На Івано-Франківщині 39% з перевірених шкіл готові до початку навчального року.

На Івано-Франківщині навчання почнеться з 1 вересня. Станом на 11 серпня більше третини навчальних закладів готові до нового навчального року — мають укриття та бомбосховища. Про це повідомила голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

 

В області є 1208 навчальних закладів — шкіл, садочків, профтехучилищ, університетів. Їх усіх перевірила спеціальна комісія, яка виїжджала в кожен навчальний заклад і оглядала укриття, бомбосховища.

 

"За результатами проведеної роботи на сьогодні готові до використання за призначенням 89 захисних споруд цивільного захисту. У 338 організовані споруди подвійного призначення та найпростіші укриття. 47 закладів розмістять в укриттях інших суб'єктів господарювання", — каже Світлана Онищук.

 

З її слів, 39,2% від загальної кількості перевірених закладів готові до нового навчального року. Для облаштування укриттів у школах та садочках в області виділили 20 млн грн.

 

Директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської обласної військової адміністрації Віктор Кімакович каже, що форму навчання обиратимуть батьки разом із керівниками навчальних закладів.

 

"Яким би не був формат, заклад повинен бути готовий до безпекової ситуації. Чи будуть діти на очній формі навчання і спустяться в укриття, чи перебуватимуть вдома, а вчителі вестимуть уроки зі школи дистанційно, ми школу повинні підготувати. Заклади на 100% пройшли обстеження. Їхнім керівникам висловили певні зауваження щодо облаштування укриттів. Робота комісій триває щоденно, приписи, які надали, виконують. З кожним днем кількість закладів, готових до навчального року, зростатиме", — каже Віктор Кімакович.

 

За його словами, з 604 шкіл, які є в області, 55 фізично не можуть мати укриття. Це пов’язано з дерев'яними конструкціями у приміщеннях або ж замалою товщиною опорних стін.

 

"Комісія вирішила, що у таких школах неможливо проводити навчання. Для тих дітей буде або дистанційне навчання, або підвіз у школу, що має укриття, або використання сховищ поблизу школи. Над цим працюють у кожній територіальній громаді", — пояснює Віктор Кімакович.

12.08.2022