауважив він. Резніков наголосив, що відповідь має бути не лише принциповою, а й системною. А важливою складовою протидії воєнним злочинам має стати демонстрація, що покарання буде невідворотнім і не обмеженим в часі. "Ми повинні з холодною головою запропонувати систему правових заходів реагування на воєнні злочини під час війни, якої Європа не бачила вже 80 років. І яка містить елементи, що можуть не повною мірою бути охоплені чинними нормами права", – резюмував міністр.

 

17:03 Івано-Франківський драматичний театр 15–18 вересня проведе фестиваль короткого метра "4 на 3", щоб зібрати кошти для допомоги переселенцям та ЗСУ. Про це повідомила в Івано-Франківську на пресконференції координаторка гуманітарного логістичного центру при театрі "Рух опору – Рух допомоги" Надія Левченко, передає "Укрінформ". "15–18 вересня у партнерстві ми проведемо фестиваль короткого метра «4 на 3». Це маленька нагадайка про наш мультидисциплінарний фестиваль Porto Franko, яким гуділо наше місто. Гудіти ми будемо менше, але трішки повернемо настрій і всі кошти, які ми зберемо за події, будуть направлені на волонтерський центр «Рух опору – Рух допомоги» та на допомогу нашим хлопцям", – розповіла Левченко.

 

16:26 Прокуратура передала в Аґенцію з розшуку та менеджменту активів майно колишнього народного депутата IV–VIII скликань, який переховується у Росії, на понад 600 млн грн. Як повідомила пресова служба прокуратури Києва, цей політик, незважаючи на статус народного депутата, здійснював фактичне керування одним із найбільших в Україні підприємств із продажу транспортних засобів. У змові з топ-менеджментом пов’язаних із ним компаній за його вказівкою було незаконно відчужено понад 200 об’єктів нерухомості та корпоративні права трьох товариств, що перебували в заставі банку, з метою подальшої легалізації цього майна. Народному депутатові повідомили про підозру у шахрайстві, підробленні і використанні підроблених документів, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч.4 ст.190, ч.3 ст.27, ч.3 ст.358, ч.3 ст.209 КК України). "З метою збереження економічної вартості арештованого майна об’єкти нерухомості та активи передано в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів", – поінформували у прокуратурі. Згідно з даними "Української правди", йдеться про колишнього "регіонала" Дмитра Святаша. Раніше повідомлялося, що росіяни пообіцяли йому пост керівника окупаційної адміністрації Харкова.

 

16:11 Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь підтвердив, що чотири гаубиці Zuzana вже надійшли на озброєння Збройних Сил України. "Словаччина допомагає захистити невинні українські життя! Тішуся підтвердити, що перші чотири гаубиці Zuzana вже перебувають у руках Збройних Сил України і готові для використання в обороні від російських агресорів", – написав Надь у twitter. 

 

15:11 Міський голова Енергодара Дмитро Орлов підтвердив факт обстрілу росіянами Запорізької атомної електростанції. "За свідченнями місцевих мешканців, з району паркової зони в бік Запорізької АЕС та промислової території знову ведуться обстріли. Проміжок між вильотом та прильотом незначний", – повідомив Орлов. Він закликав містян бути обережними і при змозі обмежити перебування на вулицях Енергодара. 

 

13:46 Правоохоронці затримали у Києві жінку, яка здавала співробітнику ФСБ місця дислокації українських військовослужбовців. Згідно з даними, киянка здійснювала фото- і відеозйомку об'єктів, на яких розміщувалися підрозділи ЗСУ на території Києва та Київської області. Отримані дані ворог використовував для координації дій військових РФ щодо коригування завдання ними ракетних та авіаційних ударів. Жінку затримали акурат під час зйомки військової частини. За результатами обшуків виявлено та вилучено комп'ютерну техніку та засоби зв'язку.

 

13:06 Росіяни обстрілюють Запорізьку АЕС із села Водяне і готують провокації "під чужим прапором". Про повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України. "Один з артилерійських ударів рашистів пошкодив перший блок насосної станції цеху теплових та підземних комунікацій. Ще один «приліт» призвів до часткової руйнації пожежної частини, що відповідає за безпеку ЗАЕС. Також в результаті ворожих обстрілів відбулося займання лісу та трави на прилеглих територіях, що викликало значне задимлення. Гасіння пожеж, спричинених обстрілами, ускладнено через обстріл пожежної частини. Одночасно окупанти активно створюють «картинку» для власної пропаганди. З цією метою на станцію нещодавно завезли два автобуси «масовки», яка має виконувати роль начебто «місцевих жителів та персоналу». Справжні місцеві мешканці та персонал відмовляються брати участь у подібних постановках. До стели «Енергодар» на в’їзді в місто рашисти підігнали самохідну артилерійську установку «Піон» із нанесеною білою фарбою літерою «Z». На САУ піднято синьо-жовтий український прапор. Вочевидь, вона використовуватиметься для чергових провокацій з метою звинувачення ЗСУ", – йдеться у повідомленні.

 

12:22 Керівник Офісу президента Андрій Єрмак озвучив п'ять кроків, необхідних для перемоги України над Росією: визнання Росії державою – спонсором тероризму, візовий бан для росіян, встановлення обмежень ціни на нафту, газове ембарго, зброя. "Ці кроки допоможуть нам перемогти Росію, зруйнувавши її економіку, армію, а також позбавлять їх бажання воювати та шантажувати західний світ", – прокоментував Єрмак.

 

11:27 Російські окупанти мають проблеми із організацією, а навіть із імітацією псевдореферендуму на території Запорізької області. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров. "Що стосується самого псевдореферендуму, то з цим є великі проблеми на території тимчасово окупованої Запорізької області в окупантів, бо вони не можуть його провести. Навіть фейковий референдум їм складно провести. Після першого поквартирного обходу менш ніж 10% наших громадян, які залишилися на території окупованого Мелітополя, погодилися його підтримати. Другий фактор – навіть за гроші не хочуть проводити агітаційну роботу", – сказав Федоров у етері національного телемаратону. Іван Федоров не виключив, що росіяни звезуть на Запорожжя "ряджену" публіку. "Тому якщо завтра з Кремля буде завдання зробити пропагандистське відео, де всі підтримують Росію, то лише це вони можуть зробити. Але це точно не відповідає дійсності і дійсному настрою на тимчасово окупованих територіях", – підсумував він. 

 

11:03 На фронті загинуло 99 відсотків завербованих на війну в'язнів петербурзької виправної колонії «Обухово»: з двох сотень рекрутованих в ПВК «Вагнера» зеків живими залишилося двоє: один у комі, інший – без ніг, повідомили російському виданню «Важные истории» родичі ув'язнених, оскільки інформація про загибель завербованих активно обговорюється в колонії.

Інформацію про величезні втрати завербованих на війну в'язнів підтверджує «Русь сидящая»: з рекрутованих в ВК-7 «Панковка» (Великий Новгород) кількох десятків майже всі загинули.

Повідомлялося, що рекрутери від ПВК «Вагнера» змогли зібрати у 17 колоніях у десяти регіонах Росії понад 1,8 тисячі осіб, які погодилися вирушити на війну в Україну. В деяких колоніях ув'язнених вербував особисто засновник ПВК «Вагнера» ​​Євгеній Пріґожин і обіцяв не більш ніж 15% втрат за пів року.

На базі виправної колонії у Ростові-на-Дону створено пункт спеціальної підготовки, де завербовані проходять вишкіл по 20 годин на добу. Перша група, яка пройшла підготовку в цій колонії, вирушила на фронт 20 липня. «Русь сидящая» попереджала, що завербованих відправляють на першу лінію фронту, зокрема на розмінування.

 

10:36 Серед американських поставок зброї не було засобів, які б досягали аеропорту "Саки" в Криму, заявив високопосадовець Міністерства оборони США під час брифінґу у Вашінґтоні. Водночас він додав, що вибух у Новофедорівці "мав значний вплив на російські повітряні сили та авіаційний персонал", повідомляє "Голос Америки". "Я не маю відповідей на питання про те, що сталося в Саках. Єдине, що я можу сказати, – це не були ATACMS, бо ми не надавали їх Україні, але, як відомо, це мало досить значний вплив на російські повітряні сили та авіаційний персонал", – сказав чиновник Пентагону.

 

10:19 Не варто очікувати визначальних військових дій в Україні до кінця цього року, будуть лиш контратаки та контрнаступи, війна буде тривалою, прогнозує керівник військової розвідки Великої Британії Джим Гокенгалл, додавши, що не варто думати в бінарних термінах перемоги або поразки чи вважати, що ситуація патова. Він зазначив, що сила західної єдності та український опір перевершили очікування – так само, як і невдачі російської армії через погане командування, управління та логістику, а також через політичне втручання від стратегічного до тактичного рівня та брак довіри між політичним а військовим класом. Дивує, що Росія зіткнулася з усіма цими проблемами одночасно.

 

10:01 Російська армія вночі знову з «Градів» обстріляла Нікополь, випущено 30 реактивних снарядів, понівечено 11 багатоповерхових, 13 приватних будинків та дитячий садок, виведено з ладу газогін та лінію електропередач; жертв немає, повідомив голова ОВА Дніпропетровщини Валентин Резніченко

 

09:44 Компанія Maxar Technologies оприлюднила супутникові знимки наслідків вибуху на російській військовій базі на білоруському аеродромі "Зябровка" біля кордону з Україною. На них можна побачити сліди від недавнього вибуху на головній злітно-посадковій смузі, поблизу видно спалену рослинність.

 

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Два основні автомобільні мости, що забезпечують доступ до плацдарму окупованої Росією території на західному березі Дніпра в Херсонській області, тепер, мабуть, не використовуються для істотного військового поповнення.

10 серпня ц.р. українські високоточні удари, очевидно, зробили автомобільну переправу через Дніпро у Новій Каховці непридатною для важкої військової техніки. В останні дні Росії вдалося провести лише поверховий ремонт пошкодженого Антонівського автомобільного мосту, що, мабуть, залишається підірваним структурно. Минулого тижня також було пошкоджено головний залізничний міст біля Херсона. З кінця липня 2022 року Росія використовує понтонний пором біля залізничного мосту як основний маршрут поповнення військових запасів.

Навіть якщо Росії вдасться здійснити суттєвий ремонт мостів, вони залишаться ключовим місцем ураження. Наземне постачання кількох тисяч російських військ на західному березі цілком очевидно залежить лише від двох понтонних поромних переправ. В умовах обмеженого каналу постачання розмір будь-яких запасів, які Росії вдалося створити на західному березі, ймовірно, стане ключовим фактором, що визначає витривалість військ.

 

09:15 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 43 400 (+200) осіб,

танків – 1856 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 4115 (+7) од.,

артилерійських систем – 978 (+3) од.,

РСЗВ – 261 (+0) од.,

засобів ППО – 136 (+0) од.,

літаків – 233 (+0) од.,

гелікоптерів – 193 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 779 (+1) од.,

автомобільної техніки – 3036 (+15) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 91 (+1) од.,

крилатих ракет – 187 (+2) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському та Криворізькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

54,3% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

23,7% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

50,6% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

31,7% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

23,4% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

18,7% літаків (з них 0,8% за минулий тиждень),

21,7% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

9,7% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без особливих змін. Ворог обстріляв із ствольної артилерії території біля Сеньківки і Грем’яча Чернігівської області та Басівки і Кіндратівки Сумської області.

На Харківському напрямку противник продовжив вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії обʼєктів в районах населених пунктів Харків, Уди, Дементіївка, Руські Тишки, Черкаські Тишки, Великі Проходи, Прудянка, Протопопівка, Петрівка, Старий Салтів, Верхній Салтів, Мосьпанове та Коробочкине. Завдав авіаційних ударів біля Старого Салтова та Мосьпанового.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Долини, Бражківки, Норцівки, Дібрівного, Мазанівки та Богородичного. Ворожа авіація знову діяла біля Залимана.

На Краматорському напрямку противник обстріляв із ствольної та реактивної артилерії райони Краматорська, Верхньокам’янського та Григорівки.

Наступальними та штурмовими діями підрозділи противника намагалися просунутися в напрямках Лисичанський НПЗ – Івано-Дар’ївка та Миколаївка – Виїмка. На напрямку Спірне – Івано-Дар’ївка бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку артилерія і танки ворога вражали райони Часового Яру, Берестового, Бахмута, Бахмутського, Переїзного, Соледара, Спірного, Роздолівки, Яковлівки, Вершини та Зайцевого. Авіаудари фіксувалися неподалік Яковлівки, Веселої Долини, Зайцевого, Бахмута та Соледара. Противник вів штурмові дії в напрямках Покровське – Бахмут, Відродження – Вершина, Вуглегірська ТЕС – Зайцеве, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку окупанти здійснювали обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Курахове, Нью-Йорк, Невельське, Первомайське, Опитне, Мар’їнка, Водяне, Красногорівка і Новобахмутівка. Літаки штурмової авіації вдарили біля Мар’їнки.

Загарбники вели наступальні бої в напрямках Новоселівка Друга – Красногорівка та Спартак – Авдіївка, успіху не мали та відкинуті назад. На напрямках Донецьк – Піски та Новоселівка – Олександропіль бойові дії тривають.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник обстрілював позиції із ствольної, реактивної артилерії і танків в районах населених пунктів Володимирівка, Павлівка, Пречистівка, Вугледар, Богоявленка, Новопіль, Залізничне, Гуляйпільське, Ольгівське, Шевченко, Бурлацьке, Новосілка, Дрожнянка, та Новоданилівка. Завдав авіаудару в районі Новосілки.

У напрямку Сторожове – Новосілка наші воїни успішно зупинили ворожий наступ та відкинули окупантів назад.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із танків та артилерії в районах Посад-Покровського, Степової Долини та ще 27 населених пунктів.

Ворог намагався вести наступальний бій в напрямку Сухий Ставок – Лозове, успіху не мав, відійшов.

Завдав авіаційних ударів біля Осокорівки та Андріївки.

Продовжував ведення повітряної розвідки БпЛА.

В акваторіях Чорного та Азовського морів в готовності до застосування перебувають два носії крилатих ракет морського базування.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська вели наземні атаки на схід від Сіверська та на північний схід і південний схід від Бахмута.

• Російські війська здійснили наземні атаки на південний захід і північний захід від Донецька.

• Українські війська поблизу Каховської ГЕС зруйнували останній діючий міст, яким російські війська транспортували військову техніку.

• Українські посадовці підтвердили нові українські удари по російських складах боєприпасів і пункті матеріально-технічного забезпечення в Херсонській області.

• Російські регіональні чиновники можуть спотворювати дані про відсоткове наповнення нещодавно сформованих добровольчих батальйонів.

• Українські партизани, щоб зірвати російську анексію окупованої України. виглядає, націлені на російських окупаційних посадовців та українських колабораціоністів, які готуються до фіктивних референдумів про анексію.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує ведення бойових дій по займаному рубежі оборони, надаючи перевагу тактиці контрбатарейної боротьби та авіаційних ударів.

Відчайдушно протягом дня тричі намагався вести штурмові дії за підтримки танкового вогню в напрямку Андріївки, Широкого та Олександрівки. Успіху не мав. З втратами ретирувався.

Ворожа штурмова авіація та гелікоптерні пари 7 разів атакували наші позиції вздовж лінії зіткнення та вивільнені населені пункти.

Прагнучи руйнувати інфраструктуру Миколаївщини та психологічно тиснути на мешканців Одещини, ворог з літака Су-35, з напрямку Чорного моря, атакував ракетою Х-59 західну частину Миколаївської області. Втрат та руйнувань нема.

У відповідь нашою авіацією нанесено 5 ударів по опорних пунктах та скупченню озброєння та техніки в Баштанському, Бериславському та Херсонському районах.

В рамках виконання ракетно-артилерійськими підрозділами вогневих завдань забезпечено ураження автомобільного мосту дамби Нової Каховки із контрольним виключенням використання його за призначенням.

Підтверджені втрати ворога складають 46 рашистів, 15 одиниць броньованої, інженерної та автомобільної техніки. Остаточні втрати ворога - дорозвідуються.

Серед 11 кораблів та катерів ворожого флоту, які курсують вздовж узбережжя Криму до новоросійська, на бойовому чергуванні залишаються 2 носії крилатих ракет типу «Калібр» та 1 великий десантний корабель.

 

13.08.2022