132-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:47 У вівторок увечері по Хмельниччині випустили чотири ракети, повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій. З його слів, одну ракету збили наші сили ППО. Гамалій повідомив, що ціллю ударів могла бути водонапірна башта, котра повністю забезпечує водою одну з громад. Нагадаємо. вибухи зафіксували на території Ярмолинецької громади. 

 

22:22 Президент України Володимир Зеленський розкритикував повідомлення із Генерального штабу ЗСУ про заборону чоловікам виїжджати за межі областей та районів без дозволу військових комісарів. "Сьогодні в суспільстві було багато суперечок щодо рішення Генштабу Збройних Сил України про затвердження порядку отримання якихось дозволів для військовозобов’язаних, призовників і резервістів. Я бачу, що є різні оцінки такого рішення, є нерозуміння й навіть обурення в суспільстві. Я доручив міністру оборони, начальнику Генерального штабу, Головнокомандувачу Збройних Сил доповісти мені всі деталі під час завтрашнього чергового засідання Ставки Верховного Головнокомандувача – одним з пунктів порядку денного. Я обіцяю народу розібратися з цим. І прошу надалі Генеральний штаб не ухвалювати без мене подібних рішень", – заявив Зеленський у вечірньому зверненні.

 

21:40 Росіяни завдали ракетного удару по Хмельниччині, по Ярмолинецькій територіальній громаді. Як розповів "Суспільному" голова ОТГ Андрій Шутяк, одну людину травмувало.

 

21:14 На околиці Луганської області біля Лисичанська точаться важкі бої, заявив голова обласної адміністрації Сергій Гайдай. "Ворог задіяв багато сил і засобів, намагається постійно будувати переправи для перекидування ще більшої кількості техніки. Попри все, рашисти несуть багато втрат, лікарні на окупованих територіях переповнені", – прокоментував Гайдай.

 

20:56 Канада першою серед країн-членів НАТО ратифікувала протокол про приєднання Фінляндії та Швеції до Організації Північноатлантичного договору. "Як близький друг і безпековий партнер Канада сильно підтримує вступ Фінляндії і Швеції до НАТО... НАТО продовжить відстоювати стабільність, кооперацію у реґіоні, поєднані з миром, демократією та спільними цінностями", – прокоментував прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

 

20:21 Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Лугано передав заявку України на вступ до Організації економічного співробітництва та розвитку генеральному секретарю Матіасу Корману. Про це голова уряду повідомив у Telegram. "Символічно, що це відбулося під час дискусії про практичне впровадження плану відновлення України", – прокоментував Шмигаль.

 

19:47 Полковник Генерального штабу Збройних сил України Олександр Хлись розтлумачив норму з виїздом військовозобов'язаних за межі місця реєстрації. "Якщо в межах області – не треба. Якщо в межах міста Києва та Київської області – теж не треба. Якщо людина виїжджає за межі області, вона має прибути до керівника територіального центру комплектування, уточнити свої дані й отримати такий дозвіл", – сказав Хлись в етері національного телемаратону у вівторок. З його слів, цей захід стосується військовозобов'язаних, оскільки зараз призов триває за мобілізацією саме цієї категорії осіб. "Він також дається для призовників, але цю категорію ми зараз не призиваємо. Це ті громадяни, які навчаються у вищих навчальних закладах і здобувають освіту", – розповів Хлись. Він додав, що такий дозвіл діятиме 30 діб, а надалі такий дозвіл знову можна буде отримати в ТЦК, цитує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

19:20 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонні переговори із прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсном. "Подякував за незмінну підтримку України – нещодавнє рішення надати £1 млрд безпекової допомоги й сьогоднішнє щодо £100 млн. Говорили про продовольчу безпеку для світу й безпекові гарантії для України", – прокоментував Зеленський. Офіс Джонсона повідомив, що прем’єр-міністр Великої Британії розповів Зеленському "про останні поставки британського військового обладнання, зокрема 10 самохідних артилерійських установок і боєприпаси".

 

18:51 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено, в той же час продовжує зберігатися загроза ракетно-авіаційних ударів з території республіки білорусь. За наявною інформацією, в збройних силах цієї країни проводиться перевірка системи управління та оповіщення.

На Сіверському напрямку ворог продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону. Крім того, ворог обстріляв наші позиції в районі населеного пункту Мхи та завдав авіаудару поблизу Есмані.

На Харківському напрямку ворог обороняється на раніше захоплених рубежах. Застосовував танки, міномети, ствольну та реактивну артилерію для обстрілів районів населених пунктів Уди, Дементіївка, Нове, Руські Тишки, Циркуни, Кутузівка, Базалівка, Пришиб, Шевелівка та Протопопівка. Вів штурмові дії поблизу Соснівки, успіху не мав, відійшов. Завдав авіаційного удару в районі Харкова.

На Слов’янському напрямку противник намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів. Обстріли із артилерії зафіксовано поблизу Дібровного, Долини та Адамівка. Ворожі штурмові дії в районі Краснопілля наші воїни успішно відбили.

На Донецькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на взятті під контроль дороги Бахмут – Лисичанськ та спробах оволодіти населеним пунктом Білогорівка.

На Краматорському напрямку противник обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Кривої Луки і Серебрянки. Завдав ракетно-авіаційного удару поблизу Сіверська. Тривають бої в районі Білогорівки.

На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли наших військ із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Кодема, Покровське, Зайцеве, Залізне та Новоселівка.

За підтримки артилерії та оперативно-тактичної авіації окупанти вели штурмові дії у районах населених пунктів Спірне та Вершина, бої тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках продовжуються артилерійські обстріли по лінії зіткнення. Ворог завдавав авіаційних ударів по позиціях Сил оборони в районі Авдіївки.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Осокорівка, Добрянка, Потьомкіне, Іванівка, Березнегувате, Партизанське, Червона Долина, Киселівка та Мирне. Зберігається подальша загроза завдання ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону.

Наші підрозділи продовжують успішні виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань на визначених напрямках. Противнику все важче поповнювати підрозділи, що зазнають втрат внаслідок ведення війни на території України.

 

18:25 Восьмий апеляційний адміністративний суд постановив заборонити Комуністичну партію України. Майно, кошти й інші активи партії та її організацій мають передати у власність держави.

 

17:37 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив, що військовозобов'язаним належить брати дозволи у військовому комісаріаті при виїзді за межі своїх районів, і нагадав, що така норма передбачена старим українським законом. 

 

Шановні громадяни – призовники та військовозобов’язані!

Нагадую, триває війна. Ви потрібні своїй державі!

Всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити. Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК.

Жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося.

 

17:10 Росіяни завдали руйнівного обстрілу по Слов'янську, в тому числі по центру міста. "Слов‘янськ! Масований обстріл міста! Центр, Північний. Всім залишатися в укриттях", – попередив міський голова Вадим Лях. "Результати обстрілу: горить центральний ринок. Прильоти по центру, Варшаві, Північному, Славкурорту", – поінформував Лях згодом.

 

16:46 Командування Повітряних сил ЗСУ оприлюднило відео, як українська протиповітряна оборона збиває російські ракети вранці 5 липня над Дніпром. "5 липня 4:00 ранку. Бойова робота української протиповітряної оборони – підрозділів зенітних ракетних військ повітряного командування "Схід", – прокоментували у командуванні. Нагадаємо, вранці ЗСУ повідомили про збиття шести ракет (із семи запущених) над Дніпропетровською областю.

 

16:11 Китайський лідер Сі Цзіньпін зрезиґнував із запрошення Путіна відвідати Росію, повідомила із посиланням на дипломатичні джерела в Пекіні найтиражніша японська газета "Йоміурі Сімбун" (англійська версія – The Japan News). 15 червня під час телефонної розмови з головою КНР Путін привітав пана Сі з 69-річчям і запросив відвідати Росію. Сі Цзіньпін відповів, що найближчим часом відвідати Росію буде важко через карантинні заходи проти нового штаму коронавірусу. Обидва лідери зустрічалися під час візиту Путіна до Китаю 4 лютого, згідно з дипломатичними церемоніями настала черга Сі відвідати Росію. Проте, кажуть джерела газети, "відтоді між Росією та Китаєм, виглядає, існує різниця температур, оскільки вторгнення в Україну триває". Напередодні важливого з’їзду Комуністичної партії Сі Цзіньпін, очевидно, прагне уникнути подальшого поглиблення конфлікту з США та Європою, що посилюють санкційний тиск на Росію.

У повідомленні про телефонну розмову Кремль не згадував про запрошення, речник же Путіна Пєсков, коментуючи інформацію газети, підтвердив, що запрошення існує і візит відбудеться після "ослаблення ковідних обмежень".  

 

15:16 Канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Франції Емманюель Макрон зустрілися у Парижі. Під час зустрічі йшлося про протидію російській агресії та способи підтримки України, енергетичну незалежність, проблеми оборони та стратегічних ресурсів, повідомляє "Німецька хвиля".

 

14:46 В окупованому Донецьку вибухнув склад боєприпасів. Це випливає із фотографій і відео, опублікованого на telegram-пабліку "Типовий Донецьк". На відео видно масштабну пожежу, чутно, як детонують снаряди.

 

 

14:18 Міністр оборони України Олексій Резніков привітав Швецію і Фінляндію з підписанням протоколу про вступ до НАТО. "Це своєчасний і правильний крок. 32 країни – це краще, ніж 30! Посилення безпеки на Балтійському морі та новий кордон завдовжки понад 1300 км між Північноатлантичним альянсом та росією – це добре для Європи та погано для терористів. Найкращі побажання друзям України", – прокоментував Резніков, натякнувши на те, що Україна мала б стати наступною. 

 

13:50 Генеральний штаб ЗСУ повідомив про те, що військовозобов'язаним заборонено покидати місце проживання без дозволу військових комісаріатів.

 

Шановні співгромадяни!

Норма Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, який діє з 1992 року, передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

З метою впорядкування обліку переміщених осіб Генеральним штабом Збройних Сил України розроблено Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. Дозвіл видається від 30 діб до року, залежно від категорії субʼєкта. Розглядається додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю.

Просимо з розумінням ставитися до регуляторних заходів, продиктованих законами України, умовами воєнного стану і ведення війни.

Разом служимо і працюємо на Перемогу! 

 

13:16 Російське видання "Коммєрсант" пише, що Адміністрація президента РФ орієнтує свої окупаційні адміністрації на проведення референдуму в серпні. 

 

12:40 Президент Володимир Зеленський заявив про те, що Україна не вірить у втягнення білоруської армії у війну, але готується до цього. "Ми розуміємо, що це не рішення білоруського народу. І ми вважаємо, що білоруському народу треба робити все, щоб не втягнутися у цю війну, але має бути й відповідальність людей, які бачать, що відбувається. Не можна мовчати просто і говорити: "Це не ми, це з нашої території РФ робить ці постріли". Я вважаю, що це несправедливо", – сказав Президент у промові на 26-му щорічному урядовому круглому столі The Economist "Антитези, трансформації, досягнення в мінливому світі". Зеленський нагадав, що з території Білорусі по українських містах уже неодноразово випускали ракети різного калібру. "Провокації є, і вони будуть. Білорусь під загрозою цього втягнення", – заявив Зеленський, згідно з повідомленням УНІАН.

 

12:23 Швеція і Фінляндія підписали протоколи про вступ до НАТО. "Це хороший день для Фінляндії та Швеції, а також хороший день для НАТО", – прокоментував генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ. Відтак процес вийшов на наступний щабель – ратифікації. Кожна країна – член Альянсу має різні законодавчі процедури, з якими потрібно впоратися. Може знадобитися ще кілька місяців, щоб вони стали офіційними членами. "Я з нетерпінням чекаю на швидкий процес ратифікації", – сказав голова МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто, як повідомляє "Радіо Свобода".

 

11:48 Росіяни розбомбили школу у Салтівському районі Харкова. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов в етері національного телемаратону. Армія РФ гатила із реактивних систем залпового вогню "Смерч" та "Ураган" по населених пунктах Харківського, Богодухівського, Ізюмського та Чугуївського районів.

 

11:12 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав світову спільноту накласти санкції на російські морські перевезення. "Орієнтована на експорт російська економіка сильно залежить від морських перевезень, котрі забезпечують іноземні флоти. Закликаю партнерів: обмежте доступ Росії до своїх послуг і виснажите військову машину Путіна. Бо Росія експортує смерть, кризу, брехню", – написав Кудеба у twitter.

 

10:47 Контррозвідка Служби безпеки України в ході спецоперації у Києві затримала помічника-консультанта народного депутата України: він був російським агентом і здійснював розвідувально-підривну діяльність в органах влади. "Посадовець перебував на агентурному зв’язку у заступника начальника 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ої служби фсб Дмітрія Зубарєва. Своєму російському куратору зрадник передавав розвіддані з різних напрямів. Зокрема про міжнародну співпрацю, внутрішньополітичний курс, зміцнення кордону з рф і проведення АТО/ООС на сході України. За співпрацю з ворогом він щомісячно одержував від російських спецслужб гроші у розмірі від 1,5 до 4 тис. дол. «Винагорода» зростала залежно від рівня складності завдань і термінів їх виконання",  повідомили в СБУ. Для збору розвідданих посадовець використовував широке коло особистих знайомств і статус помічника чинного нардепа, а передавав інформацію через зашифрований канал електронного зв’язку. 

 

10:29 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 36 350 (+150) осіб,

танків – 1594 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 3772 (+18) од.,

артилерійських систем – 806 (+2) од.,

РСЗВ 247 (+1) од.,

засобів ППО – 105 (+0) од.,

літаків – 217 (+0) од.,

гелікоптерів – 187 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 660 (+2) од.,

автомобільної техніки – 2634 (+5) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 65 (+1) од.,

крилатих ракет – 144 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу завдано минулої доби на Слов'янському та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

46,6% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

21,7% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

43,9% автомобільної техніки (з них 0,6% за минулий тиждень),

26,2% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

22,2% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

21,0% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

09:43 Горить важливий військовий склад ворога у Кадіївці (кол. Стаханов) на Луганщині, за 40 км від лінії фронту, повідомили джерела у розвідці. Склад у районі заводу бетонних виробів був одним з основних по постачанню снарядів на напрямку Попасна–Сіверськодонецьк–Лисичанськ–Бахмут. Вибухи почалися пів першої вночі, боєприпаси детонували до ранку.

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Відносно швидке захоплення Лисичанська Росією поширює її контроль практично на всю територію Луганської області, дозволяючи їй стверджувати про значний прогрес у досягненні політичної мети, яку вона представила як безпосередню мету війни, а саме "звільнення" Донбасу.

На відміну від попередніх етапів війни, Росія, ймовірно, досягла достатньо ефективної координації між принаймні двома угрупованнями сил: групою "Центр", яку, ймовірно, очолив генерал-полковник Алєксандр Лапін, і "Юг", ймовірно, під керівництвом нещодавно призначеного генерала Сєрґєя Суровікіна.

Українські сили, ймовірно, здебільшого відійшли добре організовано, відповідно до планів. Утримувані Україною райони СіверськодонецькаЛисичанська утворювали виступ, який росіяни могли атакувати з трьох боків. Існує реалістична ймовірність того, що українські сили тепер зможуть відступити на більш придатну для оборони випрямлену лінію фронту.

Битва за Донбас характеризується повільними темпами просування та масованим застосуванням Росією артилерії – вона зрівнює з землею міста. Бойові дії в Донецькій області майже напевно триватимуть у такому ключі.

 

09:19 Підрозділи зенітних ракетних військ Повітряного командування "Схід" повідомили про збиття шести (із семи запущених) ракет морського базування типу "Калібр" при спробі обстрілу Дніпропетровської області. Згідно з інформацією голови Дніпропетровської обласної адміністрації Валентина Резніченка, ракети збили над Дніпром і Синельниківським районом. 
У Дніпрі уламки збитої ракети спричинили загоряння. Рятувальники вогонь приборкали. Ніхто не постраждав. У місті Покров був "приліт" у приватний сектор. Зруйновано декілька будинків, ще у кількох повибивало шибки. Попередньо, без постраждалих.

 

 

09:07 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території та повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ознак створення наступального угруповання не виявлено. Ворог здійснив мінометні обстріли в районах населених пунктів Мхи, Залізний Міст Чернігівської області та Шалигине Сумської області. Завдав авіаудару із вертольота Мі-24 по будівлі школи в районі населеного пункту Есмань, що на Сумщині.

На Харківському напрямку ворог основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні просування наших військ. Противник обстріляв із артилерії, реактивних систем залпового вогню та танків райони населених пунктів Кутузівка, Нове, Руські Тишки, Мала Данилівка та Дементіївка. Завдав авіаційного удару по місту Харкову.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював артилерійські обстріли неподалік Краснопілля, Первомайського, Нової Миколаївки, Богородичного, Адамівки, Долини, Мазанки, Дібрівного, Чепіля та Мосьпанового. Штурм противника в напрямку населеного пункту Долина українські воїни успішно відбили. Окупантів відкинуто.

На Донецькому напрямку основні зусилля противника зосереджені на встановленні контролю над територією Луганської області у межах адміністративних кордонів. Ворог вживає заходів з відновлення транспортної інфраструктури в тилових районах.

На Краматорському напрямку окупанти обстрілювали із ствольної артилерії райони Білогорівки і Верхньокам’янського. Завдали ракетно-авіаційного удару поблизу Слов’янська та Званівки.

На Бахмутському напрямку ворог веде штурмові дії в напрямку населеного пункту Новолуганське, бойові дії тривають.

Обстрілював із ствольної артилерії райони населених пунктів Кодема, Новолуганське, Покровське, Берестове, Спірне, Івано-Дар’ївка. Завдав ракетно-авіаційних ударів неподалік Соледара, Спірного, Покровського та Шумів.

За підтримки вогню артилерії та авіації агресор відновив штурмові дії в напрямку населеного пункту Спірне, має частковий успіх, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському, та Запорізькому напрямках фіксуються обстріли позицій Сил оборони із артилерії різних калібрів вздовж лінії зіткнення. Російські окупанти вдарили авіацією по населеному пункту Авдіївка.

На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на недопущенні просування підрозділів Сил оборони України. Здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Лупареве, Мирне, Шевченкове, Червона Долина, Кобзарці, Партизанське, Березнегувате, Тополине, Іванівка, Потьомкине, Князівка, Добрянка, Трудолюбівка та Осокорівка. Парою вертольотів Ка-52 завдав авіаударів поблизу Зарічного та Ольгиного.

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують завдавати удари по складах ворога і скупченнях загарбників, зокрема на Херсонщині.

Російські окупанти деморалізовані та вишукують будь-яку можливість отримати легкі поранення. Вдаються до самоскалічень та різноманітних симуляцій поганого здоров’я. Тільки, щоб живими повернутись до російської федерації.

 

08:51 Росіяни завдали ракетного удару по Миколаєву. На місцях влучань уже працюють рятувальники, медики, аварійні бригади та комунальники, повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

 

07:33 Аналіз поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни:

Президент Росії Путін відсвяткував захоплення Росією Лисичанська та вихід на межу Луганської області й наказав російським військовим провести оперативну паузу. Путін зустрівся з міністром оборони Росії Сєрґєєм Шойгу 4 липня, щоб обговорити нещодавні досягнення Росії в Луганській області та вручив генерал-полковнику Алєксандру Лапіну та генерал-майору Еседуллу Абачову нагороду «Герой Росії» за їхнє керівництво під час Лисичанської операції. Путін і Шойгу представили захоплення Лисичанська та Луганської області як велику перемогу російських військ в Україні. Також Путін заявив, що російські підрозділи, які брали участь у боях за Лисичанськ, повинні відпочити, щоб наростити свою боєздатність. Публічний коментар Путіна, ймовірно, мав на меті продемонструвати його занепокоєння добробутом своїх військ у зв’язку з періодичними скаргами в Росії на поводження з російськими солдатами. Його коментар також, ймовірно, був точним – російським військам, які пройшли через Сіверськодонецьк і Лисичанськ, найімовірніше, потрібен значний період для відпочинку та перепідготовки перед відновленням широкомасштабних наступальних операцій. Однак незрозуміло, чи приймуть російські військові ризик досить тривалої оперативної паузи, щоб дати можливість цим, ймовірно, виснаженим силам відновити свої сили.

Колишній російський воєначальник Ігор Гіркін, затятий російський націоналіст, який командував бойовиками під час війни на Донбасі в 2014 році, опублікував у своєму Telegram-каналі різку критику Кремля на війну та поставив під сумнів значення захоплення Лисичанська. Він припустив, що російські війська заплатили надто високу ціну за обмежений здобуток. У серії постів у Telegram, опублікованих перед зустріччю Путіна з Шойгу 4 липня, Гіркін поскаржився, що російські війська не досягли озвучених цілей "другого етапу спецоперації" (операції на сході України після відступу Росії з Києва) для своїх майже 400 тис. підписників. Гіркін зазначив, що українська оборона Лисичанська була свідомо розроблена так, щоб завдати максимальної шкоди російським військам і пропалити російську живу силу та техніку. Він наполегливо суґерував, що прийняття бою на умовах українців було серйозною помилкою російського керівництва. Гіркін заявив (до того, як слова Путіна були оприлюднені), що російським військам потрібен час на відпочинок і поповнення, щоб відновити свій наступальний потенціал, і зазначив, що відсутність окремих замін солдатів і ротацій підрозділів сильно погіршує моральний стан. Однак він попередив, що час для відновлення наступальної спроможності дозволить українським військам перехопити ініціативу та ще більше поставити під загрозу досягнення Росії. Крім того, Гіркін стверджував, що російські сили мають обмежені перспективи просування в інших місцях України через перевагу українського персоналу та техніки.

Критика Гіркіна є яскравим прикладом того, наскільки російські мілітарні блогери та військові ентузіасти розчарувалися в тому, як Кремль керував та проводив операції в Україні, особливо після драматичної невдалої спроби переправи через річку Білогорівка на початку травня. Заяви Гіркіна прямо підривають спроби Кремля представити Лисичанськ як важливу перемогу чи переломний момент і показують, що розчарування серед ультранаціоналістичних елементів російського інформаційного простору продовжує бути глибоким. Оцінка Гіркіним російських військових невдач значно збігається з більшою частиною аналізу ISW (та інших західних агентств і експертів), які свідчить про те, що він та деякі інші мілітарні блогери продовжують робити й публікувати оцінки ситуації та прогнози незалежно від лінії Кремля. Гіркін, ймовірно, сподівається використати свій статус видатного колишнього учасника війни на Донбасі в 2014 році, щоб переконати Путіна вжити певних заходів для забезпечення успіху Росії у війні, яку Гіркін досі вважає виправданою та необхідною, зокрема мобілізацію російського населення для війни на набагато більшому масштабі. Гіркін разом з іншими представниками російського націоналістичного простору мілітарних блогерів, ймовірно, продовжить критикувати лінію Кремля щодо операцій в Україні, виступаючи за загальну мобілізацію та більш компетентне російське військове керівництво.

Українські війська все частіше атакують російську військову інфраструктуру з наданих США систем HIMARS в глибині окупованої території. Повідомляється, що українські сили завдали ударів по російських складах боєприпасів у Дібрівному Харківської області (поблизу лінії фронту) 4 липня та Сніжному Донецької області (приблизно 75 км від лінії фронту) вночі 3–4 липня після удару по одному з чотирьох російських склади боєприпасів у Мелітополі 3 липня. Генштаб України також оприлюднив відео 4 липня, на якому український реактивний артилерійський комплекс HIMARS (високомобільної реактивної системи) працює в невстановленому районі Запорізької області. Збільшення спроможності українських Збройних Сил вражати критичні російські військові об’єкти за допомогою наданих Заходом HIMARS демонструє, як західна військова допомога надає Україні нові та необхідні військові можливості.

05.07.2022