Культурні діячі та видавці вимагають від Президента підписати нові книжкові закони.

 

Культурні діячі, письменники та видавці вимагають від президента підписати нові книжкові закони. Про це у соцмережах пишуть акторка Ірма Вітовська, письменники Галина Крук, Тамара Горіха Зерня, Андрій Кокотюха та інші митці.

 

У законах запроваджуються інструменти для підтримки українського книговидання та книгорозповсюдження, звільнення нашого культурно-інформаційного простору від впливу Росії й «русского міра».

 

Йдеться про законопроєкти 6287 і 7459. Всі вони ухвалені консенсусом у понад 300 голосів і отримали підтримку абсолютно всіх фракцій і груп парламенту. Жоден депутат не проголосував проти і не утримався.

 

Закон потрібен також видавцям, і це підкреслили у фейсбук Мар’яна Савка («Видавництво старого лева»), Ростислав Лужецький («Комора»), Олександр Красовицький («Фоліо»), Антон Мартинов («Лабораторія») та ін.

 

Законопроєкти 6287 і 7459 відповідно до Конституції України мають бути невідкладно підписані Президентом України. Це означатиме, що в Україну не ввозитимуться і не продаватимуться книжки російських видавництв, а з наступного року не видаватимуться і книжки авторів – громадян держави-агресора. Це означатиме, що оригінальні твори в Україні видаватимуться будь-якими мовами, але зарубіжну літературу з 2023 року видаватимуть саме в українських перекладах. Це означатиме, що держава компенсує видатки на оренду книгарням, які продають книжки українською мовою. А кожна новонароджена дитина і кожна дитина, якій виповниться 14 років, отримає сертифікат на купівлю українських книжок.

 

Раніше на підтримку цього пакету законів висловилися також відомі поети Сергій Жадан та Іван Малкович.

 

06.07.2022