160-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:16 Голова Львівської військово-цивільної адміністрації Максим Козицький підтвердив інформацію про ракетний обстріл військової інфраструктури на території Червоноградського району. "Під час повітряної тривоги сталися два вибухи на території військового об'єкта у Червоноградському районі. Масштаби руйнувань ще встановлюють... Постраждалих на Львівщині станом на зараз немає", – поінформував Козицький.

 

20:51 Кабінет Міністрів України погодив призначення Ярослава Янушевича головою Херсонської обласної державної адміністрації. Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук. Янушевич займав керівні посади у структурах податкової та міґраційної служб, а також фінконтролі за прем'єрських каденцій Азарова і Януковича та за Яникової президентури.    

 

20:20 Перше після розблокування українських портів судно із зерном увійшло в територіальні води Туреччини і ввечері вже очікувалося у Стамбулі, передає Reuters. Корабель Razoni перевозить 26,5 тонн української кукурудзи і прямує до Лівану. Багаж судна має проінспектувати турецька сторона, згідно з домовленостями.

 

20:10 За минулу добу українські війська звільнили від російської окупації сім населених пунктів на Херсонщині. Тимчасовий очільник ОВА Дмитро Бутрій в ефірі національного телемарафону нині повідомив про 53 такі поселення (вчора він же говорив про 46 деокупованих населених пунктів), додавши, що подає цю інформацію виключно, коли вона погоджена з Генеральним штабом, тому що "до повного звільнення військові ще проводять певні дії для розмінування".

 

19:53 Генеральний штаб ЗСУ підтвердив інформацію про падіння ракети на Львівщині. Згідно з офіційною інформацією, росіяни випустили вісім крилатих ракет типу Х-101 (Х-555) у напрямку центральних, південних та західних областей України, завдавши удару з району Каспійського моря стратегічними бомбардувальниками Ту-95 (Ту-160). "Сім із восьми ракет збито протиповітряною обороною Повітряних сил ЗС України. Шість ракет ліквідували зенітні ракетні війська, одну збито винищувачем авіації Повітряних сил. На жаль, є одне влучання на Львівщині – уражено зенітний ракетний комплекс. Збитки уточнюються", – поінформували в Генштабі.

 

19:17 Росія завдала ракетного удару по Львівщині. Вибух пролунав у Червоноградському районі, повідомив голова Львівської обласної військово-цивільної адміністрації Максим Козицький.

 

18:40 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках склад, стан та положення підрозділів збройних сил республіки білорусь в Брестській та Гомельській областях залишаються без суттєвих змін.

За наявною інформацією, республіка білорусь продовжує постачання окремих номенклатур боєприпасів для потреб збройних сил російської федерації.

Зберігається загроза ракетних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог не припиняє обстріли позицій наших військ з території російської федерації та ведення повітряної розвідки у прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Слобожанському напрямку противник продовжує ведення бойових дій з метою утримання зайнятих рубежів та недопущення створення Силами оборони сприятливих умов для відновлення наступу. Вживає заходів з поповнення втрат особового складу, а також озброєння і військової техніки.

На Харківському напрямку ворог обстріляв із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Харків, Чугуїв, Дементіївка, Протопопівка, Гусарівка, Чепіль, Питомник, Черкаські Тишки, Петрівка, Ртищівка, Старий Салтів, Скрипаї, Соснівка, Циркуни та Світличне. Завдав авіаційного удару неподалік Верхнього Салтова.

Окупанти зазнали невдачі та відступили при спробі покращити тактичне положення в напрямку Тернова – Байрак.

На Слов’янському напрямку противник здійснив обстріли зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Курулька, Грушуваха, Дібрівне, Адамівка, Долина, Краснопілля, Мазанівка, Велика Комишуваха, Василівка Перша та Хрестище. Завдав авіаудару біля Дібрівного.

Відзначено діяльність розвідувальних груп поблизу Довгенького та Долини, групи відійшли.

На Донецькому напрямку ворог зосереджує зусилля на веденні наступу на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Систематичним застосуванням засобів вогневого ураження противник намагається скувати дії наших військ та не допустити їх перекидання на загрозливі напрямки.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли біля Сіверська, Серебрянки, Верхньокам’янського, Званівки та Донецького. Ворог завдав авіаудару неподалік Серебрянки. Вів повітряну розвідку БпЛА біля Кривої Луки.

Противник спробував наступати у напрямку Новолуганське – Івано-Дар’ївка. Отримав рішучу відсіч наших воїнів та відійшов.

На Бахмутському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли в районах Яковлівки, Соледара, Бахмута, Зайцевого, Покровського, Веселого, Курдюмівки та Залізного. Ворог збільшив інтенсивність задіяння авіації на зазначеному напрямку та завдав авіаударів поблизу Яковлівки, Покровського, Соледара, Бахмута та Кодеми.

Всі спроби просування противника у напрямках Роти – Вершина, Володимирівка – Яковлівка, Клинове – Зайцеве та Покровське – Бахмут успішно відбито. Окупанти з втратами відійшли назад.

У напрямку Відродження – Кодема окремі підрозділи ворога мають частковий успіх.

На Авдіївському напрямку ворог здійснював обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Нетайлове та Нью-Йорк. Завдав авіаційних ударів біля Авдіївки та Новобахмутівки.

Окупанти вели штурмові дії у напрямку Мінеральне – Авдіївка, успіху не мали, відійшли. На напрямку Донецьк – Піски ворог має частковий успіх.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках зафіксовано обстріли біля Новомихайлівки, Павлівки, Залізничного, Кам’янського, Полтавки, Червоного, Новоандріївки та Мар’їнки. Біля останнього противник завдав ще й авіаудару. Вів повітряну розвідку БпЛА в районі Ольгівського.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні наступу підрозділів Сил оборони. Намагається відновити втрачене положення.

Обстрілював із танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Миколаїв, Трудолюбівка, Осокорівка, Іванівка, Оленівка, Зоря, Благодатне, Пришиб, Токарєве, Нововоронцовка, Біла Криниця, Андріївка, Веселий Кут та Явкіне. Завдав авіаційного удар неподалік Зорі.

Вів повітряну розвідку для уточнення результатів вогневого ураження та виявлення положення наших військ.

В готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування.

Противник продовжує зазнавати втрат у живій силі та техніці. Серед російських окупантів фіксується збільшення фактів зловживання алкоголем, як наслідок - непокора офіцерському складу та міжетнічні конфлікти. 

 

18:19 Міністерство оборони Росії звинуватило США у "безпосередній залученості" до війни в Україні. Про це заявив на брифінґу спікер російської воєнщини Іґорь Конашенков, коментуючи здогадки росіян про те, начебто Вашінґтон займається узгодженням цілей при завданні ударів системами HIMARS. 

 

17:50 Спікер палати представників США Ненсі Пелосі прилетіла на Тайвань, літак сів в аеропорту Суншань у Тайбеї. МЗС КНР засудив її візит у Китайську Республіку, дипломатично Сполученими Штатами не визнану.  

 

17:11 Новопризначена суддя Конституційного Суду Ольга Совгиря раніше сприяла продовженню базування Чорноморського флоту Росії у Криму. Про це пише правнича фундація DEJURE. У 2010 році Президент України Віктор Ющенко та 50 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду з конституційними поданнями, у котрих попросили розтлумачити норми Конституції щодо обмеження терміну розміщення іноземних військових баз в Україні, щоб не допустити пролонґації базування ЧФ РФ. Тоді КС звернувся до Київського національного університету імені Шевченка з проханням висловити експертну думку вчених-фахівців із цього питання. Й у відповідь отримав науковий висновок, підготовлений тодішньою доценткою катедри Ольгою Совгирею, в котрому йшлося, що питання флоту "не повинно розглядатися Конституційним Судом (…) оскільки здійснення тлумачення (…) в даному випадку, неможливе та може призвести до втручання Конституційного Суду України у політичні питання”. Відтак КС відмовився відкривати провадження. А режим Януковича згодом уклав "Харківські угоди".

 

16:39 Українські сили спостерігають певний маневр російських військ на півдні України, заявила начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк. "Однозначно сказати, для чого це робиться, – неправильна справа. Ми розуміємо, що можуть бути різні провокації, може бути накопичення сил для утримання оборони, а також не виключаємо, що вони можуть зробити певний прорив – про це свідчить і те, що напередодні три ворожих групи намагалися розвідати напрямок, який вони собі обрали як пріоритетний, щоб посунути нас з наших позицій", – сказала Гуменюк, згідно з повідомленням "Радіо Свобода".

 

16:14 Президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung попередив про російську загрозу для всієї Європи, якщо Україна не дасть відсічі Росії:

"Якщо Україна, яка героїчно чинить опір, не встоїть перед імперськими планами Путіна, Польщі та країнам Балтії загрожуватиме подальше розширення сфери впливу Росії в Центральній Європі".

За його словами, великоросійські ідеї про підпорядкування інших народів є не тільки ідеями президента Росії Путіна – ними перейнята досить велика частина російського суспільства: "Завдяки Україні сьогодні ця небезпека стримується. Але я думаю, що вона, на жаль, стане актуальною у майбутньому".

 

15:50 У Бродах попрощалися з трьома авіаторами 16-ої окремої бригади армійської авіації "Броди", полеглими на війні. "13 липня 2022 року, при виконанні бойового польотного завдання з відсічі збройної агресії російської федерації в районі населеного пункту Пречистівка Донецької області, загинув екіпаж вертольоту Мі-8 у складі: командир екіпажу – майор Копотун Євгеній Володимирович, льотчик-оператор – старший лейтенант Кріль Назарій Романович, бортовий авіаційний технік – капітан Лозовий Богдан Віталійович", – ідеться у повідомленні бригади.

 

15:11 Росія проголосила полк "Азов" терористичною організацією. Таке рішення прийняв верховний суд РФ за позовом тамтешньої прокуратури, передає аґенція interfax.ru.

 

14:53 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом. Голова держави поінформував генсека про ситуацію на полі бою та необхідність швидшого отримання Україною більшої кількості важкої зброї від країн – членів НАТО для успішного відбиття російських атак та переходу до подальшого контрнаступу. 

 

14:21 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що людство ввійшло "в час ядерної загрози, не баченої ще з часів Холодної війни". Він вважає, що ситуація є такою напруженою, що від "ядерного винищення" нас може відділяти лише "одне непорозуміння, один прорахунок", повідомляє Sky

 

14:02 Евакуація із Донеччини розпочалася: 2 серпня евакуаційним потягом до Кропивницького прибуло 136 людей, зокрема 44 маломобільних. Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко. "Ми чудово розуміємо, що евакуація – це стрес і вихід із зони комфорту, тому робимо все можливе, щоб процес був якомога простішим і зручнішим. Зокрема, організовуємо евакуацію тяжко хворих та людей з інвалідністю – тих, хто потребує особливого піклування", – прокоментував Кириленко. З його слів, кожного парного дня із Покровська відправлятиметься евакуаційний поїзд до Кропивницького зі зупинкою в Олександрії. Час відправлення – 16:30. Переміщеним особам забезпечують побут: сама дорога – у комфортних поїздах із безплатним харчуванням від організації World Central Kitchen. Одразу на місці прибуття всі евакуйовані можуть оформити разову грошову допомогу: 3 тис. грн для дітей та осіб з інвалідністю та 2 тис. грн для решти. Також можна буде оформити щомісячну виплату для біженців. Попервах переселенців безплатно розселять до комунальних закладів або приватних будинків, нададуть гуманітарну та психологічну допомогу, соціальний супровід під час оформлення допомоги від міжнародних організацій. "Ситуація в нашій області вже зараз дуже складна, але ще складнішою вона стане з настанням холодів", – заапелював Кириленко.

 

13:35 Міністр закордонних справ Польщі, чинний голова ОБСЄ Збіґнєв Рау та генеральний секретар ОБСЄ Гельга Марія Шмід у вівторок відвідали Бучу. "Воєнні злочини, вчинені російськими військами в Україні, не будуть забуті. Винуватці будуть притягнуті до відповідальності", – йдеться у повідомленні на сторінці польського головування в ОБСЄ у Twitter.

 

 

13:09 Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що наступні кілька місяців будуть вирішальними у війні з Росією. Про це Єрмак сказав в інтерв'ю японському проєкту NHK. Він повідомив, що ЗСУ активізують контрнаступ на півдні та планують відвоювати всі окуповані території. "Ми ніколи не підемо на поступки з погляду своєї незалежності, територіальної цілісності та суверенітету", – сказав Єрмак.

 

12:31 За даними тайванського видання United Daily News, спікер палати представників США Ненсі Пелосі нині відвідає Тайвань. Її літак має прибути в аеропорт Суншань у Тайбеї 2 серпня о 22:30 за місцевим часом (16:30 нашого часу). Завтра вранці Ненсі Пелосі має відвідати законодавчу раду Тайваню, де заплановано зустріч із президенткою Тайваню Цай Інвень та урядом острова. 

 

12:09 Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив про значне посилення української артилерії і подякував США за виділення нового пакета допомоги у розмірі $550 млн. "Наші артилеристи готові перетворити ніч на день, щоб вигнати російських загарбників з України!" – оцінив наш потенціал Резніков.

 

11:53 Україна ще не втратила у боях з російською армією жодної системи HIMARS. Про це в інтерв'ю Tablet Magazine заявив командувач оперативного командування "Південь" генерал-майор Андрій Ковальчук. "Це демонструє, наскільки добре та швидко ми навчилися ними користуватися", – сказав він. Ковальчук запевнив, що кожна ракета HIMARS влучає у ціль. "Кожна ракета знищує міст або склад боєприпасів... Кожна випущена ракета знищує набагато більше своєї вартості в російській техніці або боєприпасах", – розповів командувач.

 

11:25 Станом на нині в Україні вже деокуповані від російських загарбників 1054 населені пункти, повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко. За два тижні від 18 липня, коли Володимир Зеленський повідомив про звільнення на той момент 1028 міст, селищ та сіл України, деокуповано ще 26 населених пунктів: майже по два за добу. Під окупацією ще залишається більше 2,6 тис. поселень України.

 

11:03 Саудівська Аравія різко збільшила постачання нафти на світовий ринок: у липні Saudi Aramcо продавала за кордон 7,5 млн барелів на день, що на 1 млн більше червневого рівня, підрахував Bloomberg.

Більше Suadi Aramсо продавала лише навесні 2020 року, коли Саудівська Аравія зупинила спробу Путіна вийти з угоди ОПЕК+. Як і два роки тому, саудівська нафта пішла на ключові для Росії ринки: Китай, Індію, Європу.

Відзначається, що збільшення постачання настало після візиту Джо Байдена, хоча публічно жодних обіцянок не було. Очікується, що нові реалії нафтового ринку проясняться на наступному засіданні ОПЕК+, яке відбудеться на початку серпня.

 

10:01 Російська армія перебила залізничну колію в Грушівці між Кривим Рогом і Нікополем. Про це повідомило управління ДСНС на Дніпропетровщині. "Агресор обстріляв Криворізький район. Поцілив по Зеленодольській та Грушівській громадах. Понівечена залізнична інфраструктура. У Грушівській громаді через ворожий обстріл ракетою розбито залізничну колію. Рух по ній зупинено. Також пошкоджено електротрансформатор та електромережу. Людей не зачепило", – поінформували рятувальники.

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Вантажне судно RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне вийшло з українського чорноморського порту "Одеса" 1 серпня до порту Тріполі в Лівані з 26 тис. тонн українського зерна. Це перше з початку вторгнення відвантаження зерна з українського порту, що стало можливим завдяки угоді про коридор для транзиту експорту зерна між Україною, Туреччиною, ООН та Росією від 22 липня.

Повідомлення про удар по штабу Чорноморського флоту Росії в Севастополі в День військово-морського флоту є свіжим фіаско Чорноморського флоту в п’ятимісячній війні проти України, під час якої у квітні 2022 року було втрачено його флагман, крейсер «Москва».

Після повідомлень про скасовані паради малоймовірно, що Чорноморський флот зможе паралельно організовувати у час війни помітні публічні заходи.

 

09:09  Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 41 170 (+140) осіб,

танків – 1768 (+0) од.,

бойових броньованих машин – 4014 (+3) од.,

артилерійських систем – 936 (+4) од.,

РСЗВ – 259 (+0) од.,

засобів ППО – 117 (+0) од.,

літаків – 223 (+0) од.,

гелікоптерів – 191 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 739 (+3) од.,

автомобільної техніки – 2914 (+2) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 82 (+0) од.,

крилатих ракет – 174 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському та Криворізькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

51,7% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

23,1% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

48,6% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

30,4% артилерійських систем (з них 1,7% за минулий тиждень),

23,2% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

21,4% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

8,3% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• За оцінкою ISW, відповідальність за напад на в'язницю в Оленівці 28 липня, внаслідок якого загинули 53 українські військовополонені, несуть російські війська; два анонімні американські чиновники підтвердили, що немає жодних доказів того, що українські сили використовували для удару по в'язниці надані США установки HIMARS – фактично єдині боєприпаси, які має Україна і які є настільки точними, щоб завдати, як видно на супутникових та інших знімках, такого роду обмеженої шкоди.

• Російські сили перекидають підрозділи Східного військового округу з району Слов'янська для підтримки оборонних позицій уздовж Південного напрямку.

• Російські сили не проводили жодних наступальних операцій на північ від Слов'янська чи навколо Сіверська.

• Російські сили провели безуспішні наземні штурми населених пунктів на південь та південний схід від Бахмута.

• Російська маріонеткова влада не заявила про будь-які територіальні захоплення в районі Авдіївки, хоч російські сили проводили – безуспішні – наземні наступи на Авдіївку та Піски.

• Повідомляється, що російські регіональні чиновники не виплачують обіцяних виплат добровольчому батальйону «Атал» Республіки Чувашія.

• Виглядає, Кремль надає перевагу пропаганді та фіктивним референдумам, а не благополуччю українського громадянського населення на окупованих українських територіях.

• Російські окупаційні сили, ймовірно, нарощують зусилля щодо стримування та придушення партизанських рухів на окупованих територіях, однак напади партизанів на російських чиновників та українських колабораціоністів тривають.

 

07:29 Ранкове зведення від Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках положення та склад підрозділів збройних сил республіки білорусь залишаються без суттєвих змін. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території цієї країни.

На Сіверському напрямку противник обстріляв район села Михальчина Слобода на Чернігівщині. Ворог періодично здійснює повітряну розвідку позицій сил оборони в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку ворог обстрілював із ствольної та реактивної артилерії райони Харкова, Чугуєва, Протопопівки, Гусарівки, Черкаських Тишків, Петрівки та Ртищівки. Завдав авіаудару біля Верхнього Салтова. Здійснив висування окремих підрозділів у районах населених пунктів Байрак та Дементіївка, після вогневого ураження відійшов.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Курульки, Грушувахи, Чепіля, Карнаухівки, Долини та Барвінкового та авіаційний удар біля Дібрівного.

На Донецькому напрямку зусилля противника зосереджені на веденні наступу на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

На Краматорському напрямку ворог обстріляв із танків та артилерії райони Серебрянки, Сіверська, Званівки та Донецького. Завдав авіаударів біля Серебрянки. Вів штурмові дії неподалік Івано-Дар’ївки, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Яковлівка, Соледар, Бахмут, Кодема, Семигір’я, Травневе та Зайцеве. Завдав авіаударів біля Соледара, Яковлівки, Семигір’я, Покровського та Білогорівки.

Українські воїни відбили штурмові дії в районах Яковлівки, Вершини, Кодеми та Травневого. В районах населених пунктів Бахмут та Зайцеве тривають бойові дії.

На Авдіївському напрямку фіксувалися обстріли неподалік Авдіївки, Нетайлового і Нью-Йорка. Ворог задіяв авіацію біля Новобахмутівки, Авдіївки та Красногорівки. Вів штурмові дії в районі Авдіївки, успіху не мав, відійшов. Тривають бої поблизу Пісків.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямку ворог здійснював обстріли в районах населених пунктів Мар’їнка, Костянтинівка, Новосілка, Павлівка, Чарівне та Мала Токмачка.

Намагався висунути розвідувальну групу біля Новополя. Її виявлено, завдано вогневого ураження та знешкоджено.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на недопущенні просування наших військ.

Здійснював систематичні обстріли в районах населених пунктів Миколаїв, Трудолюбівка, Токареве, Тополине, Князівка, Осокорівка, Апостолове, Іванівка, Посад-Покровське, Новогригорівка, Кобзарці, Широке та Андріївка.

Вів штурмові дії в районі Трудолюбівки, успіху не мав, відійшов.

Вороже корабельне угруповання в акваторіях Чорного та Азовського морів основні зусилля зосереджує на веденні розвідки, блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні об’єктів в глибині території України.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує спроби нарощування угрупування на Криворізькому напрямку. Намагається відновлювати логістику і транспортне сполучення на Херсонщині.

Вночі ворогом знов атакований Миколаїв зенітно-ракетними системами С-300 з окупованої Херсонщини. Пошкоджено будівлі медичних установ, уражено приватний сектор, постраждали дві цивільні особи.

Також з реактивних систем залпового вогню «Град» обстріляно Нікопольський та Криворізький райони Дніпропетровщини. Близько 30 реактивних снарядів випущено по житлових кварталах Марганцю та Червоногригорівській громаді. Поранені двоє жінок. Одна з них госпіталізована у важкому стані. В Марганці пошкоджено 8 приватних будинків. У Червоногригорівській громаді понівечено з три десятки приватних будинків та автівки місцевих мешканців, пошкоджено лінію електропередач. На Криворіжжі ворог вдарив зі ствольної артилерії по Зеленодольській громаді. Без жертв та руйнувань.

На Херсонщині влучною роботою нашої артилерії знищено ще один склад з ворожими боєприпасами в Скадовську.

На Одещині розпочато велику безпрецедентну операцію світового масштабу. З порту Одеса вийшло перше, з часів проголошення блокади судноплавства, судно з українським продовольством.

В Чорному морі 17 бойових кораблів та катерів ворожого флоту продовжують укриватися в ракетно безпечних районах вздовж узбережжя Криму від мису Тарханкут в східному напрямку. Водночас, 5 ракетних та 5 десантних кораблів продовжують бойове чергування, маючи 40 «Калібрів» напоготові.

 

01:14 Слабка й недостатньо принципова реакція на окупацію Криму в 2014-му й у наступні роки стала однією з передумов того, що російська агресія змогла розростися до теперішніх масштабів, заявив Президент України Володимир Зеленський у зверненні. "Тривають жорстокі бої на Донбасі, на Харківщині, триває боротьба за південь нашої держави... Українська артилерія та розвідка вже зробили багато для того, щоб знизити вогневий потенціал окупантів, і це відчувається. Хочу сьогодні подякувати всім нашим воїнам, які руйнують російську логістику, які знищують боєзапас окупантів і які не залишають окупантам жодного безпечного місця на нашій землі", – сказав Зеленський.

02.08.2022